Χρέος

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2017 19:45

*-ΤΟ χρέος όλων των χωρών της γης έχει ξεπεράσει τα 200 τρισ. δολάρια…

Ο Λαρισαίος ενημέρωνε την παρέα για τα ζόρια του πλανήτη.

- Βρε σεις, ή χρωστάμε στους εξωγήινους ή κάποιοι μας δουλεύουν. (Πρώτους και καλύτερους τους Έλληνες.)

 

Αγάπες

* ΑΠΟ σήμερα το βράδυ, το αργότερο από αύριο το πρωί, θα είμαστε καλύτερα. Γιατί όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου του κόμματος, «από το βράδυ της Κυριακής το ρολόι θα μετρά αντίστροφα για να διώξουμε τη χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση».

Ενώ διευκρίνισε ότι «το 11ο Συνέδριο είναι διαφορετικό, στέλνει μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα, έχουμε το σχέδιο και τους κατάλληλους ανθρώπους να το υπηρετήσουμε».

Αυτό λίγο ανησυχητικό ακούγεται αλλά άμα είναι να έρθουν οι καλύτεροι, γιατί να έχουμε αντίρρηση. Εξάλλου και τούτοι, τα καλύτερα μας υποσχέθηκαν και τα χειρότερα εφαρμόζουν.

Κατά τα άλλα ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ έκανε άνοιγμα σε Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη. Βλέπετε, οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται.

Αλλά πρόεδρε μην κάνετε διπλό κόπο. Αν τα βρείτε με τη Φώφη, δεν θα έχει αντίρρηση ο Σταύρος…

Β.Κ.

 

Ντιπ κανένας

*ΤΗΝ περασμένη Κυριακή λέει είχε πανελλαδική σύναξη των «53+» στην Αθήνα. Της ομάδας στελεχών της αριστερής υποτίθεται εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετέχουν ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, η Ρένα Δούρου κ.ά. πανελλαδική συνάντηση, όπου σχολίασαν τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβερνητική πορεία και τέτοια.

Μια ολόκληρη εβδομάδα ερευνών εστέφθη υπό πλήρους αποτυχίας. Κανένας Λαρισαίος συριζαίος δεν μετείχε στην εν λόγω σύναξη.

-Τι «πενήντα τρία πλας» και αηδίες… Εδώ σε μας είναι όλοι μονοκόμματοι, πλατς.

Κι ένας άλλος Λαρισαίος εκ των δογματικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφώνησε όπως παλιά.

-Τι μας λένε τώρα… Ένα είναι το κόμμα.

Ζ.

 

Ποταμίσια

*ΝΕΟΣ φορέας, Κίνημα Αλλαγής με τη Φώφη στο τιμόνι, ο Σταύρος εκεί παραδίπλα λοστρόμος ή περίπου. Κι οι Ποταμίσιοι στη Λάρισα; Τι να απέγιναν άραγε, πώς πορεύονται; «Προσωπικά έχω γυρίσει σπίτι μου από καιρό» έλεγε γνωστός Λαρισαίος από τους υποψήφιους βουλευτές του Ποταμιού. Ούτε στην κάλπη του νέου φορέα είχε προσέλθει. Το ίδιο έπραξαν και αρκετοί άλλοι. Άλλωστε ο Στ. Θεοδωράκης καμιά διακοσαριά ψήφους πήρε όλους κι όλους σ΄ ολόκληρο τον νομό Λάρισας. Παρέμειναν όμως στην πολιτική αρκετά τοπικά στελέχη του Ποταμιού. Πού βρίσκονται; «Οι μισοί πήγαν ΝΔ, οι άλλοι μισοί ΠΑΣΟΚ…»

Ζ.

 

Επιμένει

*-Η ΝΔ επιθυμεί διακαώς εκλογές. Από τότε που βγήκε ο Μητσοτάκης, ούτε έξι μηνών δεν ήταν η κυβέρνηση, απαιτεί διαρκώς να στηθούν κάλπες. Είτε πιέζοντας έντονα είτε πιο μαλακά, πάντως επείγεται να σώσει τη χώρα…

Ο Λαρισαίος, προς συριζοουδέτερος έδειχνε, ανέλυε στην παρέα την πολιτική κατάσταση. Ήταν κι αυτό το γκάλοπ στην εφημερίδα που έβγαζε τους Θεσσαλούς να μην συμφωνούν με τις πρόωρες εκλογές.

- Ο Τσίπρας θα κάνει το αυτονόητο. Στο μέσον της θητείας του βρίσκεται. Ελπίζει βάσιμα πια ότι θα βγει από τα μνημόνια, ότι θα αναδιαρθρωθεί το χρέος, μπορεί να βάλει και καμιά γραβάτα, μετά θα ζητήσει κάλπη, να έχει κάτι να δείξει.

- Ναι αλλά δείχνει γαντζωμένος στην εξουσία.

- Τι πρέπει να κάνει δηλαδή... Να πει περάστε κύριε Μητσοτάκη, νομίζω ότι εσύ θα κυβερνήσεις καλύτερα; Να του σερβίρει την εξουσία στο πιάτο;

Ζ.

 

«Διάλεκτος»

*Η νεαρή Γερμανίδα δούλευε σε κεντρικό μαγαζί της Λάρισας, παντρεύτηκε κάποια στιγμή και πήγε να ζήσει σε γειτονική κωμόπολη. Είχε μάθει ήδη αρκετά καλά ελληνικά, προσπαθούσε να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής, έβγαινε κι αυτή να καθίσει με τις γυναίκες που μαζεύονταν στη ρούγα. Δεν μιλούσε πολύ, άκουγε κυρίως.

Και διηγιόταν ο Λαρισαίος.

- Μια από τις πρώτες μέρες γύρισε η κοπέλα κι εξηγούσε στους δικούς της ότι οι άλλες πρέπει να μιλούσαν γερμανικά, ωστόσο δεν καταλάβαινε τι έλεγαν. Κάποια διάλεκτο της Κάτω Θουριγγίας, ποιος ξέρει. Μα γερμανικά στο χωριό δεν ξέρει καμία. Ε πώς, έμοιαζαν.

***

*ΜΕΤΑ ήρθε και μια άλλη που ήταν στην παρέα, τη ρώτησαν και βρήκαν τελικά άκρη. Είχε ρωτήσει η μία «μαρή η μήτρους ζάει». Κι απάντησε η άλλη «ζάει αλλά ντιπ». Γερμανολαρσινά.

Ζ.

 

Θυμάσαι τότε…

*-ΚΑΝΟΝΙΣΕ ρε συ, να βρεθούμε κάνα βράδυ, να κάνουμε καμιά γύρα όπως παλιά…

Ο Λαρισαίος προέτρεψε φίλο του που τον συνάντησε μετά από χρόνια. Σχεδόν μεσήλικες πια κι οι δυο τους.

-Βρε να βρεθούμε αλλά μην περιμένεις και πολλά, δεν έχει ταρζανιές πλέον. Σιγά και τι θα κάνουμε δηλαδή…

-Α… Σωστά. Λοιπόν… Μπορούμε όμως να κάνουμε διαχείριση αναμνήσεων. (Κι διηγώντας τα να κλαις;)

Ζ.

 

Με ελαφρά

πηδηματάκια

*ΔΕΝ έγινε κατορθωτό να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη σχετική δικαιοπραξία ώστε να αποκτήσει ο Δήμος το πανέμορφο κτίριο «Αβραάμ Μουσών» επί της Παλαιστίνης και Φαρμακίδου. Παρά την κοπιώδη προσπάθεια των δημοτικών παραγόντων που είχε προηγηθεί επί πολύ καιρό ώστε να συμφωνήσουν οι πολυάριθμοι κληρονόμοι που έχουν ποσοστό στο ακίνητο, τελικά ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι βαρέθηκαν ή αίφνης είχαν «μια δουλειά» κατά τις 10 το βράδυ. Κι έφυγαν από τη συνεδρίαση, συμπτωματικά πριν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο εκ του νόμου απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για να εγκριθεί. Την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια, σφυρίζοντας αδιάφορα.

***

*ΚΙ έτσι η υπόθεση αναβλήθηκε. Και τώρα βλέπουμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Ο πρόεδρος του Δ. Σ. είχε παροτρύνει εξαρχής τους δημοτικούς συμβούλους να μην φύγουν, σαν να ήξερε, εξηγώντας την ανάγκη παρουσίας τους. Και όταν τελικά διαπίστωσε τι συνέβη, στηλίτευσε τη συμπεριφορά τους. Γιατί το έκανε εκτός μικροφώνου και πρακτικών παραμένει ανεξήγητο. Αλλά κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο Δημ. Μαβίδης, που επρόκειτο να εισηγηθεί το θέμα, ζητούσε προσωπικά από συμβούλους να παραμείνουν για τη συζήτηση. Εις μάτην…

***

*ΕΤΣΙ κανένας από τους αποχωρήσαντες δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Κι αυτή η μαζική, συστηματική διαρροή από την αίθουσα μάλλον τους εξέθεσε.

Κανένας δεν έδειξε να έχει αντίρρηση στο να κάνει ο Δήμος την αγορά. Μάλλον θα ψήφιζαν υπέρ, αν έμεναν. Μπορεί όμως να ενοχλούσε το να την κάνει ο Καλογιάννης; Τι άλλο συμπέρασμα να βγάλει κάποιος. Τόσο παθιασμένη αντιπολίτευση; Και ποιος κερδίζει από παρόμοιες συμπεριφορές; Το ποιος χάνει βγάζει μάτι, η Λάρισα είναι πρωτίστως.

***

*ΛΟΙΠΟΝ παρόντες στην αρχή, που όμως αποχώρησαν σταδιακά από τη συνεδρίαση οι Δημ. Γεωργάκης, Κώστας Τσακίρης, Αντ. Πράπας, Β. Κυριτσάκας, Νίκος Μπαράς, σύσσωμη δηλαδή η παράταξη της Ρ. Καραλαριώτου, η οποία και αποχώρησε τελευταία. Η ενισχυμένη απαρτία φυλλορρόησε.

***

*ΕΦΥΓΑΝ διακριτικά επίσης, όχι μαζί, οι Κ. Τζανακούλης και Κ. Καλαμπαλίκης. Αλλά κι ο ανεξάρτητος Μάριος Ξηρομερίτης, μόνος του. Καθώς και η Αγγελική Παναγιωτοπούλου της παράταξης Νασιώκα, ο επικεφαλής της απουσίαζε εξαρχής. Αντιθέτως παρέμεινε η Μαίρη Καμηλαράκη της ίδιας παράταξης. Όπως και ο Ντ. Διαμάντος, μα και οι Παν. Κρίκης και Γ. Παζιάνας της «Συσπείρωσης». Αυτοί όμως δεν επαρκούσαν. (Θα δώσει άραγε κάποιος εξηγήσεις για τη στάση του. Απολύτως κατανοητό να καταψηφίζεις, να διαφωνείς, να αποχωρείς διαμαρτυρόμενος επίσης. Η εσκεμμένη κοπάνα δικαιολογείται;)

Ζ.

 

Μαντεψιές

*ΑΣΤΕΙΑΚΙΑ από Λαρισαίους μαθητές.

- Κέντρο μαντείας εκεί;

- Ναι, ποιος είναι;

- Εσύ θα μου πεις.

***

*- ΝΑΙ, γεια σας, μέντιουμ εκεί;

- Μάλιστα.

- Ξέρεις πού κρύβει η μάνα μου τα μελομακάρονα;

Ζ.

 

Οι συγγραφείς

*Η αβεβαιότητα και, η απομόνωση που αποτελούν στοιχεία της ύπαρξης ενός συγγραφέα έχουν και την αντίθετη πλευρά τους όταν η τύχη τού χαμογελάσει λιγάκι: Μπορούμε να πάμε στη Μαγιόρκα για δύο βδομάδες στον ήλιο εκτός εποχής, ενώ οι φίλοι μας είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη. Ή μπορούμε να βρούμε ένα φίλο που θα ταξιδέψει μ' ένα ξεχαρβαλωμένο ιστιοπλοϊκό από το Ακαπούλκο στην Ταϊτή και να μην μας νοιάζει πόσο θα κρατήσει η διαδρομή - κι επιπλέον πιθανότατα να βγάλουμε κι ένα βιβλίο από το ταξίδι.

Μια διάσημη συγγραφέας παρουσιάζει τον κλάδο και τον τρόπο δημιουργίας σε μια συναρπαστική έκθεση της τέχνης της. Η μαέστρος του είδους, η Πατρίτσια Χάισμιθ σε ένα βιβλίο της διαφορετικό από τα υπόλοιπα: «Πώς να γράψετε ένα μυθιστόρημα αγωνίας και δράσης», ο τίτλος. Αριστοτεχνικά δοσμένο το περιεχόμενο και με τακτ προς τους επίδοξους συγγραφείς. Δεν λέει «κάντε αυτό», εξηγεί απλώς γιατί αυτή το έκανε έτσι, τι σκεφτόταν γράφοντας.

***

*ΚΑΙ η ανάλυση συνεχίζεται για τους ενδιαφερόμενους: Η ζωή του συγγραφέα είναι πολύ ελεύθερη κι άνετη - κι αν υπάρχουν κακουχίες, είναι παρήγορο το γεγονός ότι δεν τις αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς, ούτε και θα τις αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς όσο υπάρχουν άνθρωποι. Τα οικονομικά είναι συνήθως πρόβλημα, και οι συγγραφείς πάντα ανησυχούν γι' αυτά. Οι περισσότεροι συγγραφείς και καλλιτέχνες τα πρώτα χρόνια χρειάζεται να κάνουν δύο δουλειές, τη μία για βιοπορισμό και την άλλη για να πραγματοποιήσουν το έργο τους. Και η πραγματικότητα ίσως είναι κάπως χειρότερη. Η Ένωση Συγγραφέων αναφέρει ότι το ενενήντα πέντε τοις εκατό των συγγραφέων στην Αμερική κρατούν και τις δύο δουλειές μια ολόκληρη ζωή. Όπως και οι πυγμάχοι, αρχίζουμε να «πέφτουμε» λίγο μετά τα τριάντα, και τότε αρχίζουμε να παραπονιόμαστε για τους φόρους και να νιώθουμε ότι στόχος της κοινωνίας είναι να μας αφήσει όλους άνεργους. Τότε καλό είναι να θυμόμαστε ότι καλλιτέχνες υπήρχαν ανέκαθεν και συνεχίζουν να υπάρχουν, πολύ πριν η ανθρωπότητα οραματιστεί τις κυβερνήσεις.

Ζ.

 

DROMOS CIU

* ΕΙΝΑΙ η οδός Ρόδου στα Ταμπάκικα. Δρόμος που μόλις πριν μερικές ημέρες ασφαλτοστρώθηκε, μετά και την αλλαγή δικτύου ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΛ. Προχθές καινούργιο δρόμο, τον έσκαψαν ξανά για να κάνουν σύνδεση φυσικού αερίου.

Μα δεν μπορεί επιτέλους να υπάρξει λύση; Φυσικά και να ικανοποιηθεί το αίτημα του πολίτη, να γίνει η δουλειά της ιδιωτικής εταιρίας ποιος αντιλέγει, αλλά και να μην χαλάνε δρόμοι που μόλις ασφαλτόστρωσε ο Δήμος. Δεν γίνεται;

Β.Κ.

 

ELAFIA CIU

* ΣΤΟΝ «Βοτανικό Κήπο Οιχαλίας» Τρικάλων όπου ανήκουν επέστρεψαν χθες τα έξι ελαφάκια, που είχαν εκτεθεί στο «Πάρκο των Ευχών». Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας με προχθεσινή της απόφαση ζήτησε τα ελάφια να απομακρυνθούν άμεσα από τον χώρο, όπως και έγινε δηλαδή.

Η απόφαση χαροποίησε τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα χαρούν το ίδιο και τα παιδιά. Ο Δήμος Λαρισαίων ήθελε τα ελάφια στο Πάρκο, όπως συμβαίνει και στον χώρο τους στα Τρίκαλα όπου τα επισκέπτονται σχολεία, αλλά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είχε τους λόγους της – που εξηγεί σε επιστολή της– να ζητήσει την απομάκρυνση των ζώων…

Β.Κ.

 

ERMOY CIU

* ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ οι έμποροι του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τα μέλη του Συλλόγου έντυσαν γιορτινά την Ερμού, φύτεψαν 20 έλατα και τα φώτισαν ενώ μια γιγαντοαφίσα στην είσοδο του πεζοδρόμου υποδέχεται τον κόσμο. Έτσι είναι αν δεν φροντίσεις το σπίτι σου, προκοπή δε βλέπεις.

Ν.Π.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass