ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Μία πόλη – μνημείο

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2013 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:52
 
Κείμενο – φωτό: Βασίλης Αγοραστός
 
- Που θα περάσεις τις γιορτές του Πάσχα;
- Στην Κρακοβία.
- Τι είναι αυτό;
Αυτή ήταν η στιχομυθία με όποιον με ρωτούσε τις μέρες πριν την αναχώρησή μου για εκεί. Είναι γεγονός ότι σαν προορισμός δεν είναι και ο πιο γνωστός. Για εμάς εννοείται. Γιατί για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου ίσως, είναι πολύ δημοφιλής. Τέλος πάντων.
Φτάνοντας, με τις πρώτες ματιές διαπιστώνεις την ομορφιά, την αρχοντιά της, αλλά και την ιστορία της. Επιβλητικές εκκλησίες, παλάτια, μουσεία, σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Ο μεσαίωνας, η αναγέννηση και τα νεότερα χρόνια συνδυάζονται αρμονικά δημιουργώντας ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα. Οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί είναι αντιληπτοί σε κάθε γωνιά. Γι’ αυτό το λόγο η Κρακοβία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, από το 1978.
Σήμερα η πόλη σε προδιαθέτει να την περπατήσεις αφού διαθέτει πολλούς πεζοδρομημένους δρόμους, πάρκα, παρόχθιες διαδρομές στον Βίστουλα (το ποτάμι που τη διασχίζει). Επίσης σαν εναλλακτική λύση μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο (νοικιάζονται σε πολλά σημεία) ή τις θαυμάσιες καλοσυντηρημένες άμαξες με τους ευγενικούς και εξυπηρετικούς οδηγούς.
Στην περιπλάνησή μου συμπεριέλαβα την κεντρική αγορά (Rymek Glowmy), τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης όπως λένε, στην καρδιά της παλιάς πόλης (State Miasto). Εκεί βρίσκονται διάσπαρτα καφέ, εστιατόρια, μπαράκια που σφύζουν από ζωή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης, στα στενά δρομάκια, που ξεκινούν από την πλατεία, παλιά βιβλιοπωλεία και δισκάδικα για τους λάτρεις της μουσικής δεν με άφησαν ασυγκίνητο. Τα επισκέπτονται φοιτητές του πανεπιστημίου της Κρακοβίας (Yagielonski).
Ακολουθώντας έναν από αυτούς τους δρόμους την οδό Grodzka (θεωρείται η βασιλική οδός) κατέληξα στο λόφο του Βάβελ (Wawel). Εκεί δεσπόζει το βασιλικό παλάτι και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στανισλάου. Ο χώρος είναι πανέμορφος, ενώ κάτω απλώνονται οι στέγες των κτιρίων της παλιάς πόλης και ο ποταμός Βίστουλας. Το μέρος είναι μαγευτικό και προσφέρεται για ένα καπουτσίνο ή ένα ποτήρι κρασί στο εστιατόριο του κάστρου.
Η επίσκεψη σε κάποιο από τα μουσεία και τις γκαλερί της πόλης ήταν άλλη μία δραστηριότητα που δεν αμέλησα. Το μουσείο Τσαρτορίσκι (Czartoryski) περιέχει μία καταπληκτική συλλογή ευρωπαϊκών έργων με τον πίνακα του Ντα Βίντσι «Η Κυρία με την Ερμίνα» σε περίοπτη θέση. Δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα, σπάνια όργανα φαρμακολογίας, μπουκάλια, γυάλες, ιατρικά βιβλία και ντοκουμέντα φιλοξενούνται στο, μεγαλύτερο στην Ευρώπη, Μουσείο Φαρμάκων. Επιβεβλημένη είναι και μία επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο.
 Το βράδυ η πόλη αλλάζει. Θαυμάσια φωτισμένη σε μεταφέρει αλλού. Τα στενά δρομάκια και οι πλατείες γεμίζουν κόσμο που μπαινοβγαίνει στα καφέ, τα «ντιζαινάτα» εστιατόρια και τα κουλτουριάρικα τζαζ κλαμπ. Η νύχτα είναι ατελείωτη…
Άλλο ένα πλεονέκτημα της Κρακοβίας είναι το γεγονός ότι μπορείς να αποδράσεις εκτός των τειχών της πόλης με οργανωμένες εκδρομές ή μεμονωμένα σε κοντινούς ιστορικούς προορισμούς. Είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη στο Άουσβιτς, αυτόν τον τόπο μαρτυρίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως επίσης στα μοναδικά αλατωρυχεία της Βιελίτσκα (Wieliczka), τα οποία δουλεύουν επί 700 συνεχή χρόνια και συμπεριλαμβάνονται στη Λίστα των Μνημείων της Ανθρωπότητας. Πρόκειται για ένα λαβύρινθο 350 χιλιομέτρων, τα οποία μοιράζονται σε εννέα επίπεδα, με τα τρία πρώτα να είναι ανοιχτά για το κοινό που θα ταξιδέψει κυριολεκτικά στον κόσμο του παραμυθιού. Ο υπόγειος χώρος, γνωστός για το μικροκλίμα και τις ιαματικές του ιδιότητες, φιλοξενεί, στα 211 μέτρα βάθος, σανατόριο για χρόνιες παθήσεις.
 
 
Σε αντίθεση με αντίστοιχα κέντρα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, τα καφέ και τα εστιατόρια περιμετρικά της κεντρικής πλατείας της Κρακοβίας δεν λειτουργούν με την κοινή ”τουριστική λογική” –με άλλα λόγια δεν προσπαθούν να σας εξαπατήσουν– αλλά σερβίρουν αξιόλογη κουζίνα και είναι εξαιρετικά οικονομικά.
 
Ο λόφος Wawel,το πλέον τουριστικό κομμάτι της πόλης, φιλοξενεί τον ομώνυμο καθεδρικό ναό, όπου γινόταν η στέψη των βασιλιάδων, και το παλάτι που, σύμφωνα με το μύθο, περιτοίχισε ο πρίγκιπας Krak όταν νίκησε το δράκο που δυνάστευε τους κατοίκους της περιοχής.
 
Η Κρακοβία, η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Πολωνίας, είναι το πολιτιστικό κέντρο της χώρας, αφού έχει υπάρξει η βασιλική πρωτεύουσά της για μισή χιλιετία. Τα καλοσυντηρημένα κτίσματα της παλιάς πόλης φτιάχνουν ένα υπέροχο αρχιτεκτονικό σύνολο που συμπληρώνεται από 60 μουσεία, σοφιστικέ εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Εδώ που βρίσκεται η έδρα ενός από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, του Jagiellonian University (1364), η νεολαία πλημμυρίζει τους δρόμους, οργανώνει διεθνείς συναντήσεις και συνεχίζει την πνευματική δραστηριότητα αιώνων.
 
Η εβραϊκή συνοικία Kazimierz αποτελεί μουσείο της εβραϊκής κληρονομιάς και πολλοί είναι εκείνοι που την επισκέπτονται. Κάποιες από τις συναγωγές που βρίσκονται εκεί έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε θεαματικά μετά από την προβολή της περίφημης ταινίας του Στήβεν Σπίλμπεργκ «Η Λίστα του Σίντλερ», καθώς κατάφερε και έστρεψε την προσοχή του κοινού στην εβραϊκή κοινότητα που σφαγιάστηκε στον Β΄ Παγκόσμιο.
 
Μεγάλοι δρόμοι, ήπια κυκλοφορία, προσεγμένα τραμ και λεωφορεία κάνουν την περιήγηση στην πόλη απολαυστική. Η καθαριότητα και η αισθητική των κτιρίων είναι από τα πρώτα πράγματα που προσέχει ο επισκέπτης. Οι κάτοικοι ευγενικοί, στην πλειοψηφία τους νέοι, δείχνουν αμέσως ότι είναι άνθρωποι με κουλτούρα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass