FAN FICTION: Μικρές περιουσίες μαζεύουν σκόνη στις αποθήκες μας

Δημοσίευση: 24 Απρ 2017 18:02 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Απρ 2017 19:30

Ήτανε τότε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, που οι σημερινοί 30-40άρηδες είχαμε το εξής δίλημμα πηγαίνοντας στο σχολείο: Με το καθημερινό χαρτζηλίκι μου να πάρω μια τυρόπιτα στο διάλειμμα, ή να πάρω καναδυό σακουλάκια με «Τερατομάχους» από το περίπτερο;

Ουσιαστικά αυτό δεν αποτελούσε καν δίλημμα, μιας και συνήθως γυρνούσαμε στο σπίτι μας νηστικοί.
Η ιστορική Ελληνική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών El Greco αντέγραφε τα παιχνίδια μεγάλων πολυεθνικών και τα κυκλοφορούσε σε Ελλάδα και Ιταλία, χρησιμοποιώντας πολλές φορές φθηνότερα υλικά για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Μέχρι το 1990 που αγοράστηκε από την πολυεθνική Hasbro, τα παιχνίδια της ήταν τα μόνα που βρίσκαν οι γονείς μας, μιας και οι εισαγωγές από έξω γίνονταν με μεγάλη δυσκολία.
Οι Εξωγήινοι Τερατομάχοι ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή. Επρόκειτο για μικρές λαστιχένιες φιγούρες πολεμιστών με τη μορφή ζώων που κυκλοφορούσαν σε διάφορα χρώματα. Το κάθε σακουλάκι κόστιζε τότε 50 δραχμές, αλλά δε μπορούσες να δεις τι αγόραζες κάθε φορά, με αποτέλεσμα κάποιους Τερατομάχους να τους έχουμε δύο ή και παραπάνω φορές, και τους ανταλλάζαμε στα διαλείμματα με τους συμμαθητές μας. Αργότερα κυκλοφόρησαν στα πολυκαταστήματα και σετ των δύο, αλλά και κουτιά που είχαν μέσα δέκα φιγούρες.

 

4

1

2

3

 

Αυτό που σίγουρα θα θυμούνται όσοι πρόλαβαν τους Τερατομάχους είναι ότι τα χέρια τους αποσπώνταν και μπορούσαμε να κάνουμε μετατροπές δημιουργώντας τις δικές μας ξεχωριστές φιγούρες. Αν και τις περισσότερες φορές τα χέρια τους κόβονταν, με αποτέλεσμα να έχουμε Τερατομάχους με ένα χέρι, όπως και χωρίς όπλα, που συνήθως τα χάναμε γιατί ήταν μικροσκοπικά.
Ο κάθε Τερατομάχος είχε και αυτοκόλητα με το σύμβολο της φωτιάς, του νερού και της γης, όπου κανονικά μπορούσαμε να τους τα κολήσουμε και να παίξουμε κάτι ανάλογο με το πέτρα-ψαλίδι-χαρτί. Οι περισσότεροι, όμως, εμπνεόμασταν από το παρουσιαστικό τους και πλάθαμε τις δικές μας ιστορίες.

 

7

 

Οι φιγούρες ήτανε αντιγραφή της αυθεντικής σειράς Battle Beasts που κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή στην Αμερική. Εκείνες οι φιγούρες ήταν κανονικά βαμμένες, σε αντίθεση με τις μονόχρωμες δικές μας. Εδώ κυκλοφόρησε μόνο η πρώτη σειρά με τις γνωστές μας 28 φιγούρες, η πλήρης σειρά, όμως, αριθμεί γύρω στις 120 συνολικά. Με μια απλή αναζήτηση «Battle Beasts» στο ίντερνετ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά, καθώς και για το ομώνυμο κόμικ που κυκλοφόρησε παράλληλα εκείνη την εποχή.

 

Οι εξωγήινοι παλαιστές της El Greco και η ιστορία τους

 

8

 

Παράλληλα με τους Τερατομάχους, κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή και κάποιες άλλες μικρότερες φιγούρες, με την ονομασία Εξωγήινοι. Εκείνες δεν ήτανε τόσο δημοφιλείς, αλλά κοστίζανε πολύ λιγότερο, και από ένα σημείο και μετά βρίσκαμε αυτούς τους Εξωγήινους παντού μπροστά μας: δωράκι στα παγωτά, σε μηχανήματα που πουλούσανε τσίχλες, και γενικά σε οτιδήποτε απευθυνόταν σε παιδιά και χρειαζόταν ένα συνοδευτικό δώρο-έκπληξη. Κυκλοφορούσαν και εκείνοι σε διάφορα χρώματα και κάποιες φορές μάλιστα ήταν διάφανοι.
Η αυθεντική σειρά λεγόταν M.U.S.C.L.E. στην Αμερική και η El Greco κυκλοφόρησε τα αντίγραφα  εδώ σαν Εξωγήινους, στην Ιταλία σαν Exogini, και στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη σαν Cosmix.  Στην Ιαπωνία, απ’ όπου προήλθαν, υπήρχε ολόκληρη ιστορία από πίσω τους. Οι εικονιζόμενοι χαρακτήρες ήτανε στην πραγματικότητα επαγγελματίες παλαιστές, οι Kinnikuman, με δικό τους κόμικ manga και σειρά κινουμένων σχεδίων, και αργότερα κυκλοφόρησε και ένα σχετικό παιχνίδι στο PlayStation 2. Δυστυχώς όλα αυτά δεν έφτασαν ποτέ επίσημα στις Δυτικές χώρες και είναι δύσκολο να βρει κάποιος το πρωτότυπο υλικό αν δε γνωρίζει την Ιαπωνική γλώσσα.

 

5

Σήμερα υπάρχει τεράστια ζήτηση μεταξύ των συλλεκτών  για τις φιγούρες εκείνης της εποχής. Οι Τερατομάχοι μπορούν να πωληθούν στο eBay ακόμα και με 25 ευρώ ο ένας, αλλά, όλως παραδόξως, οι συλλέκτες κάνουν σαν τρελλοί για τους Εξωγήινους. Ειδικά στην Ιταλία, οι Εξωγήινοι της Ελληνικής έκδοσης θεωρούνται πιο σπάνιοι και οι ενδιαφερόμενοι φτάνουν να δίνουν μέχρι και 80 ευρώ για την κάθε φιγούρα!
Και φυσικά όσοι είχανε στην κατοχή τους τέτοιες φιγούρες δεν είχανε ποτέ μόνο μία και δύο, αλλά πολλές δεκάδες, που η πώλησή τους μεταφράζεται σε ένα γενναίο ποσό σήμερα. Καθόλου άσχημα για ένα παιχνίδι που τότε δεν του δίναμε σημασία μιας και θεωρούταν «φτηνιάρικο» και χαρίζαμε τις διπλές μας φιγούρες χωρίς να το σκεφτόμαστε, μιας και τότε αντιπροσώπευε την οικονομική λύση του περιπτέρου και του εύκολου παιχνιδιού από το κυλικείο του σχολείου, σε αντίθεση με το πιο ακριβό προϊόν του παιχνιδάδικου.
Όλοι εκείνοι οι τρομεροί πολεμιστές, αφού επέζησαν από τις άφθονες περιπέτειες που έζησαν στα παιδικά μας χρόνια, βρέθηκαν τελικά αντιμέτωποι με έναν ανίκητο εχθρό: τις μανάδες μας! Αφού εμείς μεγαλώσαμε και σταματήσαμε να παίζουμε μαζί τους, οι περισσότερες τους πέταξαν ή τους χάρισαν στα μικρότερα ξαδέρφια μας. Αυτές οι λίγες φιγούρες που κατάφεραν να επιβιώσουν στις αποθήκες των πατρικών μας σπιτιών, αξίζουν σήμερα μια μικρή περιουσία. Δε θα ήταν άσχημα να ρίχναμε όλοι μια ματιά στα ενθύμια της παιδικής μας ηλικίας, μπορεί το αποτέλεσμα να μας εκπλήξει ευχάριστα...

 

• Του Γιάννη Νικολάου
nikolaou.animator@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass