Το ίντερνετ αύριο αλλάζει…

ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2018 22:50
Προβληματισμένος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην απολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει πια πως μια διαρροή προσωπικών δεδομένων όπως αυτή προς την Cambridge Analytica μπορεί να του στοιχίσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Προβληματισμένος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην απολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει πια πως μια διαρροή προσωπικών δεδομένων όπως αυτή προς την Cambridge Analytica μπορεί να του στοιχίσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κόσμος του ίντερνετ από αύριο αλλάζει. Η εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που τίθεται σε ισχύ αύριο Παρασκευή, ανασυνθέτει το ηλεκτρονικό σκηνικό με σκοπό την ενδυνάμωση των e-δικλείδων ασφαλείας των δεδομένων του χρήστη.

Ο Κανονισμός για τη Γενική Προστασία Δεδομένων -όπως είναι το πλήρες όνομα της νομοθεσίας- απαιτεί από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν χρήση των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών με διαφάνεια, αφού σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πρόστιμα της τάξης του 4% επί του τζίρου. Για παράδειγμα το Facebook για τη διαρροή των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του θα έπρεπε να καταβάλει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια!

Καταρχάς, προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία, που δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισής μας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα π.χ. το όνομά μας, η διεύθυνσή μας, το email μας, η τοποθεσία μας, το ιστορικό περιήγησής μας. Επίσης περιλαμβάνουν διαδικτυακούς μηχανισμούς αναγνώρισης, όπως η διεύθυνση IP, ή τα cookies, που αποθηκεύονται, στον φυλλομετρητή μας και οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να μας συνδέσουν, με τις συσκευές, ή τις υπηρεσίες, που χρησιμοποιούμε, ενώ ορισμένα εξ αυτών όπως η φυλετική του προέλευση και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι τα αποκαλούμενα ευαίσθητα.

Ο Κώστας Αγοραστίδης της Cherry Computers, ερωτηθείς από την «Ε» για το τι πρόκειται να αλλάξει για τους χρήστες, είπε: «Οι χρήστες του ίντερνετ δεν έχουν να αλλάξουν, ή να φοβηθούν κάτι. Το όλο θέμα, ο ευρωπαϊκός κανονισμός, αφορά σε εταιρείες, φορείς, και οργανισμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς. Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για παράδειγμα πρέπει να υλοποιήσουν κάποιους μηχανισμούς για να μην υπάρξει διαρροή των δεδομένων των χρηστών προς διάφορους που θέλουν να καρπωθούν οφέλη απ’ αυτά. Έτσι εταιρείες επικοινωνούν ήδη με τους πελάτες τους ρωτώντας τους αν θέλουν να συνεχίσουν την επικοινωνία μαζί τους» κατέληξε ο Κώστας Αγοραστίδης.

Για το τι μπορεί να κάνει ο χρήστης αν διαπιστώσει ότι τα δεδομένα του διέρρευσαν, και το ποια δικαιώματα εκπηγάζουν από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία μίλησε στην «Ε» ο δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Χρήστος Μπραζιώτης. «Εφτά κράτη-μέλη δεν έχουν τα κοινοβούλιά τους ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο, ανάμεσα σ’ αυτά και η Ελλάδα. Φημολογείται δε ότι οι εταιρείες έχουν αιτηθεί μία παράταση έξι μηνών, η οποία θα τους δοθεί. Ο κανονισμός βέβαια θα ισχύσει αφού είναι υπερεθνικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κανονισμός αυτός αφορά σε προσωπικά δεδομένα φυσικών προσώπων και όχι νομικών. Μερικά από τα δικαιώματα που αποκτά ο χρήστης από τη νέα ευρωπαϊκή είναι ότι του ζητείται σαφής συγκατάθεση κάθε φορά που εταιρείες θέλουν να κάνουν χρήση των δεδομένων του, πολλές φορές και έγγραφη, το δικαίωμα της διαγραφής δεδομένων, η ενημέρωση για τυχόν διαγραφή, η διασφάλιση απλής και κατανοητής γλώσσας και το δικαίωμα στην αποζημίωση.

Αν πάλι διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα από μια εταιρεία, τότε η εταιρεία πρέπει να ενημερώσει τον χρήστη και εντός 72 ωρών την Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να αποζημιώσει τον χρήστη, ενώ της επιβάλλονται πρόστιμα της τάξης του 4% του τζίρου της» καταλήγει ο Χρήστος Μπραζιώτης.

Του Θανάση Αραμπατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass