Ταξιδεύοντας με την ΕτΔ

Εφεσος - πόλη θρυλικού πλούτου!

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2014 12:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:21

 

Από τον Λεωνίδα Τζέκα

 

 

Το κρουαζιερόπλοιο προσεγγίζει στο Κουσάντασι, την τουρκική πόλη κοντά στην οποία βρίσκεται η αρχαία Έφεσος. Η «Ε.τ.Δ.» ταξιδεύει σήμερα και ανακαλύπτει αυτήν την αρχαία πολιτεία, που είναι σήμερα ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με ιδιαίτερα επιβλητική τη βιβλιοθήκη του Κέλσου, η οποία χτίστηκε μεταξύ 114 και 125 μ.Χ. και το Αρχαίο Θέατρο.

Η Έφεσος ήταν μια πόλη θρυλικού πλούτου, ένα από τα κυριότερα λιμάνια της αρχαιότητας, πόλη της θεάς Αρτέμιδος, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Σήμερα συνεχίζει να αναστατώνει τη φαντασία του κάθε ανθρώπου που ενδιαφέρεται για τους αρχαίους πολιτισμούς και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαιοελληνικής ιστορίας.

Απέχει μόλις 10 χλμ. από τη θάλασσα του Αιγαίου. Μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τον μύθο, χτίστηκε από τις Αμαζόνες. Η Έφεσος, μία εκ των καλύτερων Αμαζόνων, έδωσε το όνομά της στην πόλη. Κατά τους ιστορικούς χρόνους χτίστηκε στην Έφεσο, σε διάστημα 120 ετών, ο Ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ο ναός καταστράφηκε το 356 π.Χ., αλλά η πόλη παρέμεινε για πολλούς αιώνες ένα συνεχές εργαστήρι ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Στην αρχαιότητα κάθε Απρίλιο γίνονταν γιορτές προς τιμήν της Θεάς που συγκέντρωναν πλήθος κόσμου.

Ο Όμηρος έγραφε γι’ αυτή, καθώς και ο μαθητής του Χριστού, Ιωάννης και η Παναγία επέλεξαν τον τόπο αυτό για ησυχαστήριο.

Ακούω με προσοχή την ιστορία από τα χείλη της Ελένης, είναι η ξεναγός του γκρουπ, και προσπαθώ ταυτόχρονα να τραβήξω φωτογραφίες.

Στην πόλη έχουν έρθει στο φως μαρτυρίες για πολύ σημαντικές προσωπικότητες όπως για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Βασιλιά Κροίσο. Επίσης, όπως λέγεται, εδώ δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Η Έφεσος ανοίγει ένα παράθυρο σ' ένα μαγευτικό κεφάλαιο της αρχαίας ιστορίας.

Ο ναός της Μεγάλης Εφεσίας Αρτέμιδος θεωρείτο ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας.

Το 356 π.Χ. κάηκε ο ναός. Μετά από την πυρκαγιά οι κάτοικοι στόλισαν τον ναό με γλυπτά του Πραξιτέλη.

Δεν σώζεται σήμερα το άγαλμα, παρά υπάρχει μια μεγάλη τρύπα όπου και θεωρείται ότι εκεί ήταν το άγαλμα.

Η επιβλητική βιβλιοθήκη του Κέλσου, χτίστηκε μεταξύ 114 και 125 μ.Χ. Η φήμη της έγινε γνωστή σε όλο τον τότε κόσμο. Μπροστά από τη βιβλιοθήκη βρίσκονταν 4 αγάλματα που συμβόλιζαν τις ανώτερες ιδιότητες του Κέλσου. Τη σοφία, την αρετή, την επιστήμη και την αντίληψη. Οι τουρίστες θαυμάζουν και προσπαθούν να φωτογραφηθούν μπροστά από την αναστηλωμένη πρόσοψη.

Το μεγάλο θέατρο αιχμαλωτίζει το βλέμμα του επισκέπτη μεμιάς. Έχει χωρητικότητα 25.000 θέσεων και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας. Εδώ έγιναν και οι μεγάλες διαμάχες μεταξύ ειδωλολατρών και χριστιανών που είχε σαν αποτέλεσμα τη δίωξη του Απ. Παύλου.

Μπροστά από το θέατρο προς την πλευρά της θάλασσας απλώνεται η οδός του Λιμανιού. Είχε μήκος 530 μ. και πλάτος 11μ. Λέγεται και Αρκαδιανή γιατί επισκευάστηκε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο ( 395-408 ).

Επίσης στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει το μνημείο του Μέμμιου. Κτίστηκε τον 1 αιώνα μ.Χ. προς τιμή του εγγονού του Σύλλα.

Αλλά και η φτερωτή Θεά Νίκη που κρατεί στο αριστερό χέρι ένα δάφνινο στεφάνι για τον νικητή και στο αριστερό ένα φτερό για να γράψει το όνομά του.

Ο λόφος στο βάθος είναι ο τόπος όπου φυλάκισαν τον Απ. Παύλο και γι’ αυτό ονομάστηκε Φυλακή του Απ. Παύλου.

Δυστυχώς ο χώρος είναι ελάχιστος για να μεταφέρουμε το μεγαλείο του αρχαίου πνεύματος, ενός πολιτισμού που δεν γνώρισε σύνορα. Που ακόμα και σήμερα σαν φάρος αναμμένος μας οδηγεί.

Τα αρχαία ερείπια απλώνονται παντού, είναι σημάδια μιας ελληνικής πραγματικότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass