Ο γλυκός Σεπτέμβρης των νησιών

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2014 14:59 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:23

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη- Παναγιώτα Φούντα

Κάποιοι λένε ότι οι καλύτερες διακοπές, γίνονται στο τέλος του καλοκαιριού. Τότε που οι ορδές των τουριστών έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους και που ακόμα και τα οι πιο κοσμικοί προορισμοί προσφέρονται για μοναχικές περιπλανήσεις. Και δεν έχουν άδικο. Οι διακοπές το Σεπτέμβρη αποκαλύπτουν τον πραγματικό χαρακτήρα των νησιών και δημιουργούν μια απολαυστική αίσθηση εντοπιότητας.

Στα θετικά του να κάνετε τις διακοπές σας τον Σεπτέμβρη πάντως είναι και το οικονομικό ζήτημα, μιας και οι περισσότερες  υπηρεσίες, από τη διαμονή ως την ενοικίαση οχήματος, είναι σαφώς πιο φθηνές. Όσο για τον καιρό, στοιχείο που προβληματίζει αρκετούς, σύμφωνα με τα στατιστικά, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που σημειώθηκαν βροχές στις αρχές του Σεπτέμβρη.

 

 

Μύκονος

Το πλέον κοσμικό νησί της χώρας, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερα τον Αύγουστο, στα στενά της επικρατεί  το αδιαχώρητο, ενώ ο καθένας μπορεί κάλλιστα να γίνει εξώφυλλο σε κουτσομπολίστικο περιοδικό μιας και οι παπαράτσι που βρίσκονται εκεί για να απαθανατίσουν στιγμές από τις ζωές των επωνύμων, φωτογραφίζουν αδιακρίτως. Τον Σεπτέμβρη όμως το σκηνικό αλλάζει εντελώς. Όχι ότι το νησί είναι άδειο, αλλά αυτή την περίοδο μπορεί κάποιος να θαυμάσει τις αμέτρητες ομορφιές του ήρεμα και χαλαρά. Η Μύκονος, παρά τις πεποιθήσεις πολλών, είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που εύκολα θα διαπιστώσετε αν τη δείτε «απογυμνωμένη» από τους άπειρους ταξιδιώτες.

 

 

Τήνος

Νησί άκρως παρεξηγημένο και κυρίως από τους νέους, οι περισσότεροι από τους οποίους την τοποθετούν στο μυαλό τους, ως τόπο προσκυνήματος και μόνο! Σίγουρα όμως είναι πολλά παραπάνω. Διαθέτει μια καταπληκτική ενδοχώρα με μοναδικής αισθητικής χωριά όπως το Κάστρο, τον Κτικάδο, τον Κάμπο και τον Βώλακα, εξωτικές παραλίες και εξαιρετική τοπική κουζίνα.  Τα χωριά έχουν γραμμική διάταξη και αναπτύσσονται κατά μήκος ενός πλακοστρωμένου δρόμου-ραχοκοκκκαλιά . Οι οικισμοί έχουν μεγάλη συνεκτικότητα .  Τα χωριά είτε έχουν θέα προς την θάλασσα αλλά είναι αθέατα από την ανατολική πλευρά είτε βρίσκονται στην ενδοχώρα. Χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη οχύρωσης. Κυρίαρχα στοιχεία της τηνιακής αρχιτεκτονικής είναι το Τηνιακό Σπίτι, οι Περιστεριώνες και οι Κρήνες.  Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. στα Κιόνια και το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σπουδαία έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών όπως οι: Γύζης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Φιλιππότης και Σώχος.

 

 

Κρήτη

Πρόσφατα διαβάσαμε μια περιγραφή της Κρήτης, που μας έκανε εντύπωση. «Το καλοκαίρι η Κρήτη είναι ξανθιά, το χειμώνα όμως αλλάζει». Ξανθιά η Κρήτη το καλοκαίρι γιατί οι βροχές είναι ανύπαρκτες, ο ήλιος καυτός και τo κίτρινο της ξερής βλάστησης κυριαρχεί σε κάθε της γωνιά. Το φθινόπωρο όμως μεταμορφώνεται και καθώς το πράσινο χαλί της φύσης απλώνεται απ' άκρη σ΄άκρη, το νησί μοιάζει να ξυπνά από τον καλοκαιρινό λήθαργο. Απέραντες ονειρεμένες παραλίες, ενετικές παλιές πόλεις, κάστρα και φοινικοδάση, άγρια φαράγγια και μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι, κοσμοπολίτικα resorts και εξαιρετικό φαγητό, αποτελεί μια ξεχωριστή πολιτεία που αξίζει να ανακαλύψεις.  Στην Κρήτη θα βρείτε ό,τι κι αν ζητήσετε. Παραδοσιακό χρώμα στα εδώ και χρόνια απαράλλακτα χωριά της ενδοχώρας (Ανώγεια, Ζωνιανά, Σφακιά, Ασή Γωνιά), όπου οι Κρητικοί διατηρούν ευλαβικά τις παραδόσεις αλλά και τις χαρακτηριστικές κρητικές ενδυματολογικές πινελιές τους. Κοσμοπολιτισμός, πολυτέλεια και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ωραιότερα θέρετρα της Μεσογείου (Ελούντα, Άγιος Νικόλαος, Λιμένας Χερσονήσου). Ονειρεμένοι λαβύρινθοι με εξαίσια αρχιτεκτονικά δείγματα της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας στις παλιές πόλεις και στα λιμάνια των Χανίων και του Ρεθύμνου. Μαγευτικές ακρογιαλιές που δεν θα σας μείνουν αξέχαστες. Για να πάρετε μια καλή πρώτη γεύση της Κρήτης, αφιερώσετε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες –φυσικά με αυτοκίνητο–, εστιάζοντας στα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κάθε νομού, που είναι πολλά και ποικίλα.

 

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

Τα άλλοτε μικρά νησάκια της άγονης γραμμής, σήμερα αποτελούν ένα από τους πλέον κοσμοπολίτικους προορισμούς στις Κυκλάδες. Αν όμως θέλετε να γνωρίσετε τον πραγματικό τους χαρακτήρα, δεν έχετε παρά να τα επισκεφθείτε το Σεπτέμβρη. Θα χρειαστείτε μια μικρή τσάντα με λίγα ρούχα, μαγιό, πέδιλα, καπέλο, αντηλιακό και  τίποτα παραπάνω.  Πρόκειται για δυο νησάκια, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό πλάτους, μόλις, 200 μέτρων. Στο Κάτω Κουφονήσι θα βρείτε ένα γραφικό λιμανάκι, μια ταβέρνα και λιγοστές κατοικίες, ενώ το Πάνω Κουφονήσι, έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους,  μοναδική αρχιτεκτονική, εξωτικές παραλίες και υπέροχα ταβερνάκια.  Τα Κουφονήσια για πολλούς αποτελούν  συνώνυμο της καλοκαιρινής ανεμελιάς και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού προσφέρουν ήρεμες και χαλαρές διακοπές.

Τα Κουφονήσια είναι ο παράδεισος του ποδηλάτη καθώς ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι δεν υπάρχουν και το ΙΧ είναι περιττό. Νοικιάστε λοιπόν ένα ποδήλατο, γυρίστε τα σοκάκια στο Πάνω Κουφονήσι, στρώστε την πετσέτα σας σε μία από τις υπέροχες αμμώδεις παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Τα Κουφονήσια είναι ιδανικά και για περπάτημα, καθώς όλες οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορούν να καλυφθούν πολύ άνετα με τα πόδια. Ακολουθήστε τη διαδρομή από τη Χώρα στον Ξυλοπάτη και ανακαλύψτε αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά και σπηλιές. Για να δείτε όλο το νησί περπατώντας θα χρειαστείτε τρεις ώρες.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass