ΒΕΝΕΤΙΑ

Στην πόλη των Δόγηδων

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2013 19:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:23
Εδώ ο χρόνος σταμάτησε στην Αναγέννηση κι ο επισκέπτης θαρρεί πως κάνει βόλτα στους διαδρόμους ενός υπαίθριου μουσείου. Εδώ ο έρωτας έχει πλημμυρίσει την ατμόσφαιρα και το άρωμα του καρναβαλιού είναι διάχυτο καθ’ ολη τη διάρκεια του χρόνου. Άλλωστε, παλαιότερα οι κάτοικοι της Βενετία της συνήθιζαν να φορούν κοστούμια και μάσκες και εκτός της περιόδου του καρναβαλιού, για να κρατάνε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές…
 
 
Η Βενετία, η βασίλισσα της Αδριατικής, η σαγηνευτική πόλη των καναλιών και των παλατιών, η πλωτή πόλη, όπως και να την αποκαλέσετε παραμένει μοναδική. Για χιλιάδες χρόνια υπήρξε ανεξάρτητη, με πλούσιο εμπόριο και μεγάλη ναυτική δύναμη. Μια γοητευτική και ρομαντική πόλη με μοναδική ιστορία και περίλαμπρη αρχιτεκτονική, που μαγεύει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.
Η κύρια υδάτινη οδός της Βενετίας χωρίζει την πόλη στη μέση, ενώ το κέντρο της παλιάς πόλης είναι χωρισμένο σε 6 περιοχές, γνωστές ως sestieri (Castello, Cannaregio, San Marco, Santa Croce, Dorsoduro, San Polo). Στην πόλη ανήκουν επίσης και τα νησιά Giudecca, San Giorgio, Murano, Burano, Torcello και Lido.
Για τη μετακίνησή σας υπάρχουν πολλά θαλάσσια λεωφορεία, ταξί και βενζινάκατοι, καθώς και βαπορέτα που θα σας μεταφέρουν κατά μήκος του μεγάλου και των μικρότερων καναλιών. Η βόλτα με γόνδολα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Βενετία, προσφέρει μια αξέχαστη ρομαντική εμπειρία. Το κόστος είναι κάπως μεγάλο, αγγίζει τα 70 ευρώ, αλλά αξίζει να κάνετε τη βόλτα έστω και για μια φορά. Η αίσθηση είναι πολύ ωραία, ειδικά αν είστε με το άλλο σας μισό, ενώ αν είστε τυχεροί και ο γονδολιέρης έχει τα κέφια του μπορεί να σας τραγουδήσει άριες από ιταλικές όπερες.
Καρναβάλι
Το καρναβάλι της Βενετίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίως. Μουσική, θέατρο, ακροβατικά, μοναδικές μάσκες και επιβλητικές στολές, κόσμος να τραγουδάει και να χορεύει σε δρόμους και πλατείες, συνθέτουν μια ατμόσφαιρα μοναδική. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με την παρέλαση με παραδοσιακές στολές και τελειώνει με την περίφημη «Πτήση του Αγγέλου» στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Μία γυναίκα, ντυμένη σαν άγγελος, «πετάει» από το ύψους 105 μέτρων κωδωνοστάσιο της Πλατείας του Αγ. Μάρκου στο κοντινό παλάτι των Δόγηδων, ρίχνοντας στα πλήθη κομφετί, τα οποία συμβολίζουν τη γονιμότητα και τα πλούτη. Η ιστορία του καρναβαλιού ξεκινάει το 1268. Οι μάσκες χρησιμοποιούνταν από τους Βενετσιάνους στην καθημερινή τους ζωή για να προστατέψουν την προσωπική τους ζωή. Έκτοτε πολλές φορές στην ιστορία η χρήση της μάσκας απαγορεύθηκε, συνεπώς και το καρναβάλι που άρχισε να διοργανώνεται στη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του 1970.
Οι καλύτερες περίοδοι για να επισκεφθείτε τη Βενετία είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Οι θερμοκρασίες είναι σε καλά επίπεδα, οι μέρες ηλιόλουστες και το θετικό είναι πως τα επίπεδα υγρασίας δεν είναι υψηλά κάνοντας πιο ευχάριστες τις περιηγήσεις σας.
Η πόλη είναι χωρισμένη σε 6 διαμερίσματα (sestieri). Αν δε χαθείτε, πράγμα απίθανο μπορείτε να διανύσετε την απόσταση, από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη, σε μισή ώρα μόνο… Το Grand Canale είναι ο κεντρικός «δρόμος» της πόλης και διασχίζει όλα τα διαμερίσματα, από τον σιδηροδρομικό σταθμό έως το San Marco, την κεντρική πλατεία και καρδιά της πόλης.
Στο νησάκι Murano φτιάχνονται τα ομώνυμα διάσημα κρύσταλλα και στο Burano οι περίφημες βενετσιάνικες δαντέλες.
 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
• Την Πλατεία του Αγίου Μάρκου, με το λιοντάρι να δεσπόζει πάνω στην γκρίζα στήλη, σύμβολο και προστάτης της πόλης. Στην ομώνυμη εκκλησία, θα δείτε επίσης το Pala d' Oro, από τα πλουσιότερα ιερά στον κόσμο με περισσότερους από 3.000 πολύτιμους λίθους, σμάλτο και επιχρυσωμένες εικόνες.
• Το Παλάτι των Δόγηδων με τις πασίγνωστες τοιχογραφίες βενετσιάνικης τεχνοτροπίας.
• Την περίφημη Γέφυρα των Στεναγμών, η οποία συνδέει το Παλάτι των Δόγηδων με τη Φυλακή της Δημοκρατίας. Το όνομά της το πήρε από τους θρήνους των πολιτικών που καταδικάζονταν από το Συμβούλιο των Δέκα και περνούσαν από αυτή τη γέφυρα προς τα κελιά της φυλακής.
• Τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε το 1539.
• Την εκκλησία Santa Maria dei Miracoli.
• Το κοιμητήριο στο νησί San Michele.
• Την Gallerie dell' Accademia και τη συλλογή Peggy Guggenheim, με έργα διασήμων νεότερων καλλιτεχνών όπως των Πικάσο, Ροντέν, Καντίνσκι, Μονέ, Τέρνερ κ.ά.
Μην παραλείψετε να κάνετε
• Βόλτα με γόνδολα στο Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande) το σούρουπο.
• Εναν περίπατο στη Riva degli Schiavoni, αρχικά παράλληλα στο Μεγάλο Κανάλι, και μετά εσωτερικά στα σοκάκια.
• Θαυμάσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο νησί Giudecca.
 
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Πολλές αεροπορικές εταιρίες ταξιδεύουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Βενετία, ενώ μπορείτε να φτάσετε εκεί και ακτοπλοϊκώς. Σε αυτή την περίπτωση έχετε να επιλέξετε μεταξύ των Μινωικών Γραμμών (www.minoan.gr) ή της ΑΝΕΚ (www.anek.gr), με αφετηρία την Πάτρα και ενδιάμεσους σταθμούς - λιμάνια την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα.
 
ΤΙ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ
Αγοράστε, τέλος, πετσέτες και δαντελωτά τραπεζομάντιλα, μια και η Βενετία χαρακτηρίζεται η πηγή της δαντέλας, διατηρώντας την πιο σημαντική σχολή για τις τέσσερις ποιότητες δαντέλας που υπάρχουν. Και μην εγκαταλείψετε την πόλη, χωρίς να αποκτήσετε έστω και μια αναμνηστική βενετσιάνικη μάσκα, αλλά και δημιουργίες από κρύσταλλα Murano.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass