FAN FICTION: O Super Mario επιτέλους στα κινητά μας (και άλλες ιστορίες...)

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2017 19:40

Μπορεί το 2016 να θεωρήθηκε μια άσχημη χρονιά για πολύ κόσμο, έφυγε, όμως, φέρνοντας ένα μεγάλο δώρο για όσους ασχολούνται με τα παιχνίδια. Ο Super Mario έκανε επιτέλους την εμφάνισή του στα κινητά με το παιχνίδι Super Mario Run!


Η πρώτη εμφάνιση του Ιταλού υδραυλικού με το μουστάκι ήταν το 1983, στην αυγή της εποχής των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με το παιχνίδι Super Mario Bros. της Nintendo, και έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο που καθιέρωσε την κατασκευάστρια εταιρία σαν τον κολοσσό των παιχνιδιών και τον Mario ως τον πιο κλασικό ήρωα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ακόμα μέχρι σήμερα.
Από τότε η Nintendo έχει κυκλοφορήσει δεκάδες παραλλαγές του παιχνιδιού για όλες τις παιχνιδομηχανές της, μεγαλώνοντας συνεχώς τον κόσμο του Super Mario με καινούριους εχθρούς και συμμάχους.
Η ιστορία όλων αυτών των παιχνιδιών είναι παρόμοια: Ο κακός Bowser έχει απαγάγει την πριγκήπισσα και αγαπημένη του Mario και ο ήρωάς μας πρέπει να ταξιδέψει μέσα από πολλούς και επικίνδυνους κόσμους για να τη σώσει. Συνηθισμένοι του αντίπαλοι είναι χελώνες, σαρκοφάγα φυτά και άλλα τερατάκια ενώ μέχρι και οι πίστες του παιχνιδιού δεν είναι με το μέρος του, καθώς πρέπει να κάνει ακροβατικά για να γλιτώσει από τρύπες στο έδαφος (που δυσκόλεψαν πολύ τα παιδικά μας χρόνια), λάβα, φωτιές, καρφιά και πολλά άλλα ωραία.
Ο Mario δεν είναι μόνος του, όμως, στα ταξίδια του, καθώς τον συντροφεύει ο αδερφός του Luigi (ο πράσινος Mario, όπως τον ξέραμε όλοι τότε) και άλλοι ήρωες, αλλά και τα μανιτάρια που συναντούσε και του δίνανε επιπλέον δυνάμεις.
Αυτή τη φορά το παιχνίδι είναι λίγο διαφορετικό στο χειρισμό του, μιας και απευθύνεται σε κινητά και δεν υπάρχουν τα χειριστήρια και τα κουμπιά που έχουμε συνηθίσει στις κλασικές παιχνιδομηχανές. Ο Mario κινείται αυτόματα, πάντα στην ευθεία, χωρίς ποτέ να σταματάει κι εμείς τον κατευθύνουμε πατώντας στην οθόνη όπου χρειάζεται για να αποφύγει τις κακοτοπιές και να φτάσει μέχρι το τέλος της πίστας. Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι...
Το παιχνίδι κυκλοφόρησε προς το παρόν μόνο για iOS και διατίθεται δωρεάν, με τη δυνατότητα, όμως, να πληρώσει ο παίκτης για να ξεκλειδώσει καινούριες πίστες και επιπλέον περιεχόμενο (τα λεγόμενα freemium παιχνίδια).
Η Νintendo ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει το παιχνίδι και σε κινητά Android.
Προσοχή! Ήδη υπάρχουν κάποιες εφαρμογές στα app stores για Android με το όνομα Super Mario Run, αλλά πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που θα γεμίσει το κινητό σας με ιούς. Η Nintendo από την πλευρά της δεν έχει δώσει κάποια επίσημη ημερομηνία για την κυκλοφορία του Super Mario Run στις Android συσκευές εκτός από το ότι θα τη βγάλει κάποια στιγμή μέσα στο 2017 και όσοι θέλουν απλά μπορούν να εγγραφούν στη λίστα ενδιαφέροντος που έχει αναρτηθεί στο Google Play.

 

• Η τρελή πτήση και η απότομη προσγείωση του Flappy Bird

Flappy BirdΜε αφορμή το Super Mario Run, θυμηθήκαμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που είχε απασχολήσει το χώρο των παιχνιδιών το 2013. Τότε, λοιπόν, είχε κυκλοφορήσει το παιχνίδι Flappy Bird στα κινητά και είχε κάνει μεγάλη επιτυχία και αρκετό θόρυβο για λίγους μήνες, μέχρι που εν μία νυκτί αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Τι είχε συμβεί τότε;

Ένας πιτσιρικάς προγραμματιστής από το Βιετνάμ που λίγο μάθαινε, λίγο μαστόρευε, με τα πολλά κατάφερε να φτιάξει αυτό το παιχνίδι. Το ανέβασε στο Google Play για δοκιμή, δεν έκανε την αναμενόμενη επιτυχία και ο μικρός έχασε το ενδιαφέρον του και ασχολήθηκε με άλλα είδη παιχνιδιών. Πέρασε λίγος καιρός και κάποιοι παίκτες «ξέθαψαν» το παιχνίδι εντελώς τυχαία, το έπαιξαν και το βρήκαν αρκετά εθιστικό και ενδιαφέρον. Μέσα σε λίγες μέρες το παιχνίδι απέκτησε χιλιάδες φανατικούς οπαδούς και έγινε ξαφνικά ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια όλων των εποχών.
Το Flappy Bird ήταν στο ίδιο στιλ με το Mario Run, χειριζόσουν ένα πουλί που κινούταν πάντα στην ευθεία. Επειδή, όμως, το πουλί βρισκόταν στον αέρα έπεφτε και έπρεπε να του δώσεις μια ώθηση προς τα πάνω πατώντας στην οθόνη του κινητού. Στόχος του παιχνιδιού ήταν να περάσει το πουλί μέσα από τοίχους με μικρά ανοίγματα, και κάθε επιτυχημένη φορά έδινε κι από έναν πόντο. Ο χειρισμός ήταν πολύ δύσκολος και οι περισσότεροι παίκτες δεν κατάφερναν να κρατήσουν ισορροπία και να περάσουν το πουλί από μία τρύπα. Γι’ αυτό ζορίζονταν και δοκιμάζανε ξανά και ξανά, και κάθε φορά που βλέπανε στο ίντερνετ ότι κάποιος τα κατάφερνε ξαναδοκίμαζαν.
Έτσι το παιχνίδι απέκτησε τη φήμη ότι ήταν το πιο δύσκολο και όλοι θέλαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας, μπας και περάσουμε το πουλί μέσα από τα κενά του τοίχου. Το Flappy Bird, όμως, περιελάμβανε και διαφημίσεις και αγορές online, και για ένα διάστημα λίγων εβδομάδων άρχισε να αποδίδει αστρονομικά κέρδη στον Βιετναμέζο κατασκευαστή, φτάνοντας και 50.000 δολάρια την ημέρα! Ναι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, 50.000 δολάρια την ημέρα!
Τα πράγματα πήγαιναν καλά για τον πιτσιρικά, το παιχνίδι αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη φήμη κάθε μέρα, μέχρι που ξαφνικά ο μικρός το απέσυρε, ζητώντας συγγνώμη στο Twitter από τους παίκτες και σόκαρε όλο τον πλανήτη. Γιατί να αποσύρει κάποιος ένα τόσο κερδοφόρο παιχνίδι, τη στιγμή, μάλιστα, που ήταν στο ζενίθ του;
Ο προγραμματιστής ισχυρίστηκε ότι δεν έντεξε την υπερβολική επιτυχία του παιχνιδιού, καθώς ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο και τον κυνηγούσαν όλα τα ΜΜΕ για μια συνέντευξη προκαλώντας του άγχος, αλλά και τον πείραξαν πολύ τα αρνητικά σχόλια που δέχτηκε από κάποιους για τη δουλειά του. Εδώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι από τη στιγμή που παρουσιάζεις τη δουλειά σου στον κόσμο εκτίθεσαι στις κριτικές, που μπορεί να είναι θετικές, αλλά μπορεί να είναι και αμείλικτα αρνητικές. Και δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις αν ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από μία αρνητική κριτική στο διαδίκτυο είναι κάποιος γνώστης του αντικειμένου που η γνώμη του μετράει, ή απλά αν πρόκειται για κάποιον αργόσχολο που διασκεδάζει κάνοντας τον κόσμο να νιώθει άσχημα, αυτοί που αποκαλούμε Trolls.
Στην πραγματικότητα, όμως, άλλος πρέπει να είναι ο λόγος πίσω από την ξαφνική εξαφάνιση του παιχνιδιού. Ο προγραμματιστής δεν κάθησε να φτιάξει πρωτότυπα σχέδια για το παιχνίδι, αλλά δανείστηκε έτοιμα σχέδια για το πουλί και για τους τοίχους από το παιχνίδι Super Mario. Μάλλον δεν πίστευε ότι θα είχε τέτοια επιτυχία το παιχνίδι του και χρησιμοποίησε κλεμμένα σχέδια για να συντομεύει. Και φοβούμενος, μιας και τράβηξε την προσοχή όλων, να μην του κάνει μήνυση η Nintendo για πνευματικά δικαιώματα, εξαφάνισε βιαστικά το παιχνίδι.
Πάντως ό,τι και να συνέβη, ο κόσμος ταρακουνήθηκε για τα καλά από αυτή την ιστορία αφού είδαν ότι δε χρειάζεται να είσαι μια μεγάλη εταιρία για να πετύχεις, αλλά ακόμη κι ένας ανθρωπάκος μόνος του κατάφερε για λίγο καιρό να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.
Και από τότε όλοι οι προγραμματιστές έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, με την ελπίδα ότι το παιχνίδι τους θα γίνει το επόμενο Flappy Bird...

 

• Είμαι πλούσιος, μου αξίζει και το δείχνω!

IAMRICHΚλείνοντας πρέπει να δούμε μία ακόμα ιστορία ιντερνετικής τρέλας. Το 2008 κυκλοφόρησε κάποιος μια εφαρμογή με το όνομα I Am Rich, «είμαι πλούσιος», δηλαδή. Αυτή η εφαρμογή κόστιζε 1.000 δολάρια και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Το μόνο που είχε ήταν μια εικόνα ενός πετραδιού, που αν πατούσες επάνω έβγαζε το μήνυμα «Είμαι πλούσιος, μου αξίζει (σ.σ. LOL!), είμαι καλά, είμαι γερός και πετυχημένος». Αυτό ήταν όλο κι όλο. Το παιχνίδι αποσύρθηκε από την Apple την επόμενη ημέρα, αλλά ευτυχώς για τον κατασκευαστή πρόλαβαν και βρέθηκαν 8 παλαβοί που τους περίσσευε ένα χιλιάρικο και το έδωσαν εκεί απλά και μόνο επειδή μπορούσαν, για να κάνουν επίδειξη. Μεγάλος μάγκας ο κατασκευαστής, έβγαλε οκτώ χιλιάρικα μέσα σε μια μέρα, κυριολεκτικά από το τίποτα!
Αυτό μας βάζει σε σκέψεις, πρώτον για την τρέλα της κοινωνίας, και δεύτερον, για το πώς μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί αυτή την τρέλα κάνοντας την επόμενη παρόμοια κίνηση που θα κάνει τη διαφορά.

Καλή τύχη σε όσους θα το τολμήσουν, και καλή χρονιά σε όλους!

 

Επιμέλεια: Γιάννης Νικολάου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass