Σεργιάνι στην υδάτινη πολιτεία της Καστοριάς

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2013 14:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:22
Θέλετε να αποδράσετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και αναζητάτε τον ιδανικό προορισμό για μια χειμερινή εκδρομή; Επισκεφθείτε την Καστοριά. Γνωρίστε την όμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και όλα τα παραδοσιακά χωριά του νομού. Γεμίστε τη ματιά σας με τις ανεπανάληπτες εικόνες της μακεδονίτικης υπαίθρου, θαυμάστε τα βυζαντινά μνημεία και τα επιβλητικά αρχοντικά, που δίνουν στην Καστοριά ένα ξεχωριστό αριστοκρατικό ύφος, και αφήστε τη ζεστασιά των φιλόξενων κατοίκων να σας συντροφεύει στην περιήγησή σας και να σας αποκαλύπτει τον επίγειο παράδεισο…
Λίγα λόγια, πολλές εικόνες
Ο Νομός Καστοριάς είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των σπορ, τους περιπετειώδεις τύπους και τους φυσιολάτρες. Μπορείτε να κάνετε σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου και περιπάτους στις πλαγιές του όρους κοντά στην άγρια φύση. Το χειμερινό τοπίο είναι πανέμορφο. Μην παραλείψετε να το φωτογραφίσετε. Απ’ την άλλη, η λίμνη Ορεστιάδας, σήμα κατατεθέν της πόλης, και ο ποταμός Αλιάκμονας προσφέρονται για ψάρεμα, κωπηλασία και, φυσικά, για βολτούλες αγναντεύοντας την ήρεμη φύση. Η Καστοριά προσφέρεται επίσης και για θρησκευτικό τουρισμό, καθώς στην πόλη και στα περίχωρα υπάρχουν περίπου 75 βυζαντινές εκκλησίες, που καθεμιά έχει στο εσωτερικό της ανεκτίμητα θρησκευτικά κειμήλια. Όσοι πάλι είναι λάτρεις της αρχαιολογίας θα βρουν εδώ απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Και συγκεκριμένα στο Δισπηλιό, όπου βρίσκεται ο περίφημος λιμναίος προϊστορικός οικισμός. Αυτό όμως που σίγουρα θα σας γοητεύσει είναι το οδοιπορικό στα χωριά του νομού. Εκεί, η παράδοση, η ιστορία και ο σύγχρονος πολιτισμός πορεύονται παράλληλα, δημιουργώντας την ξεχωριστή κουλτούρα των Μακεδόνων. Κλεισούρα, Άργος Ορεστικό, Νόστιμο, Νεστόριο, Επταχώρι, Κορησός, Ομορφοκκλησιά. Κάθε πόλη και χωριό έχει την ιστορία του, τις ιδιαιτερότητές του, τη μοναδικότητά του. Επισκεφθείτε τα! Είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίσετε τον παράδεισο σε όλο του το μεγαλείο.
ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ   
Τα πέτρινα γεφύρια είναι αριστουργήματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καστοριανού τοπίου.
Το γεφύρι της Ζούζουλης βρίσκεται σήμερα περιτριγυρισμένο από πυκνά δάση και ψηλές κορυφές, έξω από κάθε δρόμο και μακριά από κάθε πέρασμα. Ωστόσο, μέχρι περίπου το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το γεφύρι της Ζούζουλης βρισκόταν πάνω στο βασικότερο μονοπάτι ανάμεσα στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Συνέδεε το χωριό Ζούζουλη, βορειοδυτικά του γεφυριού, με τα Γρεβενά και το Τσοτύλι. Είναι μονότοξο, με μήκος περίπου 25 μέτρα και ύψος 7 μέτρα. Κατά μια εκδοχή κατασκευάστηκε από χτίστες από τα μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το 1880, με χορηγό έναν αγωγιάτη από την Φούρκα της Κόνιτσας, που είχε χάσει τον αδελφό του στα ορμητικά νερά του ποταμού.
Το γεφύρι του Κουσιουμπλή βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Βοΐου και του Σμόλικα στο Ζουζουλιώτικο ποτάμι. Συνέδεε παλαιότερα τα χωριά Ζούζουλη και Επταχώρι και χτίσθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Το μονότοξο αυτό γεφύρι, με τα πολύ ενισχυμένα πλαϊνά ανοίγματα, έχει άνοιγμα τόξου 14 μ., ύψος 8 μ., συνολικό μήκος 33 μ. και πλάτος 2,40 μ. Στο κλειδί του, δηλαδή τη μεσαία πέτρα της καμάρας του, υπάρχει λιθανάγλυφη κεφαλή. Το 1992 έγιναν εργασίες συντήρησης με στόχο την προστασία του από τη φθορά, αλλά και την αποκατάσταση της αρχικής του μορφής.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass