ΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ «4G» ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΝΕΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Μπερδέματα 4ης γενιάς και... 3ης Ηλικίας

* Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αδειούχων Ραδιοηλεκτρονικών Λάρισας κ. Νικο Χατζηγεωργίου * «Οι κεραίες θα λαμβάνουν σήματα των 4G τηλεφώνων και θα μπουκώσουν»

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2014 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:24

 

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Κ. Τσάντζος

Και αν κατά τη διάρκεια της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης, προκλήθηκε μια αναστάτωση, κυρίως για τους ηλικιωμένους, τα βάσανά τους και τα... έξοδά τους φαίνεται πως δεν τελείωσαν εδώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αδειούχων Ραδιοηλεκτρονικών Λάρισας κ. Νίκο Χατζηγεωργίου έρχονται προβλήματα 4ης γενιάς για την 3η ηλικιακή γενιά, καθώς τα τηλέφωνα «4G» δεν αποκλείεται σε πολλές περιπτώσεις να μπλοκάρουν τις τηλεοράσεις που ήδη έχουν κάποια προβλήματα με το σήμα.

Ζητήσαμε να μας εξηγήσει το θέμα, όχι με τεχνικούς αλλά με απλούς και κατανοητούς για τον απλό πολίτη όρους. Έκανε προσπάθεια και ξεκίνησε ως εξής: «Αυτή τη στιγμή έχουμε το ενσύρματο 4G. Από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο 2015 αναμένεται να ξεκινήσει το ασύρματο.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα έχουν νοικιαστεί οι συχνότητες της τηλεόρασης σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Η τηλεόραση ξεκινάει από το κανάλι 21 ως και το 60. Από κει και μετά από το 61 ως και το 69 θα δουλέψει το LTE».

Τι είναι όμως το LTE τον ρωτάμε και μας λέει: «Το LTE (Long Terms Evolution) είναι μια εξέλιξη που αφορά στην ανακατανομή των συχνοτήτων μεταξύ των φορέων που τις χρησιμοποιούν όπως ανέφερε: τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία, ΥΠΑ, στρατός, δημόσιες/ιδιωτικές υπηρεσίες), με στόχους την ορθολογικότερη χρήση του φάσματος, την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, αλλά και την εξασφάλιση σημαντικών εσόδων στα ταμεία των κρατών από την παραχώρηση των συχνοτήτων σε όσους τις χρησιμοποιούν» και μπαίνουμε στο «ζουμί»: «Αν σε κοντινή περιοχή βρίσκεται ένα κινητό 4ης γενιάς εκπέμπει ένα σήμα, η κεραία ευρείας λήψης (21-69) το βλέπει, θα το κάνει λήψη, και θα το οδηγήσει στον ενισχυτή. Όταν αυτό θα φτάσει στην τηλεόραση αυτή θα «μπουκώσει» και θα γράψει δεν θα έχει σήμα» καταλήγει.

Του ζητάμε να κάνει ένα ταμείο για το τι θα χρειαστεί και λέει: «Σε πρώτη φάση θα χρειαστούν ειδικά φίλτρα. Σε δεύτερη φάση υπάρχουν κεραίες που κόβουν από μόνες τους και ενισχυτές που κάνουν το ίδιο. Η πρώτη λύση είναι η πιο οικονομική. Όμως σε όλα αυτά να προσθέσουμε το ότι χρειάζεται και πολύ καλό καλώδιο Α’ κλάσης». Συμπεραίνοντας λέει «Όλα αυτά για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να τα κατανοήσουν και έχουν και μειωμένες συντάξεις φαντάζουν μεγάλα προβλήματα αφού η τηλεόραση είναι σημαντική συντροφιά τους».

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΗΜΑ...;»

Δεν ήταν λίγοι οι αναγνώστες που παραπονιούνταν στην «Ε» για το γεγονός πως δεν μπορούσαν να δούνε τηλεόραση, ενώ αγόρασαν και αναμεταδότη όπως ανέφεραν. Αυτός ο λόγος οδήγησε την «Ε» να κάνει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. «Αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει σε όλους αυτούς;» εκφράζουμε την απορία στον κ. Χατζηγεωργίου που θα μας επισημάνει: «Όποια κεραία έπιανε καλά με την αναλογική, πιάνει καλά και τώρα με την ψηφιακή λήψη. Δεν χρειάζεται πολυδάπανη κεραία. Αν όμως έχουμε παλιό ενισχυτή ή παλιά καλώδια τότε έχουμε πρόβλημα» υπογραμμίζει και στέκεται σε άλλους δύο παράγοντες: «Το 60% των οικοδομών που έγιναν πριν από το 1990 δεν έχουν καλώδια με προδιαγραφές για τα ψηφιακά. Ούτε έχει γίνει και κανένας έλεγχος στον ενισχυτή ή στην κεραία. Όσοι δηλαδή είχαν κάποια προβλήματα στο αναλογικό έχουν και στο ψηφιακό. Όμως η διαφορά είναι πως στο ψηφιακό είναι απόλυτο. Ή δείχνει ή όχι. Δεν έχει λίγο καλό και λίγο κακό. Ό,τι θέλει πιστεύει ο καθένας πως φταίει. Να φανταστείς πως υπάρχει κόσμος που νομίζει πως δεν χρειάζεται καθόλου κεραία γιατί τα κανάλια λέει είναι ψηφιακά. Υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα στον απλό πολίτη».

Κλείνοντας ζητήσαμε και μια συμβουλή για διαχρονικό σήμα και μας είπε: «Η πιο διαχρονική λύση είναι να εμπιστεύεσαι τον τεχνικό σου και αυτός να είναι αναγνωρισμένος και επίσημος για να μπορείς να τον βρεις κάθε στιγμή. Έτσι θα έχεις πάντα τηλεόραση».

 

ΠΟΥ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ

Δοβρούτσι ή Πήλιο;

 

«Δοβρούτσι ή Πήλιο;» ρωτήσαμε τον κ. Νίκο Χατζηγεωργίου για την κεραία των Λαρισαίων και υπογράμμισε: «Ήταν λάθος που έλεγαν να γυρίσουν τις κεραίες από το Πήλιο στο Δοβρούτσι. Από τις 21 Νοεμβρίου είναι κέντρο ψηφιακής εκπομπής. Έχει και 4 κανάλια επιπλέον το ΡΙΚ και τα 3 ξένα. Όσοι είναι στο κέντρο, ή στην οδό Βόλου και τη Νεάπολη για παράδειγμα που βλέπουν το Πήλιο δεν έχουν λόγο να επιλέγουν το Δοβρούτσι. Το Πήλιο βλέπει το μεγαλύτερο μέρος της Λάρισας. Οι χαμηλές περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι και ο Άγιος Θωμάς θα επιλέξουν το Δοβρούτσι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass