Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΑΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, ΜΕ 1,2 ΕΚΑΤ. ΒΙΒΛΙΑ

Η πιο design βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Κίνα

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2017 21:41

Μια παραδοσιακή φυτεία ρυζιού στην Κίνα, «γυρισμένη» τα έξω, μέσα. Έτσι ακριβώς είναι η βιβλιοθήκη που σχεδίασε το ολλανδικό γραφείο MVRDV στην κινεζική πόλη Τιαντζίν.

Ενα τετράγωνο κτίριο το οποίο εσωκλείει μια σειρά από ομόκεντρα επίπεδα σαν αναβαθμίδες. Όπου οι αναβαθμίδες είναι οι διάδρομοι, όπως τους ξέρουμε, μιας συμβατικής βιβλιοθήκης ανάμεσα σε ράφια με βιβλία.

Στο κέντρο του χώρου, μια γιγάντια φωτεινή σφαίρα, που κάνει το κτίριο να μοιάζει με μάτι, στον περαστικό. Γι' αυτό και η Tianjin Binhai Library καθιερώθηκε στο Διαδίκτυο ως «Το Μάτι».

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτής της βιβλιοθήκης-μαμούθ, που καλύπτει πάνω από 33 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να στεγάσει 1,2 εκατομμύρια βιβλία!

Σε ένα τέτοιο πρότζεκτ, που παραπέμπει σε επιστημονική φαντασία, δεν μπορεί να λείψουν και τα προβλήματα: στις αναβαθμίδες που είναι κοντά στην οροφή δεν υπάρχει πρόσβαση, άρα εκείνα τα «ράφια» δεν μπορούν να δεχθούν βιβλία. Είναι καλυμμένα με πλάκες αλουμινίου, επιχρωματισμένες ώστε να μοιάζουν με ράχες βιβλίων.

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο διευκρίνισε ότι μια τοπική ομάδα αποφάσισε να απαλείψει από το αρχικό σχέδιο τα δωμάτια πρόσβασης. «Ελπίζουμε ότι, στο μέλλον, το πλήρες όραμα της βιβλιοθήκης θα πάρει σάρκα και οστά» είπαν οι αρχιτέκτονες του MVRDV.

«"Το Μάτι" είναι το κέντρο της βιβλιοθήκης, δημιουργεί κενό μέσα στο κτίριο, και από τα ράφια των βιβλίων δίνει ένα περιβάλλον να κάτσεις, να διαβάσεις, να αράξεις, να σκαρφαλώσεις και να φτάσεις, να συμμετάσχεις στη γένεση ενός οργανικού κοινωνικού χώρου» τονίζει ο εκ των συνιδρυτών του αρχιτεκτονικού γραφείου, Winy Maas.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντυπωσιάζει το MVRDV. Υπογράφει τους Jenga Towers στη Βιέννη, το απίστευτο Skygarden στη Σεούλ, και το Mirador, το διάσημο συγκρότημα κατοικιών στη Μαδρίτη.