FAN FICTION #50: Το Φιδάκι της Nokia και η άγνωστη ιστορία του

Δημοσίευση: 15 Νοε 2017 22:13

Το ημερολόγιο έγραφε Δεκέμβριος του 1997, οι τεχνολογίες Android και iOS υπήρχαν μόνο σαν παρανοϊκές ιδέες στα μυαλά των κατασκευαστών τους, και η Φινλανδική εταιρία Nokia μόλις είχε κυκλοφορήσει το νεό της μοντέλο, το 6110.

Πέρα από το ότι επρόκειτο για ένα αρκετά καλό τηλέφωνο για την εποχή, εκείνο που το έκανε να ξεχωρίζει ήτανε το παιχνίδι Snake, ένα από τα πρώτα παιχνίδια για κινητά, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ίσως το πιο δημοφιλές παιχνίδι όλων των εποχών!


Γνωστό ως «Φιδάκι» στη χώρα μας, συντρόφευσε πολλούς από εμάς στις ατέλειωτες ώρες του σχολείου, του στρατού αλλά και της δουλειάς. Όλοι κάποια στιγμή το πιάσαμε στα χέρια μας, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν μαθαίναμε να κατεβάζουμε ringtones σε εκείνα τα τηλέφωνα με τις μονόχρωμες LCD οθόνες.


Το παιχνίδι ήταν φαινομενικά απλό: χειριζόσουν ένα φίδι που κινούταν συνεχώς σε μια ευθεία και του άλλαζες κατεύθυνση με τα κουμπιά του τηλεφώνου. Στόχος ήταν να φάει το φίδι ένα μήλο, που απεικονιζόταν συνήθως ως μια τελεία στην μικροσκοπική οθόνη του κινητού. Μόλις το έτρωγε, το φίδι μεγάλωνε λίγο και το μήλο ξαναεμφανιζόταν σε κάποιο άλλο σημείο της οθόνης. Το παιχνίδι δυσκόλευε μετά από λίγο, όταν το φίδι είχε μεγαλώσει αρκετά και δεν έπρεπε να ακουμπήσει τα όρια της οθόνης, τα εμπόδια αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Παρόλα αυτά, οι παίκτες φανατίζονταν με την απλότητα του παιχνιδιού και δοκίμαζαν την τύχη τους ξανά και ξανά.

 

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ;
Το Φιδάκι συνέχισε να συντροφεύει και τις επόμενες εκδόσεις των τηλεφώνων της Nokia, αλλά λίγο μετά το 2002 εξαφανίστηκε από τα νέα τηλέφωνα και αντικαταστάθηκε από άλλα λιγότερο δημοφιλή παιχνίδια.

 

ngage 1

 


Οι φανατικοί φίλοι του λυπήθηκαν που δεν κατάφεραν να παίξουν το Φιδάκι στα καινούρια κινητά με τις έγχρωμες οθόνες, αλλά το 2003 το αγαπημένο τους παιχνίδι εμφανίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά ενσωματωμένο στην παιχνιδομηχανή N-Gage. Επρόκειτο για μια φορητή κονσόλα-smartphone, σχεδιασμένη να «χτυπήσει» το Game Boy Advance της Nintendo. 


Δεν τα κατάφερε, όμως, ακόμα και με την επιστράτευση του δημοφιλέστερου παιχνιδιού της εποχής, κι έτσι, μόλις δυο χρόνια μετά η παιχνιδομηχανή της Nokia αποσύρθηκε από την κυκλοφορία, και μαζί με αυτή και το Φιδάκι...

 

ΕΔΩ ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ, ΕΚΕΙ ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ...
Όπως, όμως, συνηθίζεται με όλες τις καλές ιδέες, έτσι και το θρυλικό Φιδάκι απέκτησε χιλιάδες μιμητές, καθώς ακόμα και πριν την απουσία του από τις συσκευές της Nokia όλες οι εταιρίες κατασκευής παιχνιδιών έφτιαξαν κάτι παρόμοιο. Έτσι από τότε βλέπουμε παντού παραλλαγές του παιχνιδιού, με φιδάκια έγχρωμα, τρισδιάστατα και ό,τι ακόμα βάλει ο νους του κατασκευαστή που μεγάλωσε μαζί του, συμπεριλαμβανομένων και αμφιβόλου ποιότητας κακέκτυπων που προσβάλλουν ένα παιχνίδι που στις δόξες του βρέθηκε σε περισσότερες από 400 εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον πλανήτη.

 

ΝΑ ΤΟ ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ!
Τα τελευταία χρόνια το Φιδάκι μετακόμισε στα πιο σύγχρονα smartphones, σε διάφορες εκδόσεις που προσπαθούν να μιμηθούν την αρχική.

 

snake for iphone main

 


Για καλή τύχη των νοσταλγών του, ο μηχανικός και σχεδιαστής του παιχνιδιού Taneli Armanto αποφάσισε το 2015 να συνεργαστεί με την Rumilus Design, ανεξάρτητη εταιρία στη Φινλανδία, ώστε να φέρει το πρωτότυπο Φιδάκι και πάλι στις οθόνες μας. 


Το Snake Rewind, όπως ονομάζεται το νέο Φιδάκι, περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία εκείνα που το καθιέρωσαν ως ένα από τα πιο εθιστικά παιχνίδια, ενώ προσθέτει και μερικές επιπλέον πινελιές στον γνώριμο σε όλους μας τρόπο παιξίματος.

 

 

instant messenger games controller

 

• Εκείνο, όμως, που λίγοι γνωρίζουν είναι πως το Φιδάκι έχει τρυπώσει εδώ και καιρό στο Messenger του Facebook, μαζί με κλασικά παιχνίδια όπως το Pac Man, παζλ, σκάκι, πασιέντζες, σουντόκου και πολλά άλλα.


Τα παιχνίδια του Messenger βρίσκονται κρυμμένα στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης που βλέπεις τους φίλους σου, με τη μορφή ενός χειριστηρίου.


Μπορείς να παίξεις είτε μόνος σου, είτε προκαλώντας κάποιον φίλο σου από τη συνομιλία να ξεπεράσει το σκορ σου.

 

 

SNAKE vs BLOCK

 

Blocks


Μία από τις νεότερες παραλλαγές του παιχνιδιού, και η αφορμή για να γραφτεί το παρόν αφιέρωμα, αποτελεί το παιχνίδι Snake vs Block για κινητά Android και iOS. Εδώ παίζουμε διαφορετικά. Το φιδάκι τρέχει συνεχόμενα από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα επάνω, και στον δρόμο του συναντά εμπόδια, που μπορεί είτε να τα αποφύγει, είτε να τα σπάσει. Αν και βασίστηκε στο αρχικό Φιδάκι, το παιχνίδι αυτό έχει αρχίσει να αποκτά τους δικούς του φανατικούς παίκτες, και, όπως ήταν αναμενόμενο, και αρκετές αντιγραφές.

 

 

BLOCKADE, Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ
Παραπάνω είδαμε τις χιλιάδες αντιγραφές του πρωτότυπου παιχνιδιού. Όμως ακόμα και το ίδιο το Φιδάκι δεν προήλθε από παρθενογέννεση, μιας και αποτελεί κι εκείνο παραλλαγή ενός ακόμα παλιότερου παιχνιδιού, του Blockade!


Το 1976 ήταν η εποχή των πρώτων μεγάλων ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα «ουφάδικα», όπως τα γνωρίσαμε εδώ στην Ελλάδα, και η εταιρία Gremlin κυκλοφόρησε το παιχνίδι της που έμελλε να εμπνεύσει τόσους δημιουργούς τις επόμενες δεκαετίες. Ήδη την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη αντιγραφή του με το Bigfoot Bonkers, ενώ την επόμενη η Atari ζήλεψε την επιτυχία του και κυκλοφόρησε δύο δικά της παρόμοια παιχνίδια, το Dominos και για το Atari 2600 το Surround.


Αλλά και οι υπολογιστές δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα, καθώς το 1978 εμφανίστηκε η πρώτη αντιγραφή του παιχνιδιού για εκεί, το Worm. Αυτή τη φορά για να κρατηθούν τα προσχήματα το Φιδάκι έγινε σκουλήκι, αλλά ο τρόπος παιξίματος παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος. Τη δεκαετία του ‘80 οι υπολογιστές αρχίσανε να μπαίνουν σε κάθε σπίτι, και μαζί τους οι κλώνοι του παιχνιδιού, με πιο γνωστό ανάμεσά τους το Nibbler. Το 1992 κυκλοφόρησε και το Rattler Race, με την πρωτοτυπία πως εμφανίζονται και εχθρικά φίδια που κάνουν τη ζωή του παίκτη δυσκολότερη.
Τέλος, πέρυσι είδαμε και το Slither.io, μια multiplayer εκδοχή του παιχνιδιού με περισσότερους από έναν παίκτες ταυτόχρονα.

 

pic2528098

 


Πριν απ’ όλα αυτά, όμως, υπήρξε το αρχικό παιχνίδι Blockade του 1975, που ήταν ένα απλό επιτραπέζιο!

 

 

* Όσο για το αθάνατο μοντέλο 3310 της Nokia, το κινητό που μαζί με το Φιδάκι έγινε συνώνυμο μιας ολόκληρης εποχής, θα ήταν άδικο να το στριμώχναμε εδώ, ενώ αξίζει ένα ξεχωριστό δικό του αφιέρωμα. Έτσι, θα δούμε τον «Τσακ Νόρις των τηλεφώνων» μαζί με άλλα θρυλικά τηλέφωνα του παρελθόντος την επόμενη εβδομάδα στην «ΕτΔ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass