ΣΚΙΑΘΟΣ

Φυσική ομορφιά και ιστορία

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2013 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:36
Από τον Λεωνίδα Τζέκα
Η Σκιάθος ανήκει στο σύμπλεγμα των Σποράδων, είναι το μεγαλύτερο νησί και διαθέτει αεροδρόμιο που τη συνδέει απευθείας με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο το καλοκαίρι, ένα παραδοσιακό νησί με όμορφα τοπία και παραλίες. Εάν είστε ανυπόμονος και τα οικονομικά σας το αντέχουν, προτιμήστε το αεροπλάνο, εάν είστε νέος με παρέα το πλοίο είναι μάλλον το κατάλληλο μέσο για να ταξιδέψετε. Η ώρα στο καράβι περνάει γρήγορα και ευχάριστα, ενώ πάντα υπάρχει χρόνος για νέες γνωριμίες, διάβασμα.
Αγναντεύοντας τη θάλασσα μπορούμε να ταΐσουμε τα ψαροπούλια που ακολουθούν το καράβι. Η στήλη ταξίδεψε με το πλοίο της γραμμής απολαμβάνοντας όλα τα παραπάνω.
Η ιστορία της Σκιάθου είναι μακρά και πολυτάραχη. Από τα προϊστορικά χρόνια, το 1100 π.Χ., με πρώτους κάτοικους τους Πελασγούς, λαός που κατέβηκε από τη Θράκη. Ακολούθησαν οι Χαλκιδείς, οι οποίοι έκτισαν κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών του λιμανιού, μαρμάρινο τείχος, ερείπιά του σώζονται μέχρι σήμερα και αργότερα δημιουργήσαν τη μεσαιωνική πόλη Κάστρο, στα βόρεια του νησιού.
Κατακτητές όπως οι Μακεδόνες, Ρωμαίοι και μετά οι Ενετοί πέρασαν από το νησί καταπατώντας το αλλά και αφήνοντας τα πλούσια πολιτιστικά τους στοιχεία. Την εποχή της Τουρκοκρατίας το νησί χρησίμευσε για τους θαλασσοπόρους ως ναυτική βάση. Στην Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κυμάτισε η πρώτη Ελληνική Σημαία με άσπρο σταυρό σε γαλάζιο φόντο τον Σεπτέμβριο του 1807.
Η αρχιτεκτονική του νησιού έχει επηρεαστεί ανά τους αιώνες δημιουργώντας ένα μίγμα νησιωτικού στοιχείου που δένει αρμονικά με πηλιορείτικα και νεοκλασικά χαρακτηριστικά.
Μικρά, διώροφα και πυκνοκατοικημένα αρχοντικά, φτιαγμένα από πέτρα και ασβέστη, συγκροτούν τους οικισμούς αλλά και απλά αγροτικά σπίτια συμπληρώνουν την εικόνα της πόλης, ενώ έχουν απομείνει τα απλά αγροτικά σπίτια. Οι δρόμοι του νησιού είναι στενά πλακόστρωτα σοκάκια που δεν έχουν διάταξη. Τα σύγχρονα τουριστικά θέρετρα έχουν αρμονικά προστεθεί στο περιβάλλον του τόπου.
Η Σκιάθος είναι η πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενός από τους σπουδαιότερους λόγιους και συγγραφείς του νησιού και από τους πολυγραφότερους και πιο αγαπημένους της χώρας μας.
Επισκεφτήκαμε το σπίτι του, που εκτός από το πλούσιο συγγραφικό του έργο μας εντυπωσίασε το απλό και λιτό οίκημα από πέτρα και ξύλο παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και λειτουργεί σαν μηχανή του χρόνου ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στο παρελθόν.
Ένα άλλο αξιοθέατο είναι το Μπούρτζι, μπορεί να το απολαύσετε κάνοντας μια βόλτα στη μικρή καταπράσινη χερσόνησο που χωρίζει το λιμάνι της Σκιάθου στα δυο. Εκεί μέχρι το 1660 βρισκόταν το φρούριο, σήμερα υπάρχουν μόνο τα απομεινάρια του. Το 1906 κατασκευάσθηκε στο Μπούρτζι το πρώτο δημοτικό σχολείο, το οποίο σήμερα στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο και τον θερινό κινηματογράφο.
Στο νησί υπάρχουν αμέτρητες ταβέρνες που προσφέρουν πεντανόστιμα μαγειρευτά και θαλασσινούς μεζέδες ικανοποιώντας και τους πιο δύσκολους επισκέπτες. Εστιατόρια γεμάτα μεσογειακές γεύσεις, ενώ ποικιλία ντόπιων μεζέδων γεμίζουν τα τραπέζια στα πολυσύχναστα τσιπουράδικα.
Το βράδυ δε στα bar και στα club, κάτω από το φως του φεγγαριού συνεχίζεται το κέφι με χορό, τραγούδι και ποτό.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο νησί έχουν οι εντυπωσιακές παραλίες. Το πράσινο νησί έχει 60 παράλιες μικρές και μεγάλες που ικανοποιούν τα γούστα και του πιο απαιτητικού τουρίστα. Πολυσύχναστα μέρη, για ερημίτες, με μοναδική φυσική ομορφιά. Οι πιο γνωστές είναι οι Κουκουναριές και τα Λαλάρια, τον μακρύ κατάλογο συμπληρώνουν η Μεγάλη Άμμος, Μάραθα, Μαντράκι, Μπανάνα, Κρυφή Άμμος, Αχλαδιές, Κάστρο, Βασιλιάς κ.τ.λ.
Η πιο κοσμική παραλία της Σκιάθου είναι οι Κουκουναριές. Γνωστή και με το όνομα «Χρυσή Άμμος», αφού η άμμος της είναι πολύ λεπτή και λάμπει ολόχρυση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Εκτός από τα καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά της, προσφέρει μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση και απόλαυση, καθώς το πασίγνωστο δάσος των Κουκουναριών σταματάει λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Το δάσος και η λιμνοθάλασσα Στροφιλιά που βρίσκεται μέσα σ' αυτό - αποτελεί ένα σπάνιο υδροβιότοπο, ο οποίος είναι σήμερα περιοχή προστατευόμενος από τον Δήμο Σκιάθου στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Στις Κουκουναριές βρίσκονται πλήθος ξενοδοχείων, ξενώνων, κάμπινγκ όπως και πολλές ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ, ουζερί, καφετέριες.
Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται η παραλία Λαλάρια, μία από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Ο βοριάς πέφτει με μανία πάνω στους απόκρημνους ολόλευκους βράχους, που ορθώνονται επιβλητικοί πάνω από τη θάλασσα και δημιουργεί, εκατομμύρια χρόνια τώρα, τα ολοστρόγγυλα, λευκά βότσαλα τα «λαλάρια» τα οποία καλύπτουν όλη την παραλία. Η πασίγνωστη «Τρύπια Πέτρα» στέκει φρουρός στην άκρη της. Η άγρια ομορφιά του τοπίου και η πραγματικά πεντακάθαρη θάλασσα θα σας μαγέψουν. Στα Λαλάρια μπορείτε να φτάσετε μόνο από τη θάλασσα και μόνο όταν επικρατεί νηνεμία. Από το λιμάνι της Σκιάθου ξεκινούν καθημερινά, όταν ο καιρός το επιτρέπει, οι βάρκες. Σίγουρα ένα μπάνιο εκεί είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.
Αφήστε τον εαυτό σας να μαγευτεί από τη Σκιάθο και γεμίστε με θετική ενέργεια που είναι απαραίτητη για τις κρύες νύχτες του χειμώνα!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass