Άργησαν φέτος

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2018 19:45
 *ΑΥΤΟΙ καλά τα λένε, είναι όμως κι ο ΣΥΡΙΖΑ π’ ακούει…  Ζ. *ΑΥΤΟΙ καλά τα λένε, είναι όμως κι ο ΣΥΡΙΖΑ π’ ακούει… Ζ.

*- ΓΙΑΤΙ να καθυστερούν τόσο ν’ ανθίσουν φέτος οι μανόλιες στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας;

Είχε ο άλλος τις γκρίνιες του.

-Μα τι λες… Του Ευαγγελισμού κοντά ανθίζουν.

-Για φέτος λέμε. Με τέτοιες λιακάδες τόσον καιρό…

***

*ΕΞΙΣ δευτέρα φύσις, οπότε συνέχισε ακάθεκτος.

- Χάλια δέντρα αυτές οι μανόλιες…

-Γιατί το λες αυτό;

- Καμιά φυλλωσιά ιδιαίτερη για ίσκιο το καλοκαίρι δεν έχουν. Τα λουλουδάκια τους ωραία, δεν λέω αλλά βαστούν ελάχιστες μέρες. Λες και τα έχεις βάλει σε ανθοδοχείο. Κι ύστερα πέφτουν…

- Ε ναι, λουλούδια είναι δεν θα πέσουν;

- Ναι αλλά με κάτι πέταλα προκομμένα που τα πατούν και πέφτουν κι οι γριές. Γλιστρούν και νεότερες με τα τακούνια. Να είχαμε μετρήσει πόσα ξεγοφιάσματα έχουμε κάθε χρόνο απ’ τις μανόλιες…

Ζ.

 

Επαναστατικά

*ΑΚΟΥΓΕ ο άλλος χθες στην ημερίδα για επανάσταση στη δημόσια διοίκηση. Επηρεασμένος από την επαναστατική Ντιτοριανή πρωτοβουλία παροχής κινήτρων στους υπαλλήλους, του ξέφυγε. «Όποιος συμμετάσχει στην επανάσταση πόση άδεια θα πάρει; Ένα χρόνο τουλάχιστον…»

Ζ.

 

Απόνερα

*ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέν στην "KK PRODUCTIONS M. IKE" από μίσθωμα Λούνα Παρκ-Παγοδρομίου.

Ένα από τα δεκάδες θέματα της ημερήσιας διάταξης στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ποιος δεν θα στοιχημάτιζε πως αν δεν πρόκειται για κάποια αβλεψία και τίποτε ψιλά, αν δηλαδή πρόκειται να επιστραφεί ποσόν άξιο λόγου, τότε ποιος δεν θα ποντάρει ότι θα ανάψει πάλι φωτιά για το Πάρκο των Ευχών; Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να πατάει στα νύχια.

***

*ΤΑ απόνερα της επιτυχημένης κατά τα άλλα διοργάνωσης εξακολουθούν να λιμνάζουν, συζητήσεις γίνονται ακόμα. Να, φερειπείν που για την προβολή της, δουλειά κοντά 100.000 ευρώ, έγινε λένε μειοδοτικός διαγωνισμός. Στον οποίο όμως δεν μετείχαν διαφημιστικές εταιρίες από τη Λάρισα, μία μόνο από Βόλο και μία από Θεσσαλονίκη. Αυτή και τον κέρδισε και μετά έδωσε υπεργολαβίες σε Λαρισαίους. Όλα νόμιμα, αλλά ολίγον παράξενα.

Ζ.

 

Παρουσίες

*ΟΠΩΣ έκανε και στις περασμένες εκλογές ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου τότε, κλασικά παρών στην πρώτη σειρά ο Δημ. Αδάμ σε όσους τον προσκαλούν σε εκδηλώσεις τους. Έτσι και τώρα στην πίτα της Ρ. Καραλαριώτου, ως β’ αντιπρόεδρος πια. Αλλά απελευθερωμένος από υποχρεώσεις και με κοινωνική ισχύ, την οποία μπορεί και να αξιοποιήσει στις επόμενες εκλογές.

Παρών στην ίδια εκδήλωση όμως και ο α’ αντιπρόεδρος Δημ. Παπαλέξης. Γαλάζιοι αμφότεροι, όχι και τόσο φίλοι όμως οι δύο επιμελητηριακοί παράγοντες. Το αντίθετο κιόλας.

***

*ΠΑΡΩΝ κι ένας πράσινος στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου. Όπου και να ήταν όμως θα φαινόταν, με το παράστημά του ο Ρίζος Κομήτσας.

Καθόλου παράξενο για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Νίκαιας. Άλλωστε ο πρώην δήμαρχος Κιλελέρ έχει συνταχθεί με τον προαλειφόμενο να είναι του χρόνου αντίπαλος του Θαν. Νασιακόπουλου, τον Σπ. Ακριβούλη. Ο οποίος τυγχάνει γαμπρός της Ρ. Καραλαριώτου στην αδελφή της.

***

*ΔΕΝ ήθελε πολύ ο Αχ. Χατζούλης να θυμηθεί την παλιά ιστορία, τότε που πολύς κόσμος στη Νίκαια και στα πέριξ ψήφιζε ‘’κάπα κάπα’’. Όχι ΚΚΕ, τη δοθείσα γραμμή με τα δύο ‘’κάπα’’ ακολουθούσε. Κομήτσα στον Δήμο και Καραλαριώτου στη Νομαρχία. Είχαν φανεί λένε εντόνως στις κάλπες, οι ανακατεμένοι μπλε και πράσινοι κόκκοι.

Από το 2002 συμβαίνουν θυμίζει ο στενός συνεργάτης του Θαν. Νασιακόπουλου πια αλλά και κουμπάρος του Βασ. Έξαρχου, ο οποίος είχε χάσει τότε τις νομαρχιακές εκλογές από τον Λουκά Κατσαρό. Κι ο εκ Νικαίας δημοτικός σύμβουλος φημίζεται για τη μνήμη του. Εδώ θυμάται άλλα κι άλλα, ασήμαντα.

Ζ.

 

Κατά τόπους

*- Ο τοπικισμός δεν γνωρίζει ταξικούς φραγμούς…

Ο Λαρισαίος σχολίαζε που οι Βολιώτες έχουν και Σύνδεσμο Βιομηχάνων χωριστό, δικό τους. Τι, να πάνε πίσω από τη Λάρισα; Θεσσαλοί και χαζομάρες, Βόλος και ξερό ψωμί, αν κι αυτό το τελευταία καμία φορά γίνεται και κυριολεκτικό.

***

*ΜΑΛΛΟΝ γκάφα, αν όχι φάουλ που ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας ξεκίνησε τις επίσημες επαφές και συνεργασίες με τον βολιώτικο Σύνδεσμο, αποφεύγοντας τον ΣΘΕΒ. Και μετά, ο Σωτ. Γιαννακόπουλος απέφυγε να σηκώσει το γάντι που του πέταξε δημοσίως ο Αχ. Νταβέλης. Τον αγνόησε ή λύθηκε το ζήτημα διακριτικά;

Ζ.

 

Αναγνώριση

*ΓΙΩΡΓΟΣ Χατζηλάκος : Ο οικολόγος, ο επιστήμονας, ο αγωνιστής. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Λαρισαίο γεωπόνο με αφορμή τα 15 χρόνια από τον θάνατό του. Στην ιστοσελίδα Υ.ΠΕ.ΘΕ. Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας με πρωτοβουλία και έρευαν δύο μαθητών του στην κοινωνική δράση: του γεωπόνου Κώστα Γκούμα και του μηχανικού Τάσου Μπαρμπούτη.

***

*ΣΤΟ ηλεκτρονικό αφιέρωμα παρατίθεται πλήθος στοιχείων για τη δράση και τις παρεμβάσεις του Γιώργου Χατζηλάκου. Ο οποίος υπήρξε μια προσωπικότητα με πολυεπίπεδο επιστημονικό έργο, με μεγάλη συνεισφορά στην εκπαίδευση, με έντονη κοινωνική και αγωνιστική παρουσία, με σημαντικό συγγραφικό έργο. Όλα αυτά τα χρόνια που εργάστηκε είτε στον τομέα της Γεωργίας, άλλοτε ως γεωπόνος και άλλοτε ως καλλιεργητής, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην κοινωνική του δράση, είχε ως γνώμονα την προκοπή των ανθρώπων του τόπου του, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, την πρόοδο της γεωργίας, τη μετάδοση γνώσης και έμπνευσης στις νεότερες γενιές.

Ζ.

 

Οι "πενηντάρηδες"

*ΕΙΧΕ ξαναγίνει το 1998. Αμέσως μετά εκλέχθηκε δήμαρχος ο Κ. Τζανακούλης. Ήταν τότε η τριακοστή επέτειος της αποφοίτησής τους και είχαν συναντηθεί οι απόφοιτοι των γυμνασίων της Λάρισας, της τάξης του 1968, ήτοι γεννηθέντες το 1950-51. Τότε είχαν εκλεγεί με την παράταξη του δημάρχου οι επίσης συμμαθητές, οι γιατροί Θαν. Μητσιός και Μάρκος Μπανιός, ο Κώστας Γιαννούλας ο δάσκαλος και ο αείμνηστος Γ. Τσιτσανούδης. Είχε εκλεγεί και ο Δημ. Γεωργάκης, με την αντιπολίτευση όμως.

***

*ΤΩΡΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ο συνταγματάρχης, όχι εκείνος που δεν περιμένει γράμμα από πουθενά, ετούτος παραμένει μάχιμος. Πρωτοβουλία για ένα reunion των 50 ετών πια. Εντυπωσιακό, ορόσημο. Ξεκινούν οι απόφοιτοι του 1ου Λυκείου Αρρένων για να ακολουθήσει λέει και μια ευρύτερη συνάντηση όλων των αποφοίτων 1968 από όλα τα σχολεία της Λάρισας και τα 7. Ήτοι δύο αρρένων είχε τότε η πόλη, δύο θηλέων, τα ιδιωτικά λύκεια Μπόκαρη και Μίχου και το Εσπερινό, γνωστό τότε ως Εμπορική Σχολή. Το καλοκαιράκι αυτό, μετά τις εξετάσεις. Και πιο κοντά στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

***

*ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ λέει προσεχώς. Αλλά, σιγά μην πάει καμιά απ’ τα θηλέων. Τι, να την καταγράψουν στην κοινή γνώμη ως γεννηθείσα το ‘50; Εκτός κι αν είναι ξανθιά και θεωρήσει ότι θα είναι ισοβίως ‘’μια πενηντάρα’’.

Ζ.

 

Αμετάφραστο

*ΚΙΝΗΘΗΚΕ με αποφασιστικότητα ο Λαρισαίος.

-Κουπιλιά; Γουστάρς κάνα πουτό;

-Επ’ ουδενί λόγω.

-Αϊ… Σι ξέν’ι ιέπισα…

***

*Τον παρηγόρησε ο άλλος από δίπλα.

-Α κι τι να κανς; Α κατς α μαλώεις;

Ζ.

 

Δίνουν σήμα

*ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Δυτικής Ελλάδας ο Απόστολος Κατσιφάρας, είχε εκλεγεί με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Και είπαν αυτές τις μέρες οι συριζαίοι από Λάρισα. «Η παρακολούθηση και μόνο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της Πάτρας αρκεί για να διαπιστωθεί για τους Θεσσαλούς η ανάγκη για αλλαγή στην περιφερειακή αρχή της περιοχής μας».

***

*- Ε και;

-Πώς και… Άμα συζητούν και τα λένε στελέχη που συμμετέχουν σε κεντρικά κομματικά όργανα, ας πούμε στο Τμήμα Αυτοδιοίκησης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ...

-Τον Μάνθο Σαρρή λες; Κάτι θα σηματοδοτεί όλο αυτό, ε;

-Εντάξει δεν θα κατέβαινε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενος με τον Αγοραστό, αντίπαλο θα τον έχει. Φαίνεται να ψήνεται άλλη συνεργασία όμως.

Ζ.

 

Βάσω;

*Κι όμως… Κάποιοι χιουμορίστες άρχισαν να τη φωνάζουν Βάσω, την Έλενα Καματέρη. Τη στενή συνεργάτιδα του Αχ. Νταβέλη στον ΣΘΕΒ. Με το όνομα της Β. Οικονόμου δηλαδή, η οποία κουμαντάριζε στη Δημαρχία επί Τζανακούλη.

Ζ.

 

Τα βρήκα πάλι

*ΜΟΝΙΜΩΣ σε κέφια τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.

- Μάνα δεν μπορώ άλλο φούσκωσα.

- Θες μια σόδα;

-Βάλε μια σοκολατίνα καλύτερα.

***

*- Γράφω ένα βιβλίο ‘’Πώς έχασα 15 κιλά σε 3 μήνες χωρίς γυμναστική, τρώγοντας σοκολάτες και πιτόγυρα με μπίρες’’. Θα ακολουθήσει καπάκι ένα δεύτερο, "Πώς τα ξαναβρήκα".

***

*- Ο καλύτερος τρόπος να φας μερέντα είναι με το κουτάλι. Γιατί να πάρεις τόσες άχρηστες θερμίδες με το ψωμί…

Ζ.

 

Αλλιώτικος

*ΧΑΡΑ στο φαν κλαμπ των Λαρισαίων… Κυκλοφόρησε καινούργιο βιβλίο του Καμιλλέρι. Και μετά ένα σφίξιμο, δεν είναι με τον Μονταλμπάνο. Ούτε Καταρέλλα ή Λίβια και λοιπές γνωστές φιγούρες; Είναι αστυνομικό τουλάχιστον; Ούτε. Μπορεί να κινεί τα νήματα και την πλοκή ο καλλιεργημένος και οξυδερκής επιθεωρητής Μαουρίτσι, ωστόσο ούτε πτώμα υπάρχει, μήτε δράση ιδιαίτερη.

Απογοήτευση; Μπα, μάλλον ευχάριστη έκπληξη. Με αριστοτεχνικό τρόπο, πινελιά την πινελιά, από τις συζητήσεις του επιθεωρητή με διάφορους, ένας διαφορετικός Αντρέα Καμιλλέρι, απίστευτη μετάλλαξη για κάποιον που έχει περάσει από πολύ καιρό τα 90 του χρόνια, αποτυπώνει στον καμβά τη λαμπερή όσο και περίπλοκη προσωπικότητα μιας γυναίκας. «Η εξαφάνιση της Λάουρα», της πανέμορφης, ερωτικής και μορφωμένης, της διψασμένης για ζωή, της ασυνήθιστα ειλικρινούς, πρωτίστως με τον εαυτό της, Λάουρα.

Ζ.

 

Τη φυλάνε

*ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΕ κυριολεκτικά στην παράταξη Τζανακούλη η επανακάμψασα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαρία Κοτάκου. Μετά την επισήμανση και του προέδρου Δημ. Τάχου, όστις τα πανθ’ ορά από ψηλά και το σχετικό σχόλιο για τις εχθροπραξίες από την παράταξη Καλογιάννη στην παραμεθόριο, η τριάδα των συνεργατών του πρώην δημάρχου, Μαμάκος-Καλαμπαλίκης-Τερζούδης, μάλλον φοβήθηκαν αρπαγή της νεαράς δημοτικής συμβούλου από τους γειτνιάζοντες στα έδρανα. Και τώρα πια εκείνη δεν κάθεται στις συνεδριάσεις στην άκρη αλλά ανάμεσα στους δικούς της.

Ζ.

 

Ευκίνητοι

*ΣΤΗΝ παρέα των Λαρισαίων φοιτητών είχαν τις αναζητήσεις τους.

- Τι να μου πείτε και εσείς για γυμναστική, που βγάζω με το αριστερό χέρι το κινητό από τη δεξιά κωλοτσέπη.

***

*- KΑΙ τι θέλουμε εν τέλει; Eναν άνθρωπο με γκάζια στο μυαλό και σπασμένα φρένα στα συναισθήματα.

***

*- ΠΟΤΕ επιτέλους θα βγούνε στη μόδα και οι σκισμένες κάλτσες; Οι τρύπιες…

Ζ.

 

"Ν" στο τέλος

*ΌΤΑΝ διδάσκω την αναγκαιότητα της ύπαρξης του τελικού ‘’νι’’ στη γλώσσα μας τα παιδιά απορούν, ανέφερε η Α. Α.

-Μα γιατί, κυρία;

-Γιατί το τελικό ‘’νι’’ είναι τόσο απαραίτητο που άμα το παραλείψεις τίθεται από μόνο του με τρόπο τιμωρητικό και σε κάνει να μιλάς αλαμπουρνέζικα. Δε λες την καρέκλα, αλλά τη γκαρέκλα, δε λες τον τοίχο, αλλά το ντοίχο, δε λες μην παρκάρετε, λες μη μπαρκάρετε... Κάπως έτσι φτάσαμε να λέμε μπρίζα, την πρίζα. Από την έλλειψη του τελικού ‘’νι’’ .

***

*ΚΑΙ συνέχισε: Ο Ελύτης είχε χαρακτηρίσει τον εξοστρακισμό του από την ελληνική γλώσσα, γενοκτονία, οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν τοποθετήσει στη μέση ακριβώς του πρώτου ελληνικού αλφαβήτου με τα 27 γράμματα και η σύγχρονη ψυχολογία έχει αποδεχτεί ότι το γράμμα «Ν» διεγείρει τον εγκέφαλο θετικά και ενεργοποιεί τον άνθρωπο να σκέφτεται σωστά, όπως ακριβώς και το τελικό Σίγμα ηρεμεί τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και συνηθίζουμε να λέμε "τα είπε με το "Ν" και με το "Σ’'. Δηλαδή με κάθε λεπτομέρεια.

Ζ.

 

ENTONA PARAPONA APO POLLOYS TYRNABIRTES

*ΕΝΤΟΝΑ παράπονα από πολλούς Τυρναβίτες οι οποίοι έλαβαν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ με καθυστέρηση, προχθές Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, τη στιγμή που οι λογαριασμοί είχαν ήδη λήξει (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία) από τις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Η καθυστέρηση αυτή είτε οφείλεται στα ΕΛΤΑ είτε στη ΔΕΗ στερεί από τους καταναλωτές το δικαίωμα να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους, λαμβάνοντας έτσι την έκπτωση του 15% στην κατανάλωση του ρεύματος που τώρα την έχασαν.

Οι καταναλωτές περιμένουν απάντηση από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ.

Κ.Τσ.

 

 

 

TI FITILIES MPOREI NA EBALE STOYS DHMARXOYS 

*ΤΙ φιτιλιές μπορεί να έβαλε στους δημάρχους ο Γ. Λαδόπουλος; Ότι θα μεταφέρει η Περιφέρεια το καρναβάλι στα Φάρσαλα και τον χαλβά στον Τύρναβο;

Ζ.

 

 

 

TVRA UA PAS APO KEI BHTA ANTIPROEDRE ADAM *- ΤΩΡΑ θα πας από κει βήτα αντιπρόεδρε Αδάμ, πίσω από τον άλφα αντιπρόεδρο Παπαλέξη. Ο νέος πρόεδρος Γιαννακόπουλος βάζει μια σειρά στο Επιμελητήριο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass