ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ «ΘΕΣγάλα» ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ

Ουρές για τον σύγχρονο γαλατά

* Από την αγελάδα που αρμέγεται στις 4 το πρωί, το παστεριωμένο γάλα είναι διαθέσιμο στους αυτόματους πωλητές στις 12 το μεσημέρι!

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2013 22:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:03
Του Γιώργου Ρούστα
Ο Νίκος Αγρόδημος από τη Βερδικούσια είναι ένας από τους 105 αγελαδοτρόφους-συνεργάτες του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα». Κάθε πρωί ξυπνά γύρω στις 3:30. Στις 4 το αργότερο ξεκινά το άρμεγμα στην μονάδα του, ώστε το φρέσκο γάλα να αποκτήσει την αξία του και να μπορεί να το προμηθευτεί ο Λαρισαίος , μόλις 8 ώρες αργότερα στις 12 το μεσημέρι.
Αυτή η δυνατότητα, το γάλα δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που θα αρμεχθεί από την αγελάδα και αφού υποστεί την απαραίτητη διαδικασία της παστερίωσης, να βρίσκεται στο ποτήρι του καταναλωτή φαίνεται να αποτελεί το «δυνατό χαρτί» του Συνεταιρισμού στην ανταγωνιστική αγορά της εμπορίας του γάλακτος.
Ούτε ο πιο αισιόδοξος συνεργάτης του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα» περίμενε την ανταπόκριση που έτυχε από το καταναλωτικό κοινό της Λάρισας -από την πρώτη κιόλας μέρα- το φρέσκο παστεριωμένο γάλα που διατίθεται μέσω αυτόματων πωλητών σε 4 σημεία στο κέντρο της πόλης.
Ουρές σχημάτισαν από την Τετάρτη οι Λαρισαίοι προκειμένου να προμηθευθούν το φρέσκο παστεριωμένο γάλα που παράγουν αγελαδοτρόφοι του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα», σε σημείο που κάποιοι περίμεναν τη σειρά τους, νομίζοντας πως η διάθεση του γάλακτος είναι δωρεάν!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δύο πρώτες μέρες (Πέμπτη, Παρασκευή) ο Συνεταιρισμός τροφοδότησε το σύστημα δύο φορές (πρωί-μεσημέρι) με δεξαμενές χωρητικότητας 200 λίτρων γάλατος και υπολογίζεται πως η ημερήσια παραγωγή αποστειρωμένου γάλακτος που καλύφθηκε, ξεπέρασε τους 3 τόνους.
Το αξιοσημείωτο είναι πως παρατηρείται προσέλευση του κοινού και τις βραδινές-μεταμεσονύκτιες ώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «ΘΕΣγάλα» Θανάση Βακάλη «αυτό δεν μας εκπλήσσει. Πιστεύουμε ότι η κίνηση στα μηχανήματα τις βραδινές ώρες θα είναι αυξημένη. Είτε γιατί αυτές τις ώρες ο καταναλωτής δεν έχει άλλη επιλογή για να αγοράσει το γάλα, είτε γιατί οι... ξενύχτηδες έχουν μάθει πλέον πως ένα ποτήρι γάλα είναι ό,τι πρέπει για να ξεπεράσει ο ανθρώπινος οργανισμός το μεθύσι!»
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άλλος από περιέργεια, άλλος γιατί ενημερώθηκε για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα που φέρνει το γάλα μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή που θα αρμεχθεί στο μπουκάλι τους και άλλοι γιατί θέλουν να στηρίξουν μια προσπάθεια ντόπιων παραγωγών, προσήλθαν στους αυτόματους πωλητές που βρίσκονται στις οδούς Μανδηλαρά και Υψηλάντου, Καραθάνου και Ζαρμάνη, Χρυσοχόου και 25ης Μαρτίου και στην οδό Γρηγορίου Ε 11.
Εκεί πολύτιμη ήταν η παρουσία ευγενικών κοριτσιών, συνεργατών του «ΘΕΣγάλα» που επεξηγούσαν αναλυτικά την όλη διαδικασία προμήθειας του γάλακτος στους καταναλωτές. Η παρουσία τους είναι από τις 9 π.μ. ως τις 3 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. ως τις 10 μ.μ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού «οι κοπέλες θα παραμείνουν στα σημεία πώλησης του φρέσκου γάλακτος μέχρι να εξοικειωθούν όλοι με τα μηχανήματα».
Η «Ε» βρέθηκε και συνομίλησε με αρκετούς Λαρισαίους που έσπευσαν να αγοράσουν το γάλα και κατέγραψε τις αντιδράσεις τους. Σχεδόν όλες ήταν θετικές, ενώ κάποιες επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν έπαψαν να υπάρχουν όταν οι κοπέλες ανέλυαν την όλη διαδικασία, από τη στιγμή που θα αρμέξει ο κτηνοτρόφος το γάλα μέχρι την ώρα που θα μπει η δεξαμενή στο σύστημα των Αυτόματων Πωλητών.
ΑΠΟΡΙΕΣ
Ορισμένοι ήθελαν να μάθουν πόσο φρέσκο είναι το γάλα που αγοράζουν. Βεβαίως όσο το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι τόσο μεγάλο, όσο τις πρώτες μέρες δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Απεναντίας η ανησυχία των ανθρώπων του «ΘΕΣγάλα» είναι «μήπως κάποια στιγμή δεν καταφέρουν να τροφοδοτήσουν επαρκώς το σύστημα με γάλα ημέρας». Στην περίπτωση όμως που το γάλα ημέρας περισσέψει, τότε η διοίκηση έχει φροντίσει ώστε η εναπομείνασα ποσότητα να διατεθεί σε ευαγή ιδρύματα της πόλης. Σαν δεύτερη σκέψη, υπάρχει η συνεργασία με ζαχαροπλαστεία της πόλης, που θα εκμεταλλευτούν την κρέμα (Καλή η φιλανθρωπία, αλλά ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για επιχείρηση).
Σχετικά με το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, καταγράψαμε κάποιες ενστάσεις για την τιμή της προπληρωμένης κάρτας. Ο καταναλωτής βάζοντας 3 ευρώ στο μηχάνημα, μπορεί να προμηθευτεί ένα γυάλινο μπουκάλι (αξίας 50 λεπτών) μαζί με τη συσκευή της προπληρωμένης κάρτας. Κάποιοι νόμιζαν πως το υπόλοιπο ποσό (2,5 ευρώ) πιστωνόταν στην κάρτα και με αυτή θα μπορούσαν να προμηθευτούν γάλα. Όμως η κάρτα είναι άδεια και με νέα διαδικασία θα πρέπει να τη «γεμίσεις» με όποιο ποσό επιθυμείς. Όπως εξήγησε στην « Ε» ο πρόεδρος του «ΘΕΣγάλα» Θανάσης Βακάλης «η αξία της προπληρωμένης κάρτας σαν συσκευή κόστισε στον συνεταιρισμό 5,60 λεπτά, συν το μπουκάλι σύνολο 6,10 ευρώ. Εμείς την δίνουμε 3 ευρώ». Να σημειωθεί πως με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας ο Λαρισαίος θα αγοράσει ένα λίτρο γάλα με 90 λεπτά, ενώ χωρίς την κάρτα θα καταβάλει 1 ευρώ. Ουσιαστικά σε ένα μήνα θα γίνει απόσβεση της αγοράς.
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Παρά την απρόσμενη επιτυχία του εγχειρήματος, οι άνθρωποι του «ΘΕΣγάλα» παραμένουν προσγειωμένοι. Αφού τελικά η προσπάθειά τους αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία, με την πάροδο του χρόνου και με προσεκτικά βήματα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες ενέργειες. Καταρχήν να αυξηθούν οι Αυτόματοι Πωλητές σε κάθε συνοικία της πόλης και εν συνεχεία να διευρυνθούν τα διαθέσιμα προιόντα, όπως π.χ. το γάλα κακάο. Ήδη στις σκέψεις της διοίκησης είναι η επόμενη τοποθέτηση μηχανημάτων να γίνει στην περιοχή της Ανθίμου Γαζή στη Λάρισα, όπου υπάρχουν πολλά σχολεία.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Στον πωλητή της Γρηγορίου Ε΄ στη Λάρισα συναντήσαμε τον Νίκο Αγρόδημο, ο οποίος εξηγεί γιατί το άρμεγμα γίνεται τόσο πρωί: «Εκείνη την ώρα η αγελάδα κατεβάζει στο γάλα κάποιες ορμόνες, πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό, απαραίτητες για να ηρεμήσεις και να κοιμηθείς ήσυχα». Απόφοιτος της Αμερικανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις που έχει αποκτήσει θα μας πει: «Θα πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής ότι το γάλα μας είναι πλήρες παστεριωμένο και δεν υπόκεινται σε καμία επεξεργασία, δηλαδή όλες οι θρεπτικές ουσίες του γάλακτος παραμένουν στο μπουκάλι».
Σαν τον Νίκο υπάρχουν πολλοί ακόμη αγελαδοτρόφοι. Σπούδασαν, δεν επαναπαύτηκαν στα ζώα που κληρονόμησαν από τους γονείς τους, αλλά θέλησαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω. Αγαπάνε την δουλειά τους κι έχουν όραμα. Αυτοί είναι η μεγαλύτερη επένδυση για τον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass