ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: Διακοπές στην ελληνική …Ελβετία

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δημοσίευση: 12 Νοε 2013 17:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:51
Επιμέλεια: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Η Ευρυτανία και τα χωριά του Καρπενησίου συγκαταλέγονται στους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς. Εκτός από τα μοναδικής ομορφιάς τοπία που μπορεί κανείς να θαυμάσει εκεί, στην περιοχή λειτουργεί και ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, ενώ η πρόσβαση είναι εύκολη ακόμη κι όταν το χιόνι είναι πολύ. Άλλωστε η Ευρυτανία, που βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα, είναι σχετικά κοντινός προορισμός για τους εκδρομείς που προέρχονται είτε από τη Βόρεια είτε από τη Νότια Ελλάδα.
 
Η Ευρυτανία φημίζεται για την ιστορική της παράδοση αλλά και για την υπέροχη φύση της και είναι μια από τις λίγες περιοχές της Ευρώπης, που εκτός των άλλων διακρίνονται για το καθαρό τους περιβάλλον. Πρωτεύουσά της είναι το πανέμορφο Καρπενήσι ενώ σημαντικοί οικισμοί είναι το Μεγάλο Χωριό με το αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, το Μικρό Χωριό, τμήμα του οποίου θάφτηκε από κατολίσθηση, τα ιστορικά Άγραφα, η Φράγκιστα και πολλοί ακόμα. Από τους όμορφους προορισμούς είναι και οι Κορυσχάδες, διατηρητέος οικισμός με μεγάλη ιστορία, αφού αποτέλεσαν έδρα της πρώτης κυβέρνησης της εθνικής αντίστασης. Το σχολείο του χωριού είναι σήμερα μουσείο.
Σημαντικότερα βουνά της περιοχής είναι ο Τυμφρηστός (Βελούχι), τα Άγραφα, η Καλιακούδα και το Παναιτωλικό στα σύνορα με το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι τόσο χαρακτηριστικό το δε, το τοπίο που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, Λίνκολν Μακ Βη, χαρακτήρισε την Ευρυτανία ως Ελβετία της Ελλάδας. Από τα μεγαλύτερα ποτάμια της είναι ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης, ο Μέγδοβας, ο Καρπενησιώτης, ο Κρικελοπόταμος και ο Τρικεριώτης. Ολόκληρος ο νομός προσφέρεται για υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Οι πλαγιές σας προσκαλούν να περπατήσετε ή να αναρριχηθείτε, οι ποταμοί να δοκιμαστείτε στο kayak, το χιονοδρομικό κέντρο να διασχίσετε κατάλευκες πλαγιές… Ακόμα, αξίζει να επισκεφθείτε τα μοναστήρια και τις εκκλησιές που δεσπόζουν σε ολόκληρο το νομό. Η περιοχή ήταν ελάχιστα αναπτυγμένη ως το πρόσφατο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, όμως, επήλθε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που ανέδειξε τον τεράστιο φυσικό πλούτο. Γεγονός πάντως είναι πως ακόμη στην ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου θα βρείτε πολλές ανεξερεύνητες γωνιές και πολλά γραφικά χωριά, που αξίζει να επισκεφθείτε.
Τοπικά προϊόντα
Στους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς των ευρυτανικών χωριών θα βρείτε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από αγριοκέρασο, βύσσινο, κυδώνι, αγριόμηλο, σύκο ενώ αξίζει να δοκιμάσετε κάστανα και καρύδια. Τα ζυμαρικά της περιοχής – κυρίως τραχανάς και χυλοπίτες – είναι εξαιρετικά νόστιμα. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε αφεψήματα, αν είναι δυνατόν για όλο το χρόνο. Μυρωδάτο τήλιο, τσάι του βουνού, χαμομήλι αλλά και ρίγανη και λεβάντα πωλούνται εδώ και κρατούν το αυθεντικό τους άρωμα. Ακόμα, δοκιμάστε το εξαιρετικής ποιότητας ντόπιο μέλι και το βασιλικό πολτό.
Τα γαλακτοκομικά της περιοχής είναι εξίσου αξιόλογα με το κατίκι (ή τσαλαφούτι) να έχει τον πρώτο λόγο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα νόστιμο μαλακό λευκό τυρί που σπανίζει στις αγορές των μεγάλων πόλεων ενώ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στις συνταγές των κορυφαίων σεφ. Αν σας αρέσουν και τα λουκάνικα, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε χώρο στο αυτοκίνητο και το ψυγείο σας. Φυσικά, αν καταφέρετε να το βρείτε, μην παραλείψετε να απολαύσετε το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό ‘μούρο’ με την υπέροχη γεύση.
Ένα ακόμα μοναδικό προϊόν της Ευρυτανίας είναι το προσούτο του Προυσού! Πραγματικά, η βιομηχανία Στρεμένου στο χωριό Προυσός είναι η μόνη στην Ελλάδα όπου παρασκευάζεται το προσούτο, ένα από τα νοστιμότερα και πιο εκλεκτά αλλαντικά!
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass