ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Στα σύνορα ανατολής και δύσης

Δημοσίευση: 12 Νοε 2013 17:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:51
 
Στα σύνορα της Ευρώπης και της Ανατολής, ο νομός Έβρου έχει πολλά να πει για την αρμονική συνύπαρξη των πολιτισμών, μέσα στη γενναιόδωρη φύση.
Η Αλεξανδρούπολη, η Ορεστιάδα, το Σουφλί, το Διδυμότειχο και η πανέμορφη Σαμοθράκη κρύβουν μια «άγνωστη» Ελλάδα, ενώ ο Έβρος και το δάσος της Δαδιάς αποτελούν σημαντικό καταφύγιο για εκατοντάδες πουλιά υπό εξαφάνιση.
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ
Η πρωτεύουσα του νομού Έβρου, η Αλεξανδρούπολη, είναι μια σχετικά νεόχτιστη πόλη. Φιλοξενεί 50.000 κατοίκους, την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Θράκης, πολλά μουσεία και είναι πόλη με έντονη ζωή, πολλές εκδηλώσεις, τουρισμό και αξιόλογες υποδομές. Χαρακτηριστικό της αξιοθέατο, ο φάρος που δεσπόζει στην παραλία και εντυπωσιάζει με το ύψος του. Πέρα από τα μουσεία της πόλης, μπορείτε να επισκεφθείτε τις γύρω περιοχές και τα θέρετρα που απλώνονται παραθαλάσσια γύρω της και την υπέροχη Σαμοθράκη ή να ξεκινήσετε μια υπέροχη εκδρομή για να ανακαλύψετε την ακριτική Ελλάδα που απλώνεται βόρεια.
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Όσοι ακούν το Διδυμότειχο και σκέφτονται μόνο δυσμενείς μεταθέσεις, έχουν πέσει πολύ έξω! Τα νέα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς το Διδυμότειχο είναι μια πόλη με εντυπωσιακά αξιοθέατα. Η παλιά του πόλη έχει ένα υπέροχο κάστρο και το ιστορικό της κέντρο είναι ιδανικό για περιπάτους και ιστορικές ανακαλύψεις! Περπατώντας στους δρόμους του Διδυμότειχου θα δείτε πόσο ιδιότυπα αλλά και πόσο αρμονικά δένουν οι επιρροές από τη δύση και την ανατολή, το χριστιανισμό και το μωαμεθανισμό. Οι επιβλητικές εκκλησίες της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Αθανασίου που είναι η μητρόπολη του Διδυμότειχου, βρίσκονται δίπλα σε μουσουλμανικά κτίσματα όπως τα λουτρά του Ουρούτς και το τέμενος του Μωάμεθ του πρώτου. Λέγεται, μάλιστα ότι τα λουτρά λειτουργούσαν μέχρι και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. 
Τα τείχη του Διδυμότειχου τα οποία περιβάλλουν τον υψηλότερο από τους δύο λόφους της πόλης, έχουν μήκος 1.800 μέτρων και πύργους διαφόρων σχημάτων. Στο σημερινό χώρο του κάστρου που μπορείτε να επισκεφτείτε σώζονται τμήματα της βυζαντινής πολιτείας και διακρίνονται η οχύρωση, ερείπια κτιρίων και τα υπόγεια από τα λαξευμένα στον βράχο σπίτια.
Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ
Ημέρες μεγάλης ακμής γνώρισε το Σουφλί χάρη στη σηροτροφία και σήμερα παραμένει μια από τις τιμημένες ακριτικές πόλεις. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το λόφο του Προφήτη Ηλία και τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μαρτυρούν ότι κατοικείται ήδη από τα ελληνιστικά χρόνια. Το Σουφλί είναι όμορφο με πολλά γραφικά στοιχεία και αξιόλογα μνημεία από την εποχή της άνθισης της σηροτροφίας. Δυστυχώς, τα πιο πολλά δεν έχουν αναδειχθεί όσο θα τους άξιζε. Αξίζει όμως να δείτε το μουσείο μεταξιού και να μάθετε πολλά πράγματα για την ιστορία του και την ιστορία της πόλης. Από το Σουφλί μπορείτε να πάτε στο δάσος της Δαδιάς όπου θα βρείτε τον αγροτικό συνεταιρισμό των γυναικών με τα σπιτικά ζυμαρικά που θα σας ενθουσιάσουν. Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε χωριά όπως το Τυχερό με το αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο και το απολιθωμένο δάσος.
Ο ΈΒΡΟΣ
Το δέλτα του Έβρου καλύπτει μια έκταση που ξεπερνά τα 110.000 τετραγωνικά μέτρα. Εδώ διαμορφώνεται ένα οικοσύστημα τεράστιας αξίας που περιλαμβάνει δάση με υδρόφιλα δέντρα, θαμνώνες, καλαμιώνες αλλά και αμμώδεις εκτάσεις. Σε όλες αυτές τις μορφές βλάστησης ζει μια τεράστια ποικιλία ζωικών ειδών. Εκτός από τα σπάνια πουλιά, στον Έβρο υπάρχουν πολλά θηλαστικά, αμφίβια αλλά και αξιόλογα είδη ιχθυοπανίδας. Όταν έρθετε στον Έβρο, μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι. Αν ο καιρός είναι καλός, θα σας οδηγήσει μέχρι την ανοιχτή θάλασσα όπου εκβάλλει ο ποταμός και, στη διαδρομή, θα απολαύσετε τα γύρω τοπία και τα πουλιά. Ο Έβρος είναι πλωτός σε μεγάλο μήκος του, μέχρι σχεδόν την Αδριανούπολη.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass