ΟΙ ΑΦΙΣΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΑ «ΕΞΥΠΝΑ» ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Από το μπαλκόνι στο… Facebook

*Πώς οι Λαρισαίοι υποψήφιοι ακολουθούν τη μόδα της κοινωνικής δικτύωσης

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2015 10:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:54

Του Κ. Γκιάστα

Μην ψάχνετε στους τοίχους για αφίσες. Πάει, μετακόμισαν… Στον τοίχο του Facebook να κοιτάτε. Εκεί γίνεται το παιχνίδι. Εκεί η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, εκεί και των υποψήφιων βουλευτών. Εκλογική – κοινωνική δικτύωση.

Η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη πάει στον Τύρναβο και βρίσκει τον Μάγκνους, έναν μετανάστη απο τη Νιγηρία να της λέει στα αγγλικά: «Πρέπει να υπάρξει μια ριζική αλλαγή και να γίνει ο Τσίπρας πρωθυπουργός». Το «ανεβάζει» στον λογαριασμό της και περνάει το μήνυμα που θέλει. Έτσι άλλωστε έκανε και ο ηγέτης του κόμματος, που αν και προκάλεσε ποικίλα σχόλια με τα περιστέρια στα Θεοφάνια από τον Πειραιά, ωστόσο ακόμα μεγαλύτερος ντόρος έγινε με τα… πουλάκια στο Twitter για τη διαδικτυακή του συνέντευξη.

H Ελένη Αξιόγλου που βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ επισκέπτεται ένα συσκευαστήριο ελιάς και διαβεβαιώνει πως οι επιχειρηματίες ένιωσαν την ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο. Χαμογελάει και φωτογραφίζεται με τους εργαζόμενους. Δώστου likes και σχόλια του τύπου «ακούραστη Ελένη». Να και οι φωτογραφίες με τους νέους. Όπως και ο Αντώνης Σαμαράς στο διαφημιστικό σποτ που επιλέγει να μιλήσει σε νέους σε ένα γήπεδο. Ίδια παράταξη. Ίδιες ιδέες.

Στο Ποτάμι για παράδειγμα ο υποψήφιος στη Λάρισα, Γιώργος Καραβάνας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τον ηγέτη του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη. Ως άλλος «πρωταγωνιστής» ανεβάζει βιντεάκι με ομιλία του και αναλύει «τέσσερις τρόπους για να ξοδέψεις λεφτά». Μάλιστα ζητάει από όλους να το κοινοποιήσουν καθώς όπως τονίζει «αυτή είναι η δύναμη του διαδικτύου».

Μετά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου και την ομιλία του στη Λάρισα, ο ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, βρέθηκε στην ορεινή Γαλανόβρυση Ελασσόνας. Σε άλλες εποχές θα το μαθαίναμε την επόμενη ημέρα, όμως το twitter έκανε καλά τη δουλειά του και ειδικά ο Φίλιππος Σαχινίδης που είναι καλά κοινωνικά δικτυωμένος. Φωτογραφία και μήνυμα αντεπίθεσης…

Η ατάκα του Πάνου Καμμένου, των ΑΝ.ΕΛ. το «κλειδώστε τους παππούδες» από την Τρίπολη έφτασε μέσα σε μια ώρα να κάνει τον γύρο της Ελλάδας. Δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά ο υποψήφιος στη Λάρισα, Βασίλης Κόκκαλης τις τρεις πρώτες φωτογραφίες που ανέβασε στο facebook, από τη χθεσινή επίσκεψη του Καμμένου στη Λάρισα ήταν με ηλικιωμένους στην Κεντρική πλατεία. Ιντερνετική αντεπίθεση…

Κάπως έτσι λοιπόν κινούνται οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Λάρισα. Τα εκλογικά κέντρα λιγόστεψαν. Οι ομιλίες σε πλατείες αποφεύγονται. Οι υποσχέσεις συνδυάζονται με πλάτανο στην Ελλάδα, όχι με σόμπα. Οι επισκέψεις στα καφενεία, δυσκολεύουν. Κριτική έντονη και δύσπιστα πρόσωπα.

Τώρα όλοι «ποστάρουν». Σέλφι, λεζάντες, σχόλια, βίντεο και ό,τι βγει.

Άλλωστε οι αφίσες κοστίζουν. Για την καθαριότητα τώρα, ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης σε πρόσφατη συνέντευξή του το ξεκαθάρισε πως «θα ξηλώνουμε αφίσες κομμάτων από παντού. Κάποια κόμματα ζουν στον 18ο αιώνα. Είμαστε στην εποχή του Internet, είμαστε στον 21ο αιώνα, κανείς δεν κοιτάει αφίσες, η πόλη υποφέρει. Μόνο μερικοί μικροεπιχειρηματίες επωφελούνται από τις αφίσες».

ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Από την 1/12/14 μέχρι τις 12/1/15, οι αναφορές στην λέξη "Εκλογές" και τα παράγωγά της (εκλογικός, εκλογολογία, #ekloges2015 κτλ) είχαν ξεπεράσει τις 500.000, με το αποκορύφωμα να σημειώνεται στις 29/12. Η πλειοψηφία των αναφορών καταγράφηκε στο λαλίστατο twitter (53%) με τα blogs και τα news sites να ακολουθούν με 22% και 16% αντίστοιχα, σύμφωνα με το monitor.sidebar.gr.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Μεγάλη είναι η «μάχη» που δίνουν καθημερινά οι ομάδες social media των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ένα από τα θέματα στα οποία ήρθαν σε σύγκρουση ήταν οι αριθμοί από τη διαδυκτιακή συνέντευξη του Τσίπρα. Οι μεν λένε πως ήταν το τρίτο trending παγκοσμίως, η ομάδα social media της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για μεγάλο «τρολάρισμα».

Δεν βαριέσαι. Κάτσε να το ανεβάσω και στο Facebook, τώρα το κείμενο…

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass