ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΥΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ

Ώρα για σκι

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2013 22:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:43

Φορέστε τις στολές και τα πέδιλα σας, ή αν είστε από εκείνους που προτιμούν τη θέα από το σαλέ απλά τα πιο ζεστά σας ρούχα, πάρτε γάντια, σκουφιά και έλκηθρα για τα παιδιά και ανακαλύψτε το χειμωνιάτικο πρόσωπο της φύσης. Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να ενημερωθείτε για τον καιρό και την ποσότητα χιονιού στις διάφορες πίστες. Το www.snowreport.gr είναι ένας αξιόπιστος οδηγός για να συμβουλευτείτε.

 ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Ο Παρνασσός είναι από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, κατάφυτο από Κεφαλλονίτικα έλατα με πυκνή βλάστηση και σπάνια φυσική ομορφιά που γοητεύει τον επισκέπτη όλο το χρόνο. Στο βουνό αυτό λειτουργεί από Δεκέμβριο έως αρχές Μαΐου, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρα, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας.

Συνολικά οι κύριοι αναβατήρες που λειτουργούν είναι 13: Έξι εναέριοι - έξι συρόμενοι και μία τετραθέσια τηλεκαμπίνα. Για τους αρχάριους, διατίθενται και 2 baby lift εκμάθησης, που βοηθούν αποτελεσματικά τον κάθε χιονοδρόμο στα πρώτα του βήματα. Το Κέντρο διαθέτει 18 πίστες συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 320 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Το Κέντρο διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ski με θέα... τη θάλασσα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700μ. (Ξερόκαμπος) έως 2.340μ. (Νεραϊδόραχη). Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό

Απέχει 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και μόλις 203 χλμ από την Αθήνα.

ΣΕΛΙ

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψομετρο 1530μ.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, έχει εγκατεστημένους 7 σύγχρονης κατασκευής αναβατήρες: 6 μονοθέσιους συρόμενους και 1 διθέσιο εναέριο

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, διαθέτει μεγάλη ποικιλία από πίστες καταβάσεων με διάφορα επίπεδα δυσκολίας ώστε να ικανοποιηθεί ο κάθε χιονοδρόμος. Επίσης είναι διαθέσιμες δύο πίστες Δρόμων αντοχής (LANG - LAUF) ενώ υπάρχουν αρκετές και πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές για σκι - snowboard εκτός πίστας. Οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας, η εκπληκτική ηλιοφάνεια, και η περιορισμένη υγρασία προσδίδουν στους επισκέπτες υγεία, χαρά και ευεξία.

ΠΗΛΙΟ

Η κορυφή που φιλοξενεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, είναι οι Αγριόλευκες με υψόμετρο 1471 μέτρα. Παρότι είναι σχετικά μικρό η θέση τους ανάμεσα στα Πηλιορείτικα χωριά το καθιστά ιδανικό προορισμό για όλη την οικογένεια. Διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες με μονό κάθισμα, έναν διθέσιο εναέριο αναβατήρα και δύο συρόμενους. Υπάρχουν τρεις κύριες πίστες κατάβασης, πίστα για αρχάριους καθώς και πίστα δρόμου αντοχής. Όλες οι πίστες συνδέονται και με τους χώρους στάθμευσης.

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Η φύση της Πίνδου παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου , το ίδιο σκουροπράσινο χρώμα των κωνοφόρων , η ίδια χιλιόχρωμη οξιά , η ίδια αθάνατη δρυς, ακολουθούν τον επισκέπτη σε κάθε του διαδρομή.

Το Χιονοδρομικό διαθέτει 17 πίστες, έναν τριθέσιο και έναν διθέσιο αναβατήρα , δυο συρόμενους καθώς και baby lift.   

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Σ' ένα οροπέδιο του Βελουχιού, σε υψόμετρο 1840 μ. στη θέση "Διαβολότοπος", βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, που απέχει 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου. Διαθέτει 10 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας κυμαινόμενης υψομετρικής διαφοράς από 1800-2040μ., 7 αναβατήρες (3 συρόμενους, 4 εναέριους), με δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.150 ατόμων/ώρα, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών σκι και μηχανοκίνητων έλκηθρων, σχολή σκι. Επίσης, λειτουργούν σαλέ φιλοξενίας 100 ατόμων, εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ και πρώτες βοήθειες στις πίστες. Από τους αναβατήρες έχεις υπέροχη θέα προς την πόλη, τα βουνά της περιοχής, αλλά και όλης της κεντρικής Ελλάδας.

ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Το χιονοδρομικό κέντρο Καΐμακτσαλάν είναι το κέντρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα ενώ στην κορυφή του, σε υψόμετρο 2.524 μ. υπάρχει ένα μοναδικό σε ομορφιά εκκλησάκι. Με μακριές και φαρδιές πίστες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι. Το κέντρο διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, ενοικιάσεις snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια πολυτελείας, εστιατόριο, καφέ, bar, snowbar σε υψόμετρο 2.069m καθώς και πολλές δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων.Διαθέτει 10 πίστε και 4 μονοπατια για σκι, έναν διθέσιο αναβατήρα καθώς και 3 συρόμενους.

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

Η ιδέα δημιουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, στα Πιέρια Όρη, ξεκίνησε πριν από 20 περίπου χρόνια και σταδιακά άρχισαν να γίνονται τα απαραίτητα έργα για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Σήμερα διαθέτει σαλέ 600τμ περίπου, έναν διθέσιο εναέριο αναβατήρα, έναν συρόμενο αναβατήρα, Baby Lift και χώρους στάθμευσης.

Το συνολικό μήκους που έχουν οι 6 πίστες και το δίκτυο των χιονοδιαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 10.000 μ.

Διαθέτει επίσης πίστα SNOWBOARD μήκους 500μ, με διαδρομή της είναι εντός του δάσους καθώς και πίστα ελκήθρων.

ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Στα λευκά έχει ντυθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων, ενώ την τιμητική του έχει το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείται από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1,500μ, μία μπλε μήκους 400μ και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1,170μ, ένας συρόμενος μήκους 350μ και ένα Baby Lift μήκους 60μ. Ο εναέριος αναβατήρας λειτουργεί και για περιήγηση πεζών δηλαδή ατόμων. Oσοι δεν έχουν εξοπλισμό του σκι, υπάρχουν τέσσερα καταστήματα ενοικιάσεως καθώς και δυο σαλέ, ένα στην βάση και ένα μικρό στην κορυφή του χιονοδρομικού. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος πάρκινγκ και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τέλος το χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια" βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430-2005 μ. Απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο.

Στα "3-5 Πηγάδια" λειτουργεί ξενοδοχείο και ξενώνας καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Η άρτια υποδομή του χιονοδρομικού κέντρου, εκτός από τα χειμερινά σπορ, προσφέρεται ποικίλες δραστηριότητες (ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass