ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΤΟΥΣ

Διακοπές σε τουριστικά θέρετρα με... φαγητό από το σπίτι!

* Πληρότητα, το ανώτερο κατά μέσο όρο 85% εμφάνισε το Πήλιο και 75% η λίμνη Πλαστήρα τις γιορτινές μέρες

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2014 3:01 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:23
Της Λένας Κισσάβου
Μπορεί ως Έλληνες να μην στερούμαστε, ακόμη και εν καιρώ οικονομικής κρίσης, τις εξορμήσεις μας στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς με την ευκαιρία των αργιών του γιορτών, αλλά όπως διαπιστώνεται έχουμε αλλάξει συνήθειες στον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζουμε να περάσουμε αυτές τις χειμερινές διακοπές.
Έτσι ενώ στη φετινή χειμερινή περίοδο των γιορτών, ένας μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέφθηκε τους δύο κορυφαίους προορισμούς της Θεσσαλίας, το Πήλιο και τη Λίμνη Πλαστήρα, παρόλα αυτά, αυτός δεν μεταφράστηκε αντίστοιχα και στα ταμεία των κέντρων εστίασης, ενώ από την άλλη και τα καταλύματα εμφάνισαν χαμηλούς τζίρους, αφού μείωσαν πολύ τις τιμές τους και οι επισκέπτες από την άλλη, έμεναν λίγες μέρες και έκλειναν δωμάτια τις περιόδους με χαμηλότερο κόστος διαμονής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων της Λίμνης Πλαστήρα, Νομού Καρδίτσας, κ. Γιάννη Βασιλάκο, «φέτος περισσότερο από ποτέ άλλοτε, παρατηρήθηκε έντονο το φαινόμενο οι τουρίστες μαζί με τις βαλίτσες τους στα καταλύματα, να κατεβάζουν απ΄ το αυτοκίνητο και τα... ψώνια τους από το σούπερ-μάρκετ! Έχοντας αγοράσει από την πόλη που προέρχονται φαγητό, σνακ, νερό...κ.α., μείωσαν το κόστος των διακοπών τους, αφού ελάχιστοι έτρωγαν σε ταβέρνες της περιοχής. Μάλιστα έτρωγαν ένα καλό πρωινό στα καταλύματα (μέρος του οποίου έπαιρναν και μαζί τους) κι έτσι μείωναν έξοδα από το φαγητό τους, για να τα καταφέρουν να φέρουν εις πέρας οικονομικά τις χειμερινές τους διακοπές».
Κάτι αντίστοιχο, με... φαγητό από το σπίτι και το σούπερ- μάρκετ, δεν παρατηρήθηκε έντονα στο Πήλιο, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κων. Λεβέντης, ο οποίος όμως, όσον αφορά στη συμπεριφορά των τουριστών παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια μειώνουν το κόστος των χειμερινών διακοπών τους, επιλέγοντας περιόδους χαμηλού κόστους διαμονής και παράλληλα διαμένοντας πολύ λιγότερες μέρες, απ΄ ότι στο παρελθόν.
Έτσι αν και με πληρότητα που άγγιξε τις καλύτερες μέρες των φετινών γιορτινών ημερών το 75% σε καταλύματα της λίμνης Πλαστήρα και το 85% αντίστοιχα σε καταλύματα του Πηλίου, οι τζίροι που εμφανίστηκαν στα ταμεία τους, ήταν κατά πολύ μειωμένοι σε σχέση με τις παλιές καλές εποχές του ορεινού χειμερινού τουρισμού, τουλάχιστον κατά 80%.
Όπως επισημαίνει συγκεκριμένα ο κ. Λεβέντης: «Οι τιμές των καταλυμάτων ήταν κατά πολύ μειωμένες, ενώ μειώθηκε αντίστοιχα και το χρονικό διάστημα της διαμονής των πελατών. Έτσι σε σχέση με πέρυσι, ο τζίρος στα καταλύματα εμφανίζεται τουλάχιστον κατά 15% με 20% μειωμένος.
Παλαιότερα «κλείναμε» δωμάτια για πενθήμερα, ενώ τα τελευταία χρόνια οι κρατήσεις είναι για τριήμερα, διήμερα και μια ημέρα.
Αναλυτικά για την τουριστική κίνηση στο Πήλιο αναφέρει: « Το Πήλιο έχει δυναμικότητα στα καταλύματά του, περί τα 3.500 κρεβάτια.
Τα Χριστούγεννα η πληρότητα κατά μέσο όρο άγγιξε το 85%, με τη μεγαλύτερη πληρότητα να εμφανίζουν τα υψηλής κατηγορίας αστέρων ξενοδοχεία και ξενώνες. Την περίοδο της Πρωτοχρονιάς παρατηρήθηκε μείωση της κίνησης, με την πληρότητα κατά μέσο όρο να αγγίζει το 60-65%, όπως αντίστοιχα και στη γιορτή των Φώτων.
Μεγαλύτερη τουριστική κίνηση εμφάνισαν η Μακρινίτσα, η Πορταριά, τα Χάνια και ο Βόλος».
Τη χειρότερη όλων, περιγράφει τη φετινή περίοδο των Χριστουγέννων, στη Λίμνη Πλαστήρα, ο κ. Γ. Βασιλάκος, από άποψη τουριστικής κίνησης και συγκεκριμένα αναφέρει: « Την περίοδο των Χριστουγέννων η πληρότητα στα καταλύματα άγγιξε το 50% με 60% , ενώ το Σαββατοκύριακο του μεσοδιαστήματος με την Πρωτοχρονιά, είχαμε πληρότητα μέχρι και 75%.Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, η πληρότητα μειώθηκε κατακόρυφα στο 45% με 50%, για να ανέβει το ποσοστό της μόνο για μια μέρα, στο 100% , την Κυριακή πριν την ημέρα των Θεοφανίων.
Μπορεί να... είδαμε κόσμο στη Λίμνη Πλαστήρα, αλλά οι τζίροι στα ταμεία των καταλυμάτων ήταν χαμηλοί. Δεν υπάρχει πλέον κέρδος και απειλείται η βιωσιμότητά τους...».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass