ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Βιολογική «κέτσαπ», μπισκότο χωρίς γλουτένη

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2014 3:07 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:07
 Με επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας με 3 ομάδες φοιτητών, στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2014, για τη δημιουργία νέων οικολογικών - καινοτόμων προϊόντων διατροφής, που διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας "Food for Life" και του Ευρωπαϊκού έργου CAPINFOOD. Συνολικά 9 καινοτόμα και φιλοπεριβαλλοντικά προϊόντα που ανέπτυξαν ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας προκρίθηκαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού, με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (μοναδικό από τα ΤΕΙ της χώρας) να συμμετέχει με 3 προϊόντα (Β-Tachini, Double Joy, KetcupEco) υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Τμήματος, Δρ. Αθ. Μανούρα, Δρ. Ε. Μαλισσιόβα και Θ. Γεωργόπουλου. Το προϊόν KetcupEco του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας διακρίθηκε λαμβάνοντας το 3ο βραβείο.
- KetcupEco: Ένα καινοτόμο προϊόν από βιολογικές ντομάτες, επιλεγμένου παλιού σπόρου της περιοχής Καρδίτσας, χωρίς προστιθέμενα σάκχαρα, συντηρητικά ή χρωστικές με γλυκόξινη γεύση, απαλό άρωμα, πολύ καλή εμφάνιση και δομή. Το προϊόν που δημιουργήθηκε συνδυάζει τα οικολογικά πλεονεκτήματα μαζί με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Έχει γλυκόξινη γεύση, βασιζόμενη στην ντομάτα. Μπορεί να καταναλωθεί ως ένα συνοδευτικό του κύριους πιάτου αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτικό γεύσης. Αυτή η κέτσαπ είναι μοναδική στο ότι είναι πολύ πιο διαφορετική από οποιοδήποτε είδος κέτσαπ που πωλείται στην αγορά. Τα κύρια συστατικά είναι οι βιολογικές ντομάτες, βιολογικό ξύδι, κρεμμύδι, γλυκοζίτες στέβιας, ως γλυκαντικό και ινουλίνη, η οποία είναι ισχυρό πρεβιοτικό. Η ινσουλίνη δεν αυξάνει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, και έτσι μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα που δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη ζάχαρη. Η ινουλίνη έχει χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με το άμυλο καλαμποκιού, προκειμένου να επιτευχθεί η συνεκτικότητα και η ομοιομορφία στη δομή και μπορεί να αναμιχθεί με τους γλυκοζίτες της στέβιας. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι τα γλυκαντικά συστατικά του φυτού στέβια και έχουν έως και 400 φορές τη γλυκύτητα της ζάχαρης. Η στέβια είναι μια γλυκαντική ουσία που δεν παρουσιάζει τις δυσμενείς επιπτώσεις της ζάχαρης, δηλαδή δεν προκαλεί τη φθορά των δοντιών (τερηδόνα) και δεν μεταβολίζεται άρα δεν αυξάνει την ποσότητα των θερμίδων. Τέλος, το KetchupEco δεν περιέχει συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρωστικές ουσίες. Για όλους τους παραπάνω λόγους, το προϊόν αυτό είναι αγνό, υγιεινό και κατάλληλο ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές. Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν δημιούργησαν ένα προϊόν με τέλειες οργανοληπτικές ιδιότητες. Η γεύση, το άρωμα, το χρώμα και η εμφάνιση κάνουν το KetchupEco ένα ειδικό και μοναδικό προϊόν.
Η ομάδα φοιτητών που ανέπτυξε το τρόφιμο ήταν οι Γκίτη Σουλτάνα, Γόγολος Παναγιώτης, Σουλιώτη Ελένη υπό την καθοδήγηση των Δρ. Αθ.Μανούρα, αν. καθηγητή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και Θ. Γεωργόπουλου, καθηγητή Εφαρμογών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων. Η παραγωγή του KetchupEco έγινε με την υποστήριξη του παραγωγού βιολογικής νομάτας, Α. Γκουσιάρη.
Τα υπόλοιπα δύο προϊόντα που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού ήταν:
* B-Tachini: Μπισκότο χωρίς γλουτένη προϊόν εκλεκτής αρτοποιίας με βιολογικά άλευρα (καλαμποκιού και ρυζιού), βιολογικά άμυλα χωρίς γλουτένη (πατάτας και καλαμποκιού), και με μοναδική γέμιση (πραλίνα αμυγδάλου, βιολογικό μέλι ανθέων, βιολογικό ταχίνι και κακάο, χωρίς καθόλου συντηρητικά).
Ομάδα φοιτητών: Κουρελά Αθανασία, Μάρη Λαμπρινή, Παπαθανασίου Αθηνά
Επιστημονική Ομάδα: Θεοφάνης Γεωργόπουλος, καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων.
Συνεργαζόμενες Εταιρίες: Ε&Κ Στεργίου Ο.Ε, Μεταμόρφωση Αθήνας.
* Double Joy: Επιδόρπιο-γλύκισμα με κρέμα και ζελέ που παρουσιάζει ένα οικολογικό προφίλ αφού χρησιμοποιεί χυμό από βιολογικά σταφύλια και ρόδια και επιπλέον αξιοποιεί υποπροϊόντα της βιομηχανίας γαλακτοκομικών (οροπρωτεΐνες). Όλα τα συστατικά αναμειγνύονται και συνδυάζονται οδηγώντας σε ένα θρεπτικό και νόστιμο επιδόρπιο-γλύκισμα με ένα ιδιαίτερο οικολογικό χαρακτήρα. Το προϊόν είναι πλούσιο σε πρωτεινές και χαμηλό σε λιπαρά, ενώ δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά.
Ομάδα φοιτητών: Γεροβασιλείου Ευφροσύνη, Θώμογλου Στέργιος, Ορέστης-Έβερεστ Τόπι.
Επιστημονική Ομάδα: Δρ. Ελένη Μαλισσιόβα, καθηγήτρια Εφαρμογών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και Θεοφάνης Γεωργόπουλος, καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων.
Συνεργαζόμενες Εταιρίες: Ε&Κ Στεργίου Ο.Ε, Μεταμόρφωση Αθήνας.
Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που εδρεύει στην Καρδίτσα, για ακόμη μια χρονιά απέδειξε ότι παρόλες τις αντιξοότητες παραμένει ενεργό και δραστήριο παράγοντας γνώση, στηρίζοντας τους φοιτητές και την τοπική ελληνική βιομηχανία τροφίμων.
ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Στο μεταξύ το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Κοινωνιολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Σχολής Γεωπονίας του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στη Φλώρινα, διοργάνωσε το 1ο Advance Summer School στο Μάρκετινγκ Τροφίμων / Συμπεριφορά καταναλωτών και στις Ποσοτικές μεθόδους έρευνας αγοράς από 14/7/2014-18/7/2014.
Ο σκοπός του summer school αυτού ήταν η παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε νέους ερευνητές από όλο τον κόσμο αλλά και σε επαγγελματίες.
Δίδαξαν δυο πολύ σημαντικοί επιστήμονες στο γνωστικό τους αντικείμενο:
1. Ο κ. Αθανάσιος Κρυστάλλης, Professor of Food Consumer Choice at the Department of Business Administration (BADM), School of Business and Social Sciences, Aarhus University και
2. Η κ. Ντυκέν Μαρι-Νοελ, (Marie Noelle Duquenne) αναπληρώτρια καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Στατιστικές και Οικονομετρικές Μέθοδοι Χωρικής Ανάλυσης», Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα το παρακολούθησαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και καθηγητές ΑΕΙ. Η αποκτηθείσα εμπειρία θα συμβάλει στη μεγαλύτερη επιτυχία του 2ου Advance Summer School στο Μάρκετινγκ Τροφίμων / Συμπεριφορά καταναλωτών και στις ποσοτικές μεθόδους έρευνας αγοράς που θα διεξαχθεί στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στη Λάρισα το 2015.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass