ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΜΑΪΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΕΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Φρένο στη χρήση των κοινωνικών δικτύων από ανήλικους

* Απαγορεύεται η χρήση τους σε παιδιά μέχρι 13 ετών, ενώ από 13 μέχρι 16 ετών απαιτείται γονική συγκατάθεση, με ευθύνη μάλιστα των ίδιων των «social media» * Θα ισχύσει και το δικαίωμα να «κατέβουν» προσωπικά δεδομένα από μηχανές αναζήτησης και ιστοσελίδες.

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2018 22:36

Από τις 25 Μαϊου 2018, δεν θα επιτρέπεται η «είσοδος» παιδιών μέχρι 13 ετών στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ για τα παιδιά από 13 ως 16 χρόνων θα απαιτείται η γονική συγκατάθεση, με την ευθύνη μάλιστα ελέγχου των ίδιων των κοινωνικών δικτύων.

Όλοι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων θα αποκτήσουν υποχρεωτικά ονοματεπώνυμο και κανείς δεν θα μπορεί να εισέρχεται με αναληθή στοιχεία για την ταυτότητά του, καθώς το κάθε κοινωνικό δίκτυο υποχρεούται να ελέγξει και να διασφαλίσει την εγκυρότητα των στοιχείων του χρήστη, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ!

Τα παραπάνω, αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς όρους, που θέτει στα κοινωνικά δίκτυα, ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των δεδομένων (679/2016) και τους οποίους παρουσίασε χθες σε ομιλία του στη Λάρισα ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ κ. Γιώργος Κορμάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Λάρισας, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Σήμου Λάρισας το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας - ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πρόληψης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού και εντάσσεται στο πρόγραμμα Λάρισα «Η πόλη που μαθαίνει», της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Κατά την έναρξή της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ Λάρισας κ. Λίτσα Λιακούλη, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ κ. Δημ. Δεληγιάννης και ο προϊστάμενος επιστημονικής καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Χρ. Ντάμπλιας.

Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, παρουσίαση παρεμβάσεων –προληπτικών δράσεων, που έγιναν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο τον ν. Λάρισας από το Κέντρο Πρόληψης, παρουσίαση εργασίας μαθητών του 5ου Λυκείου Λάρισας καθώς και ενημερωτικές ομιλίες για τα fake news, το facebook κ.α. από ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ»

Η ομιλία του κ. Κορμά, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορούσε στην ανατολή μιας νέας εποχής στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία θα χαρακτηρίζεται από μέτρα προστασίας των χρηστών, με μεγάλη αυστηρότητα εφαρμογής τους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κορμάς υποστήριξε ότι θα ισχύσουν και τα εξής: «Με στόχο να διασφαλίζεται η προστασία του χρήστη, τα κοινωνικά δίκτυα είναι υποχρεωμένα να ελέγξουν τα δεδομένα του. Να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο κακόβουλων συμπεριφορών.

Από τις 25 Μαΐου θα ισχύει επίσης και το δικαίωμα στη λήθη, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να ζητήσει από τις μηχανές αναζήτησης (google κ.α) ή από τις ηλεκτρονικές σελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα, να «κατεβάσουν» τα προσωπικά δεδομένα τους και να μην εμφανίζονται στην αναζήτηση (τηλέφωνα, φωτογραφίες κ.α.).

Επίσης θα είναι υποχρεωμένες οι ηλεκτρονικές σελίδες να δηλώνουν έναν υπεύθυνο δεδομένων, που θα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τέτοια αιτήματα».

ΟΜΙΛΙΕΣ

Στην εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε η κ. Μαρία Μαλέτσικα, μέλος της Περιφερειακής Ομάδας Δράσης Πρόληψης Θεσσαλίας, παρουσιάστηκαν επίσης οι εξής ομιλίες:

-«Η εμπειρία του Κέντρου Πρόληψης. Συζητώντας με τους μαθητές για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου, από τον κ. Χρήστο Πιτσίλκα, κοινωνιολόγο – στέλεχος Πρόληψης Κ.Π. Λάρισας.

-«Καλλιεργώντας την ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη: Το Δίκτυο πρόληψης της ενδοσχολικής βίας ως συνδετικός κρίκος του σχολείου» από την κ. Αρχοντία Γιαννακάκη, εκπαιδευτικό, μέλος της Περιφερειακής Ομάδας Δράσης Πρόληψης Θεσσαλίας.

-Οι μαθητές Έλλη Κοντέου, Νικόλαος Πνευματικός, Κωνσταντίνος Κυριακού, Ελένη Σπυράτου, μέλη της Ομάδας Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου Λάρισας παρουσίασαν το θέμα της ψηφιακής σύγκλισης των γενεών στο πλαίσιο της ασφάλειας στο διαδίκτυο με τίτλο “Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο…”.

-«Η τεχνολογία του computing cloud σε καθημερινή χρήση» από τον

κ. Νικόλαο Πινάτση, μέλος του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου

Ασφαλούς Διαδικτύου.

-«Computing cloud: Η αντιμετώπιση των προκλήσεων και της απειλής δημόσιων και ιδιωτικών δεδομένων» από την κ. Δανάη Βαρνά, ευρωβουλευτή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Νέων 2017.

-«Διαδίκτυο και Δημοκρατία: Fake news (ψευδείς ειδήσεις) και

αντίληψη των πολιτών για την πραγματικότητα» από την κ. Σοφία Ζαγγανά, ευρωβουλευτή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Νέων 2017.

-«Κοινωνικά δίκτυα (Facebook κλπ): Ηλικία πρόσβασης,

προσωπικά δεδομένα, γονική συναίνεση» από τους κ. Δανάη Βαρνά, Νικόλαος Πινάτσης, Νικόλαος Πνευματικός, Ελένη Σπυράτου, μέλη του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass