RIGHT2WATER: ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ

Ευρωπαϊκή εκστρατεία για το νερό δικτύου

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2018 15:16

«Ήταν το πρώτο επιτυχημένο δημοψήφισμα σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία Right2Water και η ίδια η πρωτοβουλία απέσπασε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια υπογραφές».
«Τώρα η Επιτροπή απαντά με την παρουσίαση μιας νέας στρατηγικής για το νερό», αναφέρει σε δημιοσίευμά του το Der Spiegel, σημειώνοντας ότι ο κύριος στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο ασφαλές το νερό της βρύσης στην ΕΕ και, συνεπώς, να ενθαρρυνθούν περισσότεροι καταναλωτές να παραιτηθούν από το εμφιαλωμένο νερό. Μεταξύ άλλων, 18 νέες ουσίες και μικρόβια θα προστεθούν στον κατάλογο των κριτηρίων για ασφαλές πόσιμο νερό, δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Karmenu Vella - συμπεριλαμβανομένων των λεγιονέλλας, της δισφαινόλης-Α και του χλωρικού άλατος.


Η ποιότητα του νερού της βρύσης είναι ήδη υψηλή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών μικρή: σύμφωνα με την Επιτροπή, μόνο το 20% των Ευρωπαίων βρίσκει αποδεκτό το νερό της βρύσης εκτός της πατρίδας τους.
Αλλά αν περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό από τη βρύση αντί για εμφιαλωμένο νερό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, τα νοικοκυριά της ΕΕ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το περιβάλλον θα ωφελήθει επίσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Frans Timmermans. Εκτιμάται ότι η χρήση εμφιαλωμένου νερού μπορεί να μειωθεί κατά 17% εάν αυξηθεί η ποιότητα του νερού της βρύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική για τα ύδατα διαδραματίζει επίσης έναν ρόλο στην πρόσφατα παρουσιαζόμενη στρατηγική της ΕΕ για τα πλαστικά απόβλητα.
Η Επιτροπή εκτιμά το πρόσθετο κόστος των προτάσεων βελτίωσης σε 1,6 έως 2,2 δισ. ευρώ ετησίως. Η παροχή πόσιμου νερού στην Ευρώπη σήμερα κοστίζει περίπου 46 δισ. ευρώ ετησίως.
Η πρόσβαση σε ποιοτικο νερο βρύσης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, 23 εκατ. πολίτες της ΕΕ δεν συνδέονται με δημόσια συστήματα ύδρευσης και ένα εκατομμύριο κυρίως φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καλό και ασφαλές νερό.
Η Επιτροπή επιθυμεί τώρα να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν βρύσες στα δημόσια και στα κρατικά κτίρια. Ταυτόχρονα θέλει να «ενθαρρύνει» τα εστιατόρια, τα κυλικεία και τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών για να προσφερουν δωρεάν στους πελάτες νερό της βρύσης, δήλωσε ο Timmermans. «Αλλά δεν θέλουμε να τους αναγκάσουμε να το πράξουν με νόμο» πρόσθεσε.
Το κεντρικό αίτημα της πρωτοβουλίας Right2Water να δηλώσει την πρόσβαση στα ύδατα για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν λαμβάνεται υπόψη από την Επιτροπή. Αυτό έχει νομικούς λόγους, δήλωσε ο Timmermans: η πρόσβαση στα ύδατα δεν ορίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα στις συνθήκες της ΕΕ, και μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή. Πολιτικά, ωστόσο, ο Timmermans τόνισε ότι το δικαίωμα στο νερό είναι ένα «θεμελιώδες ζήτημα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass