Διχάζει η αλιεία με ηλεκτρικούς παλμούς

• Ζητείται η απαγόρευσή της στην Ε.Ε.

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2018 16:04

Ομάδες που εκπροσωπούν αλιευτικούς στόλους μικρής κλίμακας σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναφέρει την απαγόρευση της αλιείας με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών, κάτι που θεωρούν καταστροφική μέθοδο.
Ωστόσο, άλλοι ζήτησαν να συνεχιστεί η τεχνική, λέγοντας ότι προκαλεί λιγότερες διαταραχές από μεθόδους όπως η τράτα στον βυθό του βυθού.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι ηλεκτρικοί παλμοί χρησιμοποιούνται μερικές φορές από αλιευτικά σκάφη, μέσω συσκευών που συνδέονται με τα δίχτυα τους, για να στέλνουν ηλεκτρική ενέργεια στον πυθμένα όπου διαταράσσει τη θαλάσσια ζωή, με σκοπό να μετακινηθούν τα ψάρια στα δίχτυα.
Η μέθοδος έχει επιτραπεί στην Ευρώπη από το 2006 στη θάλασσα του Βορρά, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά την απαγόρευση σε όλο τον κόσμο που θεσπίστηκε το 1998 για περιβαλλοντικούς λόγους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στο Guardian ότι οι πλέον ενημερωμένες επιστημονικές συμβουλές έδειξαν ότι η ηλεκτρική σφυγμομόνωση ήταν ασφαλής και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες ζημιές στη θαλάσσια ζωή από εναλλακτικές μεθόδους.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, δε, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, από το 2012 και το 2016, έδειξαν ότι η παλμική αλιεία θα μπορούσε να μειώσει τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, να προκαλέσει λιγότερες ζημιές στο θαλασσινό νερό από την τράτα και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το τελικό ψήφισμα αναμένεται στις 16 Ιανουαρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass