STOP ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΝΟ Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Πήλιο... τέλος για την TV!

* Απαραίτητος ο αποκωδικοποιητής για τις παλιές συσκευές

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2014 12:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:55

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Αναλογική εκπομπή «τέλος» για το Νομό Λάρισας, καθώς από την 31η Οκτωβρίου, ο σταθμός του Πηλίου που ήταν και ο μοναδικός που εξέπεμπε αναλογικό σήμα στην περιοχή θα μετατραπεί και αυτός σε ψηφιακό.

Έτσι, όσοι στην περιοχή του Νομού έβλεπαν ακόμα εικόνα με παλαιού τύπου τηλεοράσεις χωρίς αποκωδικοποιητή πλέον θα αντικρίζουν μόνο τα χαρακτηριστικά... χιόνια!

Έτσι λοιπόν χρειάζεται και η ανάλογη προετοιμασία και στην περίπτωση αυτή οι λύσεις είναι δύο:

* Ή κάποιος προχωρά στην αγορά καινούργιας ψηφιακής τηλεόρασης (η ακριβή λύση)

* Ή αγοράζει και προσαρμόζει έναν αποκωδικοποιητή στην παλιά (η φθηνή λύση).

Μιλώντας για όλα αυτά στην «Ε» ο Λαρισαίος ηλεκτρονικός και ειδικός στις επικοινωνίες Βασίλης Καλογιάννης θα μας εξηγήσει το τι ακριβώς συμβαίνει: “Με κοινή υπουργική απόφαση, θα μας πει ο Λαρισαίος ηλεκτρονικός, έχει οριστικοποιηθεί η 31η Οκτωβρίου ως η ημέρα όπου το σήμα πλέον στην περιοχή μας θα είναι μόνο ψηφιακό.

Μέχρι σήμερα στη Λάρισα είχαμε διπλή εκπομπή σήματος, ένα με ψηφιακή μορφή από το Δοβρούτσι και ένα αναλογικό από το Πήλιο.

Τώρα όσοι είχαν τοποθετήσει αποκωδικοποιητές ή είχαν σύγχρονες συσκευές έπαιρνα σήμα ψηφιακό από το Δοβρούτσι και έβλεπαν εικόνα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μια μεγάλη όμως μερίδα συμπολιτών μας είχε στραμμένες τις κεραίες και προς το Πήλιο και έβλεπαν εικόνα, λαμβάνοντας αναλογικό σήμα.

Τώρα όμως αυτοί δεν θα βλέπουν εικόνα και το μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρξει κυρίως σε Τύρναβο και Ελασσόνα καθώς οι περιοχές αυτές δεν «έβλεπαν» το Δοβρούτσι και λάμβαναν μόνο αναλογικό σήμα από το Πήλιο που όπως είπαμε θα διακοπεί στο τέλος του μήνα...»

Οι τιμές των αποκωδικοποιητών κυμαίνονται από 25-120 ευρώ και αποτελούν τη λεγόμενη φθηνή λύση για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν την παλιά τους συσκευή.

Για όποιον πάλι θέλει να αγοράσει καινούργια τηλεοπτική συσκευή οι τιμές στην αγορά είναι από 130 έως 1200 ευρώ τουλάχιστον».

ΠΕΡΙ... ΨΗΦΙΑΚΩΝ

H ψηφιακή τηλεόραση στη χώρα μας κλείνει ήδη δύο χρόνια. Οι κάτοικοι των περιοχών που μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα από την Digea και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό απολαμβάνουν πολύ καλύτερη εικόνα και ήχο. Ωστόσο, μέχρι τώρα υπήρχε η επιλογή μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού σήματος και έτσι δεν ήταν αναγκαία η αλλαγή τηλεόρασης ή η προσθήκη του ειδικού αποκωδικοποιητή. Αυτό όμως πλέον αλλάζει καθώς πρέπει να σταματήσει σταδιακά η εκπομπή του αναλογικού σήματος!

Η διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό, μετά τις 20 Ιουλίου, γεγονός που επηρεάζει 100-150.000 νοικοκυριά, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη για αγορά αποκωδικοποιητή MPEG-4 για όσους δεν διαθέτουν τηλεόραση με ενσωματωμένη δυνατότητα της σχετικής αποκωδικοποίησης. Οι τηλεοράσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα συνήθως φέρουν στο τηλεκοντρόλ κάποιο πλήκτρο «Digital» για εναλλαγή αναλογικού και ψηφιακού σήματος ή κάποια ένδειξη DVB-T πάνω στην ίδια τη συσκευή (ή στο εγχειρίδιο χρήσης).

Πάντως, αν αγοράσατε τηλεόραση τα τελευταία 3 χρόνια είναι μάλλον βέβαιο ότι ενσωματώνει δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος. Τι γίνεται όμως με τις παλαιότερες τηλεοράσεις που δε διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, ή διαθέτουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 και όχι MPEG-4; (Με αποκωδικοποιητή MPEG-2, η τηλεόρασή μας πιάνει τα ψηφιακά κανάλια, αλλά ακούμε μονάχα ήχο και δεν βλέπουμε εικόνα. Ουσιαστικά οι επίπεδες τηλεοράσεις ηλικίας πέραν των 3 ετών, μπορεί να έχουν ψηφιακό αποκωδικοποιητή, αλλά MPEG-2,όχι MPEG-4, οπότε και πάλι χρειαζόμαστε εξωτερικό ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG-4.). Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η αγορά ενός αποκωδικοποιητή MPEG-4.

Η ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι απλά μια εξέλιξη της παραδοσιακής αναλογικής τηλεόρασης η οποία μας συντρόφευε τόσα χρόνια. Είναι ένα νέο είδος τηλεόρασης αφού έρχεται τόσο να βάλει τάξη στην αναρχία των συχνοτήτων, όσο και να προσφέρει στο δέκτη μας πολύ καλύτερη εικόνα και ήχο.

 Με την πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, στο διαθέσιμο εύρος συχνοτήτων θα «χωράνε» πολλά περισσότερα κανάλια, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον μπορεί να δούμε και πιο εξειδικευμένα κανάλια.

Όσον αφορά στην εικόνα και τον ήχο που φτάνει στην τηλεόρασή μας, αυτά είναι πλήρως απαλλαγμένα από τις αλλοιώσεις που συνηθίσαμε από το αναλογικό σήμα. Το ψηφιακό σήμα φτάνει στο δέκτη μας «καθαρό», αφού οι πιθανές αλλοιώσεις διορθώνονται και έτσι δεν υπάρχουν ούτε είδωλα και χιόνια στην εικόνα, ούτε θόρυβος στον ήχο.

Για να γίνει η μετάδοση, το σήμα κωδικοποιείται σε ένα πρότυπο, γνωστό σε όσους ασχολούνται με υπολογιστές, το MPEG-4. Πρόκειται για πρότυπο συμπίεσης που διατηρεί την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα και θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον τη μετάδοση εικόνας με υψηλότερη ανάλυση.

Για να μπορέσει όμως η τηλεόρασή μας να δείξει το κωδικοποιημένο σήμα απαιτείται μια συσκευή που αναλαμβάνει ακριβώς αυτή την εργασία να πάρει δηλαδή το σήμα, να το αποκωδικοποιήσει και να το προσφέρει στην τηλεόραση έτοιμο για προβολή. Και έτσι μπήκαν στη ζωή μας οι αποκωδικοποιητές...

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass