Ταξιδεύοντας με την «Ε.τ.Δ.»

Κατάβαση του Κισσάβου με «σανίδες»!

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2014 1:48 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:23
Από τον Λεωνίδα Τζέκα
Είναι μαγεία να βρίσκεσαι λίγο πριν την κορυφή του Κισσάβου, χωμένος μέχρι τα γόνατα στο χιόνι, και να περιμένεις 4-5 τρελόπαιδα να κατεβαίνουν με τις σανίδες την απέναντι πλαγιά. Ο μόνος ήχος που υπάρχει γύρω είναι το κλικ της φωτογραφικής μηχανής. Το μότορ ντράιβ (συνεχής λήψη) να αποτυπώνει τις όμορφες εικόνες.
Η στήλη συνόδεψε μια παρέα φίλων, που μόλις αντίκρισε το χιόνι στην κορυφή του βουνού φόρτωσε τον εξοπλισμό στο αυτοκίνητο και βρέθηκε στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου. Από εκεί με τις σανίδες στην πλάτη ανέβηκαν μέχρι τον Προφήτη Ηλία, έτοιμοι για την τρελή κατάβαση. Εγώ προτίμησα να σταματήσω κάπου στα μισά της διαδρομής, άλλωστε δεν υπήρχαν και οι αντοχές.
Ο ήλιος βρισκόταν ψηλά στον ουρανό, πλησίαζε το μεσημέρι, η ομορφιά του τοπίου μοναδική. Πίσω μου το Στόμιο με τα παράλια του νομού, ενώ η θάλασσα να χάνεται στον ορίζοντα. Στο βάθος ο Όλυμπος σκεπασμένος με χιόνι. Η κορυφή του Κισσάβου και οι πλαγιές γύρω από αυτήν γεμάτες χιόνι, πειρασμός για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.
Το κινητό μου κτυπάει, είναι το σινιάλο - εικόνα η ομάδα ξεκάνει και πρέπει να είμαι έτοιμος για τη φωτογράφιση. Ο ένας μετά τον άλλον, σχηματίζοντας μια αλυσίδα κατεβαίνουν την πλαγιά, κάποιος τολμηρός επιχειρεί το πρώτο άλμα και οι υπόλοιποι τον ακλουθούν. Το κόκκινο, το μπλε, το κίτρινο, το μαύρο – είναι τα χρώματα από τα μπουφάν που δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στο λευκό τοπίο. Χρειάστηκαν μισή ώρα για να φανερωθούν μπροστά μου, κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι. Ετοίμασαν γρήγορα μια ράμπα και συνέχισαν τα τρέλα άλματα κάνοντας διαφορές φιγούρες στον αέρα. Έχουν πλάκα αυτά τα παιδιά. Κάνοντας διάλειμμα κουρασμένοι πια απολαμβάνουν την πίτα της μαμάς και τις ιστορίες από την κατάβαση. Ο Νίκος μου προτείνει ένα κομμάτι πίτα και μου εξηγεί τι είναι αυτό το σπορ.
Το σνόουμπορντ είναι το άθλημα της κατάβασης από χιονισμένες πλαγιές, πάνω σε χιονοσανίδες, φορώντας ειδικές μπότες, που δένονται στο πόδι του αναβάτη. Είναι ένα άθλημα που γεννήθηκε στην Αμερική (πρωτοξεκίνησε επίσημα το 1965 από τον Sherman Poppen) και η ανάπτυξή του είναι εμπνευσμένη από το σκέιτμπορντ, το έλκηθρο, το σέρφινγκ και το σκι. Από την καθιέρωση του σνόουμπορντ ως χειμερινού σπορ, αναπτύχθηκαν διάφορα στιλ αθλήματος, το καθένα με τον δικό του ειδικό εξοπλισμό και τεχνική. Τα πιο συνηθισμένα στιλ σήμερα είναι: η ελεύθερη διαδρομή (freeride), το ελεύθερο στιλ (freestyle), και η ελεύθερες στροφές (free carve). Αυτά τα στιλ χρησιμοποιούνται τόσο στο ψυχαγωγικό όσο και στο επαγγελματικό σνόουμπορντ. Ενώ το κάθε στιλ είναι μοναδικό, υπάρχει μεταξύ τους μια αλληλοεπικάλυψη.
Ενώ το κοινό αποδέχτηκε το snowboard ως άθλημα σχετικά σύντομα, τα χιονοδρομικά κέντρα χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία έχθρας μεταξύ των skier και των snowboarder.
Τα πρώτα χρόνια η χρήση snowboard απαγορευόταν από τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών. Στη συνέχεια οι επίδοξοι snowboarders έπρεπε να περάσουν ένα τεστ δεξιοτήτων προκειμένου να τους επιτραπεί η χρήση των αναβατήρων. Η πεποίθηση ήταν ότι ένας άπειρος snowboarder θα μπορούσε να “σκουπίσει” το χιόνι από την πίστα. Το 1985 μόνο 7% των χιονοδρομικών της Αμερικής και της Ευρώπης άνοιξαν τις πόρτες τους στους snowboarders.
Η διαρκής εξέλιξη του εξοπλισμού σε συνδυασμό με την εξέλιξη των αναβατών οδήγησαν στη σταδιακή εδραίωση του αθλήματος. Το 1990 τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα είχαν πλέον οριοθετημένες πίστες για snowboard ενώ σήμερα μόνο 3 χιονοδρομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο εμμένουν στον διαχωρισμό των χιονοδρομικών αθλημάτων και απαγορεύουν το snowboard στις πίστες τους.
Η δημοτικότητά του αντικατοπτρίζεται στην αναγνώρισή του ως επίσημο άθλημα: το 1985 διεξήχθη το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Zürs της Αυστρίας. Το 1994 ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Snowboard (ISA) για να καταρτίσει διεθνείς διαγωνιστικούς κανονισμούς. Το 1998 το άθλημα είχε την τιμητική του αφού συμπεριελήφθη στα αγωνίσματα της Χειμερινής Ολυμπιάδας υπό τη μορφή του Γιγαντιαίου Slalom και του Halfpipe. Στις Ολυμπιάδες που ακολούθησαν εντάχτηκε το BoarderCross και στην πρόσφατη Ολυμπιάδα (2014 Sochi) είδαμε για πρώτη φορά το αγώνισμα του Slope Style.
Μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία της χιλιετηρίδας, το snowboarding συνεχίζει να αυξάνει τη δημοτικότητά του ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλου, ή επιπέδου ικανότητας.
Κάπου εδώ τελειώνει η συνάντησή μου και γεμάτος με όμορφες φωτογραφίες επιστρέφω στη Λάρισα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass