ΜΕ ΚΥΒΟΥΣ ΞΥΛΩΝ ΕΝΤΕΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Παλαίωση ερυθρών οίνων

Ερευνητική εργασία του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2013 22:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:03

Διεθνής είναι η αναγνώριση της καινοτόμου ερευνητικής προσπάθειας για τη βελτιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και της βιολειτουργικότητας ερυθρών οίνων (Syrah & Cabernet Sauvignon) με χρήση ξυλοτεμαχιδίων.

Όπως σημειώνεται από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Θεσσαλίας «η καινοτόμος προσπάθεια παλαίωσης ερυθρών οίνων με ξυλοτεμαχίδια έντεκα διαφορετικών δέντρων (καρποφόρα και ξυλοπονικά) στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry [Olga Gortzi, Xenia Metaxa, George Mantanis, Stavros Lalas (2013). Effect of artificial ageing using different wood chips on the antioxidant activity, resveratrol and catechin concentration, sensory properties and colour of two Greek red wines. Food Chemistry 141 (3), 2887–2895].

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε με την πρωτοβουλία και τεχνογνωσία της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων  Δρ. Όλγας Γκορτζή, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ίδιου Τμήματος Δρ. Σταύρο Λαλά, και τον Καθηγητή του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Δρ. Γεώργιο Μαντάνη, ο οποίος και επέλεξε είδη ξύλου με ιδιαίτερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και φρόντισε για τη σωστή προετοιμασία τους.

 

Απώτερος στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν η βελτιστοποίηση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων αλλά και της βιολειτουργικότητας νεαρών οίνων (Syrah και Cabernet Sauvignon) που παρήχθησαν από το Οινοποιείο Καραμήτρου (Μεσενικόλας Καρδίτσας).  Μέρος της εργασίας αυτής αποτέλεσε και την πτυχιακή εργασία της Τεχνολόγου Τροφίμων Ξένιας Μεταξά από την Καρδίτσα.

Στα πλαίσια της μελέτης αποδείχθηκε ότι η ελεγχόμενη προσθήκη ξυλοτεμαχιδίων (κύβων) μουριάς, ακακίας και βερικοκιάς προσδίνει στους οίνους ψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, εύρημα που σχετίζεται με την υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών (ενώσεις με αποδεδειγμένη καρδιοπροστατευτική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση). Πρόσθετα, κατά τη χρήση των ξυλοτεμαχίων αυτών παρατηρήθηκε σημαντική ενίσχυση των οργανοληπτικών-ποιοτικών χαρακτηριστικών του οίνου, όπως αυτά πιστοποιήθηκαν από τους οινολόγους Αθανάσιο Καραθάνο και Δημήτριο Σαρρή.

Η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε επίπεδο οινοποίησης μικρής κλίμακας είναι στα άμεσα σχέδια της ερευνητικής ομάδας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass