ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πέλετ, κάνει ό,τι υπόσχεται με προϋποθέσεις

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2013 15:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:08

Της Έφης Τουφεξή

 Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί για την οικονομία που εξασφαλίζει η χρήση των πέλετ. Το νέο αυτό βιοκαύσιμο εμφανίστηκε στην αγορά της οικιακής θέρμανσης πριν τρία περίπου χρόνια κι έγινε γρήγορα δημοφιλές ως ο οικονομικότερος πρωταγωνιστής στον «πόλεμο» του καυστήρα. Κάνει όμως, πραγματικότητα την οικονομία που υπόσχεται;

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του μιλούν ακόμη και για εξοικονόμηση στην οικιακή θέρμανση της τάξης του 50%-60 και στοιχειοθετούν με αριθμούς την άποψη αυτή: Την ώρα που η τιμή του πέλετ διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 280 ευρώ/τόνο, το πετρέλαιο θέρμανσης (σύμφωνα με το περσινό τιμολόγιο του 2013) κυμαίνεται στα 1400 ευρώ/τόνο. Αν κανείς συνυπολογίσει ότι ένα λίτρο πετρελαίου αποδίδει την ίδια θερμογόνο δύναμη με δύο κιλά πέλετ, χρειάζονται, δηλαδή, δύο μέρη πέλετ για να καλύψουν τη θερμική απόδοση ενός μέρους πετρελαίου, τότε η διαφορά κόστους μετατρέπεται ως εξής: Για θέρμανση με πετρέλαιο το κόστος μας θα είναι 1.400 €/ τόνο, ενώ για να παράγουμε την ίδια θερμότητα με πέλετ θα δαπανήσουμε 560 €/2 τόνους πέλετ.

Επιπλέον, αν φέτος αποφασίσουμε να αλλάξουμε τον καυστήρα πετρελαίου σε πέλετ, το συνολικό κόστος για τη αγορά του καυστήρα και της ποσότητας πέλετ, που θα χρειαστούμε, δεν είναι αμελητέο, αλλά είναι εμφανώς μικρότερο ακόμη κι από όσα θα πληρώναμε ετησίως για τη χρήση πετρελαίου: Συγκεκριμένα, για την ετήσια κατανάλωση τριών τόνων πετρελαίου θέρμανσης θα δαπανήσουμε συνολικά 4.200 ευρώ. Από την άλλη πλευρά για την αγορά του καυστήρα πέλετ χρειαζόμαστε περίπου 2000 ευρώ. Οι έξι τόνοι πέλετ, που αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση, θα κοστίσουν 1680 ευρώ. Αθροίζοντας έχουμε συνολικά έξοδα 3.680 ευρώ για την αγορά καυστήρα και πέλετ. Όπως μαθηματικά προκύπτει, η απόσβεσή τους θα γίνει από τον πρώτο κιόλας χρόνο χρήσης, ενώ πετυχαίνουμε και εξοικονόμηση 520 ευρώ έναντι της χρήσης πετρελαίου.

Στα «συν» της επιλογής πέλετ είναι επίσης, το γεγονός ότι οι τιμές του έχουν ελάχιστη διακύμανση και είναι προϊόν που μπορούμε να προμηθευτούμε και το καλοκαίρι για να εξασφαλίσουμε ακόμη χαμηλότερη τιμή, κάτι που δε συμβαίνει με το πετρέλαιο.

Ωστόσο για να αποτελέσει το πέλετ οικονομική θερμαντική πηγή και να υλοποιεί όσα υπόσχεται, πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή ή νέα εγκατάσταση καυστήρων πέλετ θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις πραγματικές ανάγκες για θέρμανση που έχει ο χώρος μας. Έχει παρατηρηθεί ότι συχνά στην προσπάθεια του ο καταναλωτής να εξοικονομήσει χρήματα τελικά επιλέγει λέβητα χωρίς καν πιστοποίηση, μικρότερο ή και μεγαλύτερο σε σχέση με τις ανάγκες του, με αποτέλεσμα να μένει δυσαρεστημένος τόσο με  το κόστος αγοράς του όσο και με την κατανάλωση.

Οι ειδικοί επιμένουν ιδιαίτερα στην αγορά πιστοποιημένων και αυθεντικών προϊόντων από εταιρείες που παρέχουν τεχνικούς εξειδικευμένους στην εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης πέλετ, καθώς και after sales κάλυψη, αλλά και υποστήριξη του ανεφοδιασμού με πέλετ.

Πιστοποίηση και αναλυτικά στοιχεία του περιεχομένου μπορούμε να ζητούμε και για την αγορά του καύσιμου υλικού πέλετ, το οποίο διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες ποιότητας: Τα απλά πέλετ, το πέλετ με διαβάθμιση DIN και τα πέλετ με διαβάθμιση DIN Plus, που είναι ενεργειακά και αποδοτικότερα αλλά και πιο ακριβά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass