Σχεδιασμοί

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2017 20:29

*ΠΑΝΩ στην κόψη του Δεκεμβρίου κυριαρχούν πια οι συζητήσεις ώστε να επιβεβαιωθεί τι μέρα πέφτουν φέτος τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά, πώς θα πάνε τα ρεπό όσων δουλεύουν διαρκώς, στα φρόνιμα γραφεία έχουν ήδη μοιραστεί τα υπόλοιπα αδειών μεταξύ της μίας και της άλλης εορταστικής εβδομάδας, όλοι συζητούν το αν, το πού ή το γιατί δεν θα πάνε κάπου, ποιους περιμένουν τις γιορτινές ημέρες, τα παιδιά αδημονούν για διακοπές και δώρα, οι νοικοκυρές αγωνιούν για το πότε θα τα προλάβουν όλα αυτά, οι Λαρισαίοι έχουν μπει σε κλίμα.

Ζ.

Και συνέχεια;

*ΔΕΝ φαίνεται να έκλεισε το θέμα της ανάθεσης του λούνα παρκ στο Πάρκο των Ευχών. Οι άγριες εχθροπραξίες μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής, μπορεί να ολοκληρώθηκαν, όμως στη Δημαρχία εκτιμούν ότι θα υπάρξει συνέχεια. Και προετοιμάζονται αναλόγως. Θεωρούν ότι κάποιοι απ’ την αντιπολίτευση θα συνεχίσουν να επιδιώκουν παθιασμένα τον τορπιλισμό της μεγάλης διοργάνωσης στο Αλκαζάρ. Πάση θυσία λένε, θα τα δώσουν όλα για να μην λάμψει το Πάρκο των Ευχών, για να μην αποκομίσει οφέλη η δημοτική αρχή. Προβλέπουν επιχείρηση εμπλοκής της Αποκεντρωμένης, των δικαστηρίων κ.λπ. (Μα τα Χριστούγεννα είναι για όλους.)

Ζ.

Αμοιβαία

*Η πρόταση καταλλαγής από παλιό Λαρισαίο λόγω των ημερών.

- Ας δείξει ο αντιδήμαρχος Νταής μια διάθεση αναγνώρισης, άμα νταηλίδικα παραδεχτεί π.χ. ότι «δεν υπολογίσαμε σωστά» κι αν ο δήμαρχος συμφωνήσει «κάναμε ένα λάθος καθυστερώντας, άνθρωποι είμαστε», τότε δεν θα μπορούσε κι η αντιπολίτευση να ανακαλέσει κάπως «εντάξει, είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω»;

Και να κάνει έτσι η Λάρισα ειρηνικά Χριστούγεννα. Επί γης Αλκαζάρ ειρήνη… (Ο εγωισμός ποτέ δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος για κανέναν.)

Ζ.

Προσλήψεις

* ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ μέρα του Νοέμβρη χθες και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς για κάλυψη κενών στα σχολεία.

385 εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή και 482 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! Υπήρχαν δηλαδή 867 κενά!

Αν θυμόμαστε καλά, ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου διατυμπάνιζε ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς κενά εκπαιδευτικών!

Μα πώς προέκυψαν τόσα πολλά στην πορεία;

Και φυσικά δεν τελείωσαν οι προσλήψεις, αφού εκτός άλλων, αναμένεται στη Λάρισα συγκεκριμένα και η στελέχωση εκπαιδευτικού προσωπικού για τις τάξεις υποδοχής προσφύγων.

Λ.Κ.

