Εκστασιασμένη

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 19:45
ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΜΕΝΗ, αμήχανη λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με την επιτυχία των Ελλήνων που κατασκεύασαν τελικά μια τρύπα στο νερό.  Ζ. ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΜΕΝΗ, αμήχανη λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με την επιτυχία των Ελλήνων που κατασκεύασαν τελικά μια τρύπα στο νερό. Ζ.

Περιέργεια

* ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ η κινητικότητα καθημερινά στο πάρκο Αλκαζάρ. Πολλοί είναι οι Λαρισαίοι που το επισκέπτονται, πρωί και απόγευμα, προκειμένου να δουν από κοντά πώς περίπου θα είναι το «Πάρκο των Ευχών».

Έχουν περιέργεια για το πώς θα στηθεί, πώς έχει διαμορφωθεί η λίμνη. Εννοείται, βέβαια, ότι τα κινητά έχουν πάρει φωτιά. Οι φωτογραφικές μηχανές των τηλεφώνων δηλαδή. Και αντιστοίχως, οι αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια.

Π.Φ.

 

Στον δρόμο…

ΕΙΝΑΙ εκπληκτικό αλλά δεν είναι πρωτόγνωρο. Απλά δεν θα ανέμενε κάποιος, να υιοθετούνταν ως πρακτική και από κυβερνήσεις που αυτοσυστήνονται ως Αριστερές. Να καταθέτουν δηλαδή αιφνιδιαστικά τροπολογίες χωρίς διαβούλευση. Μια λοιπόν από τις τρεις τροπολογίες που κατατέθηκαν προχθές στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας και αφορούσε στις απεργίες, συμπεριλαμβανόταν σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, αυτό για τη χρήση του… συστήματος HELLAS SAT. Εξωγήινες πρακτικές.

Τροπολογία, που αποσύρθηκε τελικά, η οποία προβλέπει πως η κήρυξη των απεργιών θα γίνεται πλέον με τη σύμφωνη γνώμη του 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Το ΚΚΕ τόνισε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσπασε κάθε ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας», το ΠΑΜΕ, το ΕΚΛ και η ΑΔΕΔΥ, βγήκαν στους δρόμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει με πίστη στον δρόμο πρακτικών του ΠΑΣΟΚ, η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Β.Κ.

 

Ελλείψεις

* ΛΙΣΤΑ σαν να πήγαιναν στο σούπερ μάρκετ είχαν στα χέρια τους οι συνταξιούχοι στη συνάντηση με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, μόνο που δεν είχε ψώνια αλλά ειδικότητες γιατρών. Τι λείπει και από πού. Τις κατέθεσαν και περιμένουν απαντήσεις αλλιώς προειδοποίησαν με πιο δυναμική κινητοποίηση.

«Στα κάγκελα» οι συνταξιούχοι, δεν αστειεύονται.

Ζ.Π.

 

Νόμιμα

* ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως η ίδια η Πολιτεία μπορεί να στηρίζει τον τζόγο και μάλιστα να τον προβάλλει, με αφορμή τα έσοδα υπέρ του Κράτους. Σκεπτικό που «ίσχυε» στο παρελθόν γιατί τώρα ποια, όλα τα στοιχηματικά, έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο όταν οι πολίτες θέλουν να μετάσχουν στον τζόγο όχι μέσω των «επώνυμων» σελίδων, παιχνιδιών κλπ αλλά μέσω «προσωπικών».

Όταν η Πολιτεία τζογάρει τότε όλα είναι νόμιμα, όταν οι πολίτες τζογάρουν από τον υπολογιστή τους σπιτιού τους, τότε όλα είναι παράνομα. Όταν λοιπόν τζογάρουν οι πολίτες μέσω ιδιωτικών – πρώην κρατικών - εταιριών όλα είναι νόμιμα. Τα υπόλοιπα είναι παράνομα.

Η Πολιτεία στο παρελθόν και οι ιδιώτες σήμερα, «καθοδηγούν» τους πολίτες να μετάσχουν στον τζόγο, υποσχόμενοι βίλες, πισίνες, εξωτικούς προορισμούς, ακριβά αυτοκίνητα και πράσινα άλογα. Οι εταιρίες να κερδίζουν με τα άπιαστα όνειρα των παικτών, με τους πολίτες να τζογάρουν στο «νόμιμο» πλαίσιο…

Β.Κ.

 

Περαστικά

* ΛΙΤΗ η ανακοίνωση από τον Δήμο Τεμπών για την αδιαθεσία που ένιωσε ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος. Ο δήμαρχος Τεμπών ένιωσε δυσφορία στον χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα των παλαιμάχων του Δήμου Τεμπών που διεξήχθη στο Συκούριο και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου το μικρό πρόβλημα υγείας που διαπιστώθηκε, αντιμετωπίστηκε άμεσα. Τέλος καλό, όλα καλά. Περαστικά στον δήμαρχο και από τη στήλη.

Κ.Τσ.

 

Εξοικονομώ…

* ΗΤΑΝ επόμενο… Μέχρι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «βγήκαν από τα ρούχα τους» με το νέο «Εξοικονομώ».

Από μέρα σε μέρα και από μήνα σε μήνα πηγαίνει η έναρξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος . Τουλάχιστον 50 φορές έχει προαναγγελθεί από το 2015 η έναρξή του… Τελειώνει και το 2017 και τα κυβερνητικά στελέχη ακόμη επιμένουν, χωρίς βέβαια να το πιστεύουν και τα ίδια, πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν άντεξαν λοιπόν… και υπέβαλαν ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας ενημέρωση για το πότε θα ξεκινήσει. Και ο δικός μας ο Νικ. Παπαδόπουλος μαζί τους. Εισπράττει τον προβληματισμό της αγοράς, την αγωνία του κόσμου και θέλει και ο ίδιος να ξέρει…

Πάντως τα μέχρι στιγμής χρονοδιαγράμματα έχουν ανατραπεί και οι ενδείξεις και τα «στοιχήματα» δείχνουν το 2018. Αν ξεκινήσει φέτος θα είναι έκπληξη…

 Γ.Ν.

 

Υλη

* ΤΟ ότι η ύλη που θα διδαχθούν οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων σε μαθήματα επιλογής της Α’ και Β’ τάξης, ανακοινώθηκε κοντά στα Χριστούγεννα, δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη.

Μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να δώσει νέες προοπτικές στους μαθητές των ΕΠΑΛ, αλλά δεν έχει ξεκινήσει από τα βασικά, και συγκεκριμένα από το πότε τα σχολεία θα έχουν την ύλη που πρέπει να διδάξουν.

Για του λόγου το αληθές, το υπουργείο έστειλε χθες την ύλη και τις αντίστοιχες οδηγίες για τη διδασκαλία του μαθήματος επιλογής «Αρχές Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής» της Α’ τάξης ΕΠΑ.Λ. και των Τεχνολογικών-Επαγγελματικών μαθημάτων του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού της Β’ τάξης ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2017-2018».

Λ.Κ.

 

Ομίχλη

* ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ το τοπίο στη Φαρσάλων. Όχι από τον καιρό. Από τη σκόνη που σηκώνεται όταν περνούν τα οχήματα στο ρεύμα εξόδου από το κέντρο της πόλης, που είναι σκαμμένο στο μεγαλύτερό του μέρος. Εδώ και καιρό.

Π.Φ.

 

Συμφωνία

* Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, στα θέματα της παιδείας, ήταν η εξής:

«- Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος 1566 του 1985.

- Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών.

- Δεν θα υπάρξει ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της τάξης αλλά αυτό-αξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως σύνολο».

Μόνη αλλαγή που συμφωνήθηκε είναι η συμμετοχή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών και ο αποχαρακτηρισμός της ώρας σίτισης ως διδακτικής».

Αναίμακτη!

Λ.Κ.

 

 Πολύτεκνοι…

* ΤΕΛΙΚΑ το εορταστικό σκηνικό που στήνεται για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στις 15 Δεκεμβρίου, πάει να χαλάσει. Και αυτό γιατί αφήνει πολλούς παραπονούμενους…

Βλέπετε, ο συνδυασμός των κριτηρίων που θεσπίστηκαν, αποκλείει ένα σημαντικό αριθμό πολιτών, που πέρυσι το είχαν λάβει, ενώ τα τεκμήρια «πληγώνουν» ακόμη και τους πολύτεκνους…

Δηλαδή χιλιάδες πολύτεκνοι οικογενειάρχες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με 4 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα, αποκλείονται από τη χορήγηση μερίσματος επειδή κατέχουν πολυμορφικά αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.929 κ.εκ.

Ακόμη δηλαδή και αν πληρούν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δεν το παίρνουν. Μόνο και μόνο επειδή τα αυτοκίνητα αυτά εξακολουθούν να υπάγονται σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης!

Ήρθε και το «μαχαίρι» στα οικογενειακά επιδόματα και «έδεσε το γλυκό» γι’ αυτούς… Και δεν βγάζουν παράπονο, αγανάκτηση εκφράζουν…

Γ.Ν.

 

Στη σέντρα

* ΦΑΚΕΛΩΜΑ και στη… σέντρα. Και η συζήτηση συνεχίζεται ηλεκτρονικά μεταξύ αγροτών στον μεγάλο αδελφό για αγροτοδικεία και εκπροσώπους αγροτών. Αλλά και για πρακτικές του τύπου «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», που απαλλάσσει μεν από κατηγορίες στα δικαστήρια αλλά αφήνει ερωτηματικά γι’ αυτούς που τις ακολουθούν. Πρώτιστα βεβαίως αν πρέπει και μπορούν να εκπροσωπούν τους συναδέλφους τους αγρότες. Η συνέχεια με πολλές απαντήσεις και αινιγματικές αποκαλύψεις στον «μεγάλο αδελφό»…

 

Γυναικεία

* Η παρέα με τις νεαρές στην πλατεία Ταχυδρομείου είχε ρέντα με τις φιλοσοφικές αναζητήσεις και διαπιστώσεις:

Το θερμαινόμενο υπόστρωμα είναι καλύτερο από τον άνδρα διότι σε ζεσταίνει χωρίς να γκρινιάζει, δεν γκομενίζει, δεν ροχαλίζει και δεν έχει μάνα!

* * *

* ΚΑΙ περιμένω τον καθρέφτη μου να απαντήσει αν υπάρχει άλλη εξυπνότερη από μένα, μονολογούσε η δεύτερη. Θα το ξενυχτίσουμε μάλλον…

* * *

* ΟΣΟ για την τρίτη ήταν πιο πρακτική: Πείτε κανά καλό βιβλίο να του το φέρω στο κεφάλι!

 

Αποδοκιμασίες

* ΠΑΡΕΑ με τον Γιάννη Κουτσούκο εμφανίστηκε στο φεστιβάλ μελιού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα ο Βασίλης Έξαρχος, που από μια πρώτη βόλτα στα περίπτερα των παραγωγών μελισσοκόμων φάνηκε να διαθέτει φίλους από ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν ήταν και λίγοι όσοι έσπευσαν πάντως να τον ενημερώσουν για το πάθημα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου λίγο πριν την τελετή των εγκαινίων, όταν από λάθος αντί να πάει στην αίθουσα με την επίσημη τελετή βρέθηκε στους διαδρόμους της έκθεσης με τους εκθέτες και τους επισκέπτες να τον αποδοκιμάζουν για τις περικοπές των συντάξεων.

Με τον αναπληρωτή υπουργό να αποχωρεί άρον άρον από την έκθεση και τους δύο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αναλύουν τις αντιδράσεις για την εξαγωγή χρήσιμων πολιτικών συμπερασμάτων.

Δ.Κ.

 

Επίδομα

* ΧΕΙΜΩΝΑΣ ήρθε, έπιασαν τα κρύα, λογικό ο Λαρισαίος να πάει στην Εφορία για να φροντίσει τα της θέρμανσης του σπιτιού του. Ουρά ατελείωτη, τι να κάνει, κάνει υπομονή και περιμένει. Με τα πολλά φθάνει η σειρά του.

- Για το επίδομα θέρμανσης ήρθα, λέει στον υπάλληλο...

- Μάλιστα κύριε, ορίστε.

- Τι είναι αυτό;

- Κουβερτούλα, ο επόμενος!

 

AGIOS UVMAS CIU

*Ο δρόμος προς Άγιο Θωμά έχει τα χάλια του, επισημαίνει η αναγνώστρια Β. Γκ. Γεφύρι της Άρτας θυμίζουν λέει οι κατά καιρούς επισκευές του. Κάπως πρέπει να το διαχειριστεί ο Δήμος.

Ζ.

 

 PAPALEJHS CIU

 * ΜΕ τον γενικό διευθυντή ειδήσεων του ΣΚΑΪ Νίκο Φιλιππίδη εθεάθη ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Παπαλέξης. Χαλαρή συνάντηση σε γνωστό καφέ της πόλης, συζήτησαν θέματα για την τοπική επιχειρηματικότητα και τα προβλήματα των επιχειρήσεων αλλά και για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Τελικά φαίνεται ο μικρότερος σε ηλικία υποψήφιος πρόεδρος είναι καλά δικτυωμένος και στα ΜΜΕ των Αθηνών.

Γ.Ν

 

 IGNATIOS CIU

 * Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος προσκαλεί σε κάθε τελετή εγκαινίων νέου έργου τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και ζητά την ευλογία του.

Όπως πρόσφατα στη νέα πτέρυγα του Γυμνασίου Πλατυκάμπου και στη νέα πεζογέφυρα στη Νίκαια. Ο σεβασμιότατος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του και βρίσκεται εκεί να στηρίξει την τοπική κοινωνία και να δώσει την ευχή του.

Είναι να μην ζητά την ευλογία του ο δήμαρχος;

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεσπούν και φέρνουν τα πάνω κάτω σε πολλές περιοχές της χώρας, όσο και να θωρακίσει τον δήμο καλό είναι «Να βάλει και ο Θεός το χέρι του...»!

Λ.Κ.

 LADOPOYLOS CIU *Α, στρατηγέ μου και στρατάρχα και στρατηλάτη μου, εμείς στον κάμπο σε πάμε πολύ... (Θα μπορούσε να λέει ο Γ. Λαδόπουλος.)

Ζ.

 LYPH CIU*ΔΙΑΒΑΖΕΙ ο άλλος τα συστατικά στη συσκευασία και τρελαίνεται. Μετά λύπης μου, αλλά…

Ζ.

 

 NOSOKOMEIO CIU

* ΟΜΠΡΕΛΑ χρειάζονται ασθενείς και συνοδοί έξω από το Τεχνητό Νεφρό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Να ‘ναι νερά της βροχής; Να ‘ναι διαρροή; Ό,τι και να είναι στάζει. Και το πρόβλημα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου αντιμετωπίστηκε με το γνωστό παραδοσιακό τρόπο, υποσέντονο και κάδο απορριμμάτων.

Ζ.Π.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass