Οθόνη: Πώς να επιλέξετε την ιδανική για τις ανάγκες σας

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2017 17:27

Χρειάζεστε μια καινούρια οθόνη υπολογιστή και αυτή την περίοδο πραγματοποιείτε έρευνα αγοράς προκειμένου να εντοπίσετε την καταλληλότερη για εσάς.

Δείτε πώς θα καταφέρετε να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας ώστε να είστε σε θέση να επιλέξετε το ιδανικό μοντέλο που θα εξυπηρετήσει τις περισσότερες απαιτήσεις σας.

Ανάλυση HD Ready, Full HD ή 4Κ;

Η ανάλυση μιας οθόνης υπολογιστή συνιστά την πιο σημαντική παράμετρο για την επιλογή σας, καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητά της. Με τον όρο «ανάλυση» εκφράζεται ο αριθμός των pixels που μία οθονη μπορεί να αναπαράγει σε κάθε διάσταση.

Στην αγορά θα βρείτε οθόνες με ανάλυση:

1. Standard NTSC (ποιότητα DVD ή αναλογικής τηλεόρασης) 720x480 pixel, 480p
2. HD Ready (ποιότητα περισσότερων HD καναλιών της τηλεόρασης) 1280x720 pixel, 720p
3. Full HD (ποιότητα μερικών καναλιών HD και δίσκων Blu-Ray) 1920x1080 pixel, 1080p και
4. 4K ή Ultra HD (ακόμη περιορισμένη χρήση) 3840x2160 pixel, 2160p.

Η ανάλυση της οθόνης που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας εξαρτάται από τη χρήση που σκοπεύετε να κάνετε. Αν για παράδειγμα, χρειάζεστε τη νέα οθόνη υπολογιστή για να βλέπετε ταινίες και να επεξεργάζεστε φωτογραφίες και βίντεο, θα πρέπει να προτιμήσετε την υψηλότερη. Όσο μεγαλύτερη ανάλυση διαθέτει μία οθόνη, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες έχει τη δυνατότητα να βλέπει ο χρήστης.

Ποιο μέγεθος οθόνης σάς εξυπηρετεί;

Το μέγεθος της οθόνης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή σας καθώς σχετίζεται άμεσα με τις εργασίες που σκοπεύετε να κάνετε σε αυτή.

• Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε μια νέα οθόνη για να βλέπετε ταινίες, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μία πολύ μεγάλου μεγέθους, από 26 ίντσες και πάνω.
• Αν ασχολείστε είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με την επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο ή σας αρέσει να παίζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια, μία μεγάλη οθόνη (από 23’’ έως 26’’) θα καλύψει τις ανάγκες σας.
• Αν εκτελείτε συνηθισμένες εργασίες στον υπολογιστή (πλοήγηση στο Διαδίκτυο, σύνταξη κειμένων κλπ), επιλέξτε μία οθόνη μεσαίου μεγέθους, έως 22’’.

Να θυμάστε ότι όσο αυξάνεται το μέγεθος της οθόνης, αυξάνεται και το κόστος της -όχι η ποιότητά της.

Γιατί είναι σημαντική η συχνότητα ανανέωσης;

Η συχνότητα ανανέωσης πλαισίων αποτελεί μια εξίσου σημαντική με την ανάλυση παράμετρο για την επιλογή της καταλληλότερης οθόνης. Ο αριθμός της συχνότητας εκφράζει το πλήθος των εικόνων (πλαισίων) που εμφανίζονται ανά δευτερόλεπτο στο monitor. Όσο πιο συχνά συμβαίνει η ανανέωση σε μία οθόνη, τόσο πιο γρήγορα γίνονται οι εναλλαγές των εικόνων. Σε μια οθόνη με μεγάλη συχνότητα ανανέωσης περιορίζεται στο ελάχιστο το «τρεμούλιασμα» των αντικειμένων που απεικονίζονται και η κόπωση των ματιών του χρήστη.

Αν περνάτε πολλές ώρες κάθε ημέρας σας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, είτε για λόγους εργασίας είτε για ψυχαγωγία, συστήνεται να επιλέξετε μία νέα με μεγάλη συχνότητα ανανέωσης για να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν πιο φυσική και ξεκούραστη οπτική εμπειρία.

Ποια άλλα χαρακτηριστικά κάνουν τη διαφορά;

Όταν επιλέγετε μια καινούρια οθόνη για τον υπολογιστή σας είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας μερικές επιπλέον παραμέτρους, ώστε να καταλήξετε στην πλέον συμφέρουσα επιλογή. Μεριμνήστε να σιγουρευτείτε για τις τιμές του χρόνου απόκρισης της οθόνης που σχεδιάζετε να αγοράσετε, τον λόγο αντίθεσης και τη γωνία θέασης για να είστε σίγουροι ότι θα σας εξυπηρετήσει στο έπακρο.

Αν ασχολείστε με το gaming, δώστε προσοχή στον χρόνο απόκρισης της νέας οθόνης καθώς εκφράζει το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η οθόνη για να πραγματοποιήσει εναλλαγή στο χρώμα. Όσα λιγότερα χιλιοστά του δευτερολέπτου είναι ο χρόνος απόκρισης, τόσο πιο γρήγορα πραγματοποιούνται οι εναλλαγές χρώματος στην οθόνη.

Στην περίπτωση που προορίζετε την οθόνη για εργασίες σε φωτογραφίες και βίντεο, εστιάστε στον λόγο αντίθεσης του καινούριου monitor. Το κλάσμα αυτό εκφράζει την ποιότητα των χρωμάτων στην οθόνη, επομένως όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος της αντίθεσης της οθόνης, με τόση περισσότερη ακρίβεια απεικονίζονται τα χρώματα.

Αν σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τη νέα οθόνη για να παρακολουθείτε ταινίες, φροντίστε να έχει μεγάλη γωνία θέασης. Όσο πιο ευρεία προβολή προσφέρει, τόσο το καλύτερο, επιτρέποντας σε περισσότερα από δύο άτομα να βλέπουν καλά και από το πλάι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass