Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλωτά σπίτια, η νέα μόδα

Αλλαγή συνηθειών λόγω κλιματικής αλλαγής

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2018 15:06

Η κλιματική αλλαγή θέτει ένα σοβαρό ερώτημα: πώς θα αντιμετωπίσουν οι πόλεις τα αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας;
Ορισμένοι αρχιτέκτονες πιστεύουν ότι τα πλωτά κτίρια δίνουν την απάντηση στο πρόβλημα και έχουν καταλήξει σε μια ευρεία ποικιλία σχεδίων για να το αποδείξουν, από απλά σπίτια με προνομιακούς χώρους μέχρι εξ ολοκλήρου «αμφίβιες» γειτονιές.


Πρωτοπόρος αυτής της ιδέας είναι η Ολλανδία, η οποία εδώ και πολύ καιρό ορίζει τη ζωή της με γνώμονα τη στάθμη του νερού της θάλασσας. Η χώρα έχει μια καλά εδραιωμένη υποδομή καναλιών και τώρα κάνει ακόμα πιο φιλόδοξα βήματα για να μεταμορφώσει τις πόλεις της.
Στο Άμστερνταμ, μια νέα σειρά σύγχρονων σπιτιών έχει χτιστεί σε όλη την πόλη.  Μια ακόμα πιο φιλόδοξη πρόταση σχεδιάζεται επίσης για την πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών - νωρίτερα φέτος, η δανέζικη εταιρία BIG και το Rotterdam studio Barcode Architects αποκάλυψαν σχέδια για ένα τεράστιο συγκρότημα κατοικιών που θα επιπλέει στη λίμνη IJ. Το κτίριο των 46.000 τετραγωνικών μέτρων θα αποτελέσει πύλη για το IJburg, μια ολόκληρη γειτονιά που βρίσκεται σε τεχνητά νησιά.
Η BIG προωθεί, επίσης, την πλωτή αρχιτεκτονική στην πατρίδα της, Δανία, έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα κτίριο φοιτητικών κατοικιών, που κατασκευάζεται από ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Το έργο καταδεικνύει πώς η πλωτή αρχιτεκτονική μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε πλαίσια συγκεκριμένου προϋπολογισμού. «Είναι ο μόνος τύπος κτιρίου που ποτέ δεν θα πλημμυρίσει», δήλωσε ο συνεργάτης της BIG, Kai-Uwe Bergmann, όταν ολοκληρώθηκε πέρυσι.
Μια πόλη όπου ο κίνδυνος πλημμυρών είναι πιο κρίσιμος από ό, τι οι περισσότερες, είναι το Λάγος της Νιγηρίας. Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις προκλήσεις της αυξανόμενης παλίρροιας, ο αρχιτέκτονας Kunlé Adeyemi έχει σχεδιάσει διάφορα πλωτά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων ενός σχολείου και ενός ραδιοφωνικού σταθμού. «Δεδομένης της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο την επιλογή να ζούμε πλάι στο νερό, αντί να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το αναπόφευκτο», είπε σε συνέντευξή του το 2015.
Μερικοί αρχιτέκτονες βλέπουν την πλωτή αρχιτεκτονική ως μια ευκαιρία για εύκολα ταξίδια. Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο της Coimbra της Πορτογαλίας δημιούργησε ένα προκατασκευασμένο πλωτό σπίτι, που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε στον κόσμο, επιτρέποντας στους ενοίκους να κατοικούν σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα ποτάμια και λίμνες του κόσμου.
Άλλοι χρησιμοποιούν αυτήν την καινοτομία ως μια ευκαιρία να διασκεδάσουν. Στο Σιάτλ, οι επισκέπτες του WA Sauna, μπορούν να βουτήξουν σε μια ψυχρή λίμνη αφού ζεσταθούν μέσα σε μια πλωτή, ξύλινη καλύβα.