Η "Ελευθερία" της Αλάσκας

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2014 12:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:18

 

Του Λεωνίδα Τζεκα

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Λάρισα η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας με την πόλη του Άνκορατζ στην Αλάσκα ? Μα φυσικά την εφημερίδα. Το Άνκορατζ έχει πληθυσμό περίπου 200 000 κατοίκους και η "ANCHORAGE DAILY NEWS " είναι η μοναδική εφημερίδα της πόλης που κυκλοφορεί και έχει πολλά κοινά με την "Ελευθερία". Η εφημερίδες έχουν το ίδιο μέγεθος, η "AND" αποτελείται από τέσσερα ένθετα με συνολικό αριθμό σελίδων 32. Η πρώτη ενότητα έχει τοπικές ειδήσεις, η δεύτερη νέα από την Αμερική, η τρίτη ενότητα είναι αθλητικά και η τέταρτη αγγελίες με διαφημίσεις. Το καθημερινό φύλλο κοστίζει 75 σεντς ενώ το κυριακάτικο που είναι και πλούσιο με ένθετα και περιοδικό 1,5 δολάριο.

Με τη βοήθεια της πρόεδρου της ελληνικής κοινότητας Μαρίας Μπάσκου, που μας έκλεισε ραντεβού, επισκεφτήκαμε τα γραφεία της.

Η εφημερίδα βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης σε ένα όμορφο μεγάλο κτίριο από ατσάλι και γυαλί. Ξεναγός μας ο Ερικ Χιλ, διάσημος Αμερικανός φωτορεπόρτερ που δουλεύει στην εφημερίδα πάνω από 30 χρόνια. Κάτοχος του βραβείου Πούλιτζερ δίνεται κάθε χρόνο σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που ξεχώρισαν με τη δουλειά τους ο Ερικ μας περίμενε στην είσοδο. "Είναι νωρίς ακόμα και στην εφημερίδα" – ακούω την φωνή του και κοιτώ το ρολόι, είναι 10 το πρωί – "βρίσκονται οι αρχισυντάκτες που συνεδριάζουν αυτή τη στιγμή, οι φωτογράφοι και κάποιοι δημοσιογράφοι".

Καθώς περπατάμε στον διάδρομο, μέσα από μια τζαμαρία παρατηρώ τη σύσκεψη που έχουν οι υπεύθυνοι, με τις μακέτες απλωμένες στο τραπέζι όπου ένας έντονος διάλογος φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη.

"Η εφημερίδα δημιουργήθηκε το 1960" – ακούω με προσοχή την ιστορία - "και από τότε έχει αλλάξει αρκετούς ιδιοκτήτες. 65 άτομα αποτελούν το προσωπικό της και εργαζόμαστε σε δυο βάρδιες. Η εφημερίδα έχει 60 000 συνδρομητές, ενώ στα σταντ που βρίσκονται παντού στην πόλη μπορεί κάποιος να την αγοράσει με 75 σεντς, και τα φύλλα που πωλούνται είναι λιγότερα. Λόγο των καιρικών συνθηκών ο κόσμος δεν βγαίνει να αγοράσει την εφημερίδα οπότε αυτό δικαιολογεί τους πολλούς συνδρομητές.

Επίσης δίνουμε μεγάλο βάρος στην ηλεκτρονική έκδοση όπου υπάρχουν περισσότερες ειδήσεις και ολοκληρωμένες ιστορίες με πολλές φωτογραφίες. Κοιτάξτε στην εφημερίδα δημοσιεύσαμε δύο φωτογραφίες με το κείμενο από τα εγκαίνια της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, ενώ στην ηλεκτρονική έκδοση μπήκαν δεκαπέντε. Άλλωστε όλοι πλέον μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή".

Μιλάμε με τον Ερικ για την αξία της εικόνας στη σημερινή εποχή, μου δείχνει στο κομπιούτερ τη δουλειά που ετοιμάζει για το αυριανό φύλλο. Θέμα της η συμπεριφορά των μαθητών σε κάποιο δημοτικό σχολείο. "Εδώ δεν τραβάμε μόνο φωτογραφίες, επιλέγουμε, γράφουμε τις λεζάντες και μετά τις ανεβάζουμε στο κεντρικό σύστημα της εφημερίδας όπου οι υπεύθυνοι θα αποφασίσουν τι θα χρησιμοποιήσουν στην έντυπη έκδοση και τη θα μπει στην ηλεκτρονική. Δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο Ίντερνετ, γιατί αυξάνονται οι αναγνώστες μας εκεί. Εδώ ο κόσμος δεν αγαπάει τα μεγάλα κείμενα, προσέχει περισσότερο τη φωτογραφία"¨.

Μπαίνω στην ηλεκτρονική έκδοση της "Ελευθερίας" και τους δείχνω το θέμα από τα εγκαίνια της εκκλησίας στην Αλάσκα, είναι ενθουσιασμένοι, με ρωτάνε για τη θεματογραφία, την κυκλοφορία. Όταν άνοιξα την εφημερίδα που είχα μαζί μου όλοι χαμογέλασαν λέγοντας "good, good".

Στους διάδρομους κρέμονται διάφορες φωτογραφίες που έχουν γράψει ιστορία. "Αυτήν" – ο Ερικ μου δείχνει με ενθουσιασμό – "είναι του Έλληνα Τζιμ Λαβράκας που δούλευε εδώ και τώρα βγήκε στη σύνταξη. Ήταν διάσημος και καταξιωμένος στη δουλειά του με πολλά διεθνή βραβεία".

Χωρίσαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας στην Ελλάδα, στη Λάρισα, στη δικιά μας εφημερίδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass