Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάλι βρέχει

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2018 20:23
*ΟΛΑ στη γραμμή, οι πάντες σε τάξη, πειθαρχία και πλήθος. Στο Κλειστό για τη φασολάδα και την ταραμοσαλάτα του Δήμου. Εικόνες από Κορέα;  Ζ. *ΟΛΑ στη γραμμή, οι πάντες σε τάξη, πειθαρχία και πλήθος. Στο Κλειστό για τη φασολάδα και την ταραμοσαλάτα του Δήμου. Εικόνες από Κορέα; Ζ.

*ΕΙΝΑΙ ο καιρός όπου ο ουρανός μετράει τις τρύπες του. Καταγράφει από πού στάζει. Να καταφτάσει κι ο Μάρτιος να βοηθήσει στο μαντάρισμα. Ως τότε, παντού νερά.


Ζ.

Άλλοι καιροί
*- ΟΙ Απόκριες έφυγαν, πολλοί μασκαράδες έμειναν όμως.
Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με την υπερκείμενη επισήμανση του Λαρισαίου.
***
*ΟΠΩΣ θύμισε και η Α. Κ. λαογραφικώς, ο κόσμος υποδεχόταν τις Απόκριες γλαφυρά.
- Ο Κρέως εξεψύχησε, κι ο Τύρος αποθαίνει,
και ο καημένος ο Κουκιάς, εις το τραπέζι μπαίνει.
***
*- Ο Λαζανάς ψυχομαχεί, κι ο Μακαρούνης κλαίει,
κι ο Κρόμμυδας σεισοραδεί, απάνω στο τραπέζι.
Εν κατακλείδι:
Εμείς ετούτον κλαίομεν, εμάς ποιος θα μας κλάψει,
Οπου το σκορδοκρέμμυδο τ’ άντερα θα μας κάψει;
***
*ΑΥΤΑ τα χρόνια τα παλιά. Καθότι τώρα με τα φασόλια σε διάφορες εκδοχές, τις ταραμοσαλάτες και τις άλλες αλοιφές, τις πεντανόστιμες λαγάνες, τα καλαμαράκια, τα χταποδάκια, τις γαριδούλες, όστρακα ένα σωρό, την ατέλειωτη ποικιλία λαχανικών, με τη συμμετοχή κι ενός βουνού άλλων νηστίσιμων, η έναρξη της Σαρακοστής καθίσταται ιδιαιτέρως ελκυστική.
Ζ.
Διαφυγή
*ΜΠΟΡΕΙ να στήνει παγίδες σήμερα η κυβέρνηση εκεί στη Βουλή, θηλιές, δαγκάνες, βρόχους για την αντιπολίτευση με τις δέκα κάλπες στη σειρά, ιδίως από την πλευρά των γαλάζιων υπάρχουν φόβοι για δυσάρεστες συμπεριφορές εις βάρος κάποιων κατά τη μυστική ψηφοφορία. Φυσιολογικό. Ωστόσο πολύ απλή και η οδός διαφυγής. Στρίβειν διά της παρεξηγήσεως. Θα βρει κάτι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα θυμώσει και η ΝΔ θα αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία. Εύκολο και σίγουρο.
Ζ.

Σαν Πρωταπριλιά
*-ΤΙ σαν ήταν Απόκριες, αυτό δεν ήταν καρναβάλι. Πρόκειται για μια διαρκή Πρωταπριλιά.
Δηλαδή τι παραπάνω θα μπορούσε να εμπνευστεί κανείς για πρωταπριλιάτικο ψέμα στην πρώτη σελίδα, πώς να ξεπεράσει τα καμώματα του βυσσινί ιδιοκτήτη.
- Κοιμάται η πόλη με την πίκρα της ήττας από τον ψόφιο ΠΑΟ που αναστήθηκε, με τις διαμαρτυρίες της ΠΑΕ για τον διαιτητή. Κι ξυπνάει με αλλαγή προπονητή.
- Μα ποιος σας είπε να κοιμάστε. Μόνο οι ξύπνιοι θα επιβιώσουν.
- Διώχνει τον προπονητή που ο ίδιος εξυμνούσε. Διώχνει κι έναν αποδεδειγμένα σπουδαίο ποδοσφαιριστή πριν καν προλάβει να αγωνιστεί. Απολύει και διάφορους άλλους που συναντά στο διάβα του, επιλογές δικές του. (Καλά, συμβόλαια δεν έχουν αυτοί οι άνθρωποι;)
Ζ.

Μετ’ επιτάσεως
*ΣΟΥΣΟΥΡΟ στην πόλη. Ο Αντώνης Πράπας για δήμαρχος. Και δεν είναι αυτός που το διαδίδει. Κυκλοφορεί μετ’ επιτάσεως. Κάποιοι άναψαν το σπίρτο κι η φωτιά άπλωσε.
Μπορεί ο δάσκαλος να είναι επικεφαλής δικής του αυτοδιοικητικής παράταξης, να διαθέτει πλήθη πιστών, οργάνωση και μέθοδο, ωστόσο μέχρι τώρα συνεργαζόταν πάντα με κάποιον άλλο ως επικεφαλής στις δημοτικές εκλογές. Μήπως όμως έφτασε τώρα το πλήρωμα του χρόνου; Δεν θέλει και πολύ. Άμα τον βάλουν στα μεράκια…
Ζ.
Ο 18ωρος
*ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ χαιρετισμός προς Λαρισαίους από τον Χρ. Πλιάτσικα που κατέφτασε προχθές. «Έρχομαι ξεκούραστος πλέον και τελείως χαλαρός στα μέρη μας συνοδεύοντας και τον Παναθηναϊκό τη Δευτέρα στο γήπεδο. Αποφάσισα ότι μέχρι το Πάσχα θα κάνω διακοπές. Που τις χρειάζομαι μετά ενάμιση χρόνο εξαήμερα και 18ωρα στον Ευαγγελισμό. Δεν θα κάνω καμιά άλλη σκέψη ή κίνηση πέραν των δημοσιοσχεσίτικων επαφών. Ο πρωθυπουργός, που περίμενα, δεν νομίζω να ασχοληθεί με το θέμα μου. Από την Επιστολή μου και μετά, είχε Νταβός, Νίμιτς, Μακεδονικό, Ελληνοτουρκικά, αναπτυξιακά Συνέδρια, Novartis.
 Πάντως το γεγονός με τον Ευαγγελισμό σύμφωνα με φίλους και συνομιλητές ήταν μείζον προσωπικό, εσωκομματικό, πολιτικό πλήγμα για μένα. Και για τον τόπο μας! Που ο κόσμος του ένιωθε πάντα υπερήφανος που ήμουν εκεί. Για την ιστορία, κανείς δεν μου έδωσε ακόμη εντός του Κράτους Δικαίου εξηγήσεις. Στη διάθεσή σας μέχρι και την Τετάρτη, καθόσον θα επιστρέψω για θέματα της ΠΑΕ στην Αθήνα». (Να δούμε ποιος θα πρωτοπρολάβει σήμερα. Πρέπει να έχει το νου του ο λαός, τις κεραίες τεντωμένες.)
Ζ.

Παντού διαφορά
*ΧΙΛΙΑΔΕΣ Κούρδοι κατέκλυσαν χθες τους δρόμους του Στρασβούργου… Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν για την καθιερωμένη ετήσια διαδήλωση κατά της Τουρκίας. Στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, συμμετείχαν 11.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, και μεταξύ 25.000 και 30.000, σύμφωνα με τους οργανωτές.
***
*ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ κι αλλού τελικά. Αστυνομία και οργανωτές πάντα επί τρία ή διά τρία αναλόγως, στις εκτιμήσεις για το πλήθος των συγκεντρωμένων. Κλασικά.
Μόνο στην Ελλάδα διευρύνθηκε η διάσταση των εκτιμήσεων. Στην Αθήνα στο συλλαλητήριο, η αστυνομία μέτρησε 140.000 κόσμος, ο Μίκης δεν βολευόταν με ακροατήριο κάτω από 1.000.000, είχε προαποφασιστεί από τους οργανωτές, το έλεγαν ότι θα έχει 1.200.000, με λίγο τάνυμα πήγε στο 1,5 εκατομμύριο. Επί δέκα ή διά δέκα, οι Έλληνες έχουν την υπερβολή στο αίμα τους.
Ζ.
Οραματιστής
*ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ και με την επικείμενη νηστεία, άρχισαν τα δικά τους στην παρέα των φαγανών Λαρισαίων.
- Με πιάνουν κράμπες, μάλλον μου λείπει μαγνήσιο.
- Και εμένα με πιάνουν πείνες, μάλλον μου λείπει παϊδάκι αρνίσιο.
***
*- ΓΙΑΤΡΕ μου, έβγαλα κριθαράκι στο αυτί.
- Στο μάτι, εννοείς.
-Είναι κριθαρώτο.
***
*- ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ, παιδιά, είναι αυτός που κοιτάει μια γελάδα σε ένα χωράφι με σιτάρι και βλέπει μακαρόνια με κιμά.
Ζ.

Δευτερευόντως
*- ΘΑ πρέπει να πλήθυναν πολύ οι επισκέπτες του νέου Μουσείου στο Μεζούρλο. Καραβάνια καταφτάνουν…
Κορόιδευε ο Λαρισαίος διαβάζοντας ότι η Περιφέρεια, το κράτος δηλαδή, κατασκευάζει με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ τον οδικό κόμβο στην περιφερειακή Τρικάλων, πρωτίστως λένε για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Μουσείου. Και κατά δεύτερον για το παρακείμενο γήπεδο, το γήπεδο ιδιοκτησίας Πηλαδάκη.
- Μα ο κόμβος είχε συμφωνηθεί και σχεδιαζόταν από τότε που ο Πηλαδάκης έφτιαχνε το γήπεδό του, όλοι το θυμούνται. (Και βέβαια πώς αλλιώς θα γίνει. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μεριμνά για την ασφάλεια του κόσμου. Κι αφού εκεί παίζει η ΑΕΛ και πλημμυρίζει Λαρισαίους…)
Ζ.
Και μέσα κι έξω
*ΕΚΠΛΗΞΗ στη συντροφιά των Λαρισαίων, «μα επιτέλους, τόσο πνεύμα Ιπποκράτη;». Άκουγαν από πρώτο χέρι ότι καθηγητής Ιατρικής συνέστηνε σε ασθενείς να προτιμήσουν ιδιωτικό ίδρυμα διότι το μηχάνημα που διαθέτει για τη θεραπεία είναι πολύ καλύτερο από αυτό του Πανεπιστημιακού.
- Ναι αλλά οι γιατροί εκεί είναι τόσο καλοί;
- Εμείς είμαστε κι εκεί.
- Α…
***
*«ΕΚΕΙ» βέβαια κοστίζει. Ναι, τα ταμεία καλύπτουν σημαντικό μέρος του κόστους νοσηλείας και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, γι’ αυτό άλλωστε μπορούν και λειτουργούν κι έχουν κόσμο, πάντα όμως υπάρχει και αξιοσημείωτη συμμετοχή του ασθενούς.
Το συζητήσιμο είναι που γιατροί δημόσιου νοσοκομείου κατευθύνουν κόσμο «έξω». Κυρίως που τους επιτρέπεται, στους πανεπιστημιακούς μόνο, να εργάζονται κανονικά και μέσα και έξω, ταυτόχρονα. Και στο Δημόσιο και σε ιδιώτη. (Όταν ισχύει αυτό, είναι προφανές τι θα προτιμήσει ο γιατρός.)
Ζ.
Πάλι οι ίδιοι;
*-ΚΑΛΑ το έχουν χαμένο στη ΝΔ; Ντιπ νιονιό αυτός ο Μητσοτάκης;
Χαρακτηρισμένος κεντρώος ο Λαρισαίος σχολίαζε τις εξελίξεις.
-Με Σαμαρά και Άδωνι στο τιμόνι είχαν χαντακωθεί πριν τρία χρόνια. Τώρα πάλι σ’ αυτούς παραχωρούν την πρωτοκαθεδρία; Και πώς θα συσπειρώσουν τον επιπλέον κόσμο που χρειάζονται για την πλειοψηφία…
Και κουνώντας το κεφάλι κατέληγε στο συμπέρασμα.
- Εμ δεν γίνεται προκοπή έτσι. Λες και δουλεύουν για τον Τσίπρα ρε παιδάκι μου… Όσα και να κάνει αυτός, εκείνοι είναι πιο φθαρμένοι. (Εννοούσε για τον πολύ κόσμο βέβαια, όχι για τον σκληρό κομματικό πυρήνα.)
Ζ.

Μόνο αυτός
*ΜΠΡΟΣΤΑ ο Θωμάς Ψύρρας, στην πρώτη γραμμή του εγχειρήματος για το νέο κόμμα υπό τη Φώφη. Πλαισιώνει την προσπάθεια στις κοινές εμφανίσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, οι γιωργοπαπανδρεϊκοί δεν πιάνονται ως κάτι το ξεχωριστό, ΠΑΣΟΚ είναι κι αυτοί. Παρών ο Τυρναβίτης φιλόλογος, θεσμικά, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ γαρ.
Ένας όμως μόνος του. Οι άλλοι σύντροφοί του απέχουν. Κι είναι γνωστά πρόσωπα στη Λάρισα, η απουσία τους εμφανής. Καθόλου δεν πλησιάζουν κι απ’ ό,τι φαίνεται ούτε για το ιδρυτικό συνέδριο θα εμφανιστούν.
Ζ.
Κινέζικο τάβλι
*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές σε φάση αναζητήσεων.
- Δεν έχει γεννηθεί ακόμη το ξυπνητήρι που θα με ξυπνήσει με το πρώτο χτύπημα.
***
*-ΤΟ παν είναι να μη σταματάει κάποιος να ελπίζει. Να, όπως ο συνάδελφος που με έπαιρνε τηλέφωνο 8 παρά και ήλπιζε να το σηκώσω.
***
*- ΠΗΡΑ ένα τάβλι, φθηνό, κινέζικο. Ρίχνουμε τα ζάρια και δεν βγάζουμε άκρη τι φέραμε.
Ζ.

Στη φτήνια
*-Μπορεί ο Νέστορ να μην αντέδρασε, όπως γράφετε, όταν ο Νταβέλης του έθεσε ευθέως ζήτημα ελέγχου του κόστους των υλικών στα νοσοκομεία…
Ο Λαρισαίος του Πανεπιστημιακού σχολίαζε το σχόλιο επί του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας.
-… ο Νάνος όμως τον πρόλαβε. Και τις προδιαγραφές σε διαγωνισμό για ορθοπαιδικά υλικά, εμφυτεύματα κλπ, τις έθεσε πρακτικά μόνος του αλλά και τον ετήσιο προϋπολογισμό τους τον μείωσε από 1,7 σε κάτω από 1 εκατομμύριο ευρώ.
-Καλή είναι αυτή η συμπίεση. Ιδίως σε μέρες Novartis που ζούμε.
-Επειδή ζούμε σε μέρες Novartis, ή πέρσι δεν έγιναν τα πράγματα σωστά, η ίδια διοίκηση ήταν που πλήρωσε ακριβά ή φέτος θα τρέχει ο κόσμος και δεν θα φτάνει. Με τέτοιο σκηνικό είναι πολύ πιθανό να βρεθεί το νοσοκομείο με υλικά πακιστανικά ή τουρκικά, ενδεχομένως και αλβανικά αν τυχόν παράγουν κι εκεί.
Ζ.

Ενδοτικός
*-ΠΟΛΥ ενδοτικός ο δήμαρχος, μέχρι και προδοτική η στάση του…
Σχολιάστηκε δυσμενώς όσο και χιουμοριστικά που ο Απ. Καλογιάννης, μιλώντας στο Καρναβάλι, παρέδωσε δημοσίως το ‘’μπρε-μπρε-μπρε’’ στον Τύρναβο. Χωρίς διαπραγμάτευση, δίχως ανταλλάγματα.
-Βρε χειρότερος κι απ’ τον Μπουτάρη, λέμε…
Ζ.

Ε μα…
*Η Λαρισαία είχε πάει στον ψυχίατρο.
- Έχω ένα μεγάλο πρόβλημα γιατρέ, όταν κάνουμε έρωτα με τον άντρα μου, κάθε φορά που τελειώνει βγάζει μια δυνατή κραυγή.
- Μα αυτό δεν είναι και τόσο αφύσικο, πού είναι το πρόβλημα;
- Με ξυπνάει.
Ζ.
Καλάθι
*Η ουρά που σχημάτιζαν τα αυτοκίνητα διακρινόταν από την είσοδο του κόμβου. Ο λόγος για τα διόδια στον Πλαταμώνα, και την «αδικαιολόγητη» προς στιγμήν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οδηγός αυτοκινήτου, σταθμεύει μπροστά στην κλειστή μπάρα των διοδίων, και περιμένει, και περιμένει, και περιμένει όπως περίμεναν πίσω του και όλοι οι άλλοι οδηγοί αυτοκινήτων. Κάποιοι αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει. Προς έκπληξη πολλών ο οδηγός περίμενε να εμφανιστεί υπάλληλος, δεν είδε ότι υπήρχε καλάθι για την έκδοση των διοδίων.
Ζ.Π.
Κάπνισμα
*ΤΕΛΟΣ στο κάπνισμα στους κλειστούς χώρους από χθες. Παρά τη συννεφιά και το ψιλόβροχο, όποιος ήθελε να καπνίσει μαζί με τον καφέ του, τότε τα απολάμβανε όλα έξω, με συντροφιά τη… σόμπα.
Ζ.Π.

Κόμβος
*ΚΟΜΒΟ, τον κόμβο δεν μπορεί, θα μάθουν οι οδηγοί. Νέος κυκλικός κόμβος ετοιμάζεται στην περιφερειακή Λάρισας – Τρικάλων. Για να λύσει προβλήματα φυσικά. Μέχρι να ολοκληρωθούν όλοι όσοι έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στην πόλη, μαζί κι αυτός της Φαρσάλων, δεν μπορεί θα μάθουν και οι οδηγοί πώς να τους χρησιμοποιούν.
Π.Φ.Μορφή
*ΜΕΓΑΛΗ μορφή της μουσικής ο συνθέτης Ντίνος Κωνσταντινίδης, έργα του οποίου θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας το προσεχές Σάββατο στο ΔΩΛ. Στους διεθνείς μουσικούς κύκλους η φήμη του είναι μεγάλη, στο ευρύ ελληνικό κοινό ωστόσο όχι. Η ΣΟΛ, λοιπόν, δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους Λαρισαίους να γνωρίσουν το έργο του ξακουστού συνθέτη, έργα του οποίου όπως η «Αντιγόνη» έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές. Μάλιστα, ο ίδιος θα μιλήσει στο κοινό της Λάρισας μέσω βιντεοκλήσης, πριν την έναρξη της συναυλίας, από τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ όπου ζει και εργάζεται ως καθηγητής Σύνθεσης στο πανεπιστήμιο της Πολιτείας.
Π.Φ.
Δέκα δήμαρχοι
*TO όνομα της εταιρίας δεν το συγκρατούν, έτσι κι αλλιώς όλες ίδιες τις θεωρούν. Το αποτέλεσμα ενδιαφέρει τους Λαρισαίους, γι’ αυτό και μετέχουν με προθυμία στο γκάλοπ που εξελίσσεται στην πόλη με βασικό ερώτημα το ποιον θέλετε για δήμαρχο. Απαντούν βέβαια όσοι έχουν τηλέφωνο στο σπίτι, με την προϋπόθεση ότι θα τους βρουν στο σπίτι και βέβαια θα έχουν και τη διάθεση να χαραμίσουν τον χρόνο τους. Άρα οι πιο ένθερμοι να μείνουν στη γραμμή είναι οι στανταρισμένοι, εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν τον δικό τους. (Κάπως έτσι δημιουργούνται οι στρεβλώσεις κι οι γκαλοπατζήδες πέφτουν μέσα. Στην πίτα.)
***
*ΛΟΙΠΟΝ, ποιος το παρήγγειλε το γκάλοπ; Προφανώς ένας εξ αυτών που την επιρροή τους μετράει η εταιρία. Εξετάζοντας κάποιος τα ονόματα και συνυπολογίζοντας συνήθειες από το πρόσφατο παρελθόν και οικονομικές δυνατότητες, καταλήγει εύκολα σε δύο πιθανούς εντολοδόχους. Κι αν τυχόν και διαρρεύσει, τότε όλοι θα ξέρουν ποιος άτομο το πλήρωσε. Εκείνο που θα βγαίνει πρώτο. Έτσι δεν συνηθίζεται;
***
*ΔΕΚΑ οι μνηστήρες για τους οποίους ερωτώνται τηλεφωνικώς οι Λαρισαίοι. Ο δήμαρχος φυσικά Απ. Καλογιάννης κι ο αναπληρωτής του Γ. Σούλτης. Ο προκάτοχός του Κ. Τζανακούλης και οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων στις προηγούμενες εκλογές, ήτοι Καραλαριώτου- Λαμπρούλης- Διαμάντος-Νασιώκας. Συν τρεις ακόμη, ο Αντ. Πράπας που πάντα βρίσκεται μέσα στις φάσεις της μεγάλης περιοχής, ο Μάριος Ξηρομερίτης που έχει δηλώσει ότι θέλει κι ο Αχ. Νταβέλης που είχε πει ότι δεν θέλει. (Διαλέγει ο καθείς και παίρνει. Άλλο τι θα γίνει στις εκλογές.)             Ζ.

 

OURA CIU*ΟΤΑΝ στη Λάρισα εγκαθιδρύθηκε σοσιαλισμός. Προσωρινά και πολύ συγκεκριμένα. Την Καθαρά Δευτέρα στο Κλειστό.
Ζ.

 

MAJIMOS CIU*«ΤΟΝ καφέ στρατηγέ, με την άδειά σας, θα τον πιω στον συμπατριώτη μου». Ο Μάξιμος ευχαρίστησε τον υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. στη Στερεά Ελλάδα, Μιλτιάδη Πουρσανίδη, κατά την επίσκεψή του στη Λαμία, για την πρόταση να τους προσφέρει καφέ. Έτσι, ο γαλάζιος σκιώδης υπουργός Προστασίας του Πολίτη μαζί με τον συντονιστή του Τομέα Ηλία Βλαχογιάννη τα είπαν -μετά καφέ- με τον Λαρισαίο αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας Στέργιο Μαντζιώκα, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε για άλλον ένα χρόνο στη Λαμία.

 

TSOLAS CIU*ΤΑ πάντα όλα πάλι ο βασιλιάς του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού, τόσα χρόνια παρουσιαστής του ο Κώστας Τσόλας. Και σουβλάκι για τον φιλοξενούμενο δήμαρχο Λαρίσης, το τελευταίο του πριν τη νηστεία της Σαρακοστής.
Ζ.

 

LADOPOULOS CIU*OYTE κόντυνε, ούτε μίκρυνε, μήτε συρρικνώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης. Μπροστά στην Ιωάννα Τσούκα όμως, τη βασίλισσα του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού, ο Γ. Λαδόπουλος δείχνει ελάχιστος.
Ζ.