Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το μαλακό

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2018 19:45
*ΝΑΝΟΣ-Νέστορ σχέσεις στοργής και διοίκησης. Ή μήπως οργής στη διοίκηση…  Ζ. *ΝΑΝΟΣ-Νέστορ σχέσεις στοργής και διοίκησης. Ή μήπως οργής στη διοίκηση… Ζ.

*ΚΑΜΙΑ βδομαδούλα ακόμα και πάει ο χειμώνας, τελείωσε. Όχι ότι δεν μπορεί να κρυαδιάσει πάλι ξαφνικά να παγώσουν όλα, να χιονίσει ίσως και στον κάμπο. Όμως αυτό δεν είναι και το πιθανότερο. Και βέβαια δεν μπορεί να κρατήσει παρά ελάχιστα, καναδυό μέρες το πολύ. Πολύ σοφτ της φέρθηκε ο χειμώνας φέτος της Λάρισας. Τόσο σκληρός, όσο κι ο Ζάεφ στη διαπραγμάτευση για το σκοπιανό.

Ζ.

 

Δύο πίτες

*ΑΠΟΚΡΙΕΣ, τέρμα οι πίτες κι οι χοροί. Έτσι συνηθίζεται, αφού ξεκινάει η Σαρακοστή. Κι όποιος πρόλαβε, πρόλαβε.

Εξαιρουμένου του Ε. Νασιώκα, που είχε συνεδρίαση μετά πίτας, του δημάρχου Απ. Καλογιάννη που προτίμησε εκδήλωση από βδομάδα στο «Χατζηγιάννειο», του ΚΚΕ που αποφεύγει τις μικροαστικές συνήθειες, του Κ. Διαμάντου που «δεν…» για άγνωστους λόγους και του Μ. Ξηρομερίτη που πήγε στους υπόλοιπους κι ο οποίος δεν έχει και παράταξη, μόνο δημαρχιακή υποψηφιότητα, τι απομένει λοιπόν;

Δύο μονάχα έπιασαν μαχαίρι. Ο λόγος για την καθιερωμένη πίτα της παράταξης Τζανακούλη κι εκείνη της παράταξης Καραλαριώτου η οποία τον ακολουθεί κατά πόδας. Οι τελευταίες κανονικές πίτες τους, του χρόνου θα είναι προεκλογικές. Όχι ότι οι φετινές δεν ήταν…

***

*ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ με σκοπό την επίδειξη ισχύος, τώρα που εξελίσσονται οι ζυμώσεις, αλλά και αυτεπιβεβαίωσης για αμφοτέρους. Εντονότατη η προσπάθεια που ξεδιπλώθηκε ώστε να μαζευτεί κόσμος. Αμέτρητα τα προσωπικά προσκλητήρια τηλεφωνήματα των επικεφαλής, τα επιτελεία στο φουλ, τα πρώην ψηφοδέλτια αναστήθηκαν.

Και το αποτέλεσμα; Ανάλογα με τον τρόπο που πλασαρίστηκε κάθε φορά. Από καλό έως άριστο.

Ενδεχομένως όμως και μέτριο. Με τους νεοδημοκράτες στα πάνω τους αυτή την περίοδο, με το κόμμα ζωηρό, θεωρώντας ότι βρίσκονται στον προθάλαμο της κυβερνητικής εξουσίας, δεν ήταν και τόσο λαμπρή η συμμετοχή. Συνυπολογιζομένου ότι τα ψηφοδέλτιά τους και μόνο στις περασμένες εκλογές ξεπερνούσαν τα 150 άτομα, η συγκέντρωση διπλάσιου αριθμού Λαρισαίων συνολικά, μαζί με εκείνους που ένιωθαν απλώς υποχρεωμένοι να πάνε, δεν θεωρείται δα και θρίαμβος.

***

*ΑΝΤΙ του «Μύλου», όπως πέρυσι με ορχήστρες και γλέντια, φέτος πιο φτωχικά, στο δημοτικό αμφιθέατρο της Πινακοθήκης. Κόσμος και ντουνιάς για τη Ρ. Καραλαριώτου, όμως η αίθουσα είναι μετρήσιμη, των 300 θέσεων. Συν κάποιοι όρθιοι. Αυτά. Στο φουαγιέ μετά, στον μπουφέ, προκύπτει φυσικά πάντα στριμωξίδι.

Ο Κ. Τζανακούλης πάλι επέμεινε στο «Imperial», όπου η αίθουσα αυξομειώνεται. Οι οργανωτές λένε ότι άπλωσαν 330 καθίσματα. Συν ορισμένοι όρθιοι. Και του ήρθε και φθηνότερα, αφού προσφέρθηκε κρασί Τζανακούλη.

***

*ΥΠΗΡΞΑΝ και κάποιοι που πήγαν κι εδώ κι εκεί- «αφού με κάλεσε». Αλλά και μερικοί που δεν εμφανίστηκαν πουθενά. Όπως, επί παραδείγματι ο Αχ. Νταβέλης. Άγνωσται αι Βουλαί… (Αν και τα σημάδια…)

Ζ.

 

Επιβεβαιωθείσα

*ΑΓΝΩΣΤΗ προφητεία του Αγίου Παϊσίου. Άρτι επιβεβαιωθείσα απ΄ τη ζωή.

- Θα βλέπετε τον Θεοδωράκη και θ΄ ακούγεται σαν Σφακιανάκης.

Ζ.

 

Φανταριλίκι

*«ΣΤΗΝ πύλη σας ως φαντάρος έχω χτυπήσει το ‘92 γερμανικό νούμερο», είπε ο Μ. Χαρακόπουλος στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας όταν μπήκε στο γραφείο του στη Λαμία. Χαμογέλασε ο Κώστας Μπακογιάννης, κατάλαβε. Η έδρα της Περιφέρειας είναι στην άλλοτε ΜΕΡΥΠ, τη Μεραρχία Υποστήριξης, που όταν έπαψε να λειτουργεί, ο περιφερειάρχης έσπευσε να νοικιάσει το κτίριο, συγκεντρώνοντας εκεί τις διάσπαρτες υπηρεσίες. Για τον Λαρισαίο ήταν εύκολο να ανασύρει μνήμες εικοσιπενταετίας, στρατός είναι αυτός. Ο Κ. Μπακογιάννης τον ευχαρίστησε για το βιβλίο που του πρόσφερε με τα χριστιανικά μνημεία της Ανατολής που υπέστησαν καταστροφές, θυμίζοντας ότι ο άλλος παππούς του, όχι ο Μητσοτάκης αλλά ο πατέρας του Παύλου Μπακογιάννη, ήταν παπάς.

Ζ.

 

Στο όριο

*ΩΣ γεωτρυπανιστής που είναι, ο Στ. Πουλαράκης μπορεί να ξετρυπήσει την παράταξη του δημάρχου Φαρσάλων. Ο μέχρι τώρα αντιδήμαρχος ανεξαρτητοποιήθηκε, όπως είχε συμβεί και με τη Δέσποινα Συροπούλου. Κι ο Άρης Καραχάλιος κοντεύει να γίνει Παν. Σαρχώσης. Ο τελευταίος με τρεις αποχωρήσεις παιδεύεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου διαθέτοντας πλέον μειοψηφούσα παράταξη, με 13 συμβούλους έναντι 14 που τον αντιπολιτεύονται. Ο Φαρσαλινός παραμένει στο όριο της πλειοψηφίας, στο 14-13, υπέρ του όμως. Αν τυχόν του φύγει ακόμη ένας, πάει ξετρύπησε. Αν και δεν φαίνεται πιθανόν. (Εκτός κι αν έχει άλλα σχέδια ο άσπονδος φίλος του Κ. Τύμπας.)

***

*ΚΙ ενώ οι διαπραγματεύσεις που έχουν εξελιχθεί στον Δήμο Φαρσάλων για την κατανομή αξιωμάτων ωχριούν μπροστά σ΄ αυτές για το σκοπιανό, αποδεικνύεται ότι δεν παραιτήθηκε λόγω αυξημένων υποχρεώσεων ο Στ. Πουλαράκης, καθότι έχει οριστεί από τον Αλ. Κούγια και αντιπρόεδρος της ΑΕΛ. Στο όριο κι αυτός, έφυγε ενώ η θητεία του ολοκληρωνόταν σε δεκαπέντε μέρες, τέλειωσε το δεκαοκτάμηνο της συμφωνίας με τον δήμαρχο. Πρόλαβε και χαιρέτησε. Κι ας έχασε κι ένα δεκαπενθήμερο μισθού.

***

*ΤΩΡΑ εξηγήθηκε που είχε ανησυχήσει πριν 4 μήνες. Τότε που γράφτηκε ότι ο Α. Καραχάλιος θα έκανε ανασχηματισμό νωρίτερα, με αφορμή την παραίτηση του αντιδημάρχου Ν. Τριανταφύλλου. Εκείνος είχε παραιτηθεί τότε από ευθιξία, για να διευκολύνει τον δήμαρχο μετά το σούσουρο που είχε ξεσπάσει μ’ εκείνο το απίστευτο περιστατικό. Όταν τον είχε συλλάβει η αστυνομία μετά από αλκοστέστ. Αλκοτέστ που, όπως αποκαλύφθηκε κατόπιν, του το είχαν κάνει ενώ ήταν πεζός, δεν οδηγούσε αυτοκίνητο. Η Αστυνομία δεν είχε δώσει τότε συνέχεια για τον Φαρσαλινό Κλουζό. (Τελικά αντικαταστάθηκε τότε μόνο ο εύθικτος, ο Στ. Πουλαράκης κέρδισε ένα τετράμηνο.)

Ζ.

 

Στο κόκαλο

*ΠΑΡΑΜΟΝΗ Αποκριάς και οι προετοιμασίες των Λαρισαίων στο φουλ.

- Πάω να ετοιμαστώ.

- Θα βγείτε;

- Όχι, να μαρινάρω τα ψητά για αύριο.

***

*- ΑΠΟΨΕ το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο.

- Θα ξεκαθαρίσεις τα πράγματα;

- Όχι ρε, έχουμε κάτι μπριζόλες στο σπίτι…

***

*- ΔΙΑΙΤΑ έκανα το μεσημέρι. Δεν πιστεύω, ρε σεις, να πρέπει και το βράδυ.

Ζ.

 

Γραφείου δημάρχου

*ΜΙΑ επιπλέον σύμβουλο προσέλαβε ο Απ. Καλογιάννης μέχρι το τέλος της θητείας του. Την Αφροδίτη Μποντζώρλου η οποία ανέλαβε υπεύθυνη του Γραφείου δημάρχου. Η τριανταπεντάχρονη πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία, αναμένεται να δώσει άλλον αέρα στη διαχείριση των τρεχόντων αλλά και των σημαντικών ζητημάτων της δημαρχιακής καθημερινότητας.

Ζ.

 

Διελκυστίνδα

*ΔΕΝ γιόρταζαν και ποτέ τον Άγιο Βαλεντίνο, τα δύο βουλευτικά γραφεία της ΝΔ στη Λάρισα. Ο μήνας του μέλιτος έχει παρέλθει προ ετών. Το κυνηγητό κυριαρχεί, η αντικατασκοπεία θριαμβεύει, αλληλοϋποβλέπονται μονίμως, ωστόσο τα προσχήματα τηρούνται πάντα.

Τώρα όμως η κατάσταση οξύνεται λόγω εξωτερικών παραγόντων. Είναι αυτές οι τριβές που διατρέχουν τη ΝΔ από την κορυφή ως τη βάση. Από τη μια οι καραμανλικοί κεντροδεξιοί κι από την άλλη οι σκληροί σαμαρικοί δεξιοί. Διελκυστίνδα και στη Λάρισα. Άλλωστε ο ένας μπήκε στη Βουλή επί Καραμανλή, ο άλλος επί Σαμαρά. Από τη μια άκρη της τριχιάς ο Μ. Χαρακόπουλος από την άλλη ο Χρ. Κέλλας. Είχαν που είχαν οι δυο τους διαφορετικές προσεγγίσεις σε όλα, ήρθε τώρα κι απόγινε. (Όμως ποτέ δεν θα χωρίσουν. Αυτό θα πει πολυσυλλεκτικό κόμμα.)

Ζ.

 

Και Γραμματική

*Ο Τ. Ζ. και δεν είναι ο Τζάρτζανος, παραθέτει σειρά γραμματολογικών κανόνων που διέπουν τη θεσσαλική διάλεκτο μετατρέποντας τα ελληνικά σε λαρσινά.

- Η σμίκρυνση των πολυσύλλαβων έως και δισύλλαβων λέξεων, στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος (εκπίπτουν δηλαδή άτονα φωνήεντα ή δίψηφα φωνήεντα): π.χ. γουρούνι –γ’ρούν’, σκυλί-σκ’λι .

- Η τροπή του άτονου «ο» σε «ου»: δρόμος-δρόμους, άρρωστος-άρρουστους, και του άτονου «ε» σε «ι»: έπρεπε-έπριπι, ήθελε-ήθιλι.

- Η αποβολή συμφώνων: Παναγιά-Παναϊά.

***

*ΕΠΙΣΗΣ η προσθήκη φωνηέντων στην αρχή λέξεων: χελώνα,- αχιλώνα, γρήγορα,- αγλήγορα.

- Η χρήση άρθρου ονομαστικής θηλυκού σε αρσενικό ουσιαστικό: η Νίκους, η Μήτσιους, η Πάνους.

- Η περιορισμένη χρήση της γενικής ενικού και πληθυντικού και η αντικατάστασή της με περιφράσεις: το νερό του ποταμού-του νιρό απ’ του πουτάμ, στη μέση του αλωνιού-στη μέσ’ απ’ τ’ αλών.

Ζ.

 

Παραδοξολογίες

*ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ το άρθρο του Γιάννη Φασούλα στην εφημερίδα. Έγραψε για ένα όνειρο που είδε ο γνωστός ασπρογένης παλιός λογιστής της ΔΗΜΑΡ. Περιγράφοντας, φωτογραφίζοντας και επικρίνοντας με στυλ τα καμώματα του Μίκη. Λέγοντας τα δικά του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις παραδοξότητές της. Για να καταλήξει στην απίστευτη ατάκα: Μετά πλύθηκα, ντύθηκα και πήγα στο «Γιασεμί» για καφέ, παρέα με κάτι αριστερούς που νομίζουν ότι είναι δεξιοί και κάτι δεξιούς που νομίζουν όπως είναι αριστεροί. (Και να 'ταν μονάχα στη δική του παρέα έτσι…)

Ζ.

 

Μπερδεμένοι

*ΣΙΓΟΒΡΑΖΕΙ η ΝΔ και στη Λάρισα. Το καπάκι δείχνει έτοιμο ν΄ αρχίσει να τραμπαλίζεται. Νηφάλιοι κατά κανόνα καραμανλικοί σε νευρική κρίση πια με τον ακραίο σαμαρικό δρόμο όπου δείχνει να σύρεται το κόμμα.

Κι από την άλλη οι συριζαίοι, τρίβουν τα χέρια τους με την υπόθεση Novartis, κινούμενοι μες στην αντίφαση. Είναι δυνατόν αριστεροί να κάνουν παντιέρα το πρωτοσέλιδο της «Εστίας»; Ναι της γνωστής, ιστορικά υπερσυντηρητικής «Εστίας» και να υμνούν τον καθαρόαιμο γαλάζιο δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη για την αξιοσύνη του; (Ενώ ζορίζονται όταν οι πασοκτζήδες τους χαρακτηρίζουν φιλοκαραμανλικούς.)

Ζ.

 

Γράφουν

*ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Αν χρειαζόταν να μιλάμε πολύ, θα είχαμε δύο στόματα. Όχι δύο αυτιά...

***

* - ΗΜΟΥΝ στην Αθήνα ρε παιδιά και πάρκαρα έξω από την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων. Ήρθε που λέτε ένας τύπος και μου είπε «πρόσεξε φίλε, εδώ γράφουν».

***

*ΚΙ ο επίλογος από τον μουρτζούφλη της παρέας.

- Όχι εξυπνάδες σε μένα φίλε, δεν τις καταλαβαίνω.

Ζ.

 

Ιπποκόμοι

*ΘΥΜΗΘΗΚΕ τον ΠτΔ που χαρακτήρισε τη χώρα "προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στην Ανατολή". «Και τι κάνει, μεταξύ άλλων, η πατρίδα μας ως προκεχωρημένο φυλάκιο κ.λπ; Εκδίδει συλλεκτικά νομίσματα συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα» απαντάει μόνος του στην ερώτηση που διατύπωσε ο Κώστας Μεζάρης, ο οποίος όλο ψάχνει και διαρκώς ανακαλύπτει μαργαριτάρια.

***

*ΤΙ βρήκε; «Στο ΦΕΚ 278Β/2018 δημοσιεύονται αποφάσεις για την έκδοση χρυσών και ασημένιων κερμάτων για συλλέκτες, εκτός κυκλοφορίας, με διάφορα ελληνικά θέματα: ελληνικός πολιτισμός, ελληνική μυθολογία, τουρισμός. Καλά με αυτά, αφού έχουν σχέση με την προβολή της χώρας μας. Αλλά υπάρχει και μία απόφαση για την έκδοση "αργυρού συλλεκτικού νομίσματος 10 Ευρώ" με τίτλο "Europa Star 2018 - Μπαρόκ και Ροκοκό". Ποια σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα καλλιτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 1600 και 1800, με την αντίστοιχη της σημερινής Ελλάδας περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την εποχή εκείνη, ώστε να εκδίδονται τέτοια νομίσματα, μόνον ο υπουργός Χουλιαράκης και ο διοικητής Στουρνάρας που υπογράφουν την απόφαση πρέπει να γνωρίζουν».

***

*«ΠΡΟΦΑΝΩΣ με τέτοιες ανοησίες δεν γινόμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι, απλά επιβεβαιώνουμε τον ρόλο μας ως ιπποκόμων των Ευρωπαίων ιπποτών», είναι το συμπέρασμά του.

Ζ.

 

Εξυπνάδες

*- EYKAIΡΙΑ τώρα για την ΑΕΛ, να σκοτώσει τον Παναθηναϊκό, να έχουμε να θυμόμαστε…

-Μωρέ ψόφιοι είναι αλλά κι η Λάρισα έχει να ξεπεράσει τη δυσκοιλιότητα με το γκολ.

Συζητούσαν οι φίλαθλοι για την ομάδα. Παρακινώντας να σωπάσει εκείνον που παίνευε την έμπνευση του προπονητή Φυντάνη. Που πήρε τον Ντέλετιτς στην αποστολή στην Τούμπα και παρότι τραυματίας τον είχε στον πάγκο. Όπου έγινε η ματσαραγκιά και πήρε κίτρινη κάρτα, επίτηδες να εκτίσει την ποινή κι απ΄ τις υπόλοιπες που είχε, τώρα όσο δεν μπορεί να παίξει.

-Ε, μπράβο του που το σκέφτηκε. Πανέξυπνος.

- Κρύβε λόγια, κρύβε λόγια… Θυμάσαι την καμπάνα που είχε ρίξει η ΦΙΦΑ στον Μανωλά πέρυσι, επειδή είχε πάρει κίτρινη επίτηδες…

Ζ.

 

Know how

*- Ο υπουργός ο Σπίρτζης αναζήτησε επαφή με τη Λάρισα, έλεγε χθες σοβαρά-σοβαρά ο πασοκτζής.

-Έχει πρόβλημα με τους ελέγχους στο Μετρό που μπαίνουν όλοι τζάμπα…

-Και τι θέλει απ΄ τη Λάρισα;

-Να, ψάχνει τον Γ. Κωσταρόπουλο να του εξηγήσει την τεχνική με τα τουρνικέ.

Ζ.

 

Φασολάδα στο χιόνι

* ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ κυρά η χιονισμένη Σπηλιά στην αγκαλιά του Κισσάβου με μισό μέτρο χιόνι στα 850 μέτρα περίπου υψόμετρο. Με δρόμους ανοιχτούς σύμφωνα με τον πρόεδρο Βασίλη Νταή περιμένει τους επισκέπτες αύριο Καθαρά Δευτέρα για φασολάδα ντόπια, με φασόλια Σπηλιάς, τα πιο βραστερά, με νηστίσιμα, λαγάνες και γλέντι τρικούβερτο μαζί με…χιονοπόλεμο.

Κ.Τσ.

 

Συνωστισμός

*ΤΟ αδιαχώρητο επικράτησε στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας «Άγιος Φίλιππος». Εκεί επί της Παλαιολόγου 37 στον ΣΣ Λάρισας, συνταξιούχοι έσπευσαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΚ προκειμένου να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες κρατήσεις που γίνονται από τις συντάξεις τους, ζητώντας επανυπολογισμό κρατήσεων σε κύριες και επικουρικές.

 

Ανταποδοτικό

*Είναι η Λαρισαία με τον εραστή της και ξαφνικά χτυπάει το κινητό της.

Το σηκώνει, μιλάει για λίγο και το κλείνει.

- Ποιος ήταν μωρό μου;

- Α, τίποτα… Ο άντρας μου ήταν. Λέει ότι θ΄ αργήσει επειδή είναι μ’ εσένα στο καφενείο και παίζετε τάβλι.

Ζ.

 

O ORISMOS TOY HMIYPAIURIOY

*Ο ορισμός του ημιυπαίθριου. Στην Αβερώφειο. Εν προκειμένω για τουαλέτες. Αντρικές, οπότε πλάτη, μικρό το κακό.

Ζ.

 

KAI EPEPESAN

*ΚΙ επέπεσαν οι Λαρισαίοι επί των θαλασσινών, ενόψει Αποκριάς. Λέπι δεν άφησαν, χαμός χθες απ΄ το πρωί στα ψαράδικα. Τα άδεια φελιζόλ μεταφοράς έφταναν από νωρίς ως το ταβάνι.

Ζ.

 

 

 APOKRIATIKH STOLH

*ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ στολή στη Λάρισα από τον Μ. Κ. με έμπνευση, μεράκι και άποψη. Και κυρίως με κόστος μηδενικό, άντε δυο ευρώ…

Ζ.