Αριστεροκεντρο-αριστερά

*ΜΕ ένα δικό του ερώτημα απαντά ο Πέτρος Ηλιάδης στα φιλοξενηθέντα χθες ερωτήματα «του φίλου και εκ Τρικάλων συμπατριώτη», όπως τον χαρακτηρίζει, Βασ. Ζωγράφου. Αφού δηλώνει ότι συμφωνεί μαζί του στο ότι «η Κεντροαριστερά ασφαλώς και πρέπει να έχει επαφή και συνεργασία με την Αριστερά», ο πασοκτζής εκτοξεύει το πάρθιο βέλος του στον συριζαίο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον εκφράζεται από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι όμως Αριστερά;» (Αριστερά όπως μπαίνουμε ή όπως βγαίνουμε;)

***

*ΚΑΙ καταλήγει ο Π. Ηλιάδης μ’ ένα εντυπωσιακό άνοιγμα, που μάλλον δεν είναι τυχαίο, ούτε και τοπικής εμβέλειας, δεδομένης της σχέσης του με τη Φώφη Γεννηματά: «Σε κάθε περίπτωση πάντως, δηλώνω ευθέως ότι όταν αποκτήσουν αριστερό πρόσημο, εμείς εδώ είμαστε». (Νάαατα μααάς…)

Ζ.

Συνεπής

*Ο Λαρισαίος ήταν κατηγορηματικός.

- Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν παλιά έλεγε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» μιλούσε πάρα πολύ σοβαρά. Σήμερα τα παίρνει μέσω των πλειστηριασμών από τους τραπεζίτες. Και τα δίνει στους φραγκάτους.

Ζ.

Πλην-συν ΕΚΑΣ

*Α πα πα πα… Ο Απ. Παπαπαρίσης δηλώνει οργισμένος με τη διανομή του μερίσματος. «Τους παίρνουν 12 ΕΚΑΣ και δεν τους δίνουν ούτε ένα. Αιδώς Αργείοι. Απίστευτοι οι κυβερνώντες. Προσθέτουν στο εισόδημα το περσινό ΕΚΑΣ που καταργούν φέτος, προσθέτουν και τον περσινό «μποναμά» και οι «πλούσιοι» Έλληνες και Ελληνίδες δεν δικαιούνται «κοινωνικό μέρισμα». Μα καλά ξεχνούν ότι δημιούργησαν πλεόνασμα και από την κατάργηση του ΕΚΑΣ; «Και καταλήγει ο Λαρισαίος απόστρατος: «Κοινωνικό» μέρισμα σου λένε μετά...

Ζ.

Ακροβατικά

*ΕΚΕΙ που πέρυσι κορόιδευαν την αντίστοιχη παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους και φέτος το μέρισμα στα χαμηλότερα εισοδήματα, κάπου εκεί έγινε η στροφή κι όλοι τρέχουν, το θέλουν όλοι, κι όσοι το πολεμούσαν βρίσκουν και κατηγορούν για τυχόν εμπλοκές, αδικίες σε ειδικές περιπτώσεις, θα προτιμούσαν ίσως κάτι σε αλαμούρα.

***

*- ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι αυτό το θέμα μας, μια βδομάδα τώρα, το βασικό σε εφημερίδες και τηλεοράσεις, στις συζητήσεις μας…

Ο Λαρισαίος είχε τις αντιρρήσεις του που το μέρισμα παραμένει θέμα της ημέρας.

- Μπορεί τα ψίχουλα να είναι πολύτιμη βοήθεια για όσους δεν έχουν καρβέλι στο τραπέζι, αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα κανενός, ούτε καν το δικό τους, δεν αλλάζει κάτι ουσιωδώς… (Κι εξηγούσε ότι η ζωή είναι αλλού, η οικονομία, η ανάπτυξη, το πώς και πότε, είναι που θα έπρεπε να απασχολούν την κοινωνία.)

***

*ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ διαμαρτυρόταν ο άλλος στην παρέα, για τα βλήματα της Βουλής.

-Αλλά κι αυτά τα απίστευτα ακροβατικά της αντιπολίτευσης… Μα να καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι θα, ότι μπορεί να έπαιρνε μίζα, αν και εφόσον; Εδώ ο κόσμος βογγάει, στην καλύτερη παρακολουθεί αμήχανος την κατάσταση κι αυτοί επιδίδονται σε τρικ…

Ζ.

Αναγνωρίζει

*ΓΙΑ την παιδεία των ομογενών μιλούσε στην επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος σκιώδης υφυπουργός Χρ. Κέλλας, έχοντας απέναντι τον αρμόδιο υφυπουργό Κ. Ζουράρι. Δεν απάντησε κάτι ο Θεσσαλονικιός, ωστόσο χθες το πρωί τηλεφώνησε στον Λαρισαίο κι έκανε λέει αυτοκριτική. Του στυλ έχετε απόλυτο δίκιο, δεν είχαμε την εμπειρία, κάναμε λάθη, θα τα διορθώσουμε. Του αποκάλυψε επίσης ότι οι ερωτήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς στη Βουλή ο Χρ. Κέλλας δεν έφτασαν ποτέ στον ίδιο, καθώς σταματούσαν στον υπουργό, ο οποίος λέει επέλεγε να μην απαντήσει. Του είπε επίσης ότι σχεδιάζει να βρεθεί ξανά στη Λάρισα τον προσεχή Φεβρουάριο, για την παρουσίαση βιβλίου του. (Τώρα σε τι γλώσσα του τα είπε όλα αυτά πρωί-πρωί; Παλιός είναι ο Λαρισαίος έχει επαφή με την αρχαΐζουσα.)

Ζ.

Σπασικλάκια

*ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ του διαλείμματος για τους Λαρισαίους μαθητές.

- Πω ρε συ… Αύριο στο σχολείο 5 ώρες αρχαία σερί.

- Μα, πώς έτσι;

- Φιλόλογος είμαι.

***

*- ΜΕ είπε κολλημένη με τα μαθηματικά.

- Κι εσύ τι του είπες;

- Ότι δεν αποτελεί μέρος του πεδίου ορισμού μου.

Ζ.

Προσέγγιση

* «ΕΙδα τη συζήτηση (;) στη Βουλή για το εμπόριο πυρομαχικών, άκουσα και τις σχετικές ειδήσεις, επιπέδου αναμετάδοσης ποδοσφαιρικού αγώνα, με συνέπεια να μείνω με κάποιες απορίες, πέραν εκείνων που ακούστηκαν, τις οποίες πιστεύω θα έχουν και άλλοι, αναπάντητες». Πρόλογος σε μια ενδιαφέρουσα όσο και διαφορετική προσέγγιση από τον Λαρισαίο Κ. Μ.

***

*Ο οποίος αρχίζει να βάλλει με ερωτήματα. «Για την ποσότητα: Πώς συνέβη και έχουμε τέτοιο περίσσευμα οβίδων, που θέλουμε να πουλήσουμε; Αυτές αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ και ήταν γνωστό ότι έχουν ημερομηνία λήξης, αυτός φαίνεται ότι ήταν ο λόγος που ήθελε ο καημένος να τις ξεφορτωθεί. Ποιος όμως και γιατί μας φόρτωσε τόσες πολλές; Περιμέναμε εχθροπραξίες για τη χρησιμοποίησή τους, οι οποίες αναβλήθηκαν; Συμβαίνει και με άλλα είδη πυρομαχικών το ίδιο; Μας φορτώνουν με υπερβολικές και αχρείαστες ποσότητες από αυτά, τις οποίες χρυσοπληρώνουμε και ύστερα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, με συνέπεια η «αριστερή» μας κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται έμπορος όπλων; Δεν θα ήταν προτιμότερο οι υπεύθυνοι να υπολογίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες όπλων και πυρομαχικών που χρειαζόμαστε, για να μην έχουμε τόσο μεγάλα περισσεύματα;

Για το κόστος: Όταν η τιμή πώλησης των 300.000 οβίδων είναι 66.000.000 ευρώ (220 ευρώ η μία) και αυτή θεωρείται τιμή ευκαιρίας, γιατί επίκειται η λήξη της δυνατότητας χρήσης τους, ποια ήταν η τιμή αγοράς τους; Μια χοντρική προσέγγιση είναι ότι πωλούνται στα 2/3 της τιμής αγοράς τους, δηλαδή μας κόστισαν 100.000.000 ευρώ. Γιατί όσοι θρηνούν για την ακύρωση της πώλησης επειδή δεν θα εισπράξουμε 66 εκατομμύρια, δεν κάνουν το ίδιο για τα 100 εκατομμύρια που φορτωθήκαμε χωρίς να χρειαζόμαστε;» (Τι, γιατί; Πού να βρεις λογική μέσα στον παραλογισμό…)

***

 *ΚΑΙ καταλήγει με τη σκέψη του. «Για τη χρήση τους: Αυτές τις οβίδες τις αγοράσαμε για την υπεράσπιση της πατρίδας μας εναντίον των εχθρών της ή για να χρησιμοποιηθούν με την πώλησή τους εναντίον ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε και δεν μας απειλούν; Δεν αρμόζει στην πατρίδα μας να ασχολείται με το εμπόριο όπλων και πυρομαχικών, όσο επικερδές και να είναι. Οι απόψεις (κυβερνητικών στελεχών) του τύπου «αφού οι πόλεμοι γίνονται χωρίς να μπορούμε να τους σταματήσουμε, επομένως ας κερδίσουμε κάτι και εμείς από το εμπόριο όπλων» είναι προκλητικά ξεδιάντροπες και απάνθρωπες». (Ποιος δεν θα του δώσει δίκιο…)

Ζ.

Η άλλη μισή

*ΚΑΙ το εύστοχο αντιρατσιστικό από τον Α. Καρπετόπουλο.

- Αποκλείστηκε η Σκουάντρα Ατζούρα αλλά στο Μουντιάλ έχουν προκριθεί η Σενεγάλη, η Νιγηρία, το Μαρόκο και η Τυνησία, οπότε πάλι η μισή Ιταλία θα είναι μπροστά στις τηλεοράσεις καλοκαιριάτικα.

Ζ.

Παράλληλα

*ΜΕ ένα δικηγορίστικου τύπου έγγραφο, δίκην εξωδίκου, με τα κλασικά «επειδή» και προσεκτικές διατυπώσεις, η Ρ. Καραλαριώτου ζητά εξηγήσεις απ’ τον δήμαρχο γι’ αυτό που είχε ξεστομίσει εκείνος περί εκκρεμότητας στο πόθεν έσχες της. Άπλωσαν καλά τον τραχανά στο Δημαρχείο, κι έρχεται και βροχή.

-Στην Αθήνα, η Μαρέβα απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ με εξώδικα στην υπόθεση Τζον Σφακιανάκη, έκανε τον παραλληλισμό ο Λαρισαίος. Στη Λάρισα, τις ίδιες ημέρες αναλόγως κινήθηκε κι η Ρένα. (Σε μια υπόθεση πολύ πιο σοφτ βέβαια.)

Ζ.

Απλά πράγματα

*ΠΕΡΑ από πολιτικές διαφωνίες, επικρίσεις και άλλα πολλά και διάφορα που ακούγονται, κραυγές, οιμωγές και καταστροφικά σενάρια, ο ειδικός εργατολόγος Δημ. Μπούρλος το διευκρίνισε επαρκώς, με σαφήνεια και πολύ εκλαϊκευμένα μιλώντας στη Λάρισα. Να αυξηθεί η ροή στην κάνουλα των εισφορών, χρειάζεται. Όχι με νέες αυξήσεις, αλλά με συμμετοχή περισσοτέρων.

- Για να ισορροπήσει το Ασφαλιστικό, είπε, πρέπει να βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας. Να μειωθεί η ανεργία. Να αυξηθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές συγκριτικά με αυτές που καταβάλλονται τώρα μέσω της εκ περιτροπής και της μερικής απασχόλησης. (Απλά τα πράγματα. Σε διαφορετική περίπτωση, κλάφτην Χαράλαμπε, τη σύνταξή σου…)

Ζ.

Από Εφορία

*ΑΠΟ τη μια, τελευταία μέρα του μήνα, αναμενόμενη η επιβάρυνση του συστήματος καθώς ο κόσμος είχε να πληρώσει δόσεις Εφορίας και ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη, πλήθη συνεχίζουν να συνωστίζονται υποβάλλοντας αίτηση για το μέρισμα. Ήρθε το βραδάκι και η κλήρωση για τη φορολοταρία κι απόσωσε. Μπλόκαρε το Taxis και με το δίκιο του.

***

*ΕΓΙΝΕ η πρώτη κλήρωση της Εφορίας, κίνητρο να πληρώνει ο κόσμος με κάρτα ή ηλεκτρονικά, κέρδισαν 1.000 άτομα από 1 χιλιάρικο. Ανάμεσά τους σίγουρα και μερικές δεκάδες Λαρισαίοι, με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων. Να πάρεις λεφτά από την Εφορία ξαφνικά, ντάγκα-ντάγκα μετρητά, είναι από τ’ άγραφα.

Και τον άλλο μήνα λέει, χριστουγεννιάτικα, τζακ ποτ. Μαζεμένες 11 κληρώσεις, όσες δεν έγιναν στη διάρκεια της χρονιάς, κατά τη συνήθη αργόσυρτη συριζαϊκή πρακτική. Τώρα θα μοιραστούν 11.000 χιλιάρικα. Εκατοντάδες θα είναι και οι Λαρισαίοι που θα κληρωθούν για τον μποναμά.

Ζ.

Απ΄ τα σύννεφα

*ΑΚΡΑΙΕΣ ιστορίες στην παρέα των Λαρισαίων φοιτητών.

- Έπιασαν ρε σεις τον κομμωτή της γειτονιάς μας για εμπόριο ναρκωτικών. Έπεσα απ’ τα σύννεφα. Δεν ήξερα ότι κουρεύει κιόλας…

***

*-ΠΗΓΑ ρε παιδιά σε μνημόσυνο στο χωριό κι η θειά η Μαρία είχε φτιάξει κόλλυβα με πορτοκάλι, μέλι βάζοντας και καρύδα. Νομίζω ότι κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να συλληφθεί αυτός ο Πετρετζίκης…

Ζ.

Λαχανί

* Η ΝΕΑ εθελοντική ομάδα ΕΟΔΥΑ έκανε χθες την πρώτη της παρουσίαση. Ήδη αριθμεί 25 μέλη και οι εγγραφές θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Στις 14 του μήνα θα παρουσιάσουν επίσημα την ομάδα αλλά και τις στολές τους, από παλιά αγαπούν το κόκκινο αλλά προτίμησαν τα λαχανί μπλουζάκια με τα μπλε παντελόνια.

Έντονο είναι και αυτό, θα ξεχωρίζουν στο πλήθος.

Ζ.Π.

 

PROSVPO TVN HMERVN

*ΠΡΟΣΩΠΟ των ημερών ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξήλθε μάλλον ενισχυμένος από τους αμοιβαίους «βομβαρδισμούς» στη Βουλή, είχε διάθεση για κουβεντούλα χθες στη Λάρισα και με τον Γ. Μιχαλόπουλο της «Ε».

Ζ.

 

AYTO UA PEI XRISTOYGENNA

*ΑΥΤΟ θα πει Χριστούγεννα με λιακάδα στη Λάρισα.

Ζ.

 

KOLLA PENTE MAJIME

ΚΟΛΛΑ πέντε Μάξιμε…». Κεφάτος ο Πρόεδρος στην πρόσφατη συνάντηση, ρώτησε φυσικά για την αγαπημένη του Λάρισα, από την οποία τόσες ευχάριστες αναμνήσεις διατηρεί. Λίγο αργότερα περπατώντας στο Προεδρικό Μέγαρο έδειξε στον βουλευτή την αίθουσα των πολιτικών αρχηγών, όπου φιλοξενούνται οι συναντήσεις Κορυφής. «Όσο λιγότερο χρειάζεται να τη χρησιμοποιούμε τόσο καλύτερα για τον τόπο…» είπε.

Ζ.

 

TO TOPIKO XOT NTOGK

*ΤΟ τοπικό χοτ ντογκ Λαρίσης, του Τάκη. Με χωριάτικο λουκάνικο, στο Τοπικό πρωτάθλημα χρειάζεσαι ενίσχυση στο ημίχρονο.

Ζ.

 

 

LOIPON XRHSTO

*- ΛΟΙΠΟΝ Χρήστο, όπως είπαμε… Εσύ, συνεχίζεις σταθερά μέσα στον απλό κόσμο που σε καταλαβαίνει.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass