Ταξιδεύοντας

Καιρός για σκι!

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2013 1:34 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:51
Από τον Λεωνίδα Τζέκα
Απλές οδηγίες προς αρχάριους και προχωρημένους, προς μοναχικούς και κοσμικούς για γιορτινές διακοπές στα χιόνια.
Ηλιοθεραπεία …στις πίστες του σκι, κοσμικές, ερημικές, δημοφιλείς και μη, προσφέρονται για χειμερινές διακοπές – είτε είστε αρχάριοι ή προχωρημένοι.
Μόλις το λευκό χαλί του χιονιού καλύψει τις βουνοπλαγιές των κατάφυτων βουνών της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, τα χιονοδρομικά κέντρα καλωσορίζουν τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, προσφέροντας τους τη δυνατότητα πολλών δραστηριοτήτων. Σκι, snowboard, snowmobile, κ.τλ. είναι μερικές από τις επιλογές που έχουν οι επισκέπτες των δημοφιλών χιονοδρομικών κέντρων.
H άθληση δεν είναι η μοναδική απόλαυση. Τα εκπληκτικά τοπία που αντικρίζει κανείς είναι χάρμα οφθαλμών και μένουν αξέχαστα σε κάθε επισκέπτη.
Ακόμη κι αν δεν τολμήσετε να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας σε κάποιο χειμερινό σπορ, σας προτείνουμε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Όποιο κι αν επιλέξετε, η μαγεία της χιονισμένης φύσης θα σας κατακτήσει.
Η Ε.τ.Δ. επισκέφτηκε και καταγράψαμε με τον φωτογραφικό φακό, τους προορισμούς που βρίσκονται στη περιοχή μας.
Ας ξεκινήσουμε από την περιφέρεια μας που διαθέτει αρκετά σαλέ με πίστες για μικρούς και μεγάλους.
Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου βρίσκεται στον νομό Τρικάλων, σε απόσταση 5 χλμ. από το γραφικό χωριό Περτούλι. Το συναντάμε στη θέση Λιβάδια Περτουλίου.
Βρίσκεται σε μια ονειρεμένη τοποθεσία, χαρακτηριστικό της οποίας είναι το πυκνό της δάσος, το οποίο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα δάση ελάτης στην Ελλάδα. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το 1985. Ο σταθμός βάσης του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και διαθέτει πάρκινγκ, ενώ ο σταθμός κορυφής του βρίσκεται στα 1.340 μέτρα.
Διαθέτει τρεις πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Μία πίστα για αρχάριους, μία μεσαίου βαθμού δυσκολίας και μία πίστα για έμπειρους σκιέρ.
Επίσης, διαθέτει έναν εναέριο αναβατήρα δύο θέσεων, δύο συρόμενους και έναν baby lift. Στις εγκαταστάσεις του κέντρου λειτουργεί και σχολή για σκι, με έμπειρους δασκάλους, καθώς και κατάστημα ενοικιάσεως εξοπλισμού σκι.
Στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το φαγητό σας με θέα το πανέμορφο χιονισμένο δάσος.
Στην περιοχή «Λιβάδια Περτουλίου», υπάρχει η δυνατότητα για τους λάτρεις των σπορ και για άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες. Όπως, ιππασία, πεζοπορία στο χιόνι, οργανωμένη βόλτα στο δάσος με snowmobil.
Στο μυθικό βουνό των Κενταύρων, στη θέση Αγριολεύκες σε υψόμετρο 1.470 μ. και σε απόσταση μόλις 27χλμ. από τον Βόλο βρίσκεται το Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και προσελκύει επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας χάρη στην προνομιακή γεωγραφική του θέση. Επιπλέον τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του Πηλίου, ανέκαθεν αποτελούσαν πόλο έλξης για τους φίλους των ταξιδιών.
Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου λειτουργεί από το 1967 και είναι ένα από τα πρώτα κέντρα της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο του Βόλου το 1997. Παρόλο που ανήκει στα μικρά χιονοδρομικά κέντρα, έχει αποκτήσει φανατικούς επισκέπτες καθώς συνδυάζει τις άρτιες υποδομές και τη δυνατότητα πολλαπλών δραστηριοτήτων, με την υπέροχη φύση και την περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή. Το βουνό των Κενταύρων με τους θρύλους που το ακολουθούν έχει εκπληκτική θέα προς τον Παγασητικό κόλπο με τις υπέροχες παραλίες του, να γεμίζουν τη ματιά του επισκέπτη με ανεπανάληπτες εικόνες. Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόλις 2 χλμ. από το ορεινό χωριό Χάνια και 12 χλμ. και από την γραφική Πορταριά.
Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν 6 πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τόσο των αρχάριων όσο και των έμπειρων σκιέρ. Οι επισκέπτες εξυπηρετούνται από τους 6 αναβατήρες (3 εναέριοι και 3 συρόμενοι) που διαθέτει το κέντρο. Επίσης, οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να δοκιμάσουν τις αντοχές και τις δυνατότητές τους στην πίστα αντοχής (Lang lauf), στην πίστα Cross country, να απολαύσουν snowboarding και ορειβατικό σκι και να τολμήσουν να κάνουν νυχτερινό σκι.
Για όσους θέλουν να παρατείνουν την παραμονή τους στο υπέροχο αυτό περιβάλλον, υπάρχει δυνατότητα διαμονής στο καταφύγιο του κέντρου το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως 80 άτομα. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια, κατάστημα ενοικίασης και αγοράς εξοπλισμού και σχολή εκμάθησης σκι.
Το χιονοδρομικό κέντρο του Ολύμπου, Βρυσοπούλες, δεν είναι μια κοσμοπολίτικη πρόταση για τους πολλούς, αφού οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο στρατό και χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των καταδρομέων. Στο χιονοδρομικό, μολονότι ανήκει στον Στρατό, μπορούν να κάνουν σκι όλοι οι Έλληνες πολίτες δωρεάν, αρκεί να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητά τους και η είσοδος επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Η περιοχή βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες πλευρές του βουνού των Ολυμπίων Θεών. Η βάση του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται στα 1.800 μέτρα, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου. Το χιονοδρομικό διαθέτει 1 πίστα κατάβασης και τρεις συρόμενους αναβατήρες. Λειτουργεί από το Δεκέμβρη ως το Μάρτη και διαθέτει μία πίστα, το ανώτερο υψόμετρο της οποίας είναι 2.450 μ., ενώ το κατώτερο στα 1.900 μ. Εξυπηρετείται από ένα συρόμενο ski - lift, δυνατότητας 850 ατόμων την ώρα. Απουσιάζουν υποδομές σχολών σκί και ενοικίασης εξοπλισμού αλλά, μπορείτε να κάνετε χρήση του καφέ της μονάδας (ΚΨΜ) και δεν θα βρείτε φαγητό.
Από την Καλλιπεύκη και την Καρυά ως τον Κοκκινοπηλό, οι πλαγιές του Ολύμπου αποτελούν τις καλύτερες φυσικές πίστες για Ορειβατικό σκι και των πιο απαιτητικών στην Ελλάδα. Στο χιονοδρομικό κέντρο γίνονται αγώνες Χιονοδρομίας και τελευταία διεξάγεται ο Πανελλήνιος Αγώνας Ορειβατικού Σκι με συμμετοχή και ξένων αθλητών.
Και τέλος χειμερινή εξόρμηση χωρίς σκι ή snowboard δεν νοείται για τους περισσότερους λάτρεις του χιονιού. Είναι η μαγευτική γοητεία που έχει το λευκό και μας κάνει να θέλουμε να το ζήσουμε, να περάσουμε ατελείωτες ώρες στην «παγωμένη» του αγκαλιά. Τα χιονοδρομικά κέντρα ήταν και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους δημοφιλής προορισμούς των χειμερινών μας διακοπών στην Ελλάδα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass