Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν έκανε ποτέ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2018 19:45

*ΤΑ είχαν πει οι «Locomondo», τραγουδώντας προ δεκαπενταετίας, δεν τους πίστευαν, υπερβολές έλεγαν οι περισσότεροι.

Κι όμως. «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα… Κρύο δεν έκανε ποτέ…». Κι ήρθε ο φετινός χειμώνας, με τη δικαίωση. (Τώρα τα καφεμπάρ της Λάρισας κατέβασαν χαμηλότερα τα πλεξιγκλάς προστατευτικά, στο μεσοχείμωνο.)

Ζ.

 

Παρούσα Λάρισα

*Ο οδοντίατρος στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, έτσι αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, ο οποίος απέκρυψε 350 χιλιάρικα αλλά και η ατομική επιχείρηση εκτυπώσεων με φοροδιαφυγή 770.000, έσωσαν την τιμή της Λάρισας, «μη φανούμε και γύφτοι με την εφορία». Μόνο αυτές οι περιπτώσεις εντοπίστηκαν λέει στους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών. (Πάλι καλά δηλαδή…)

Ζ.

 

Διεργασίες

*«ΕΙΝΑΙ δικαιολογημένη η ανησυχία των πολιτών ότι η χώρα κάνει μονομερείς υποχωρήσεις δίχως να κερδίζει κάτι». Ο πυρήνας της ανακοίνωσης για το Σκοπιανό. Τίνος; Του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO, των απέναντι ναι.

***

*ΣΤΗΝ από δω πλευρά, η οποία σήμερα διαβουλεύεται, εκδηλώθηκε χθες η καίρια παρέμβαση του ανελίστα βουλευτή Κ. Κατσίκη. «Εάν συμφωνήσει ο Καμμένος, εγώ φεύγω…»

-Πριν τον ανασχηματισμό; αναρωτήθηκε ο Λαρισαίος. Δίκιο έχει ο άνθρωπος, τρία χρόνια πέρασαν κι αυτός υπουργός δεν έγινε ακόμα.

Ζ.

 

Ακραίοι

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ κι άλλες προσεγγίσεις. Όπως το δήθεν ρεπορτάζ στο «Κουλούρι» με τον απογοητευμένο Θεσσαλονικιό που ήθελε να πάει στο συλλαλητήριο.

Δεν χωράει στη στολή του μακεδονομάχου, 52χρονος που έχει πάρει κιλά από το 1992. Διαπίστωσε ότι η στολή που είχε πάρει από τότε δεν του έμπαινε πλέον με τίποτα. (Χρειάζεται ανανέωση, γενικώς.)

***

*ΑΛΛΑ και η αποκλειστική είδηση στο «Βατράχι»: Αναστάτωση στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η ξαφνική απαίτηση της Ελβετίας να αλλάξει το όνομα της Νέας Ελβετίας, καθώς όπως ισχυρίζεται θεωρεί τη γειτονιά αυτή της Αθήνας απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα. Θεωρούν υπαρκτό τον κίνδυνο, όποιος μετακομίζει στη Νέα Ελβετία να νομίζει ότι πηγαίνει στην Ελβετία. Επίσης, ότι οι κάτοικοι κάποια στιγμή μπορεί να αποφασίσουν να αρχίσουν να φτιάχνουν τρυπητό τυρί, σοκολάτες ή ρολόγια, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην εθνική τους οικονομία. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εγείρουν και ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων.

Ζ.

 

Με κατάληψη

*ΚΑΙ κάτι ακόμη παρομοίας προελεύσεως: Με κατάληψη σε νυχτερινό κέντρο θα κοπεί και φέτος η πίτα των αντιεξουσιαστών. Πιστές στις παραδόσεις τους θα είναι και φέτος οι αντιεξουσιαστικές ομάδες της πόλης. Οι αντιεξουσιαστές αναμένεται να εισβάλουν σε αστικό λεωφορείο, με το οποίο και θα μετακινηθούν στον χώρο του γλεντιού. Με ένα εορταστικό «ντου», θα εισβάλουν στο μαγαζί, εκεί όπου θα μοιράσουν φυλλάδια αλλά και κομμάτια βασιλόπιτας, στα οποία θα έχει εισβάλει ένα φλουρί. (Και του χρόνου.)

Ζ.

 

Εξέπληξε

*ΤΟ ξεκαθάρισε χθες ο Λαρισαίος Π. Π. στη μεγάλη παρέα.

-Υπάρχει μια περίπτωση κάποιοι Σκοπιανοί να είναι Μακεδόνες…

-Μα τι λες; τον διέκοψαν έκπληκτοι οι άλλοι, εσύ ένας σκληρός εθνικιστής;

-Γιατί ρε παιδιά; Άμα δηλαδή οι μανάδες τους έχουν κοιμηθεί με Έλληνες;

Ζ.

 

Θρίαμβοι

*ΕΚΑΝΕ τις συγκρίσεις ο Λαρισαίος.

- Μία η κάθοδος του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το αεροπλάνο το 1974, μία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1988 επιστρέφοντας απ’ το Χέρτφιλντ κι άλλη μία τώρα. Με την αποβίβαση της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου στο Survivor.

Ζ.

 

Ο Δευκαλίων

*ΑΛΛΑΞΕ προ καιρού και μάλιστα θεαματικά η διοίκηση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Λάρισας, τη θέση του πανίσχυρου Ζήση Γρηγορίου, κατέλαβε καταβάλλοντάς τον ο Δημ. Μπουχλαριώτης απ’ το Τζουρμακλί, του Ατρομήτου Αγίων Αναργύρων. Ο γιος του Αχιλλέα, του παλιού προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών, τότε που αυτή χαρακτηριζόταν ακόμη «ναυαρχίδα», συνεταιριστής τότε αυτός, όχι αγροτοσυνδικαλιστής και μπλοκατζής, μιας κι είναι θέμα επικαιρότητας τα μπλόκα, τα «παιδιά» του και τα «εγγόνια» του ήταν που κυριάρχησαν μετά στους δρόμους, πήγαν αργότερα και την οργάνωση στα βράχια.

***

*ΑΛΛΑ αυτά είναι άλλες ιστορίες. Για τα «Ρετρό» στη σελίδα 6 της εφημερίδας κάθε Σάββατο, τη νέα στήλη του Κώστα Γκιάστα.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην ΕΠΣΛ, και τις σχετικές συζητήσεις, μπορεί ο Δ. Μπουχλαριώτης να αναδείχτηκε νέος πρόεδρος, ωστόσο όλοι θυμούνται ότι τον παλιό «ξεπριτσίνωσε» από τη θέση του ο Τέλης Γκούμας, ο διοικητικός παράγοντας από τον Δευκαλίωνα Κρανιάς ήταν που αγωνίστηκε δυναμικά τα προηγούμενα χρόνια για την ανατροπή. (Σημειωτέον ότι ο Δευκαλίων ήταν κατά την ελληνική μυθολογία εκείνος που επέζησε του Κατακλυσμού και δημιούργησε τον καινούργιο κόσμο, ο αντίστοιχος Νώε των εβραίων.)

Ζ.

 

Σκυταλοδρομία

*ΔΥΟ-ΔΥΟ και με αλληλοκάλυψη για να αντισταθμίσουν το κενό του Κ. Αγοραστού. Ο περιφερειάρχης για δουλειές στη Μόσχα και στη Λάρισα οι στενοί του συνεργάτες σε σκυταλοδρομία στην εκδήλωση των Εβραίων για το Ολοκαύτωμα. Στο μνημείο των Μαρτύρων στην πλατεία ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος για την κατάθεση στεφάνων. Και μετά στη Συναγωγή για τις ομιλίες ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θαν. Παιδής. Συντονίστηκαν μια χαρά.

Ζ.

 

Επίλυση

*ΤΗΝ ομοιότητα στο στυλ του Έλληνα και του Σκοπιανού πρωθυπουργού, εκεί στο Νταβός, σχολίαζε ο Λαρισαίος. Συνομήλικοι Τσίπρας και Ζάεφ, ίδιο κούρεμα, παρόμοιο ντύσιμο, χωρίς γραβάτα αμφότεροι, «άλλη θηλιά έχουν βάλει στον λαιμό τους», το ίδιο έντονο χαμόγελο στο τετ α τετ.

***

*ΟΣΟ για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ενοχλημένος στην Αθήνα, «ο ένας στις Άλπεις στα χιόνια κι ο άλλος στο καυσαέριο», έστριψε λέει σύρριζα παραπέμποντας τη λύση στις ελληνικές καλένδες. Όπως και τη λύση του εσωκομματικού προβλήματος της ΝΔ.

- Ευφυής κίνηση το δίχως άλλο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, στο πλάι βάραθρο, οπότε… Στου χαντάκ’ι. (Που έλεγε κι ο παλιός.)

Ζ.

 

Εκ των υπαξιωματικών

*ΔΥΟ κι όχι ένα τα λεωφορεία των Λαρισαίων αποστράτων αξιωματικών στρατού που ταξίδεψαν για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Μόνο ένα όμως μπορούσε να πληρώσει με το φτωχό βαλάντιό της η Ένωσή τους. Κι ο πρόεδρός τους, ο στρατηγός Κων. Βλάχος που ηγήθηκε της εκστρατείας, αποκάλυψε έμπλεος υπερηφάνειας ότι το ένα πούλμαν είχε πάει στο ΚΤΕΛ και το πλήρωσε απόστρατος προερχόμενος από τη Σχολή Υπαξιωματικών, παρά τις μειώσεις που έχει υποστεί η σύνταξή του. Με την απαίτηση να μη μαθευτεί το όνομά του ούτε από τους συναδέλφους του, οι οποίοι και ταξίδεψαν δωρεάν. (Κι ο συνειρμός προέκυψε αυτομάτως. «Ένας λοχίας θα σώσει τη Μακεδονία;»)

Ζ.

 

Πιο απλό

*-ΘΕΛΩ να βρω έναν άντρα ν’ ανοίξω σπίτι, έλεγε χθες η Χ. Κ.

-Και γιατί δεν φωνάζεις κλειδαρά;

Ζ.

 

Ήταν πολλοί

*ΠΛΗΘΟΣ πάλι στην κοπή πίτας της παράταξης Τζανακούλη. Ο μακροβιότερος δήμαρχος εξακολουθεί να συσπειρώνει κόσμο και παράγοντες. Η πληθώρα των τελευταίων υποχρέωσε τους οργανωτές της εκδήλωσης να μετατρέψουν την πρώτη σειρά των καθισμάτων, ποιον να φτιάξουν, ποιον να χαλάσουν, πρόσθεσαν καρέκλες δημιουργώντας εκεί μπροστά ένα «Πι». Χαρακτηριστικό ότι οι στενοί συνεργάτες του Κ. Τζανακούλη, δημοτικοί σύμβουλοι κλπ κάθισαν παραπίσω.

***

*ΕΚΕΙ κι ο πρόεδρος Ηρ. Γερογιώκας με σύμπασα τη διοίκηση της ΔΗΜΤΟ. Διευκρινίστηκε αρμοδίως ότι ως κόμμα το ίδιο θα πράξουν και στην πίτα της παράταξης Καραλαριώτου.

- «Οπου πίτα και χαρά η Δημτούλα πρώτη», ήταν το πείραγμα που προέκυψε αυτομάτως.

-Βρε η ΔΗΜΤΟ θα πάει τον Δεκαπενταύγουστο να ευχηθεί και στον Μάριο Ξηρομερίτη για τη γιορτή του. (Η παρουσία του οποίου στη βραδιά των τζανακουλικών συζητήθηκε, αμφίπλευρο το όφελος.)

Ζ.

 

Καμία σχέση

*ΧΑΡΗΚΑΝ πολύ οι Λαρισαίοι με τη σπουδαία νίκη, προκριματικού χαρακτήρα, της ΑΕΛ στα Γιάννενα. Κι όντας ευδιάθετοι έβαλαν και τα γέλια μετά, ακούγοντας τον ιδιοκτήτη της βυσσινί ομάδας να καυχιέται: «Ο κόσμος στα Γιάννενα δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο της δικής μου ομάδας». Επειδή οι Γιαννιώτες τον βρίζουν. Ακόμη, αξέχαστος τους έχει μείνει. (Κι ας πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έφυγε από τον ΠΑΣ).

 

Ως πρώην

*ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ στην επικαιρότητα ο Απόστολος Παπαπαρίσης με την ποικίλη δραστηριότητα που αναπτύσσει. Ωστόσο δεν χρειάζεται να ανησυχούν ορισμένοι, δεν το έχει σκοπό να ξαναβάλει, το ξεκαθάρισε πριν πολύ καιρό. Είχε καταγραφεί προχθές ως «υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ», υπό την έννοια του πρώην. Όπως είναι και πρώην αξιωματικός. Πάντοτε ωστόσο «πιστός στρατιώτης». Της παρατάξεως και της πατρίδος.

Ζ.

 

Οι «φούφουτοι»

*- ΤΟΝ έχουν όμηρο ο Σαμαράς κι οι άλλοι σκληροί, φοβάται κιόλας ότι με τα βαφτίσια των Σκοπίων θα έχει και γεννητούρια δεξιά του…

Τη στάση «απελθέτω απ’ εμού…» του Κυρ. Μητσοτάκη για «μη λύση», σχολίαζαν στην παρέα των Λαρισαίων.

-Λες κι επειδή ήταν σκληρός ο Σαμαράς γι’ αυτό δεν του φούντωσε η Χρυσαυγή, ε; Λες και δεν έγιναν κι αλλού στην Ευρώπη τέτοια, όταν αγκαλιάζεις τους φασίστες αυτοί σε πνίγουν, έγραφε κάποιος.

***

*ΚΙ έλεγαν για την υψηλού ρίσκου επιλογή του.

-Και εξ δεξιών παραμένει ευάλωτος και πολύ ζωτικό χώρο απελευθερώνει στο κέντρο.

- Σωστά. Επιπλέον οι γέφυρες με Φώφη και Σταύρο κλονίστηκαν, το αντιπολιτευτικό μέτωπο στον Τσίπρα αδυνατίζει.

-Συν οι τριγμοί στο κόμμα. Η διαφοροποίηση της Ντόρας με τους «φούφουτους» φερειπείν, το παρασκήνιο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Μετακινούμενος δεξιά ο Μητσοτάκης, εκεί που σχεδίαζε απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ, απομονώνει τη ΝΔ.

Ζ.

 

Ίδια λόγια

*ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις νεότευκτες ΤΟΜΥ και οικονομική εξαθλίωση των γιατρών με τις προσφερόμενες χαμηλές αμοιβές, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος διά του προέδρου του Ντίνου Γιαννακόπουλου. Είχε προηγηθεί ένας άλλος γιατρός, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια φρασεολογία, ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας κατήγγειλε επίσης το κυβερνητικό σχέδιο. Ίδια λόγια καθότι ίδια οπτική, πού το παράξενο;

Ζ.

 

Δημοφιλής

*ΤΟΥ Αγίου Γρηγορίου και πάταγος στο f/b , γρήγορα-γρήγορα μαζεύτηκαν πολλές εκατοντάδες να ευχηθούν στον στρατιωτικό διευθυντή της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Κανονικό συλλαλητήριο φίλων του πτεράρχου Γρηγόρη Πρεζεράκου. Με τις ζυμώσεις για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στη Λάρισα, ορισμένοι έδωσαν στη δημοφιλία του και άλλη διάσταση.

Ζ.

 

Θεραπεία

*-Ο γιατρός μου σύστησε, έλεγε η ηλικιωμένη Λαρισαία στον άντρα της, μου είπε ότι για να συνέλθω θα πρέπει να πάω ένα μήνα στη θάλασσα, ένα μήνα βουνό κι ένα μήνα στα λουτρά. Από πού λες να ξεκινήσουμε;

-Από έναν άλλο γιατρό.

Ζ.

 

Τα Σαββατοκύριακα

*ΕΝΑ μυθιστόρημα για τη Λογοτεχνία. Για την ύπαρξη, τον σκοπό και τη λειτουργία της, για τη ‘’λόξα’’ του διαβάσματος. Και συνάμα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις ανατροπές σ’ αυτές. «Ο αναγνώστης του Σαββατοκύριακου» του Δημήτρη Φύσσα, ο οποίος μ’ ένα ενδιαφέρον εύρημα προωθεί τη διαδικασία μύησης μιας σύγχρονης γυναίκας στο διάβασμα.

***

*ΕΝ τω μεταξύ, λέει και τα δικά του ο ψαγμένος Αθηναίος φιλόλογος:

Ένα αλφάβητο κι ένα στικτικό σύστημα θέλουμε - και τίποτ' άλλο. Ένα αλφάβητο που ν' αποδίδει τις λέξεις όπως τις λέμε και τις κατανοούμε. Γι' αυτό καγχάζω με τους πολυτονιστές, που επιμένουνε στο αστείο πολυτονικό, με επιχειρήματα εντελώς μεταφυσικού χαρακτήρα. Αγνοούνε μήπως ότι άλλο είναι η γλώσσα κι άλλο το αλφάβητό της; Αγνοούνε ότι η ελληνική γράφτηκε πρώτα με γραμμική, μετά με σκέτη κεφαλαιογράμματη γραφή, μετά πολυτονική - κι επίσης φραγκοχιώτικα και σήμερα greeklish; Αγνοούν ότι οι Τούρκοι άλλαξαν αλφάβητο δίχως ν' αλλάξουν διόλου γλώσσα; Ότι οι Σέρβοι κι οι Κροάτες γράφουν την ίδια ακριβώς γλώσσα, οι μεν με κυριλλικό, οι δε με λατινικό αλφάβητο; Ότι η αλβανική γράφτηκε, κατά καιρούς, με αραβικό κι ελληνικό αλφάβητο, μέχρι που η μπίλια έκατσε στο λατινικό; Ή ότι τους ατυχείς Πομάκους οι Βούλγαροι θέλουν να τους βάλουνε να γράφουνε κυριλλικά, οι Τούρκοι λατινικά και οι Έλληνες ελληνικά; Τίποτα απολύτως δεν άλλαξε στη γλώσσα μας με την κατάργηση των τριών άχρηστων ποικιλμάτων: της ψιλής, της δασείας και της περισπωμένης. Πήγαν να βρούνε τη βαρεία, την οποία -ειρήσθω εν παρόδω- οι πολυτονιστές, ασυνεπέστατοι, την έχουν προ πολλού προδώσει, σα να μην ήταν κι αυτή η ταλαίπωρη ένας τόνος. Τίποτα δεν προσφέρανε, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια όλοι αυτοί οι τόνοι και τα πνεύματα, πέραν του να παιδεύουνε τους μαθητές με τους πίνακες των δασυνόμενων λέξεων. Αμάν πια με τα φετίχ του πολυτονισμού. Νισάφι.

Ζ.

 AFISSA CIU* ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ και «ανέβηκε» στο διαδίκτυο η αφίσα για το συλλαλητήριο που προγραμματίζουν οι αγρότες της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδας την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Κυριαρχεί ο χάρτης των μπλόκων και τα αιτήματα των αγροτών.

Γ.Ρ.

 

GIANNAKOPOYLOS CIU

*ΚΑΙ εις άλλα με υγεία… Γιαννακόπουλος-Παπαλέξης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, πασοκτζής και δεξιός αλλά together για το Επιμελητήριο και τους μικροεπιχειρηματίες της περιοχής, ως Διόσκουροι πια, μέχρι και την παραταξιακή τους πίτα έκοψαν από κοινού.

Ζ.

 

AJIOGLOY CIU

*ΠΟΛΙΤΙΚΑ μύωπες όσοι βλέπουν μόνο Καραμανλή-Ντόρα στο στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε τη «μη λύση». Λίγο πίσω και αριστερά, πάντα διακριτική, ξεχωρίζει, η μύτη της ευκρινέστατα, η πανίσχυρη κομματικά Λαρισαία Ελένη Αξιόγλου, η οποία δημοσιοποίησε και το ενσταντανέ. Παραπίσω κι ο Μ. Χαρακόπουλος.

Ζ.

 

 

MPARGIVTAS CIU9

*ΕΝΩ ο Λαρισαίος βουλευτής συλλογιζόταν τα βάσανα της Κεντροαριστεράς, που τον έχουν εξαντλήσει τον Κ. Μπαργιώτα είναι φανερό.

Ζ.

 

MPERDEMA CIU

* Να μην μπερδεύομαστε κι’ όλας. Το ξεκαθαρίζει ο Λαρισαίος.

Τα θκας - θκας και τα θκαμ - θκαμ