Κατά παραγγελία

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2017 19:40 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκ 2017 20:40
*ΤΑΚΤΙΚΗ βλαχοσύναξη στο «Ποδήλατο» χθες μεσημεράκι, μέρες που ’ναι ενδείκνυται. Έξω χιόνι, μέσα γλέντι. Το λάλησε ο Μαντέλας, ο Πράπας ν’ ακομπανιάρει, κέρδιζε κι η ΑΕΛ, σούζα το κέφι…  Ζ. *ΤΑΚΤΙΚΗ βλαχοσύναξη στο «Ποδήλατο» χθες μεσημεράκι, μέρες που ’ναι ενδείκνυται. Έξω χιόνι, μέσα γλέντι. Το λάλησε ο Μαντέλας, ο Πράπας ν’ ακομπανιάρει, κέρδιζε κι η ΑΕΛ, σούζα το κέφι… Ζ.

*ΧΕΙΜΩΝΑΣ ρυθμισμένος στην εντέλεια ο φετινός. Μαλακός, ζεστός, ευγενικός, με λιακάδες, φθινοπωρινός χειμώνας ως τώρα. Και φτάνοντας στα Χριστούγεννα, χιόνι ακόμα και στα τσιμέντα της Λαρίσης.

Ούτε παραγγελία…

***

*ΩΣ άσπρη μέρα ξημέρωσε η μικρότερη μέρα της χρονιάς. Χειμερινό Ηλιοστάσιο χθες, όλα προγραμματισμένα. Χαμογελαστοί κυκλοφορούσαν το πρωί οι Λαρισαίοι ανάμεσα στις χιονονιφάδες. Διασταυρώνονταν και ξανασυστήνονταν μεταξύ του οι γνωστοί. Με κουκούλες, τραγιάσκες και καπέλα, σκουφιά και κασκόλ ως τη μύτη, προέκυπταν στιγμιαία αμφιβολίες.

Ζ.

Νοτιοδυτικά

*ΚΙ ο Λαρισαίος γεροτσομπάνης που ανησυχούσε για τον καιρό από συνήθειο, μακριά από δουλειές πια, θυμήθηκε την παλιά παροιμία τσεκάροντας την κατεύθυνση του χιονιά. «Άμα χιονίζει από τ’ν Πάτρα, πούλ’τσ’τα και φάτα». (Συνήθως βαστάει εννοούσε, δημιουργεί δυσκολίες για τα κοπάδια. Δημιουργούσε.)

Ζ.

Δεν φτάνουν

*Ο νεαρός Λαρισαίος έκανε τα σχέδιά του ενόψει της σημερινής μεγάλης κλήρωσης.

- Εν τω μεταξύ βρε παιδιά, η λοταρία της εφορίας σου δίνει 1000 ευρώ και το iphone έχει 1200. Δηλαδή να βάλουμε κι απ’ την τσέπη μας; (Κι αλί πάλι στους λογιστές, ξανά τζάμπα υπερωρίες σήμερα, λειτουργώντας ως πρακτορεία του ΟΠΑΠ.)

Ζ.

Κάρτες

* ΟΙ ΕΥΧΕΤΗΡΙΕΣ ηλεκτρονικές κάρτες, έχουν δύο πλεονεκτήματα: Κάνεις ομαδική αποστολή, που σημαίνει ότι δεν θα ξεχάσεις κανέναν να του ευχηθείς «Χρόνια Πολλά» και φυσικά δεν κοστίζουν οικονομικά.

Η τεχνολογία βοηθά τους Έλληνες στην κρίση!

Λ.Κ.

Δεν κατάλαβε

*ΑΠΟ πολλούς μπορεί να διέφυγε, όμως η άκρως απαξιωτική αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μουσείο του Κιλελέρ αναδείχθηκε από την Άννα Βαγενά. Για να επικρατήσει σιγή, αμηχανία τουλάχιστον μεταξύ των τοπικών παραγόντων της ΝΔ. Άλλωστε κι ο δήμαρχος Θαν. Νασιακόπουλος που πρωτοστατεί στην υπόθεση, καθαρόαιμος ΝΔ είναι.

***

*ΜΙΛΩΝΤΑΣ για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ ξιφούλκησε για ένα ακόμη θέμα. «Συστήσατε σαράντα οκτώ καινούργιους κρατικούς φορείς. Και βέβαια, το αγαπημένο μου –το έχετε ξανακούσει - Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος. Είναι απολύτως απαραίτητο στην κατάσταση της χώρας σήμερα; Θα μπει ένα τέλος σ’ αυτό το κομματικό κράτος.» (Σαν να τον πήραν στον λαιμό τους οι Αθηναίοι σύμβουλοί του, πιθανόν οι ίδιοι που είχαν σκαρφιστεί και το σκηνικό με το σανό στο Βλαχογιάννι. Οι οποίοι δείχνουν να μην έχουν ιδέα από ύπαιθρο κι αγροτιά, μονάχα σχέδια στα χαρτιά.)

Ζ.

Η όαση

της κολάσεως

*ΚΙ ενώ κάποιοι προβλέπουν ότι το σχέδιο του Εμπορικού Συλλόγου για τη γιορτή «Ερμού όπως παλιά…» μπορεί να εξελιχθεί σε «Ερμού όπως ποτέ…» κι αντί για Βηθλεέμ να επικρατήσει κλίμα Παλαιστίνης, παρεμβαίνει χριστουγεννιάτικα ο Γιάννης Μότσιος. Ως πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου που έχει ο ίδιος συστήσει, με επιστολή του προς τον δήμαρχο.

***

*«ΔΗΜΑΡΧΕ, στα έχω πει προφορικώς και εγγράφως, μερικοί αυλοκόλακες και αρμόδιοι δίπλα σου σε εκθέτουν, προτάσσουν τα συμφέροντα υπότροπων παρανομούντων εις βάρος των πεζοδρόμων» αναφέρει μεταξύ άλλων. Και συνεχίζει σε πρώτο πρόσωπο, δεν χρειάζεται να μένει πια κρυφό ποιος ενεργεί και φέρνει την πρόοδο. «Αφού επί 3 χρόνια καμία απάντηση δεν πήρα στις προτάσεις μου για την αναβάθμιση της Ερμού, προβήκαμε στην ανακαίνιση χωρίς άδεια της Δημοτικής Αρχής. Ελπίζω να με τιμωρήσουνε… Σήμερα η Ερμού είναι σημείο αναφοράς και ο καλύτερος πεζόδρομος της Λάρισας χάρις στις δικές μου και μόνο προσπάθειες, αφού την ανακαίνισα, απομάκρυνα αυτοκίνητα, μηχανάκια κλπ ερχόμενος σε αντιπαράθεση και με εμπόρους της Ερμού ακόμη, κάτι που δεν έκαναν χρόνια οι αρμόδιοι».

***

*«Η όαση και η κόλαση» τιτλοφορεί τον επίλογό του ο Γ. Μότσιος. «Συγκρίνατε την Ερμού που την ευθύνη έχει ο σύλλογός μας και απέναντι την είσοδο της Ρούσβελτ που την ευθύνη έχει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και βγάλτε συμπέρασμα το ποιος αγωνίζεται για το καλό των πεζοδρόμων και ποιοι προασπίζονται τα συμφέροντα των υπότροπων παρανομούντων». (Κατόπιν τούτων ποιος αμφιβάλλει ότι θα γίνει κόλαση αν εισβάλλουν οι δυνάμεις Παπαδόπουλου-Καλογιάννη στη Βόρεια Ερμού, πάνω από τον Παράλληλο της Κύπρου;)

Ζ.

Χιόνι ώμου

*- ΜΠΗΚΕ πελάτης στο μαγαζί, τι έγινε τον ρωτάω άρχισε να χιονίζει έξω, όχι μου απαντάει, αφού έχεις χιόνι στους ώμους του λέω, μη τα πολυλογώ τον έχασα από πελάτη, πιτυρίδα ήταν.

***

*ΣΤΟ κλίμα του καιρού και οι κουβεντούλες των Λαρισαίων.

-Να σου πω ένα κρύο;

-Για πες…

-Έξω έχει μείον 2.

***

*- ΧΕΙΜΩΝΑΣ ρε φίλε, σε πλησιάζει η άλλη φορώντας ένα λεπτό μπλουζάκι και δεν ξέρεις αν κρυώνει ή χαίρεται τόσο πολύ που σε βλέπει.

Ζ.

Διπλή ήττα

*- ΔΕΝ τα πάει και τόσο καλά τελευταία η ΝΔ στη Λάρισα…

Η συζήτηση στην παρέα περιστρεφόταν στις πρόσφατες κάλπες.

-Μήπως θα έπρεπε να δίνει κανονικά χρίσμα και να το παλεύει πιο φανερά; Και οι δύο που υποστήριξε ανεπίσημα έχασαν.

-Κι ας φαίνεται σε άνοδο το γαλάζιο στρατόπεδο…

-Έτσι λένε. Όμως κι ο Γραβάνης στον Δικηγορικό Σύλλογο και ο Αδάμ στο Επιμελητήριο απέτυχαν.

-Διπλή ήττα, ίσον θήτα. Θάλασσα τα έκαναν.

-Λες να τριτώσει; Για κοίτα, τι εκλογές ακολουθούν;

Ζ.

Διαλείμματα

* ΤΑ διαλείμματα έγιναν ο εφιάλτης των εκπαιδευτικών, χθες στα δημοτικά σχολεία της Λάρισας. Μόλις χτυπούσε το κουδούνι, οι μαθητές φορούσαν γρήγορα-γρήγορα τα μπουφάν τους και ξεχύνονταν στην αυλή να παίξουν με τις νιφάδες χιονιού.

Όταν ξαναχτυπούσε το κουδούνι για μάθημα, άντε να τα μαζέψεις!

«Μπείτε στις τάξεις, χτύπησε το κουδούνι. Γιάννη δεν το άκουσες; Και εσύ Μαρία, Γιώργο, Κωνσταντίνα, Θανάση…» φώναζε η δασκάλα, που σχεδόν όλη η τάξη παρέμενε έξω.

Λ.Κ.

Περί δώρων

*ΟΙ νεαρές Λαρισαίες, στον καφέ μετά τα ψώνια, είχαν τα κέφια τους.

- Σήμερα νομίζω είναι μια καλή μέρα για να αποφασίσετε τι δώρο θα μου κάνετε τα Χριστούγεννα.

***

*-ΚΑΛΕ, έστειλα γράμμα στον Άγιο Βασίλη να του ζητήσω το δώρο μου. Πρώτη φορά μου απάντησε φέτος. ''Είσαι τριάντα χρονών, ξεκόλλα''...

***

*- ΕΜΕΝΑ πάντως, ποτέ δεν κατέβηκε ο Άγιος Βασίλης απ’ την καμινάδα να μου φέρει δώρο. Ίσως επειδή στο σπίτι είχαμε καλοριφέρ.

Ζ.

Αντανακλαστικά

*ΚΙ όμως η πρώτη δουλειά που έκανε χθες το πρωί η Λαρισαία ήταν να τηλεφωνήσει στην εφημερίδα για να μάθει αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Λίγες νιφάδες χιόνι είναι αρκετές να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά, ευαισθητοποιημένα άλλωστε από τον περσινό χιονιά. Έτσι γλυκά το είχε ξεκινήσει, αμέριμνοι χαίρονταν οι Λαρισαίοι πριν τους πλακώσει το χιονοπάπλωμα.

Ζ.

Στην ουσία

*Ο νουνεχής Λαρισαίος είχε μπει ανάμεσα στη μικτή πολιτικά παρέα που ως συνήθως διαφωνούσε. Με τον καθένα να εντοπίζει το αδύνατο σημείο του αντιπάλου και να επικεντρώνει σ’ αυτό εφευρίσκοντας επιχειρήματα ή ανασύροντας απ’ τη φαρέτρα όσα προσφέρουν οι φίλα προσκείμενοι αναλυτές.

-Βρε, τους έλεγε, πρέπει να σταματήσουν αυτά. Δεν μπορεί να συνεχίσει ο καθένας το βιολί του.

Κι εξηγούσε ότι δεν γίνεται να πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα βγάλει τη χώρα απ’ τα μνημόνια που κι εκείνος υπέγραψε εκών άκων, ‘’θα, αν και πως…’’. Μα ούτε και να αντιδρούν λυσσαλέα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μηδενίζοντας κάθε προσπάθεια και λησμονώντας ποιος οδήγησε τη χώρα στο σημερινό της χάλι.

-Βρε, παραμένουμε μια χρεοκοπημένη χώρα, στο έλεος των δανειστών. Ας δούμε μαζί τι μπορούμε να περισώσουμε, μπας και φέρουμε τούμπα σιγά-σιγά το σκηνικό. Τι δεν καταλαβαίνετε…

Ζ.

Επί παντός

*ΟΙ μεσήλικες Λαρισαίοι, σταθερά σε ρεπό εν συντάξει διατελούντες, περί άλλων ετύρβαζαν, περί ανέμων και υδάτων κατά κανόνα.

- Αν ο Ηρακλής ζούσε σήμερα, η Λερναία Ύδρα θα είχε τη μορφή λογαριασμών. Με το που θα πλήρωνε έναν, θα έσκαγαν στο καπάκι δύο νέοι.

***

*- Ε, λοιπόν δεν έχω γνωρίσει γυναίκα που να απατάει τον άντρα της για δεύτερη φορά. Όλες για πρώτη. Μα όλες…

***

*- ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, έμαθα ότι έκαναν σήμερα στην υπηρεσία άσκηση σεισμού. Αντί να εκκενώσουν τα γραφεία, αγκαλιάζονταν και φιλιούνταν που σώθηκαν...

Ζ.

Εγκλωβισμένοι

στο Ταχυδρομείο

*Την περασμένη Παρασκευή είχε βρεθεί το απόγευμα στο Ταχυδρομείο. Και διηγείται γλαφυρά την περιπέτειά του: Κόσμος πάρα πολύς. Αυτή τη μέρα διάλεξα κι εγώ να εξυπηρετηθώ. Έπιασα μια καρέκλα και περίμενα υπομονετικά. Οι υπάλληλοι δούλευαν ασταμάτητα και ευσυνείδητα και εξυπηρετούσαν τους πελάτες όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Μετά από δυόμισι ώρες αναμονής ήρθε η σειρά μου. Η ώρα ήταν 8.30 και το κατάστημα έπρεπε να κλείσει. Λογικό.

***

*ΚΑΙ ξεκίνησαν τα πιο δύσκολα: Όντας στο ταμείο άκουσα που ανήγγειλαν ότι όσοι είναι μέσα και θέλουν να φύγουν, να το κάνουν τώρα, γιατί μετά θα πρέπει να συγκεντρώνονται 20 άτομα για να τους βγάζουν από την πίσω πόρτα. Υπέθεσα ότι θα ήμουνα κι εγώ σ’ αυτούς, που θα έβγαιναν, αφού έκανα μόλις τρία λεπτά στο ταμείο. Λάθος! Έφυγε η πρώτη φουρνιά και δεν πρόλαβα. Έπρεπε τώρα να περιμένω τουλάχιστον μισή ώρα να μαζευτούν 20 άτομα. Διαμαρτυρήθηκα, αλλά μάταια. Οι δυόμισι ώρες αναμονής δεν με πείραξαν, αλλά αυτή τη μισή ώρα ένιωσα αιχμάλωτος, έγκλειστος, αφού ήταν αδύνατο να φύγω με δική μου βούληση. Κάποια κυρία παραπονιόταν ότι πονούσε το στομάχι της, αλλά θεώρησαν ότι το χρησιμοποιούσε σαν πρόφαση για να φύγει. Απάνθρωπη αντιμετώπιση.

***

*ΗΡΘΕ όμως η απελευθέρωση: Μετά από παρακλήσεις πολλών, ανακοίνωσαν ότι επειδή κάποιοι δεν αισθάνονται καλά, νά ’ρθουν γρήγορα να τους βγάλουμε από την πίσω πόρτα, κρυφά. Βγήκα έξω και ένιωσα ελεύθερος. Από τι όμως; Έκανα κάτι; Γιατί μου στέρησαν την ελευθερία μου, έστω και μισή ώρα; Σήμερα που όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα; Κάτι που γίνεται στις Τράπεζες ίσως; Ή να έχουν ένα φύλακα να προσέχει να μην μπει άλλος πελάτης, αλλά μόλις τελειώνει κάποιος να του ανοίγει να βγει; Πολλές λύσεις θα υπάρχουν, για να μη νιώσει κανείς όπως ένιωσα εγώ. Ο διευθυντής έχει να πει κάτι; (Προφανώς προσωπικό θέλει κι αυτός για να κάνει τη δουλειά του. Μάλλον θα τον βοηθήσει η διαμαρτυρία. Από πότε έχουν να γίνουν προσλήψεις στα ΕΛΤΑ…)

Ζ.

Μαζεύτηκαν

πολλά

*Ο υπερβολικά τσιγκούνης Λαρισαίος έχει πάει στην τουαλέτα. Την ώρα που ανεβάζει το παντελόνι του, του πέφτει ένα εικοσάλεπτο μέσα στη λεκάνη. Το βλέπει και τρελαίνεται.

Κάνει έτσι να το πιάσει και μετά σκέφτεται ‘’μα να βάλω το χέρι μου εκεί μέσα; Άστο, δεν βαριέσαι…’’. Την ώρα που πάει να φύγει το ξανασκέφτεται. ‘’Όμως και 20 λεπτά, είναι 20 λεπτά, δεν τα πετάς…’’

Σκύβει αλλά εκεί που πάει να βάλει το χέρι του διστάζει. ‘’Άντε μωρέ που θα βάλω το χέρι μου εκεί μέσα για ένα εικοσάλεπτο...’’

Στρίβει και φεύγει. Αλλά, πριν φτάσει στην πόρτα σταματάει και ξαναγυρίζει πίσω. Με μια αποφασιστική κίνηση βγάζει 1 ευρώ από την τσέπη του και το ρίχνει μέσα στη λεκάνη. ‘’Ε τώρα, είναι πολλά τα λεφτά’’. Και ανασκουμπώνεται.

Ζ.

Πάρτι

* ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ πάρτι, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα θα διοργανωθεί σήμερα το βράδυ στο πάρκο Αλκαζάρ. Οι γιορτές μπορεί να είναι περισσότερο για τα παιδιά να είναι αυτά ο λόγος που θα επισκεφθεί κάποιος το «Πάρκο των Ευχών» αλλά και οι μεγαλύτεροι θέλουν να διασκεδάσουν.

Χορός και διασκέδαση, λοιπόν, με χάλκινα Γουμένισσας.

Ζ.Π.

 

 

KI EPI GHS EIRHNH

*ΚΙ επί γης Ειρήνη… Ω έλατο, ω έλατο στην Ελάτεια, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση αντάμα στο άναμμα του Δέντρου. Η εκ Συκουρίου Μίνα Ζαμπέκα της παράταξης του δημάρχου Κολλάτου κι ο Θαν. Καραναστάσης, απ' τους Γόννους, από την άλλη πλευρά του ποταμού, της παράταξης Μανώλη.

Ζ.

 

 

MERES GIORTINES ENDEIKNYNTAI

*ΜΕΡΕΣ γιορτινές ενδείκνυνται για συναντήσεις παλιών φίλων. Οπότε νάτοι, ξανά μαζί οι παλιοί Λαρισαίοι συνάδελφοι. Μα τι είν' αυτό, ‘’Reunion’’ Ενωσιτών; Καλά, αυτοί έφυγαν νωρίς, πρόλαβαν πριν βουλιάξει η ναυαρχίδα της Ένωσης Συνεταιρισμών.

Ζ.

 

 

PROFHTIKO STIGMIOTYPO

*ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ το στιγμιότυπο. Μαζί επισκέφθηκαν την εφημερίδα στη γιορτή της, ο Αιμίλιος Νταγιάννης που είχε αναδειχθεί ξανά πρόεδρος στο Οικονομικό Επιμελητήριο με σχήμα συνεργασίας και ο Σωτήρης Γιαννακόπουλος που ακολούθησε ακριβώς τον ίδιο δρόμο στο Επιμελητήριο.

Ζ.

 

 

GHRASKV AEI DIDASKOMENOS

ΓΗΡΑΣΚΩ αεί διδασκόμενος», το νέο μότο του Κώστα Αγοραστού. Πόσο μάλλον άμα διδάσκει η Ασημίνα Κουτσουνούρη.

Ζ.

 

 

NA PAIJEI MPASKET XRHSTIDHS

*ΝΑ παίξει μπάσκετ βρέθηκε στη Λάρισα ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, είχε όμως και τις επαφές του με το κόμμα και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τοπικά, τον Βαγγέλη Γιαννούλα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass