FAN FICTION #45: Ήταν ένας Έλληνας, ένας Τoύρκος κι ένας Γερμανός...

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2017 22:29 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Σεπ 2017 16:32

Πέρα από τα γνωστά κόμικς που εκδίδονται σε περιοδικά, υπάρχουν και τα διαδικτυακά, γνωστά ως Webcomics. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι τεράστιες.

Για παράδειγμα, οι διαστάσεις ενός webcomic δεν έχουν περιορισμούς, καθώς ο χώρος που καταλαμβάνει ένα κόμικ στο έντυπο είναι συγκεκριμένος, ενώ στο διαδίκτυο είναι απεριόριστος. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον αριθμό σελίδων του, αν θα πρόκειται για μία μεγάλη ιστορία ή αν θα ολοκληρώνεται σε μερικά καρέ. Η μεγαλύτερη διαφορά, όμως, είναι ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει και να παρουσιάσει μια δική του ιστορία κόμικ στο ίντερνετ.


Στις δυτικές χώρες, τουλάχιστον, δεν υπάρχει λογοκρισία, και ο ψηφιακός καλλιτέχνης έχει σχεδόν απεριόριστη ελευθερία κινήσεων. Επίσης, στο ίντερνετ μετράει πρώτα η ταχύτητα και μετά η ποιότητα της δουλειάς. Μπορεί ο καλλιτέχνης να περάσει τα μηνύματα που θέλει άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να παρουσιάσει μια «καλογυαλισμένη» οπτικά δουλειά, μιας και δεν εμπλέκεται με κάποιο εκδοτικό οίκο ή με μια μεγάλης κυκλοφορίας ιστοσελίδα.


Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η σειρά Polandball, που γεννήθηκε το 2009 στην ιστοσελίδα drawball.com, η οποία διαθέτει έναν ψηφιακό κυκλικό καμβά και επιτρέπει στους χρήστες του ίντερνετ να σχεδιάσουν εκεί ό,τι θέλουν, αλλά και να παρεμβαίνουν στα σκίτσα των άλλων. Κάτι σαν έναν αφύλακτο μαυροπίνακα μιας σχολικής αίθουσας. Εκεί, λοιπόν, ξέσπασε μια κόντρα μεταξύ των Πολωνών χρηστών και των υπολοίπων, που σύντομα εξελίχθηκε σε πραγματικό κυβερνοπόλεμο. Οι Πολωνοί επιχείρησαν να σχεδιάσουν μια τεράστια πολωνική σημαία, επιστρατεύοντας χιλιάδες φίλους και γνωστούς τους, αλλά οι υπόλοιποι χρήστες παρέμβαιναν συνεχώς στο έργο τους σχεδιάζοντας επάνω του σβάστιγκες και διάφορα άλλα ενοχλητικά.

 

aeee4K5 700b


Η κόντρα με τους Πολωνούς εξαπλώθηκε σε πολλές χιουμοριστικές ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα τη γέννηση του πρώτου ήρωα της σειράς Polandball: Μια μπάλα ντυμένη με τα χρώματα της σημαίας της χώρας, που διαθέτει μόνο μάτια και στόμα και συνεχώς παραπονιέται σε σπασμένα αγγλικά. Εμπνευστής του χαρακτήρα ήτανε ένας Βρετανός καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Falco, που ήθελε να πειράξει τους Πολωνούς φίλους του. Στη συνέχεια Ρώσοι καλλιτέχνες υιοθέτησαν κι εκείνοι την ιδέα, προσθέτοντας καινούριους χαρακτήρες από όλες τις χώρες. Έτσι τώρα ο Πολωνός χαρακτήρας πρωταγωνιστεί σε ιστορίες όπου έρχεται σε επαφή με μπάλες ντυμένες με τις σημαίες άλλων χωρών, και το θέμα της κάθε ιστορίας ποικίλλει, ανάλογα με τις διαθέσεις του κάθε καλλιτέχνη. Συνήθως ο κάθε χαρακτήρας εκπροσωπεί ολόκληρη την χώρα που απεικονίζει και οι περιπέτειες είναι εμπνευσμένες είτε από την παγκόσμια ιστορία, είτε από τη διεθνή επικαιρότητα, είτε ακόμα και από τα στερεότυπα που έχει να παρουσιάσει η κάθε χώρα. Ο Πολωνός είναι συνήθως ο βασικός πρωταγωνιστής, μιας και από εκείνον ξεκίνησε αυτή η ιδέα. Πρόκειται για έναν συμπαθητικό τυπάκο, αλλά λίγο άτυχο και λίγο κακομοίρη, που όνειρό του είναι να αποκτήσει η χώρα του το δικό της διαστημικό πρόγραμμα. Ο Γερμανός είναι το μεγάλο αφεντικό, όπως περίπου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι πάμπλουτος και απαιτεί από όλους να δουλεύουν. Όσο για την χώρα μας, απ’ ό,τι φαίνεται η εικόνα μας στους ξένους δεν είναι πλέον η καλύτερη, μιας και μας παρουσιάζουν σαν τον τεμπέλη και απατεώνα που συνεχώς προσπαθεί να ζητήσει χρήματα από τους γύρω του.

 

19060145 1390007441092313 9171213729049112246 n


Η σειρά αυτή δεν τη διαχειρίζεται κανείς. Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει μια σχετική ιστορία και να την δημοσιεύσει οπουδήποτε, αρκεί να κρατήσει κάποια μέτρα: Οι εικόνες να είναι σχεδιασμένες στο Microsoft Paint, χωρίς πολλά εφέ, όλοι οι χαρακτήρες να συνεννοούνται σε σπαστά αγγλικά εκτός από τις Αγγλοσαξωνικές χώρες, και να τηρούνται τα στερεότυπα, όσο το δυνατόν περισσότερο. Κι αν η κάθε ιστορία αξίζει πραγματικά, τότε είναι σίγουρο πως θα εξαπλωθεί παντού στο ίντερνετ σε χρόνο μηδέν.


Σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι αποκλειστικά και μόνο η σάτιρα, αν και κάποιες ιστορίες φτάνουν στα όρια του ρατσισμού. Ο κάθε αναγνώστης είναι προετοιμασμένος, όμως, ότι ενδέχεται να συναντήσει μια ιστορία που δεν τιμάει καθόλου εκείνον και τη χώρα του, και μπορεί από πλευράς του να απαντήσει καταλλήλως φτιάχνοντας τη δικιά του εκδοχή. Επίτηδες δεν απαιτούνται ικανότητες στη σχεδίαση, για να μπορεί οποιοσδήποτε να εκθέσει την άποψή του με τη μορφή ενός κακοσχεδιασμένου κόμικ.


Και είναι ενδιαφέρον να δούμε τι σχέσεις έχουν μεταξύ τους χώρες πέρα από τις κοντινές μας που γνωρίζουμε, αλλά πιο μακρινές όπως οι χώρες της Άπω Ανατολής, της Σκανδιναβίας, τα νησιά του Ειρηνικού, της Λατινικής Αμερικής... Όχι μέσα από ένα ντοκιμαντέρ, αλλά απευθείας από τον απλό πολίτη που του δόθηκε η ευκαιρία μέσα από αυτό το κόμικ να μας πει κι εκείνος τη δικιά του ιστορία, καθώς και κάποιες μικρές ή μεγάλες αλήθειες.


Το κόμικ έχει γίνει πολύ δημοφιλές, με αρκετές χιλιάδες ιστορίες που θα τις βρούμε διάσπαρτες σε όλο το διαδίκτυο, με μια απλή αναζήτηση Polandball ή Countryballs στο Google.

 

 

Οι Σκανδιναβοί και ο κόσμος τους

 

s

 

Μια άλλη παραλλαγή αυτής της ιδέας αποτελεί το webcomic Scandinavia And The World, αλλά με κάποιες διαφορές. Εδώ ο καλλιτέχνης είναι ένας, η Humon, μια κοπέλα από την Δανία. Οι ιστορίες της είναι στα αγγλικά και η θεματολογία τους έχει πιο στενά γεωγραφικά όρια.


Εδώ οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι Σκανδιναβοί. Ο Δανός είναι ένας ανθρωπάκος έξω καρδιά που το μυαλό του το έχει στις διασκεδάσεις, ο Νορβηγός είναι ένας ήρεμος λάτρης της φύσης, ο Σουηδός είναι σοβαρός, μονίμως σε υπερένταση και αγαπάει την τεχνολογία, ο Φινλανδός είναι λιγομίλητος, πίνει πολύ και μάλλον δεν στέκει και πολύ καλά στα μυαλά του. Τυπικοί Σκανδιναβοί, δηλαδή...

 

Scandinaviaandtheworld 18d545 5824240


Πέρα από τους βασικούς πρωταγωνιστές, κατά καιρούς παρελάζουν από το κόμικ και χαρακτήρες άλλων εθνοτήτων από όλο τον κόσμο, με έμφαση στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους.


Η σειρά φιλοξενείται σην ιστοσελίδα της καλλιτέχνιδας, www.satwcomic.com και κάτω από κάθε ιστορία υπάρχει μια επεξήγηση για το τι ακριβώς εκπροσωπεί, που συνήθως είναι είτε κάτι που είδαμε πρόσφατα στην επικαιρότητα, είτε κάτι για την ιστορία των χωρών που πρωταγωνιστούν.


Η αγάπη που έχει δείξει ο κόσμος για τη δουλειά της Humon είναι τόσο μεγάλη που έχει εμπνεύσει μια σειρά από βιντεάκια που κυκλοφορουν στο ίντερνετ αλλά ακόμα και επιτραπέζια παιχνίδια, βασισμένα στους Σκανδιναβούς χαρακτήρες της. Όσο για την ίδια τη σκιτσογράφο, βγάζει ένα καλό μεροκάματο κάθε μήνα σχεδιάζοντας καινούριες ιστορίες, έχοντας πάνω από πεντακόσιους χρηματοδότες, απλούς χρήστες του ίντερνετ που λατρεύουν τη δουλειά της, οι οποίοι μέσα από την ιστοσελίδα patreon.com τη βοηθούν να συνεχίσει, προσφέροντας ο καθένας ένα-δυο δολάρια από το χαρτζηλίκι τους.

 

• Του Γιάννη Νικολάου
nikolaou.animator@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass