ΣΤΟΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟ ΗΛΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ

Βραβείο μέσα από τις λάσπες

* Βρήκε τρόπο να καθαρίζει τα απόβλητα των τυροκομείων και το τελικό μείγμα το κάνει λίπασμα σε βιολογικές καλλιέργειες

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2014 12:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:52

 

Του Κ. Γκιάστα

Λένε πως τα διαμάντια ακόμα και στη λάσπη να τα πετάξεις… διαμάντια θα παραμείνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιδέες. Το απέδειξε πριν από μερικές ημέρες ένας Λαρισαίος, καθώς σκέφτηκε κάτι καινοτόμο που αφορά σε απόβλητα και «λάσπη» και βραβεύτηκε γι’ αυτό. Τώρα απλά περιμένει να κάνει πράξη το όνειρό του σε μεγάλη και επαγγελματική κλίμακα.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο 36χρονος Ηλίας Βασιλείου δεν σπούδασε σε κάποιο πανεπιστήμιο. Τελείωσε το γυμνάσιο ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων και από 14 ετών δούλευε σε τυροκομικές μονάδες μια και έχει αγροτική καταγωγή. Συνεχώς άκουγε για το θέμα που απασχολούσε τους τυροκόμους και δεν ήταν άλλο από τα απόβλητα, κυρίως το τυρόγαλο.

Τα τελευταία δέκα χρόνια λοιπόν ξεκίνησε κάτι ευρηματικό και ταυτόχρονα μοναδικό. Σκέφτηκε να βρει έναν τρόπο για να φιλτράρει όλα αυτά τα απόβλητα και το πέτυχε: «Μου κόστισε χρόνο και χρήμα όμως είπα πως στα δύσκολα δεν θα κάνω πίσω και θα ακολουθήσω αυτό που ξεκίνησα», λέει. Και το έκανε. Το 2008 μάλιστα πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ξεκίνησε. Εγκατέστησε μηχάνημα στον Μυλοπόταμο της Κρήτης και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά: «Φιλτράρουμε όλα τα απόβλητα και μένει ένα μικρό μείγμα λάσπης που είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα στους 10 τόνους απόβλητα το πολύ να έχουμε 50 κιλά λάσπης το οποίο πηγαίνει σε κλίνες ξήρανσης όπως πάει και στους βιολογικούς καθαρισμούς». Όμως δεν σταμάτησε εκεί. «Περάσαμε και στην εκμετάλλευση της λάσπης, καθώς κάναμε και κάποια πειράματα. Πήραμε τη λάσπη και τη βάλαμε σε λουλούδια που μεγάλωναν κανονικά και τώρα έχουμε δύο στόχους: να συνεργαστούμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για έρευνα χρήσης του στερεού λύματος (λάσπη) ως λίπασμα σε καλλιέργειες και με έναν ευρωπαϊκό οργανισμό για εξεύρεση λύσης ώστε το αποτέλεσμα της τελικής εξόδου μετά από την επεξεργασία να χρησιμοποιείται και για βιολογικές καλλιέργειες».

Και πάλι όμως οι ενέργειές του και οι σκέψεις του δεν τελειώνουν εδώ. «Κάναμε και ένα άλλο πείραμα στην Κρήτη, όπου μας έφεραν απόβλητα από ΧΥΤΑ. Εμείς κάναμε την επεξεργασία και οι δειγματοληψίες μάς δικαίωσαν».

Πριν από λίγες ημέρες όμως ο Ηλίας Βασιλείου κέρδισε το βραβείο καινοτομίας από τη Lactimed στην Αθήνα για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων (τυρογάλακτος, γαλακτοκομικών μονάδων, ΧΥΤΑ). Το σχέδιο LACTIMED στοχεύει να ενισχύσει την παραγωγή και διανομή τοπικών και καινοτόμων μεσογειακών γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω της οργάνωσης του γαλακτοκομικού τομέα κάθε συμμετέχουσας περιφέρειας (για την Ελλάδα είναι η Θεσσαλία).

Όμως αυτό το βραβείο έφερε και νέες υποχρεώσεις. «Το κερδίσαμε με την προϋπόθεση ως στα τέλη Μαρτίου να εγκαταστήσουμε το μηχανισμό φιλτραρίσματος σε μια μεγάλη τυροκομική μονάδα στη Λάρισα και να αποδείξουμε πως υπάρχει λύση, γιατί οι τυροκόμοι υποφέρουν. Θέλω να αποδείξω στους τυροκόμους πώς δουλεύει και έχει αποτέλεσμα και μετά να έρθει το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για να το προτείνει», προσθέτει.

Ο Ηλίας Βασιλείου δεν είναι μόνος σε αυτήν τη σπουδαία προσπάθεια. Εκείνος έχει διαμορφώσει το μηχανικό κομμάτι του συστήματος και η σύζυγός του Χριστοφίλη Κερκένη με την πολύτιμη συνεισφορά της διαμόρφωσε τη χημική επεξεργασία.

* Συμβουλευτική υποστήριξη σε επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και σε νομικά θέματα που άπτονται της επιχείρησης έχουν ο Νικόλαος Γ. Τζιώρτζης οικονομολόγος - σύμβουλος Επιχειρήσεων με τη σύζυγο του Ελένη Ν. Μπαρμπούτη δικηγόρο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass