ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ

Νανοδορυφόρος από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2017 18:07

Ο ποντιακής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος), μετά από έναν «περίπατο» διάρκειας επτάμισι ωρών εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), εκτόξευσε χειροκίνητα στο διάστημα τον πρώτο στον κόσμο ρωσικής κατασκευής νανοδορυφόρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί σχεδόν στο σύνολό του από τρισδιάστατο εκτυπωτή.


Στόχος είναι να μελετηθούν οι επιπτώσεις του διαστήματος στα σύνθετα πολυμερή και κεραμικά υλικά που έχουν παραχθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ο μικροσκοπικός δορυφόρος τύπου CubeSat έχει διαστάσεις 30Χ11Χ11 εκατοστών και βάρος 3,7 κιλών.
Εκτός από τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες του, θα μεταδώσει στη ραδιοσυχνότητα 437,025 MHz χαιρετίσματα στον πλανήτη Γη σε δέκα γλώσσες, τα οποία ηχογράφησαν φοιτητές του Πολυτεχνείου του Τομσκ στη Σιβηρία, όπου κατασκευάσθηκε ο δορυφόρος Tomsk-TPU-120, σε συνεργασία με τη ρωσική αεροδιαστημική εταιρία S.P.Korolev Rocket & Space Corporation Energia.
Ο Γιουρτσίχιν, διοικητής της αποστολής 52 του ISS, ο οποίος συνοδευόταν από ένα νεότερο Ρώσο κοσμοναύτη, τον μηχανικό Σεργκέι Ριαζάνσκι, συνολικά πραγματοποίησε τη διαδοχική χειροκίνητη εκτόξευση πέντε νανοδορυφόρων, ο καθένας από τους οποίους έχει διαστάσεις έως μισού μέτρου και βάρος έως δέκα κιλών. Δύο μίνι-δορυφόροι με την ονομασία Tanyusha εκτοξεύθηκαν ο ένας επ' ευκαιρία της 60ής επετείου της εκτόξευσης του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στην ιστορία, του «Σπούτνικ 1» της ΕΣΣΔ, και ο άλλος λόγω της 160ής επετείου από τη γέννηση του Ρώσου επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, «πατέρα» της θεωρητικής αστροναυτικής και του πυραυλικού προγράμματος της Ρωσίας.
Τέλος, δύο ακόμη δορυφόροι, ο TNS-0 και ο TS530-Zerkalo, σε σχήμα μεταλλικής σφαίρας όπως ο αρχικός «Σπούτνικ», απελευθερώθηκαν στο διάστημα για να τεστάρουν ο πρώτος ένα πειραματικό σύστημα πλοήγησης και ο δεύτερος την πυκνότητα της γήινης ατμόσφαιρας. Οι δύο κοσμοναύτες της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roscosmos) συνέλλεξαν επίσης δείγματα από διάφορα σημεία στο εξωτερικό του Διαστημικού Σταθμού, στο πλαίσιο των μελετών για τις μικροβιακές κοινότητες που ζουν έξω από αυτόν. Τοποθέτησαν ακόμη λαβές και στύλους, που θα διευκολύνουν τους αστροναύτες στους μελλοντικούς διαστημικούς περιπάτους τους.
Τέλος, έκαναν το πρώτο τεστ μιας νέας και πιο εξελιγμένης διαστημικής στολής για τους Ρώσους κοσμοναύτες. Η στολή είναι εφοδιασμένη με αυτόματο σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας και με υπολογιστή, ενώ παρέχει καλύτερη προστασία από τις φθορές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass