Προς πασχαλινά

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2017 20:27

*ΕΚΑΝΕ ο καιρός πρόβα Χριστουγέννων, χιόνια στο καμπαναριό, για την ακρίβεια πασπάλα. Κι ύστερα ανακάλεσε, εμφανίζεται μετανοιωμένος.

Ο ήλιος ανέλαβε ξανά υπηρεσία κι όλα δείχνουν ότι το πάει για πασχαλινά Χριστούγεννα. Με λιακάδες και το θερμόμετρο στα διψήφια.

Ζ.

Στη σειρά

*- ΤΗΝ Τρίτη, που είναι Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων καθόμαστε. Πρώτη μέρα δουλειάς ξανά την Τετάρτη.

Ο Λαρισαίος μετρούσε στα δάχτυλα, σαν να έπαιζε κιθάρα, τις μέρες που έρχονται. Κι όταν έφτασε να κλείσει και τον αντίχειρα, στην Πέμπτη, σκέφτηκε ότι είχε και μικρό υπόλοιπο αδείας.

Ζ.

Μελοκαμάρωναν

*ΗΜΕΡΙΔΑ μελομακάρονου χθες στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων, ο καθείς συνεισέφερε κατά το δυνατόν κι όλοι μελοκαμάρωναν.

- Το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία της Ελλάδας είναι ρε παιδιά που τρώμε μόνο ένα μήνα μελομακάρονα.

***

*- Η άλλη πάλι, νόμιζε ότι η άχνη μπαίνει για χιονισμένη διακόσμηση στους κουραμπιέδες. Κι έριξε και στα μελομακάρονα.

***

*- ΤΡΩΩ ένα μελομακάρονο και βάζω και ένα πίσω από το αυτί για αργότερα.

***

*- ΣΚΟΝΤΑΨΑ ρε παιδιά κι έπεσα με τα μούτρα. Στα μελομακάρονα.

Ζ.

Στον τζόγο…

* ΣΤΟΝ τζόγο όλοι… Είχαμε τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, έχουμε και τη φορολοταρία πλέον. Σήμερα λοιπόν η σούπερ κλήρωση. Από 1.000 ευρώ σε 10.000 τυχερούς, κληρώνει σήμερα. Ανυπομονησία για τη νέα κλήρωση από όσους έχουν κάνει έστω και μία συναλλαγή με πλαστικό χρήμα…

Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα των δημοσίων κληρώσεων τα γκρίζα χρώματα της οικονομίας φωτίστηκαν από τη λάμψη του τζόγου… Βέβαια το μέτρο αποσκοπεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ως προς τον στόχο δεν υπάρχει αντίρρηση. Σε μια χώρα που έχει αρνητικό προβάδισμα στην παραοικονομία και το "μαύρο χρήμα", οι κληρώσεις είναι ένας τρόπος για να φανερωθούν και να φορολογηθούν οι συναλλαγές… Έστω και με λίγο από τζόγο.

Γ.Ν.

Ιερά και όσια

*ΕΚΛΕΙΣΑΝ μεσ΄ τη βδομάδα τα σχολεία, συνήθεια παλιά, για να ψηφίσουν οι καθηγητές. Οι οποίοι μπορούν να πάνε στην κάλπη μονάχα πρωινές ώρες εργάσιμης ημέρας. Πάει καλά, εκλέχθηκε η νέα διοίκηση της ΕΛΜΕ.

Κι ύστερα ήταν να συγκροτηθούν σε σώμα. Ορίστηκε συνεδρίαση βραδάκι Παρασκευής. Αμ δε… Είχαν ξεκινήσει οι χριστουγεννιάτικες διακοπές του κλάδου. Να παραβιάσουν οι συνδικαλιστές τα ιερά και τα όσια; Είπαμε να προσφέρουν στα κοινά αλλά όχι και τέτοια θυσία. Λογικό κι επόμενο να μην προκύψει απαρτία, κάποιοι είχαν φύγει. Κι έτσι προεδρείο στις 9 Ιανουαρίου πια.

Ζ.

Μισή

*ΧΑΡΑ ο Τρικαλινός που θα ταξίδευε Παρασκευή από Αθήνα για τα Χριστούγεννα… Θα κέρδιζε μισή ώρα δρόμο με τον καινούργιο δρόμο, τον Ε-65. Και τελικά έχασε μισή μέρα μπλοκαρισμένος στα χιόνια.

***

*ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ και δικαίως ο άλλος.

- Τον Τσίπρα σας μέσα, κόψατε την Ελλάδα στα δύο.

-Δίκιο έχεις… Άμα είχαμε τον Μιχαλολιάκο, θα είχε βγάλει τα τανκς, θα άνοιγε ο δρόμος με τις ερπύστριες.

Ζ.

Αποχρώσεις

* ΤΟ συνθηματάκι κερδίζει συνεχώς έδαφος τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο. «Ψωνίζουμε μόνο από ελληνικά μαγαζιά στη Λάρισα» η προτροπή ολοένα και περισσότερων Λαρισαίων στον «μεγάλο αδελφό» με το συνθηματάκι να έχει πολλές αναγνώσεις και εύλογα ερωτηματικά. Για παράδειγμα προτιμήστε ελληνικά μαγαζιά ή αποφύγετε παραρτήματα πολυεθνικών; Προτιμήστε μαγαζιά Ελλήνων ή αποκλείστε μαγαζιά αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα και τη Λάρισα;

Καθένας μπορεί να το διαβάσει από όποια όψη επιθυμεί. Το νόμισμα όμως είναι το ίδιο και εύκολα μπορεί να υποστηριχθεί ότι το σύνθημα έχει αποχρώσεις ενδείξεις ρατσισμού, ασύμβατες με τη σωστή λειτουργία της αγοράς, που έχει τους δικούς της κανόνες.

Δ.Κ.

Εντός

*ΣΙΓΑ που δεν θα έβρισκαν οι Λαρισαίοι μαθητές.

-Να τα πούμε;

-Να τα πείτε.

-Να μπούμε μέσα;

-Γιατί;

-Γιατί δεν τα ξέρουμε απ' έξω.

Ζ.

Ιδιωτικός δρόμος

*ΠΟΛΛΟΙ από τους εγκλωβισμένους στα χιόνια έβριζαν τον Κ. Μπακογιάννη. Στην περιοχή του περιφερειάρχη Στερεάς προέκυψε το πρόβλημα στην εθνική. Και ποιος θα τον υπερασπιζόταν, οι συριζαίοι; Ή μήπως οι μητσοτακικοί…

***

*ΔΕΝ ήθελε και πολλή σοφία για να καταλήξει ο Λαρισαίος σε συμπέρασμα.

-Βρε παιδιά εγώ ξέρω ότι βρισκόμουν σε ιδιωτικό δρόμο. Πληρώνω ακριβά στην εταιρία που εκμεταλλεύεται τα διόδια. Και θέλω να κινούμαι. Δικός τους είναι, αυτοί πρέπει να τον κρατάνε ανοιχτό. (Όντως, η εταιρία έχει το γενικό πρόσταγμα για τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, ούτε καν η Τροχαία.)

Ζ.

Χρήσιμη Γνώση

*ΜΕΡΕΣ που είναι, με το βιβλίο να παραμένει για πολλούς στην πρωτοκαθεδρία των χριστουγεννιάτικων αγορών, έγινε αισθητή η απουσία της ‘’Γνώσης’’. Το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Λάρισας έκλεισε πριν λίγο καιρό. Θύμα κι αυτό της κρίσης και της δραματικής αλλαγής που προέκυψε στον χώρο του βιβλίου. Εδώ έκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας στην Αθήνα, μετά από 120 χρόνια λειτουργίας, ο Ελευθερουδάκης επίσης δεν άντεξε.

***

*ΣΤΑ 1976, σαράντα ένα χρόνια πριν, οι νεαροί τότε Γιώργος Μπαλογιάννης και Στέλιος Τσιανίκας, φίλοι και συνέταιροι άνοιξαν τη ‘’Γνώση’’ με μεράκι. Επί της οδού Παπακυριαζή, έναντι Επιμελητηρίου. Ένα καθαρόαιμο βιβλιοπωλείο, όχι χαρτικά ή παιχνίδια, μονάχα βιβλία. Μ΄ αυτή την ιδιαίτερη μυρωδιά, τα απέραντα ράφια του. Κι εκτός από το απλό αναγνωστικό κοινό, το βιβλιοπωλείο έγινε τόπος συνάντησης των πνευματικών ανθρώπων της Λάρισας. Στέκι για πολλούς, σημείο σχεδόν καθημερινής διέλευσης. Χωρίς τα κινητά ακόμη, πιο δύσκολη η επικοινωνία, αρκετοί άφηναν σημειώματα, φακέλους, υλικό, που θα το έπαιρνε κάποιος άλλος περνώντας.

***

*ΟΙ ιδιοκτήτες του καμαρώνουν ότι ήταν οι πρώτοι εν Ελλάδι, που καθιέρωσαν τις παρουσιάσεις βιβλίων. Στη Λάρισα λένε πρωτοξεκίνησαν πανελλαδικά, μέσα στο βιβλιοπωλείο αρχικά, σε αίθουσες της πόλης εν συνεχεία, όταν πλήθυναν και τα ακροατήρια. Όλοι οι εν ζωή μεγάλοι συγγραφείς πέρασαν από τη ‘’Γνώση’’. Και σημαντικοί πολιτικοί όλων των αποχρώσεων. Πολλοί Λαρισαίοι γνωρίστηκαν μέσω του βιβλιοπωλείου και μέσα σ΄ αυτό, ποικίλες σχέσεις αναπτύχθηκαν.

***

*ΚΑΠΟΙΑ στιγμή ήρθαν στα πράγματα οι επίγονοι. Ως συνέταιροι ακολούθησαν οι δυο γιοί των ιδρυτών, ο Γιάννης Τσιανίκας κι ο Κώστας Μπαλογιάννης. Η κατάσταση είχε αρχίσει να δυσκολεύει όμως. Έγιναν προσπάθειες προσαρμογής και αλλαγές. Το βιβλιοπωλείο μετακινήθηκε στην Ανθ. Γαζή, απέκτησε κι ένα μικρότερο αδελφάκι στην Κούμα. Η Λάρισα συνέχιζε να αγκαλιάζει τη ‘’Γνώση’’. Ωστόσο ο νόμος της βαρύτητας αποδείχτηκε αμείλικτος, τα ρολά κατέβηκαν. Ήρεμα, δίχως κρότο.

***

*ΔΕΝ έφταιξε τόσο η κρίση, η γενικότερη κατάσταση στην αγορά. Ήταν κυρίως που στον χώρο εισέβαλλαν τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που πουλάνε και βιβλία. Αδύνατον να ανταγωνιστεί ένας βιβλιοπώλης τέτοιους τζίρους και εξ αυτών χαμηλές τιμές. Καταργήθηκε και το καθεστώς της ενιαίας τιμής βιβλίου, ήρθε κι έδεσε, πάει ο νόμος που όριζε ότι παντού στη χώρα ένα βιβλίο μέχρι τριών ετών παλιό πωλούνταν στην ίδια τιμή. Προφανές το γιατί συνέβη και υπέρ ποίων λειτούργησε αυτό. (Κι η ‘’Γνώση’’ παραμένει πολύτιμη ανάμνηση για πάρα πολλούς Λαρισαίους.)

Ζ.

Απορίες

*ΕΙΧΑΝ αποφασίσει να ακριβολογούν οι Λαρισαίοι μαθητές. Κι αμέσως προέκυψαν απορίες.

- Με πιάσανε τα γέλια...

- Σε κυνηγούσαν χρόνια;

***

*- ΑΥΤΟ το "τρέχω και δε φτάνω" πού σταματάει, ξέρει κανείς;

Ζ.

Τη γλίτωσε

*ΕΤΟΙΜΑΖΟΤΑΝ ν΄ αναχωρήσει για Λάρισα προχθές ο Μ. Χαρακόπουλος, τελευταία στιγμή τον ειδοποίησαν απ΄ το κόμμα, συναγερμός, ο Μητσοτάκης θα πήγαινε στο Εφετείο να υπογραμμίσει την καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης. Στο πλευρό του φυσικά κι ο αρμόδιος σκιώδης υπουργός. Τυχερός ο Λαρισαίος, εν τω μεταξύ πληροφορήθηκε και την εμπλοκή στην εθνική οδό, γλίτωσε την ταλαιπωρία αναβάλλοντας την αναχώρηση για χθες. (Παράπλευρες ωφέλειες.)

Ζ.

Καταγγελίες

* ΕΙΝΑΙ φυσικό η κίνηση στην Πολεοδομία του Δήμου να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει πιάσει πάτο, οι νέες οικοδομές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και ως εκ τούτου από άποψη έκδοσης νέων αδειών τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί αρκετά και ουδείς μπορεί να επικαλεστεί φόρτο εργασίας.

Υπάρχει όμως και εκείνο το κομμάτι των καταγγελιών, που δεν αφήνει την υπηρεσία να πάρει ανάσα. Καταγγελίες επί δικαίων και αδίκων, καταγγελίες από γείτονες που ακολουθούν τους κανόνες της καλής γειτονίας. Να ΄χει να ασχολείται η υπηρεσία για να είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες…

Δ.Κ.

Αίμα

* ΔΙΑΒΑΖΕ στην «Ε» την έκκληση του ΓΝΛ προς τους αιμοδότες, καθώς οι ανάγκες σε αίμα είναι πάντα, αλλά και ειδικά αυτή την περίοδο αυξημένες. Και αμέσως τηλεφώνησε με μια δόση οργής: Είμαι αιμοδότης από την Ελασσόνα (τα στοιχεία στη διάθεση της «Ε»), πήγα την περασμένη εβδομάδα να δώσω αίμα για λογαριασμό συμπολίτη που το είχε ανάγκη. Είχαν σπεύσει κι άλλοι, οι 5 φιάλες που ζητούσαν είχαν καλυφθεί. Συγγενής ωστόσο του νοσηλευόμενου μας παρότρυνε να δώσουμε, στη λογική δεν θα πάει χαμένο.

Δεν είχα αντίρρηση, διηγούνταν, αλλά… η απόκριση δεν ήταν και η καλύτερη. Σαν να μη το ήθελαν έλεγε…

…Και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε.

Δ.Χ.

Ψιλοτρώγοντας

*ΕΛΕΓΑΝ τα δικά τους οι Λαρισαίοι μεσήλικες.

- Από το χθεσινό, ξέφρενο Σαββατόβραδο εμένα πιο πολύ μου άρεσε η στιγμή που ήρθαν τα σουβλάκια.

***

*- ΟΤΑΝ μου λέει η γυναίκα μου ότι θα φτιάξει κεφτέδες το μεσημέρι, ξέρω ότι το βράδυ θα παραγγείλουμε. Οι κεφτέδες δεν είναι ποτέ αρκετοί.

Ζ.

Ο Καρυοθραύστης

* ΣΙΓΟΥΡΑ πολλά δώρα δέχθηκε αυτές τις μέρες ο Κώστας Αγοραστός, αλλά αυτό που τον συγκίνησε ιδιαίτερα, λόγω της ευχής που το συνόδευε προήλθε από ένα σχολείο του Βόλου, οι καθηγητές του οποίου δώρισαν στον περιφερειάρχη έναν Καρυοθραύστη και αυτό γιατί όπως εξήγησαν «τους θυμίζει έναν άνθρωπο χωρίς φόβους, με γενναιότητα». Έτσι κι ο κ. Αγοραστός ξεκίνησε το βίντεο που ανέβασε στο facebook με τις εορταστικές ευχές, μαζί τους.

Γ.Ρ.

Την κολοκυθιά

*- ΑΛΛΟΙ έκαναν το κουμάντο τους, οργάνωσαν την υπόθεση εξοικονόμησαν τα χρήματα, κι ήρθαν μετά οι μουστερήδες να κάνουν τη μοιρασιά;

Πρώτη φορά στα χρονικά μείωση των δημοτικών τελών. Σχολιαζόταν όμως στην παρέα των Λαρισαίων η στάση της αντιπολίτευσης.

- Όχι πέντε τα εκατό μείωση, πόσο, κάντο δέκα, και γιατί δέκα, ε πόσο, να πούμε δεκαπέντε τα εκατό; Να μην το κάνουμε είκοσι;

-Την κολοκυθιά έπαιζαν; Είναι σοβαροί;

-Ε, λιγάκι παλαιολιθικοί μονάχα.

Ζ.

Αλιευτικό

καταφύγιο

* Η έγκριση υπογραφής Προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση αλιευτικού καταφυγίου Στομίου» και η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών θα απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι απαιτούμενες γεωλογικές εργασίες και ετοιμάστηκε ο φάκελος για το πρόγραμμα Αλιείας. Το καταφύγιο του Στομίου θα είναι το τέταρτο που αποκτά η Θεσσαλία.

Γ.Ρ.

 

S AYTO TO UEATRO POY RUAME

*Σ’ ΑΥΤΟ το θέατρο πού ’ρθαμε, πέτρα να μη ραγίσει… (Τα λαρισόπουλα θα ξεχυθούν και σήμερα για κάλαντα. Κι ας είναι κρίση, δεν θέλει τσιγκουνιές.)

Ζ.

 

 

 O PROXUESINOS APOKLEISMOS STH XIONISMENH KOKKALHS

* Ο προχθεσινός του αποκλεισμός στη χιονισμένη εθνική οδό, τα εορταστικά του σχέδια στον νομό και τα νέα του καθήκοντα που προέκυψαν από την αναβάθμισή του στην ιεραρχία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απασχόλησαν τη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας δεξιώθηκε χθες το μεσημέρι τους ανθρώπους των ΜΜΕ στις «12 Ώρες» και είχε την ευκαιρία να μάθει και να πει πολλά, τα οποία λόγω της περίστασης δεν δημοσιοποιούνται…

 

 

XALAROS KAI EYDIAUETOS AGORASTOS

*ΧΑΛΑΡΟΣ και ευδιάθετος ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, στο κλίμα των ημερών, βρέθηκε χθες στα γραφεία της εφημερίδας. Για τις καθιερωμένες ευχές και για κουβεντούλα.

 

MPASKET EPAIZE GEVRGIADHS

*ΜΠΑΣΚΕΤ έπαιζε στη Λάρισα ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, ο αδελφός του Άδωνι, βιβλίο πάλι κρατούσε στα χέρια.

Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass