Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλίμα

Δημοσίευση: 14 Νοε 2017 19:47
*ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, στρατιωτικοί και πολιτικοί, με πολιτικά εκτός υπηρεσίας, στου "Μπρέλλα" μετά τη θεατρική εκδήλωση της Αστυνομίας που έγινε στην Πινακοθήκη. Η Αστυνομία δεν απομακρύνεται απ’ τη γειτονιά της, τη Νεάπολη. Ζ. *ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, στρατιωτικοί και πολιτικοί, με πολιτικά εκτός υπηρεσίας, στου "Μπρέλλα" μετά τη θεατρική εκδήλωση της Αστυνομίας που έγινε στην Πινακοθήκη. Η Αστυνομία δεν απομακρύνεται απ’ τη γειτονιά της, τη Νεάπολη. Ζ.

*ΣΑΡΑΝΤΑ μέρες πριν τα Χριστούγεννα, κι είναι σα να έφτασαν πολύ κοντά. Το χριστουγεννιάτικο κλίμα μπαίνει απ’ το παράθυρο.

Οι νηστεύοντες ξεκινούν την προσπάθειά τους αλλά την ατμόσφαιρα τη δημιουργούν οι μανούλες που προχωρούν στα δέοντα. Στα σπίτια με μικρά παιδιά, τα δέντρα έχουν αρχίσει να στολίζονται. Εν τω μεταξύ, ο Αϊβασίλης ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, απ’ την καμινάδα αυτός. Τα μαγαζιά στην αγορά της Λάρισας τον προθερμαίνουν αναλόγως. (Τα μελομακάρονα κυριαρχούν ήδη στους πάγκους των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων.)

Ζ.

Της ημέρας

*- ΘΕΛΩ να της μιλήσω αλλά δεν ξέρω τι να της πω…

Ο έμπειρος Λαρισαίος είχε χθες να συμβουλέψει τον κομπλαρισμένο φιλαράκο του.

- Πες της κάτι επίκαιρο.

- Δηλαδή;

- Ρώτα την ρε παιδάκι μου… Ψήφισες για την κεντροαριστερά;

Ζ.

Ένας στους 3

*ΕΝΑΣ στους τρεις Λαρισαίους που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, πήγε την Κυριακή στην κάλπη του νέου φορέα. Καθόλου άσχημη επίδοση. Από τους 14.500 ψηφοφόρους σου στη γενική ψηφοφορία, τόσους μόνο είχαν πάρει στον ν. Λάρισας και τα τρία κόμματα μαζί, άμα λοιπόν συσπειρώνεις τους 4.500 στην εσωκομματική δείχνει μια αναζωογόνηση τουλάχιστον.

***

*ΕΙΝΑΙ όμως δίκοπη αυτή η προεκτεθείσα εντυπωσιακή περιγραφή. «Βρε παιδιά, πάντα το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια παράγοντες και στελέχη συσπείρωνε, μετόχους της εξουσίας. Από ψηφοφόρους έπασχε…»

Ζ.

Συγκριτικά

*ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ η σύγκριση της τωρινής εσωκομματικής διαδικασίας των πρασίνων με εκείνη του 2015. Πάντως και στη μεγάλη δεξαμενή πάλι η Φ. Γεννηματά επικράτησε, προς το παρόν. Όπως και τότε που είχαν ψηφίσει στη Λάρισα λιγότεροι από 1.200. Πάνω από 4.200 τώρα. Σημειωτέον ότι λίγο αργότερα, το 2016 για την εκλογή Νομαρχιακής είχαν ψηφίσει στο ΠΑΣΟΚ της Λάρισας μόνο 800 άτομα.

***

*ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ τις συγκρίσεις, στη θεαματική εκλογή επιβεβαίωση του Γ. Παπανδρέου με «το ένα εκατομμύριο» ψηφισάντων το 2004, είχαν σπεύσει τότε στην απίστευτη κοσμοσυρροή πάνω από 20.000 Λαρισαίοι.

***

*ΣΤΙΣ εσωκομματικές της ΝΔ Δεκέμβριο 2015-Ιανουάριο 2016 είχαν ψηφίσει 11.200 Λαρισαίοι στον πρώτο γύρο και 9.500 στον δεύτερο. Λίγους μήνες μετά, στις κάλπες για τη γαλάζια Νομαρχιακή της Λάρισας βρέθηκαν περίπου 6.000 νεοδημοκράτες. Βέβαια η ΝΔ ποτέ δεν έπαψε να είναι μεγάλο κόμμα εξουσίας. Ενώ το ΠΑΣΟΚ κόντεψε να διαλυθεί.

***

*ΟΣΟ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν μεγάλωσε οργανωτικά ως κόμμα. Να, στις τελευταίες εσωκομματικές για την ανάδειξη συνέδρων πριν ένα χρόνο στη Λάρισα είχαν προσέλθει να ψηφίσουν σχεδόν 300 άτομα. Μόνο. Ποτέ δεν ήταν περισσότεροι. Ούτε και λιγότεροι. Ασχέτως των επιδόσεων του Αλ. Τσίπρα στις γενικές εκλογές.

Ζ.

Πιο ζωηροί

*ΖΩΗΡΕΥΟΥΝ οι νεοδημοκράτες στη Λάρισα. Είναι το προσυνέδριο κι ο Κυρ. Μητσοτάκης που καταφθάνει το Σάββατο. Ρελάνς στο προηγηθέν συνέδριο Τσίπρα, κι εκείνος στο «Imperial», δίχως υπουργούς αυτός, θα έχει όμως σκιώδεις. Θα έχει και αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων, που θα είναι και δικοί του, του κόμματος, όχι δανεικοί όπως τους είχε ο πρωθυπουργός. Λογικό να αναδεύονται οι γαλάζιοι τοπικοί παράγοντες.

***

*ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΝΔ στη Λάρισα, πανελλαδικού χαρακτήρα, με θέμα τι άλλο τα αγροτικά, θα έχει όμως και ενότητα αυτοδιοίκηση και άλλη για νέες τεχνολογίες. Ανοιχτό σε όλους λέει, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να πάει. Και να μιλήσει.

Ζ.

Ξέφραγο

*ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ Νεοσμυρνιώτες μπήκαν κυριακάτικα στις γραμμές και έκοψαν τη σιδηροδρομική συγκοινωνία συμβολικά για 2-3 ώρες.

- Απέδειξαν ξανά ότι οι γραμμές είναι ξέφραγο αμπέλι. Από τις τρύπες της σήτας θα μπήκαν ε;

- Από πού αλλού. Από κει θα πέρασε κι ο δήμαρχος που πήγε να τους συμπαρασταθεί.

***

*ΤΟ αυτονόητο πρότεινε Λαρισαία που άκουγε ότι δεν μπορεί να φυλάξει ο ΟΣΕ την περίφραξη αφού οι ίδιοι οι περίοικοι την ψαλιδίζουν κάθε τόσο. Και γιατί δεν τοποθέτησε τόσα χρόνια ηχοπετάσματα στο πλάι, που και ακλόνητη περίφραξη θα δημιουργούσαν και τον θόρυβο από τη διέλευση των τρένων θα μείωναν. Αλλού κι αλλού έχει γίνει, τη Λάρισα την αγνόησαν.

Ζ.

Ενστάσεις

*ΟΙ νεαρές Λαρισαίες διατύπωναν πάλι τις γαστριμαργικές τους ενστάσεις.

- Δεν προλαβαίνεις να αδυνατίσεις σε 3 μέρες αλλά μπορείς άνετα να παχύνεις. Δεν είναι άδικο;

***

*-ΝΑΙ; Γεια σας… Μισό κιλό χοληστερίνη με τριγλυκερίδια και 330ml κυτταρίτιδα…

-Δύο πιτόγυρα απ' όλα και μια κοακόλα;

-Ναι.

***

*- ΓΙΑΤΙ βάζουμε μια στρογγυλή πίτσα σε τετράγωνο κουτί και την τρώμε σε τρίγωνα; (Η απορία ήταν φυσικά της μαθηματικού της παρέας.)

Ζ.

Σε έξοδα

*ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ πρωτοτυπία από τον Αντ. Γραβάνη. Μαζί με τον συνδυασμό του, ο υποψήφιος πρόεδρος θα κερνάει σήμερα καφέ στους δικηγόρους και κουβεντούλα φυσικά για τον σύλλογο. Και για κάθε καφέ θα βάζει είπε και 3 ευρώ στον «κουμπαρά» υπέρ κοινωφελούς οργανισμού. Συν 3 ο καφές, θα ξεπαραδιαστεί άμα υπάρξει πολύ μεγάλη προσέλευση. (Οι κακεντρεχείς είπαν φυσικά και για παξιμάδι αλλά…)

Ζ.

Ωφελημένη

*Η Δέσποινα Μίγα πάλι, έγινε πρόσωπο της ημέρας λέει χάρη σ’ ένα σχολιάκι της εφημερίδας. Συζητήθηκε εξ αυτού ευρέως η υποψηφιότητά της ως ανεξάρτητης συμβούλου, προέκυψε κι η ευκαιρία να δώσει το στίγμα της με την επιστολή της που δημοσιεύεται σήμερα. Μια χαρά…

Με την ευκαιρία, ακούστηκε πάλι εκείνη η ιστορία των προηγούμενων δικηγορικών εκλογών όπου λέει ο Στ. Καλογεράς είχε χάσει επειδή λέει είχε δημοσιοποιήσει ένα άκομψο σκίτσο-πείραγμα σχετικά με το επώνυμό της.

Ζ.

Το αουτσάιντερ

*- ΠΑΙΖΕΙ να επικρατήσει τελικά ο Ανδρουλάκης;

Αμέσως ετέθη το ερώτημα στις λαρισαϊκές συντροφιές.

-Έχει σαφές πλεονέκτημα η Φώφη, παραμένει αδιαφιλονίκητο φαβορί, ακόμη πιο ενισχυμένη τώρα.

-Ναι αλλά ποιος ξεχνάει πόσο πολύ αουτσάιντερ ήταν ο Μητσοτάκης προ διετίας απέναντι στον Μεϊμαράκη. Στον πρώτο γύρο κιόλας, στη Λάρισα είχε βγει τρίτος, πίσω κι απ’ τον Τζιτζικώστα. Και μετά θριάμβευσε ακόμα και στη Λάρισα.

***

*ΣΤΗΝ κάλπη του Μακρυχωρίου πάντως την κέρδισε 44-43 τη Φώφη ο Ν. Ανδρουλάκης. Άρα δεν πήγε στράφι που επισκέφτηκε στο χωριό κατά τις περιοδείες του, υπήρχε αντίκρισμα εκεί, πυρήνας. Ενώ ο Γ. Καμίνης, πήγε δεν πήγε στα Φάρσαλα ένα και το αυτό, μηδέν εις το πηλίκο κι εκεί, να του έδωσαν τουλάχιστον χαλβά φεύγοντας.

Ζ.

Δεν έχασαν

*ΣΥΝΕΤΡΙΒΗΣΑΝ στα πράσινα βράχια οι φιλοδοξίες εκείνων που προσέγγιζαν εκ δεξιών. Κι έτσι τώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παραμείνει. Στον νέο φορέα; Ναι. Αλλά ταυτόχρονα θα παραμείνει αρχηγός της κοινοβουλευτικής του ομάδας, όσης του έχει απομείνει, αφού έτσι είχε συμφωνηθεί, να διατηρηθεί αυτόνομη. Ναι και η κρατική επιχορήγηση θα εξακολουθήσει να εισπράττεται κανονικά. Δεν κέρδισε αλλά και τι είχε πια να χάσει;

***

*Α, και ο Γ. Καμίνης θα κρατήσει κανονικά τη δημαρχία. Κι από δω και πέρα, αμφότεροι θα τοποθετούνται επί των εξελίξεων, όχι απαραιτήτως συμφωνώντας με όποιον θα έχει εκλεγεί αρχηγός. Κι έτσι θα έχει και περισσότερο ενδιαφέρον η καθημερινότητα… (Παρότι κι οι δύο πόνταραν εξαρχής πολλά στην αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες, αυτή ήταν που τελικά τους συνέθλιψε.)

***

*ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ αμέσως και το αστειάκι με τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Τι μου λέτε τώρα για 200.000… Τόσοι μωρέ μου τηλεφωνούσαν εμένα να μου πουν χρόνια πολλά για τη Δήμητρα…»

Ζ.

Γιατί να μην…

*Η πρόταση ακούστηκε από Λαρισαίο, που δεν είναι αντιπολιτευόμενος.

- Απ’ αυτό το περίφημο πλεόνασμα, που θα διανεμηθεί ως χριστουγεννιάτικος μποναμάς στους μη έχοντες και καλά θα κάνει, μήπως ένα τμήμα του θα μπορούσε να δοθεί στα νοσοκομεία που υποφέρουν χωρίς πιστώσεις; Θα έπαιρναν ανάσα με 200 εκατομμύρια πχ…

Διάβαζε στην εφημερίδα που στο Πανεπιστημιακό κουκουλώνονται γιατί δεν έχει θέρμανση τα βράδια.

- Μην ξεχνάμε ότι είμαστε χρεοκοπημένη χώρα, μην ξεθαρρεύουμε, υπάρχουν υπερεπείγουσες ανάγκες.

Ζ.

Οι «Ν»

*ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι, νέοι οδηγοί, έλεγαν τα βάσανά τους.

- Άλλη φορά όταν πάω να παρκάρω θα κόβω εισιτήρια, δεν θα βλέπουν τζάμπα θέαμα.

***

*- ΟΧΙ ότι είχα μπερδευτεί προχτές και έκανα κύκλους με τ’ αμάξι, αλλά νομίζω ότι άκουσα την κοπέλα στο GPS να λέει. «Αστο, κατέβα να το πάρω εγώ».

***

*- ΔΕΝ μας το είπαν στη Σχολή Οδηγών αλλά ο μπάρμπας μου λέει ότι αν δεν κοιτάς τον άλλον όταν κάνεις προσπέραση δεν είσαι Έλληνας...

Ζ.

Εν Τυρνάβω

*«ΣΑΝ στο σπίτι του» έδειξε να αισθάνεται στον Τύρναβο ο Χρήστος Κέλλας. Ακόμη και σε έκτακτες επισκέψεις, οι φίλοι του βρίσκονται πάντα δίπλα στον βουλευτή. Ο οποίος έσπευσε προβάλλοντας το προσυνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα το Σάββατο. Βέβαια την τιμητική της είχε και η συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, με την πρόσφατη εκλογική διαδικασία. Ο Λαρισαίος πολιτικός πάντως έχει εμπεδώσει την τακτική να ακούει πολύ και να μιλάει όσο πιο λίγο. Ενστερνιζόμενος την άποψη πως απ’ τα μεγαλύτερα προσόντα στην πολιτική είναι να μάθεις να αφουγκράζεσαι τον κόσμο.

Ζ.

Και στο Αλκαζάρ

*ΔΕΝ είναι μόνο οι πλατείες στο κέντρο της Λάρισας που υποφέρουν από τις καλιακούδες που φωλιάζουν κάθε βράδυ από πάνω τους. Και στο Αλκαζάρ λέει πανικός γίνεται αποβραδίς που καταφτάνουν τα πουλιά κατά σμήνη στα μεγάλα δέντρα του πάρκου όπως και το ξημέρωμα που απογειώνονται. Εκεί βέβαια δεν έχει κόσμο αποκάτω τις χειμωνιάτικες νύχτες, ωστόσο το χριστουγεννιάτικο Πάρκο των Ευχών που στήνει ο Δήμος μπορεί να υποφέρει. Και να γίνει πάρτι κουτσουλιάς.

Ζ.

Οι μεσήλικες

*- ΚΕΡΔΙΖΕΙ η Φώφη. Και με διαφορά…

Η Λαρισαία είχε κάνει την πρόγνωση από το απόγευμα της Κυριακής βλέποντας τα τηλεοπτικά πλάνα από την ψηφοφορία.

- Είδα ότι κυρίως παππούδες ήταν που περίμεναν στις ουρές για να ψηφίσουν. Μεσήλικες και άνω…

Το ΠΑΣΟΚ μίλησε στην κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ από παλιά.

- Φαινόταν και στο facebook, έλεγε εκ των υστέρων γνωστός Λαρισαίος. Η Φώφη είχε ξεκάθαρο προβάδισμα…

- Είχε μαζί της και τους νέους δηλαδή;

- Χα… Δεν έχεις δει κάτι εβδομηντάρηδες πώς πληκτρολογούν ολημερίς στο κινητό… Έχεις μείνει πολύ πίσω. Οι πασοκτζήδες πάντα ήταν με την πρόοδο, με την εξέλιξη, ούτε στην τεχνολογία έμειναν πίσω.

***

*ΚΙ έφτασε ο Λαρισαίος μεσήλικος φουριόζος, πανηγυρίζοντας.

-Είδες που τα έλεγα εγώ; Τα καταφέραμε, το ΠΑΣΟΚ ξαναγεννιέται. Πάμε για δεύτερο κόμμα…

-Σοβαρολογείς;

-Βέβαια, είναι σίγουρο, πάμε δεύτεροι…

-Και θα κυβερνήσει η Δεξιά βρε; Α, δεν μας τα λες καλά… Τι χαίρεσαι;

-Μα…

- Κοίτα, σύντροφε; Ή πρώτο ή τίποτα…

Ζ.

Εθελοντικά

*- ΠΡΟΣ τι τόσο μίσος και αλληλοσπαραγμός;

Ο Λαρισαίος εξακολουθεί να αναρωτιέται για την άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει στον Ερυθρό Σταυρό.

- Μα στον ίσκιο του σταυρού; Να κάνουν τέτοιο χαμό εθελοντικά; Τι το τόσο σπουδαίο να διακυβεύεται άραγε…

Ζ.

Γεύματα

* ΓΙΑ τον τρόπο και τις ώρες διανομής των γευμάτων, προβληματίζονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία των Τρικάλων, όπου εγκρίθηκε η σίτιση των μαθητών τους, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «Σχολικά γεύματα». Στη Λάρισα δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Δεν εφαρμόζεται καν το πρόγραμμα.

Λ.Κ.

Γραμμές

*ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ και συνάμα τραγική η κατάσταση με τις γραμμές του ΟΣΕ. Παιδικές ζωές χάνονται αλλά λύση στο πρόβλημα δεν δίνεται. Χάθηκε ο 15χρονος όταν στο σταθμό του Μεζούρλου χτυπήθηκε από τη μεγάλη τάση του ρεύματος, πάει και ο 10χρονος στη Νέα Σμύρνη. Διαμαρτύρεται ο κόσμος, τους δείχνουν τα ΜΜΕ, γίνονται συσκέψεις. Επί της ουσίας όμως;

Η Λάρισα εδώ και δεκαετίες ζητάει την υπογείωση του δικτύου και κάτι τέτοιο συζητήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, όσον αφορά στο βόρειο τμήμα των σιδηροδρομικών γραμμών που πάει για Θεσσαλονίκη από τον Σταθμό της Λάρισας.

ΓΑΙΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ ανέλαβαν λέει την ευθύνη να το κοιτάξουν το θέμα. Ή με υπογείωση ή με παράκαμψη παράλληλα με τη νέα εθνική οδό.

***

* ΚΙ ενώ αυτό αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο έρχεται και νέα είδηση που σχετίζεται με το θέμα.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι τον προσεχή Ιανουάριο δημοπρατείται το έργο της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας, με τη μεγάλη παράκαμψη της Νέας Ιωνίας. Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, τον Ιανουάριο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, που θα ολοκληρωθεί εντός διετίας.

Και γεννάται το εξής ερώτημα: Αν προχωρήσει το έργο όπως λέει ο κ. Σπίρτζης με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να υπογειοποιηθεί εν συνεχεία; Κι από την άλλη πάλι δεν γίνεται να μην δεν προχωρήσει όταν είναι κάτι που περιμένουν οι δύο πόλεις χρόνια.

Κ.Γ.

Αερο... τουρισμός

*ΜΕΓΑΛΗ προσπάθεια καταβάλλουν να φέρουν επισκέπτες από τον… ουρανό τα μέλη της Αερολέσχης Λάρισας το τελευταίο διάστημα. Πριν λίγους μήνες ήρθε μια ομάδα Γάλλων με αερόπτερα από την αντίστοιχη λέσχη του Παρισιού. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήρθαν αρκετοί ξένοι που πήραν μέρος σε αγώνες αερομοντελισμού. «Λίγη ώθηση χρειαζόμαστε από τους τοπικούς παράγοντες» λένε και ξαναλένε τα μέλη της τοπικής αερολέσχης και τότε υπόσχονται μεγάλες «πτήσεις» για τα τοπικά δεδομένα.

Κ.Γ.

 

 

Η συμμετοχή, τα χαμόγελα και οι επιδόσεις

SYMMETOXH1

* ΧΡΟΝΙΑ είχε να ζήσει με τόσο κόσμο το «Χατζηγιάννειο». Καμιά εικοσαριά Λαρισαίοι περίμεναν έξω να πάνε οι εφορευτικές και να ανοίξουν οι κάλπες για να ψηφίσουν. Όπως οι ηλικιωμένοι έξω από τις τράπεζες την ημέρα πληρωμής των… συντάξεων!

* * *

* ΑΛΛΑ και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας μεγάλη η προσέλευση, χωρίς ωστόσο γκρίνιες και παράπονα, εκτός ίσως κάποιων που έλεγαν ότι έπρεπε να τοποθετηθούν και άλλες κάλπες για να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι.

Παιδιά καθήστε λίγο ακόμα, να το συνηθίσουμε. Χρόνια είχαμε να δούμε τόσο κόσμο και κυρίως πρόσωπα με χαμόγελο, πιάστηκε να λέει γνωστό στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ με αρκετή δόση χιούμορ…

 * * *

* ΠΑΡΟΤΙ κατάκοπος από τη φροντίδα για όλα τα διαδικαστικά του εκλογικού κέντρου με τα 4 τμήματα της Λάρισας ως υπεύθυνος ο Κώστας Σαμαρίνας συνέχιζε τον αγώνα μέχρι το κλείσιμο της κάλπης. Για την επικράτηση της Φώφης, αποτέλεσμα που τελικά τον δικαίωσε...

 * * *SYMMETOXH2

* ΠΑΝΤΩΣ το πρώτο ψηφοδέλτιο που έπεσε στις κάλπες είχε το όνομα του Γιάννη Ραγκούση. Κλειστός ο φάκελος φυσικά, αλλά ουδείς σκέφθηκε να αμφισβητήσει τι στήριξε ο Τάκης Βουλγαρίδης μετά από τόση κινητικότητα υπέρ του πρώην υπουργού Εσωτερικών.

 * * *

* ΣΤΑΘΕΡΑ μπροστά στην εκλογική διαδικασία και ο Κώστας Σάββας, οργανωμένος και με τις σημειώσεις του στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη. Και να ήθελε να κρυφτεί, που δεν το ήθελε φυσικά, τον πρόδιδε το κόκκινο στυλό του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την ιστοσελίδα του δικού του υποψήφιου. Ένα στυλό που αφού συμπλήρωσε δεκάδες αιτήσεις μελών και φίλων του ενιαίου φορέα άλλαξε χέρια για τις ανάγκες σημειώσεων για ένα …ρεπορτάζ στα γρήγορα!

* * *

* ΔΥΝΑΜΙΚΗ η παρουσία των ΔΗΜΑΡιτών στο «Χατζηγιάννειο». Με τον Θωμά Ψύρρα στην είσοδο να κάνει παιχνίδι και τον Κώστα Τσαντίλη να προσέρχεται ευδιάθετος νωρίς το απόγευμα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ξεκίνησα να στηρίζω τα εγχειρήματα του είδους από την ΕΔΑ και στη συνέχεια την ανανεωτική Αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου, έλεγε στην παρέα. Το πρώτο εγχείρημα απέτυχε, το δεύτερο κατέληξε στην ένωση και τη δημιουργία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Τρίτο εγχείρημα η ΔΗΜΑΡ, που απέτυχε και τώρα ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς. Με τους υπόλοιπους να εύχονται αυτό το εγχείρημα να μην έχει την τύχη των τριών προηγούμενων.

 * * *

* ΟΣΟ αυξανόταν η συμμετοχή στην ψηφοφορία τόσο τα προγνωστικά έδιναν και έπαιρναν με την ομάδα των Γεννηματικών να προβλέπει αν η Φώφη έπαιρνε ποσοστό άνω του 40-42% τότε πιθανόν να μην χρειαζόταν να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών.

Μπορεί η σκέψη να έχει πολιτικό ενδιαφέρον αλλά η δημοκρατία έχει κανόνες και αυτοί επιβάλλουν να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος αν ο πρώτος δεν εξασφαλίσει το 50%+1 έλεγαν άνθρωποι του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι οποίοι τελικώς επιβεβαιώθηκαν με τη γνωστή δήλωση του τελευταίου έστω και αν οι Γεννηματικοί πρόβλεψαν με καλή προσέγγιση το τελικό ποσοστό της εκλεκτής τους…

* * *

* Ο καθηγητής και η μαθήτρια. Για τον Κώστα Καραμπάτσα ο λόγος που είχε υπό την προστασία του τη Νεφέλη Βέη, χειρίστρια tablet σε ένα από εκλογικά τμήματα του «Χατζηγιάννειου». Για την ιστορία η νεαρή, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο τμήμα της, είναι αριστούχος μαθήτρια που εισήχθη πρώτη στο Οικονομικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με καλές προοπτικές όχι μόνο για την επιστήμη της αλλά και για τα κοινά!

 * * *

* ΚΑΙ μερικά ενδιαφέροντα από τα αποτελέσματα της διαδικασίας: Με 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το εθνικό της εκλογικό ποσοστό επιβεβαιώνεται ότι ο νομός Λάρισας μπορεί να θεωρείται προνομιακή για τη Φώφη Γεννηματά περιοχή.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ ήρθε πρώτη σε 16 από τα 17 εκλογικά τμήματα. Μόνο στο εκλογικό τμήμα του Μακρυχωρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε με μία ψήφο διαφορά (44 έναντι 43) της αντιπάλου της.

Σαρωτική η Φώφη Γεννηματά στα εκλογικά τμήματα της Ελασσόνας –στο Βλαχογιάννι απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό με 86,23% και στο Σαραντάπορο με 82,55%- απέσπασε ποσοστό άνω του 50% στα 10 εκλογικά τμήματα.

 * * *

* ΑΝΤΙΘΕΤΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό του στο Μακρυχώρι, που επικράτησε, με 40,36% και το αμέσως επόμενο το εκλογικό τμήμα του Συκουρίου με 32,91% ενώ με μονοψήφιο ποσοστό κινήθηκε στο Βλαχογιάννι (8,25%) και Σαραντάπορο (8,14%).

 * * *

* ΚΑΙ το σχόλιο του υπεύθυνου για τις εκλογές στη Θεσσαλία Λεωνίδα Αλατά χθες στην προσωπική του σελίδα στο facebook για τη δική του στάση:

Για μένα η υποχρέωση λόγω του ρόλου μου στην επιτροπή να μην πάρω θέση υπέρ κάποιου υποψήφιου μου ήρθε γάντι. Γιατί αυτό πραγματικά ήθελα να κάνω. Έδωσα βάρος στην υψηλή συμμετοχή και στην επόμενη μέρα. Το πρώτο πέτυχε, για το δεύτερο δημιουργήθηκαν οι καλύτερες προϋποθέσεις, αρκεί ο τελικός νικητής να μην ερμηνεύσει τη συμμετοχή του κόσμου ως παλινόρθωση αλλά ως δημιουργία νέου.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

 

2SYNUHMATA CIU

* ΤΑ συνθήματα στους άσπρους τοίχους των γραφείων της διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αναμφίβολα γράφτηκαν από αγανακτισμένους.

Αλλά αν ήξεραν ότι αυτά θα τα χρεωθούν οι φορολογούμενοι πολίτες (για τη βαφή των τοίχων) και συγκεκριμένα οι ίδιοι ή οι γονείς τους, πιθανόν να χρησιμοποιούσαν το θάρρος του λόγου τους να τα φωνάξουν.

Λ.Κ.

 

 

3PRASINO CIU

* ΛΑΡΙΣΑ η πόλη… του πρασίνου. Απαράμιλλες οι ομορφιές της, τεράστια τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Ακόμη και από τα φρεάτια ξεπετάγονται… καλαμιές! Εμ αδίκως διεκδικήσαμε τον τίτλο της πράσινης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας; Δεν το ξανασκεφτόμαστε;

Γ.Ν.

 

 

4MAJIMOS PAPADOPOYLOS anagnvstakhs

*ΚΑΙ ο νυν γ. γ. Δ. Αναγνωστάκης, με απόλυτη κάλυψη από τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή Ν. Παπαδόπουλο αλλά και ο σκιώδης υπουργός Μ. Χαρακόπουλος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαζί στην εκδήλωση της Αστυνομίας, η οποία ενώνει, όλοι την παινεύουν. (Σημειωτέον ότι ο γαλάζιος Λαρισαίος διατηρεί καλή σχέση με τον γεν. γραμματέα Δημόσιας Τάξης από την εποχή της συγκυβέρνησης οπότε εκείνος ήταν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.)

Ζ.

 

 

5GAIA CIU

* ΙΣΧΥΡΗ η παρουσία του νομού Λάρισας στο συνέδριο της Gaia Επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στην ευφυή γεωργία και την τεχνολογία. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για θέματα συνεταιρισμού με τον πρόεδρο της νέας Ένωσης Ελασσόνας Ζήση Τσιόγκα, τον γεωπόνο αυτής, Στέλιο Νάνο και τον υπάλληλο της Gaia Στέλιο Τσιάκαλο.

 

 

6DHMARXOS CIU

*ΕΠΕΙΔΗ σε ορισμένους άρεσε η προοπτική να αναλάβουν στη Λάρισα οι στρατιωτικοί, να ο Γ. Ζαούτσος κάνει πρόβες.

Ζ.