Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5.000 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ «OPPORTUNITY»

Ξεπέρασε τις προσδοκίες της NASA

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2018 21:00

Το «Opportunity», το ρομποτικό ρόβερ της NASA, συμπλήρωσε 5.000 ημέρες στον Αρη, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Διαστημικής Υπηρεσίας.

«5.000 ηλιοβασιλέματα μετά την έναρξη της αποστολής του, το εκπληκτικό ρόβερ συνεχίζει να μας προσφέρει εκπλήξεις για τον Αρη», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του «Opportunity» Τζον Κάλας του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA, για το ρομποτικό ρόβερ που πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες.

Η αρειανή μέρα διαρκεί περίπου 40 λεπτά περισσότερα από τη γήινη και το αρειανό έτος διαρκεί σχεδόν δύο γήινα χρόνια. Το «Opportunity» έφθασε στον «κόκκινο» πλανήτη στις 25 Ιανουαρίου 2004 και αρχικά η αποστολή του προγραμματιζόταν να έχει διάρκεια μόνο 90 αρειανές μέρες. Κι όμως, έφτασε τις 5.000 και συνεχίζει.

Σήμερα ο ρομποτικός γεωλόγος βρίσκεται στο εσωτερικό μιας πλαγιάς, που ονομάζεται «Κοιλάδα της Επιμονής», στη δυτική άκρη του κρατήρα «Εντέβορ». Εκεί μελετά περίεργες και άγνωστης προέλευσης λωρίδες πάνω σε βράχους, που δεν μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο στον γειτονικό πλανήτη έχει ερευνήσει έως τώρα.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, από την τοποθεσία στην οποία προσεδαφίστηκε, έχει διανύσει πάνω από 45 χιλιόμετρα. Μέχρι σήμερα έχει στείλει στη Γη περίπου 225.000 φωτογραφίες.