Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

ΞΑΝΘΗ: Ταξίδι στο χρόνο

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2013 16:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:08


Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Με το Νέστο να κυλά στα εδάφη του, τη Βιστωνίδα να απλώνει τα γαλάζια νερά της και την πλούσια ιστορία να ξεπροβάλλει μέσα από τους αρχαίους  και τους παραδοσιακούς οικισμούς, ο νομός Ξάνθης είναι ιδανικός για εκδρομές και περιηγήσεις.

Αν λοιπόν σχεδιάζετε μια ανοιξιάτικη εκδρομή τότε μην παραλείψετε να γνωρίσετε τα Στενά και το Δέλτα του Νέστου, να εξερευνήσετε τις ακτές της Βιστωνίδας, να επισκεφθείτε τα αρχαία Άβδηρα, τις Θέρμες και το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο-Λάγος. Τα βουνά της Ροδόπης θα σας κλέψουν την καρδιά ενώ στην περιοχή θα βρείτε και πολλά αξιόλογα μνημεία όπως το ανάγλυφο του Μίθρα Ταυροκτόνου, τον μακεδονικό τάφο της Σταυρούπολης και πολλά ακόμα.

ΓΛΥΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Στην Ξάνθη, το φαγητό δεν είναι απλώς καλό. Είναι εξαιρετικό. Αξίζει να δοκιμάσετε  και να αγοράσετε σουτζούκ λουκούμ και αν έχετε τη δυνατότητα να δείτε πώς παρασκευάζεται, καθώς ο ζαχαροπλάστης περνά ένα ένα τα καρύδια σε κορδόνι πριν τα περιχύσει με το γλυκό σιρόπι. Το σαραγλί, το κανταΐφι και τα άλλα παραδοσιακά πολίτικα γλυκά της περιοχής είναι επίσης μοναδικά ενώ πιάτα όπως το Τιατ Κεμπάμπ δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα αλλού.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΧΑΙΝΤΟΥΣ

Σε απόσταση 50 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης της Ξάνθης, βρίσκεται το χωριό Λειβαδίτης, «καταφύγιο» για τους ορειβάτες και τους φυσιολάτρες. Εδώ είναι και ο επιβλητικός καταρράκτης του Λειβαδίτη, ύψους 40 μέτρων, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων καθώς και ο δρυμός της Χαϊντούς με το μεγάλης αισθητικής και σημαντικής οικολογικής σημασίας Αρκουδόρεμα.

ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ

Το μικρό γραφικό χωριό, που είναι συγχρόνως παραθαλάσσιο και παραλίμνιο, είναι γνωστό ως εξαιρετικός τόπος παρατήρησης πουλιών. Ανάμεσα σε λιμνοθάλασσες, λιβάδια, δάσος και τη λίμνη Βιστωνίδα ο βιότοπος φιλοξενεί πλούσια ορνιθοπανίδα. Στο δασάκι, όπως και στην είσοδο του χωριού και του λιμανιού πάνω στα πεύκα φωλιάζουν τρία είδη ερωδιών, τους οποίους μπορεί κανείς να παρατηρήσει με κιάλια από τα παρατηρητήρια ή από την προκυμαία. Για περισσότερες πληροφορίες ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί και να παρακολουθήσει τα πούλια στο Κέντρο Πληροφόρησης, Πόρτο Λάγος, Τηλ. 25410 96646.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων μπορεί κανείς να δει ευρήματα που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Κατά μήκος του Νέστου περνά μεγάλο μέρος της σιδηροδρομικής γραμμής που κάποτε ένωνε ολόκληρη την Ευρώπη με την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για το περίφημο Όριεντ Εξπρές με τις 30 γαλαρίες που κατασκεύασαν το 19ο αιώνα Γάλλοι μηχανικοί και παραμένουν μέχρι σήμερα σε χρήση. Μπορείτε μάλιστα να τις θαυμάσετε αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που ενώνει τους Τοξότες με τη Σταυρούπολη.