ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Τα μηχανικά πουλιά που τα λένε… Drones!

* …Και ύψωσαν τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας!

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2014 13:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:27

Του Δημήτρη Βάλλα

Η πρώτη τους ίσως επίσημη εμφάνιση στην πόλη είχε σχέση με την εγκληματικότητα και έγινε μέσω του αστυνομικού ρεπορτάζ, όταν πριν λίγο καιρό κάποιοι με ένα παράξενο ιπτάμενο αντικείμενο που έμοιαζε με ελικοπτεράκι επιχείρησαν να περάσουν κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές!

Κάποιοι πάλι πιο παρατηρητικοί το εντόπισαν να βιντεοσκοπεί στην Κρήτη τον γνωστό «Σήφη» τον κροκόδειλο που βολτάριζε στα νερά του φράγματος στο Ρέθυμνο, ενώ άλλοι πάλι το είδαν πάνω από το χώρο της ΔΕΘ να …κατασκοπεύει από ψηλά τους διαδηλωτές!

Βέβαια μόλις προχθές είχε πάλι την τιμητική του καθώς έβαλε κυριολεκτικά φωτιές στο Βελιγράδι υψώνοντας μέσα στο γήπεδο της Παρτιζάν τη σημαία με τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας!

Οι χρήσεις του όμως είναι πολλές και οι άνθρωποι του Στρατού αλλά και της επιστήμης το γνωρίζουν καλά, όπως το γνωρίζουν και πολλοί συμπατριώτες μας που ασχολούνται με τα τηλεκατευθυνόμενα αερομοντέλα και τις πτήσεις τους.

Το όνομα του είναι στα Αγγλικά Drone που σημαίνει βουητό, βούισμα, ιπτάμενο ρομπότ, και δεν χρειάστηκε να ψάξουμε πολύ γι’ αυτό καθώς η συνάντηση μαζί του ήταν εύκολη στην αγορά της πόλης…

Τα Drones

… «Μήπως έχετε Drones;» ρωτάμε αφελέστατα τον Δημήτρη Νάζαρη που εδώ και χρόνια τώρα διατηρεί κατάστημα μοντελισμού στη Λάρισα…

«Και βέβαια, μας απαντά» επίσης αφελέστατα και η γνωριμία με τον παράξενο ταξιδιώτη των αιθέρων που βιντεοσκοπεί, φωτογραφίζει, σηκώνει δέματα και… σημαίες, αλλά και άμα χρειαστεί εξοπλίζεται με βόμβες και πύραυλους και πάει στο μέτωπο, ξεκινά:

«Πρόκειται, θα μας πει ο κ. Νάζαρης, για ένα ιπτάμενο ρομποτάκι που μοιάζει με ελικόπτερο και διαθέτει είτε τέσσερις, είτε έξι έλικες.

Το μοτέρ του είναι ηλεκτροκίνητο και τα ακριβά μοντέλα διαθέτουν τηλεκοντρόλ με χάρτες πλοήγησης και GPS έχοντας μεγάλες ικανότητες να διανύσουν ικανές αποστάσεις φθάνοντας στον προορισμό τους με φοβερή ακρίβεια.

Είναι πολύ πιο σταθερά από τα συνηθισμένα τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια και πολύ πιο εύκολα μπορεί κάποιος να τα πετάξει και να χειριστεί το τηλεκοντρόλ.

Εμείς εδώ, έχουμε τα φτηνά μοντέλα από 65 έως 200 Ευρώ που όμως διαθέτουν κάμερα και μπορούν είτε να τραβούν βίντεο, ή να φωτογραφίζουν. Δεν σπάνε εύκολα και εάν χρειαστούν ανταλλακτικά, αυτά βρίσκονται σε αφθονία. Όμως τα ακριβά μοντέλα που έχουν σαφώς περισσότερες δυνατότητες έχουν τιμές που αγγίζουν ακόμα και χιλιάδες ευρώ».

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ

Και ενώ στην Ελλάδα τα Drones είναι καινούργιοι γνώριμοι, σε άλλες χώρες όπως στην Αμερική αποτελούν πραγματικό πονοκέφαλο καθώς οι χομπίστες τα χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα ενώ εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων ζήτησαν ήδη τη άδεια για να τα χρησιμοποιούν στη μεταφορά εμπορευμάτων τους σε μια απόσταση δεκάδων μιλίων, και έπεται και συνέχεια.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και οδηγός προστασίας στο Διαδίκτυο από παντός είδους ιπτάμενες μηχανές που δημοσίευσε ο Ολλανδός Ρούμπεν Πάτερ σε διάφορες γλώσσες.

Οι οδηγίες για τα UAV ή Drones - η χρήση των οποίων σε επιθέσεις με βλήματα κατά ανθρώπων έχει προκαλέσει αντιδράσεις - αποτελούνται από δύο μέρη:

- Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι σιλουέτες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζονται, και αναγράφονται οι αποστολές (κατασκοπεία, επίθεση), τις οποίες αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτελούν.

-Στο δεύτερο μέρος του εγγράφου περιέχονται συμβουλές για το πώς να ξεφύγει κάποιος από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μεταξύ άλλων προτείνεται, συγκεκριμένα, την ημέρα να παραμένει κάποιος στη σκιά δέντρων και κτηρίων, να φέρει ''θερμική κουβέρτα'' για την εξαπάτηση της θερμικής κάμερας και να μην χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα και συσκευές με GPS. Με τον τίτλο «ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ», γράφει ότι ο σκοπός του κειμένου στην ιστοσελίδα που αναρτώνται οι Οδηγίες Επιβίωσης είναι καθαρά πληροφοριακός, με την πρόθεση της ελεύθερης διανομής δημόσια διαθέσιμων πληροφοριών. Δεν εγκρίνουμε - συνεχίζει - τη βία ή την καταστροφική συμπεριφορά εναντίον ανθρώπων ή πραγμάτων με κανένα τρόπο και σε καμία μορφή. Ολόκληρο το περιεχόμενο μπορεί ελεύθερα να διαμοιραστεί, να διασκευαστεί, και να μεταφραστεί για μη εμπορικούς σκοπούς.

Ενδεικτικά μια που μπορεί ξαφνικά να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα μηχανικό πουλί σας μεταφέρουμε ένα μικρό… δείγμα των οδηγιών προστασίας:

ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΑΠΟ ΤΑ DRONES

Τα Drones είναι εφοδιασμένα με εξαιρετικά ισχυρές κάμερες, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπους και οχήματα από ύψος αρκετών χιλιομέτρων. Τα περισσότερα είναι εφοδιασμένα με νυκτερινή όραση ή και με κάμερες υπέρυθρης όρασης (αισθητήρες FLIR). Οι κάμερες αυτές μπορούν να διακρίνουν τις ανθρώπινες θερμικές υπογραφές από μεγάλη απόσταση, ημέρα ή νύχτα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για απόκρυψη .

 * Ημερήσιο καμουφλάζ: Κρυφτείτε στη σκιά κτιρίων ή δένδρων. Χρησιμοποιείστε δένδρα με παχιά φυλλώματα ή ειδικά δίχτυα για καμουφλάζ.

* Νυκτερινό καμουφλάζ: Κρυφτείτε στο εσωτερικό κτιρίων ή κάτω από δένδρα ή φυλλώματα. Μη χρησιμοποιείτε φακούς ή φώτα αυτοκινήτων, ακόμα και από μακριά. Τα drones μπορούν να τα εντοπίσουν κατά τη διάρκεια νυκτερινών αποστολών.

* Θερμικό καμουφλάζ: Οι «κουβέρτες επιβίωσης» εμποδίζουν τη διέλευση των υπερύθρων ακτίνων. Η χρήση κουβέρτας επιβίωσης τη νύχτα εμποδίζει την υπέρυθρη ανίχνευση της εκπεμπόμενης θερμότητας. Επίσης, το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 36  και 40 βαθμών Κελσίου, οι υπέρυθρες κάμερες δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και του περιβάλλοντος.

* Περιμένετε την κακοκαιρία: Τα Drones δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε δυνατούς ανέμους, καπνό, καταιγίδες και γενικά σε κακές καιρικές συνθήκες.

* Αποφυγή ασύρματης επικοινωνίας: Η χρήση κινητών τηλεφώνων και η επικοινωνία μέσω GPS μπορεί να προδώσει τη θέση σας.

* Διασπείρετε αντανακλαστικά κομμάτια γυαλιού ή ανακλαστικές επιφάνειες σε αυτοκίνητα ή οροφές κτιρίων, καθώς έτσι προκαλείται σύγχυση στις κάμερες των Drones.

 * Χρησιμοποιείστε για δόλωμα κούκλες βιτρίνας ή ομοιώματα σε ανθρώπινο μέγεθος, ώστε να εξαπατήσετε το αναγνωριστικό σύστημα των Drones…

 (Σ.Σ Άντε και τι άλλο θα δούμε ακόμα!!!)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass