ΠΡΕΒΕΖΑ

Βόλτα σε ενετικά σοκάκια

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2013 22:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:45
Φυσικές ομορφιές, πολύτιμοι βιότοποι, παραλίες και σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας συνθέτουν ένα μοναδικό τόπο διακοπών και περιηγήσεων. Μέχρι σήμερα, η Πρέβεζα δεσπόζει στην Ήπειρο χάρη στα πολυάριθμα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες που υπόσχεται σε κάθε επισκέπτη.
Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Βερενίκης η οποία ανοικοδομήθηκε από τον Πύρο, βασιλιά της Ηπείρου, στα 290 π.Χ. και πήρε το όνομά της από την πεθερά του η οποία ήταν βασίλισσα της Αιγύπτου και σύζυγος του Πτολεμαίου του Λάγου.
Εφεξής, η στρατηγική θέση της πόλης την κατέστησε εξαιρετικά… δημοφιλή στους απανταχού κατακτητές κι έτσι η Βερενίκη και, μετέπειτα, Πρέβεζα πέρασε από τα χέρια Βενετών, Γάλλων, Τούρκων και, φυσικά, του Αλή Πασά. Οριστικά προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1912 και, μάλιστα, γνώρισε ημέρες μεγάλης ακμής μέχρι και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς ήταν το πιο σημαντικό λιμάνι σε ολόκληρη την Ήπειρο και κατείχε δεσπόζουσα θέση στη δυτική Ελλάδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, στην Πρέβεζα υπήρχαν πάρα πολλά προξενεία ευρωπαϊκών χωρών τα οποία αναλάμβαναν τη διευθέτηση των εμπορικών και άλλων συναλλαγών που γίνονταν μέσω του λιμανιού.
Σήμερα, η πόλη της Πρέβεζας διατηρεί άσβεστες τις μνήμες του παρελθόντος. Το ιστορικό της κέντρο ξεχωρίζει για τις ενετικές επιρροές στην τεχνοτροπία του ενώ τα πολλά αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρούν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ιστορία της.
Όταν την επισκεφθείτε μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας και βυζαντινής Νικόπολης καθώς και το ρωμαϊκό της υδραγωγείο. Τις γνώσεις σας θα ολοκληρώσει το αρχαιολογικό μουσείο Νικόπολης. Επιπλέον, αν ενδιαφέρεστε για ιστορικά μνημεία, αξίζει να δείτε το Ασπροχάλικο, το Κάστρο των Ρωγών (Βουχέτιο), τη ρωμαϊκή έπαυλη των Ριζών και την Κασσιώπη. Το νεκρομαντείο του Αχέροντα θα σας γυρίσει ακόμα πιο πίσω και θα σας θυμίσει τους θρύλους που θέλουν στις όχθες του ποταμού να ξεκινά το ταξίδι των νεκρών για τον κάτω κόσμο.
Μέσα στην πόλη, αξίζει ακόμα να δείτε τον ενετικό πύργο του ρολογιού, τα κάστρα του Παντοκράτορα, του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Γεωργίου. Κι αν θέλετε και πάλι να… ξανοιχθείτε, στο νομό υπάρχουν πολλοί υπέροχοι, γραφικοί οικισμοί που ξεχωρίζουν για το παραδοσιακό τους χρώμα και τρόπο ζωής. Ανάμεσά τους, η Φιλιππιάδα, το Καναλάκι, το Θεσπρωτικό και ο Λούρος θα σας ενθουσιάσουν.
Ο Αμβρακικός σας διηγείται τα μυστικά του
Πολύτιμος και αναντικατάστατος ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος της Ελλάδας, φιλοξενεί αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα σε ένα σύνθετο και μοναδικό οικοσύστημα.
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της χώρας και καταλαμβάνει έκταση περίπου 400 τ. χλμ. Βρίσκεται στα νότια της Ηπείρου και επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσα από μια στενή λωρίδα θάλασσας. Στον κλειστό αυτό κόλπο εκβάλλουν οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος. Έτσι, καθώς το γλυκό νερό αναμιγνύεται με το νερό της θάλασσας, δημιουργούνται ζώνες υφάλμυρες ή με γλυκά νερά, στο σημείο όπου οι ποταμοί αρχίζουν να πλησιάζουν προς τη θάλασσα.
Στα μικρά δέλτα που σχηματίζονται, οργιάζει ο υγροβιότοπος του Αμβρακικού. Εδώ σχηματίζονται οι λιμνοθάλασσες Ροδιά, Λογαρού, Αγρίλου και Τσουκαλιού που φιλοξενούν αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Ειδικά η λουρονησίδα του Τσουκαλιού που αποτελείται από σπασμένα κελύφη και λείψανα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της περιοχής. Στη λιμνοθάλασσα Ροδιά υπάρχει ο μεγαλύτερος καλαμιώνας της χώρας.
Η ποικιλία της βλάστησης είναι μεγάλη και περιλαμβάνει δάση φράξου και φτελιάς, παρόχθια πλατάνια αλλά και καλαμιώνες μαζί με πολλά άλλα υδρόφιλα είδη. Πρόσφατα, άρχισε να αναδεικνύεται η σημαντική οικολογική και οικοτουριστική αξία της περιοχής και ο Αμβρακικός εντάσσεται σε ευρωπαϊκά δίκτυα προστασίας καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς υγροβιοτόπους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Εδώ κατοικούν τουλάχιστον 100.000 είδη πουλιά 250 διαφορετικών ειδών. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι από αυτά γύρω στα 75 είδη είναι σπάνια ή απειλούμενα. Η περιοχή φημίζεται και για την ιχυθοπαραγωγική της δραστηριότητα που, αν και έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Εδώ εκτρέφονται κέφαλοι, χέλια, γλώσσες, γαρίδες και σουπιές ενώ γίνονται και μυδοκαλλιέργειες.
Μεγαλύτερη απειλή για τον υγροβιότοπο είναι οι ρύποι που μεταφέρονται από τα νερά των ποταμών. Γι’ αυτό, η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ευρώπη. Όταν επισκεφθείτε την περιοχή, αξίζει να ξεκινήσετε της περιηγήσεις σας από το κέντρο ενημέρωσης που βρίσκεται στη Σαλαώρα και, κατόπιν, να ανακαλύψετε το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών με τα πολλά παρατηρητήρια. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κόπραινα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass