Όλυμπος: 100 χρόνια από την «κατάκτησή» του

ΟΛΥΜΠΟΣ: ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2013 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:43
Του Λεωνίδα Τζέκα
Η γη του Ολύμπου είναι προικισμένη. Προικισμένη με μοναδική ιστορία, με ανθρώπους εξαιρετικούς, με σπάνια βιοποικιλότητα. Χαρακτηριστικά τα οποία εξύμνησαν από τα βάθη της αρχαιότητας έως σήμερα κάτοικοι και οδοιπόροι. Και παρά τις συχνά βίαιες ανθρώπινες παρεμβάσεις, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις μέρες μας τη σπάνια ομορφιά του, γοητεύοντας και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Ο Όλυμπος βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Πιερίας και Λάρισας. Χωρίζεται σε δυο περιοχές στον Άνω και στον Κάτω Όλυμπο και έχει κορυφή τον Μύτικα, που αγγίζει τα 2.917 μέτρα, κατατάσσοντας τον ορεινό όγκο του στην πρώτη θέση ανάμεσα στα βουνά της Ελλάδας. Στις κορυφές του βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η κατοικία των Θεών της αρχαιότητας. Κάτω από τις κορυφές κατοικούσαν οι Μούσες, οι προστάτιδες των Καλών Τεχνών που λατρεύονταν σε ολόκληρη την περιοχή.
Το ψηλότερο και σπουδαιότερο βουνό της χώρας, ένα θαύμα της φύσης που η ανάβασή του είναι στόχος εκατοντάδων ανθρώπων απ’ ολον τον κόσμο, στέκει επιβλητικός και θεόρατος σαν απόρθητος πύργος. Η ανάβασή του δεν είναι μόνο κατόρθωμα φυσικής αντοχής, αλλά και προσπάθεια του ανθρώπου να φτάσει το άπιαστο, το ακατόρθωτο, το θεϊκό, να πατήσει εκεί που κάποτε είχε τον θρόνο του ο Δίας!
Ο Όλυμπος με τις δεκάδες κορυφές του βρίσκεται ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο και τον θερμαϊκό κόλπο. Τις πλαγιές του αυλακώνουν τρομερές χαράδρες όπως αυτή του Μαυρολόγγου – Ενιπέα που καταλήγουν στην πεδιάδα του Λιτοχώρου. Κουμαριές, πουρνάρια, πεύκα, έλατα, δρύες και οξιές φτιάχνουν ένα παχύ πράσινο χαλί που καλύπτει τις πλαγιές μέχρι τα 2.400 μετρά. Απο ’κει και πέρα το βουνό στέκει ξερό και άγριο, χτυπημένο από τον παγετό και τους δυνατούς ανέμους, 1.700 είδη φυτών, από τα πιο ενδιαφέροντα και σπάνια στον κόσμο, ζουν εδώ μαζί με 32 είδη θηλαστικών, 104 είδη πουλιών και 18 είδη ερπετών και αμφιβίων.
Οι ορειβάτες και λάτρεις της φύσης απ’ όλο τον κόσμο έρχονται κατά δεκάδες για να γευτούν και να απολαύσουν αυτή τη μαγεία του Ολύμπου, που πέρα από τους μύθους και τη μυθολογική του διάσταση κρύβει εξαιρετικές ομορφιές, ένα απέραντο μεγαλείο, ένα δέος ακόμα και όταν τον κοιτάς.
Οι πρώτοι που πάτησαν την κορυφή του Μυητικά ήταν ο Έλληνας Χ. Κάκκαλος από το Λιτόχωρο και οι Ελβετοί Φ. Μπουασσόνα και Ντ. Μποντ-Μποβύ. Πριν από 100 χρονιά, στις 2 Αυγούστου 1913, έφτασαν από τα ανατολικά στο ρήγμα ανάμεσα Σκάλα και Μύτικα και από εκεί, ακολουθώντας τη διαδρομή που γίνεται και σήμερα έφθασαν στην ψηλότερη κορυφή. Για το κατέβασμα διάλεξαν το φαράγγι στα ανατολικά και κατέληξαν στους πρόποδες των βράχων.
Η αρχή είχε γίνει και έκτοτε πολλοί τολμηροί ορειβάτες Έλληνες και ξένοι ανακάλυψαν χάραξαν νέες διαδρομές.
Ο Χ. Κάκκαλος αφιέρωσε τη ζωή του στο μυθικό βουνό και προς τιμήν του το πρώτο καταφύγιο πηρέ το όνομά του.
Με μεγαλοπρέπεια ορθώνει το ανάστημα του πάνω από θάλασσα και πλούσια δάση και μοιάζει με πράσινη όαση στη μέση ενός ξηρού φαιοκίτρινου τοπίου. Η κατάκτησή του δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλων βουνών και κάθε επισκέπτης αισθάνεται την ιδιαίτερη συγκίνηση της αναρρίχησης του Ολύμπου.
Ο Μύτικας είναι η πιο φημισμένη κορυφή, διάσημη και εκτός Ελλάδος. Είναι όμως και η δυσκολότερη, γιατί για να ανεβείς από τη βάση στο Λούκι, ενδέχεται να διακινδυνεύσεις ακόμα και τη ζωή σου. Η ανάβαση είναι μια σκληρή δοκιμασία, η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου είναι το πολυτιμότερο
εργαλείο  που χρειάζεσαι εκείνη την ώρα που ανεβαίνεις με ελάχιστα εφόδια. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος από πέτρες που πέφτουν από τις κορυφές.
Όταν πατήσεις την κορυφή, στο ψηλότερο σημείο της Ελλάδος, νιώθεις χαρά, ικανοποίηση και μια δόση υπερηφάνειας για το κατόρθωμα να φτάσεις στην κορυφή. Εκεί σε περιμένει και το βιβλίο εντυπώσεων όπου καταγράφεις με μια φράση ή με ένα όνομα, ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε, και γίνεσαι κομμάτι της ιστορίας του μυθικού βουνού.
Το ίδιο δύσκολο είναι και το κατέβασμα. Επιστρέφεις αργά με πολλή προσοχή, ώστε να βρίσκεις κάθε φορά σταθερή πέτρα να πατήσεις και όχι σαθρό έδαφος. Κατεβαίνεις ακόμα και με την πλάτη ακουμπημένος στις πέτρες, γιατί αλλιώς είσαι έτοιμος να «πετάξεις» στο απόλυτο κενό.
Ο φακός της «Ε.τ.Δ.» πραγματοποίησε την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που φέραμε μαζί θα το μοιραστούμε με τούς αναγνώστες και στα επόμενα ρεπορτάζ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass