ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ

Βυτίνα: Παραδοσιακή και κοσμοπολίτισσα

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2013 21:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:23
 
Η Βυτίνα βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα, που συνδέει την Τρίπολη με τον Πύργο Ηλείας και θεωρείται, μαζί με τη Δημητσάνα, ένα από τα πλέον δημοφιλή ορεινά θέρετρα του Μοριά. Ο οικισμός απλώνεται σε ύψος 1.000 μέτρων, σε τοποθεσία κατάφυτη από πεύκα, έλατα και καστανιές.
 
Η Βυτίνα εδώ και πολλά χρόνια κρατά τα πρωτεία στην τουριστική κίνηση της Αρκαδίας και είναι πάντα το πετράδι του Μαινάλου όπως γνωρίζουν οι λάτρεις της αλλά και αυτοί που δεν την έχουν επισκεφθεί ακόμα. Όμορφη, δροσερή, γαλήνια, καταπράσινη και γραφική, πολιτισμένη και φιλόξενη, η Βυτίνα, παραμένει η μεγάλη κυρία της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Αρκαδίας. Απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα την οριοθετούν και την αρωματίζουν με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και φρεσκάδα που δύσκολα ξεχνά κανείς, και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που εδώ και χρόνια θεωρήθηκε θεραπευτικό ψυχής και σώματος.. Αρχοντική και ωραία η Βυτίνα, με τα παλιά πετρόσπιτα της, τα γραφικά στενά της, την ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για περιπάτους, τα δασάκια και τις εξοχές της, ανταμείβει τον επισκέπτη της με διακοπές αξέχαστες.
Γύρω της σε μικρές αποστάσεις, υπάρχουν χωριά εκπληκτικής ομορφιάς, ποτάμια, πηγές, μνημεία ιστορικά, μοναστήρια, τόποι μαγικοί που αξίζει να εξερευνήσει κανείς. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα των διακοπών στην Βυτίνα είναι ότι εδώ ο επισκέπτης τιμάται ιδιαίτερα με υψηλό επίπεδο τουριστικής φιλοξενίας. Παλαιά ωραία ξενοδοχεία, καλαίσθητα Αrt hotels, παραδοσιακοί αρχοντικοί ξενώνες, εστιατόρια με άριστης ποιότητας φαγητό, ζεστά στέκια για καφέ και γλυκό, γραφικά μαγαζιά παραδοσιακής τέχνης και τοπικών αγνών διατροφικών προϊόντων, θα καλύψουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη.
Στην πλατεία της Βυτίνας δεσπόζει ο ναός τους Αγ. Τρύφωνα από το 1846, φτιαγμένος από το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Γύρω του απλώνεται η μικρή αγορά με τα μαγαζάκια, που πωλούν κυρίως ντόπια προϊόντα και οι δυο παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι. Ο πιο δημοφιλής και ευχάριστος περίπατος είναι αυτός στο δενδροσκέπαστο δρόμο, που ξεκινά σχεδόν από το ύψος της κεντρικής πλατείας και καταλήγει στο δρόμο Τριπόλεως - Βυτίνας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Στο κοντινό χωριό Νυμφασιά θα επισκεφθείτε την ιστορική μονή Κερνίτσας (4,5 χλμ.), η οποία ιδρύθηκε το 1.105.
 
 
 
Στη γειτονική Δημητσάνα
Η κατάφυτη κοιλάδα του Λούσιου, που κάνει τα πρώτα του βήματα στο Αρκαδικό τοπίο, σε προϊδεάζει γι’ αυτό που θα επακολουθήσει. Η Δημητσάνα ξεπροβάλλει ξαφνικά, μετά από ένα γύρισμα του δρόμου και σε καθηλώνει με την επιβλητική παρουσία της. Η διαδρομή που συνδέει τη Δημητσάνα με την κοντινή Ζάτουνα (5,5 χλμ.) είναι εντυπωσιακή και σου αποκαλύπτει την καλύτερη θέα στις αρχοντογειτονιές της Δημητσάνας, στη χαράδρα του Λούσιου και στη στιβαρή κορμοστασιά του Λύκαιου όρους, που υψώνεται στο βάθος του ορίζοντα.
Ολόκληρη η Δημητσάνα αποτελεί ένα αξιοθέατο και σίγουρα αξίζει τον κόπο να περιπλανηθείς με τις ώρες στα καλντερίμια της. Ιδιαίτερα -για μια ακόμη φορά- θα σταθούμε στο Μουσείο Υδροκίνησης, που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, στο δρόμο για το φαράγγι του Λούσιου. Εδώ βρισκόταν και το φροντιστήριο των Ελληνικών Γραμμάτων, όπου φοίτησαν διάφοροι επώνυμοι, ανάμεσά τους και ο Πατριάρχης Γρήγορος Ε΄.
Βέβαια, το πιο διάσημο «μνημείο» της περιοχής είναι η μονή Φιλοσόφου. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι χτισμένη στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου, νoτιοδυτικά της Δημητσάνας, περίπου μιάμιση ώρα με τα πόδια. Αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, από την παλαιά και από την νέα Μονή, οι οποίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass