Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαν χειμώνας

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2018 19:45
*ΣΤΟ λιμάνι της Λέρου με φόντο την κανονιοφόρο «Αήττητος» ο Μ. Χαρακόπουλος με τον Δωδεκανήσιο βουλευτή Μάνο Κόνσολα. Δεύτερη φορά στο νησί ο Λαρισαίος. Είχε ξαναπάει πριν εκλεγεί βουλευτής, παλιά, ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ είχε συνοδεύσει τον Κώστα Καραμανλή σε περιοδεία. Τότε, θυμάται, με ένα 18θέσιο Ντορνιέ είχαν πετάξει και πάνω από τα Ίμια.  Ζ. *ΣΤΟ λιμάνι της Λέρου με φόντο την κανονιοφόρο «Αήττητος» ο Μ. Χαρακόπουλος με τον Δωδεκανήσιο βουλευτή Μάνο Κόνσολα. Δεύτερη φορά στο νησί ο Λαρισαίος. Είχε ξαναπάει πριν εκλεγεί βουλευτής, παλιά, ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ είχε συνοδεύσει τον Κώστα Καραμανλή σε περιοδεία. Τότε, θυμάται, με ένα 18θέσιο Ντορνιέ είχαν πετάξει και πάνω από τα Ίμια. Ζ.

*ΚΙ ανέλαβε ο Φλεβάρης να σηκώσει όλο το βάρος του φετινού χειμώνα; Αφού έτυχε στο τέλος να θυμώσει, ‘’μεσ’ τα χιόνια θα μας χώσει’’.

Προς το παρόν μεσ’ τη λάσπη. Νερό, πολύ νερό στη Λάρισα και τριγύρω. Η μισή χειμωνιάτικη συγκομιδή βροχής μαζεμένη.

Κι ίσα που προλαβαίνει ο κουτσός, καταφτάνει να αναλάβει υπηρεσία ο Μάρτης. Και τι γδάρτης να προκύψει δηλαδή, αν είναι να εμφανιστεί με το θερμόμετρο παραμάσχαλα να δείχνει τα διψήφια;

Ζ.

 

Παντού το ίδιο

*ΑΠΟ το Δημαρχείο επιχειρούν να διασκεδάσουν τις όποιες εντυπώσεις, μετά το σχόλιο περί ‘’ισχυρού’’ και ‘’ανίσχυρου άνδρα’’ και το αν είχε συμφωνηθεί να παραιτηθεί ο αντιπρόεδρος Θ. Καφφές από τη ΔΕΥΑΛ στο μέσον της θητείας.

Επισημαίνουν λοιπόν ότι και στις τρεις δημοτικές επιχειρήσεις παραμένουν οι ίδιες διοικήσεις και ηγεσίες από την αρχή της θητείας και αυτές είναι που θα ολοκληρώσουν την πενταετία. Ήτοι και στη ΔΕΥΑΛ και στη ΔΗΚΕΛ και στο ‘’Θεσσαλικό’’. (Ίσα κι όμοια… Βόλεψε πάντως.)

***

*Η Βιβή Τσεκούρα σταθερά πρόεδρος στο Θέατρο. Ο Ν. Αντωνίου άλλαξε στη ΔΗΚΕΛ επειδή παραιτήθηκε λόγω αυξημένων υποχρεώσεων όταν ανέλαβε υγειονομικός διοικητής, τον διαδέχθηκε ο Δημ. Μπαμπαλής. Κι ο Θοδ. Καφφές κουμανταδόρος στη ΔΕΥΑΛ ως το τέλος. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο πόστο θεωρείται σημαντικότερο του αντιδημάρχου.

Ζ.

 

Υπογεγραμμένη

*«ΟΙ παροικούντες…», εκείνοι που γνωρίζουν τα μέσα και τα έξω στην Περιφέρεια, ξέρουν πως στο συρτάρι του Κ. Αγοραστού υπάρχουν οι παραιτήσεις όλων των αντιπεριφερειαρχών. Όλων. Και όσων ήταν στο ψηφοδέλτιο ως τοπικοί ανά νομό και εκείνων των θεματικών που ορίζει ο περιφερειάρχης με περιορισμένη θητεία. Τις έχουν υπογράψει από πριν αναλάβουν, εθιμικώ δικαίω, δια παν ενδεχόμενο. Μετά από αυτό που είχε προκύψει πριν χρόνια στον Βόλο δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της περιφερειακής αρχής. Έχοντας καεί στον χυλό… (Που σημαίνει ότι αν χρειαστεί, ο Κ. Αγοραστός μπορεί να ζητήσει την παραίτηση κάποιου. Αφού ήδη την έχει)

Ζ.

 

Ευκαιρία, αλλά

*ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οδηγήθηκε κι ένας υπουργός σε παραίτηση. Ασυνήθιστο κι όχι φυσικά μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ευκαιρία πάντως, μετά το σούσουρο με τη Ράνια Αντωνοπούλου να εξεταστεί το θέμα των βουλευτικών προνομίων. Να ξαναθυμηθεί ο Αλ. Τσίπρας αυτά που έλεγε στην αρχή. Μεταρρυθμίσεις είναι κι αυτές οι αλλαγές.

***

*ΚΑΙ δεν πρόκειται μονάχα για το επίδομα ενοικίου. Α, τέτοιο παίρνουν κι οι επαρχιώτες φοιτητές, ένα χιλιάρικο τον χρόνο όμως, όχι τον μήνα και βέβαια με εισοδηματικά κριτήρια όχι σβάρνα όλοι.

Είναι κι όλα τα υπόλοιπα: μισθολογικά, αφορολόγητα, αποζημιώσεις, αστυνομικοί –οδηγοί, αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι βοηθοί κοκ. (Καλόμαθαν κι οι συριζαίοι τώρα, δύσκολα θ’ αλλάξει οτιδήποτε.)

Ζ.

 

From West

*ΔΥΤΙΚΟΘΕΣΣΑΛΙΚΟ σιχτίρισμα, που ακούγεται και στη Λάρσα.

-Α που να σι κόψ του τρένου τσκαλαμπάκας, να σι φαν τα σκλια τα καψαλά…

Ζ.

 

Σούζα

*ΚΑΙ μετά σου λένε ότι δεν τυγχάνει αποδοχής στο ΠΑΣΟΚ κι ότι μετά τη διάσπαση πριν τις τελευταίες εκλογές τον έχουν απέναντι. Σούζα η πράσινη Λάρισα χθες για τον Γ. Παπανδρέου. Είχε φανεί απ’ το πρωί, κατά την επίσκεψη στο Δημαρχείο. Τρεις αντιδήμαρχοι, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι κι πρόεδρος, μια εφτάδα στριμώχτηκε στους καναπέδες στο δημαρχιακό γραφείο για τη συνάντηση ΓΑΠ-Καλογιάννη. Κι ο γραμματέας του κόμματος όρθιος να επιβλέπει, είναι και νεότερος ο Γιαννούλας, ας κάτσουν οι γεροντότεροι. (Και μετά σου λέει είναι πλειοψηφία οι πασοκτζήδες στην ομάδα της πλειοψηφίας…)

Ζ.

 

Συγκρίσεις

*ΕΚΟΨΑΝ πίτα κι οι συριζαίοι στα Φάρσαλα. Για την ακρίβεια πετάχτηκαν στους Χαλκιάδες για τη συνεστίαση. Μπορεί και να μην έβρισκαν πιο κοντά μαγαζί να τους χωρέσει. Λογικά δύο-τρία τραπέζια θα τα γέμιζαν. Μαζί με τους Λαρισαίους φιλοξενούμενους συντρόφους. Δεν θα περίμενε και περισσότερους ο γραμματέας Γ. Βαϊτσόπουλος. Άλλωστε εκδηλωμένοι συριζαίοι στα Φάρσαλα είναι δεν είναι καμιά εικοσαριά.

***

*ΕΝΩ η πρόεδρος Μαργαρίτα Γκότη στη γαλάζια πίτα, είχε, είχε και τι δεν είχε. Είχε Άδωνι, οργισμένο είδωλο, Κέλλα να κάνει παιχνίδι χωρίς τον αντίπαλο, Καπετάνο να κάνει πρόβες για δήμαρχος, είχε κόσμο, είχε παλαμάκια.

Βέβαια, οι πιο ψύχραιμοι παρατηρούσαν ότι ο κόσμος φέτος ήταν μιάμιση φορά λιγότερος απ’ ό,τι στην περσινή αντίστοιχη εκδήλωση με τον Μάκη Βορίδη. Τα Φάρσαλα τις αναγνωρίζουν τις αυθεντικές αξίες. Φέτος με Αδ. Γεωργιάδη και με το κόμμα στα κεραμίδια της Νοβάρτις, καμιά 200-250 οι παρόντες.

Στην πλειοψηφία τους κομματικοί παράγοντες από Λάρισα αλλά κι από Καρδίτσα και Βόλο, για χάρη του Αδώνιδος. (Εκτιμάται δε ότι και η Ντόρα στην ομιλία της προσφάτως είχε περισσότερο κόσμο από τον αγριεμένο αντιπρόεδρο).

Ζ.

 

Επισημάνσεις

*ΤΟΥΣ παρακολουθούσε να δουλεύουν απ’ το σπίτι του εκεί στην οδό Βόλου, στο ύψος της οδού Κνωσσού. Έγιναν τα έργα της ΔΕΥΑΛ κι ο εργολάβος προχώρησε στην αποκατάσταση, έριξε την άσφαλτο. Ο άλλος όμως ήταν ασφαλτοτεχνίτης, έβλεπε και καταλάβαινε, ήταν σίγουρος για το τι θα συνέβαινε. Καθόλου δεν παραξενεύτηκε που πολύ σύντομα η άσφαλτος έσπασε σε μήκος 300 μέτρων περίπου, ο δρόμος γέμισε λακκούβες. «Πρώτον δεν τον είχαν πατήσει, δεύτερον δεν έριξαν πριν πετρελαϊκό και τρίτον έριχναν άσφαλτο ενώ έβρεχε». (Το ερώτημα που εκκρεμεί είναι αν η ΔΕΥΑΛ επέβλεπε το έργο κι αν το παρέλαβε.)

***

*ΕΚΕΙ δεν είναι θέμα σφοδρής κακοκαιρίας. Κάθε φορά που βρέχει, έστω και λίγο, η οδός Κάρλας γεμίζει μπάρες. Εκεί στην αρχή της, από την Πολυξένης Ζήλου, διαμαρτύρονται οι περίοικοι. Οι κλίσεις, η απουσία αποχετευτικών, στον Δήμο θα ξέρουν τι φταίει.

***

*ΩΡΑΙΑ η περιφερειακή από τη Γέφυρα Ν. Σμύρνης ως την Κοζάνης, χρήσιμη κυκλοφοριακά η λεωφόρος Α. Παπανδρέου. Προσελκύει όμως κι ένα σωρό περιπατητές και δρομείς, ευνοεί το άνοιγμα στο πλάι. Όμως δεν έχει ληφθεί μέριμνα, λένε, να μπουν μερικά παγκάκια ανά διαστήματα, να παίρνει ο κόσμος μια ανάσα.

Ζ.

 

Τον αναπτήρα

*ΤΙ ισχυριζόταν η θυμωμένη Λαρισαία; Ότι φεύγοντας για τη δουλειά του έγραψε σημείωμα: Σου άφησα φαγητό πάνω στην κουζίνα. Μόνο τον αναπτήρα θα πρέπει να ανάψεις. Το γκάζι το έχω ανοίξει εγώ, αγάπη μου.

***

*- ΠΡΟΣΟΧΗ παιδιά, συνέστησε ο παλιός. Ορισμένες γυναίκες που λένε ότι κάποια στιγμή θα ήθελαν να κάνουν ένα παιδί, εννοούν κάποια στιγμή μέσα στη μέρα.

***

*- Ο άντρας μου κι εγώ, εξηγούσε η άλλη, χωρίσαμε για θρησκευτικούς λόγους. Νόμιζε ότι ήταν θεός.

Ζ.

 

Ο βατραχάνθρωπος

*ΟΣΟ βαστάει ένα ημίχρονο, μόνο 45 λεπτά μίλησε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ο βυσσινί μεγαλομέτοχος. Πεσμένος φάνηκε. Ίσως και να κούρασε κι ο ίδιος τον εαυτό του. Μπορεί να ένιωθε και άβολα που έλεγε για ψευτομαγκιές του άντρακλα προπονηταρά του. Ποιος να βρει άκρη…

Ήταν και που αφιέρωσε ένα μέρος της συνέντευξης για τη συνέντευξη που θα έδινε σε πέντε μέρες, τρέμε ποδοσφαιρικό πανελλήνιο, την οποία όμως μετά δεν έδωσε.

***

*ΔΕΝ ασχολήθηκε και κανένας εκ των αρμοδίων. Να λέει δημοσίως ο ιδιοκτήτης μιας ομάδας ότι έδιωξε τον προπονητή του επειδή ήταν «ύποπτα τα κοουτσαρίσματα» στα δύο τελευταία παιχνίδια και ουδείς να συγκινείται;

Καλά πάντως θα κάνουν να φυλάγονται μερικοί-μερικοί. Μα δεν το είχε πει κι αυτός… Τώρα, πίσω-πίσω το αποκάλυψε. Ότι είχε υπηρετήσει στρατό στους βατραχανθρώπους. Ε, θα τον πάρουν τα κομάντα στην επόμενη άσκηση εφέδρων.

***

*ΚΕΡΔΙΣΕ πάντως η ΑΕΛ, αγχωτικά πάλι, αλλιώς δεν γίνεται. Μάλλον θα έχει σύμβαση με καμιά φαρμακευτική, να σπονσονάρει χαπάκια για την πίεση των οπαδών. Νίκη και από τις μικρομεσαίες ομάδες είναι πια πίσω μόνο από την Ξάνθη, τον Πανιώνιο, το Αγρίνιο, τα Γιάννενα, την Τρίπολη και τη Λιβαδειά. Καλά, αυτή θα την περάσει τελικά. Καλή σειρά δεν είναι;

Ζ.

 

Πιο μπροστά

*ΛΕΝΕ κι οι άλλοι ότι κάνουν αντιπολίτευση… Ότι ασκούν στους δημάρχους σκληρή κριτική, εποικοδομητική λένε πάντοτε. Σεμινάριο στην Αγιά χρειάζονται. Όπου ο Γρ. Καλαγιάς ζήτησε την παραίτηση του Αντ. Γκουντάρα εκτιμώντας ότι δεν κάνει απολύτως τίποτε και έτσι ο Δήμος Αγιάς έχει βρεθεί σε δεινή θέση σε όλα τα επίπεδα και ζητήματα.

Παραίτηση και προφανώς πρόωρες εκλογές. Αφού επικρίνει ολόκληρο το σύστημα Γκουντάρα, την ομάδα όλη. Το ότι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ πουθενά, μάλλον δεν έχει και τόση σημασία.

Ζ.

 

Κίτρινα πλακάκια

*ΣΤΙΣ αναπλάσεις οδών, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να τοποθετεί τα κίτρινα ριγωτά πλακάκια όδευσης τυφλών. Το επιβάλλει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου, χωρίς αυτά έγκριση δεν έχει. Δεν τα βάζουν για ομορφιά, δεν φτιάχνουν σχέδια στην πλακόστρωση τα μαστόρια. Ούτε επιδίωξη είναι να παίζουν κουτσό τυχόν διερχόμενοι τυφλοί ή ‘’βασιλιά’’ από τετραγωνάκι σε τετραγωνάκι.

Κι έχει υπογράψει κιόλας ο Απ. Καλογιάννης μνημόνιο συνεργασίας με τις οργανώσεις των ΑμεΑ καυχώμενος για «την πιο φιλική πόλη».

Μετά μπήκαν τα πλακάκια στην Ηπείρου. (Σημειωτέον ότι επί Τζανακούλη το είχαν παρακάνει με τα ζιγκ ζαγκ στα κίτρινα πλακάκια όταν έφτιαχναν το νέο πεζοδρόμιο στην Αθ. Διάκου. Και υποχρεώθηκαν να ανασκευάσουν.)

Ζ.

 

Στο μετερίζι

*ΜΑΖΙ ο Ιωάννου κι ο Παπα-ϊωάννου. Ο Πέτρος του ΕΠΑΜ-Καζάκης κι ο Γιάννης της ΛΑΕ-Λαφαζάνης. Οι δύο Λαρισαίοι που πρωτοπορούν στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών. Υπερσκελίζοντας και το οργανωμένο ΚΚΕ. Κι άμα τους στείλουν κιόλας τώρα με τις κλήσεις για απολογία και στα δικαστήρια για παρακώλυση κι επί διαταράξει, ε οι μετοχές τους θα εκτοξευτούν.

Ζ.

 

Ανταπέδωσε

 *ΣΤΕΝΟΧΩΡHΘΗΚΕ ο Λαρισαίος, παραξενεύτηκε όμως κιόλας.

- Γιατί έφαγες αποβολή βρε παιδάκι μου;

- Ε να βρε πατέρα, με σημάδεψε ο καθηγητής με τον χάρακα και είπε ‘’στην άκρη του χάρακα υπάρχει ένας βλάκας’’.

- Και;

-Τον ρώτησα, ‘’σε ποια από τις δύο, κύριε;’’

Ζ.

 

Με την ομπρέλα

* Γεμάτη από κόσμο χθες το πρωί η Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Άλλοι περαστικοί, και άλλοι μεγαλύτερης ηλικίας έκαναν τα καθημερινά πηγαδάκια σχολιάζοντας τους πολιτικούς, την οικονομία, τον καιρό. Ένα από τα αδέσποτα που συχνάζουν στην πλατεία, γάβγιζε διασχίζοντάς την, χωρίς να κατευθύνεται πάνω σε άνθρωπο ή άλλο ζώο.

Ένας άνδρας ωστόσο, διερχόμενος από την πλατεία περνώντας σύριζα από το ζώο, αδιαφορώντας εκείνο για την παρουσία του, σηκώνει την ομπρέλα που κρατούσε στα χέρια και το χτυπά.

Χωρίς λόγο, χωρίς αιτία. Έτσι, απλά σήκωσε την ομπρέλα και το χτύπησε, και πάλι εκείνο συνέχισε ακόμα πιο φοβισμένο τον δρόμο του. Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, αν εισπράξουν βία θα αντιδράσουν βίαια.

Ζ.Π.

 

Πλημμύρισε

* ΤΡΙΤΗ φορά φέτος, με την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε τα παράλια του Δήμου Αγιάς, πλημμύρισε το κτίσμα στη Σωτηρίτσα που μέχρι πέρυσι στέγαζε το δημοτικό σχολείο.

Δικαιωμένοι θα αισθάνονται όσοι πήραν την απόφαση να μεταφερθούν οι μαθητές του, αυτό το σχολικό έτος, στο Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας. Βέβαια χθες δεν πήγαν ούτε στη Μελιβοία οι μαθητές, από τα παράλια, αλλά λόγω κακοκαιρίας και επικίνδυνων συνθηκών.

Λ.Κ.

 

Λύθηκε το πρόβλημα...

* ΤΟΝ έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» της συγχώνευσης των δύο εφοριών, το Υπ. Οικονομικών... Τέσσερα χρόνια προσπαθούσε να βρει τον τρόπο. Δεν είχε καταφέρει να μεταφέρει τη Β’ Εφορία, στο κτίριο της ΕΑΣ, εκεί όπου από τον Μάιο του 2014 εδρεύει και λειτουργεί η Α’ Δ.Ο.Υ.

Το κτίριο νοικιάστηκε για να συστεγαστούν και οι δύο εφορίες. Χιλιάδες ευρώ οι οφειλές της πρώην ΕΑΣ. Τα ενοίκια θα συμψηφίζονται με τα χρέη του συνεταιρισμού. Δεν μπορούσε όμως, να βρει τον τρόπο να τη μεταφέρει.

Υπήρχαν χωροταξικές δυσκολίες που δεν επέτρεπαν τη στοιχειώδη λειτουργία. Οπότε ή θα έπρεπε να αναζητηθεί επιπλέον χώρος και το μίσθωμα να αυξηθεί ή να αναζητηθεί άλλος χώρος. Την καταργεί τώρα και ησυχάζει…

Όσο για τις πάλαι ποτέ δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, για επαναλειτουργία των εφοριών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, περσινά ξινά σταφύλια…

Γ.Ν.

 

Ευαισθησίες…

* ΗΡΘΕ και έδεσε το θέμα της Αντωνοπούλου με το μείζον ζήτημα της επικείμενης κατάργησης της εφορίας… Όχι που θα άφηνε την ευκαιρία ο Χρ. Καπετάνος.

Με το «βαμβάκι» έσφαξε την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας.

«Όταν υπάρχουν υπουργοί που λαμβάνουν ετησίως ως οικονομικά ανήμποροι, επίδομα 12.000 ευρώ για να πληρώσουν το ενοίκιό τους, αν μη τι άλλο η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευαισθησία τα κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη»…

Πάντως το θέμα της Αντωνοπούλου δεν είναι ότι η εν λόγω υπουργός εισέπραττε επίδομα ενώ είχε φουσκωμένο εκκαθαριστικό αλλά το ότι με αυτήν την οικονομική επιφάνεια ο νόμος της έδινε το δικαίωμα να το εισπράττει… Και προφανώς θα υπάρχουν και άλλοι…

Γ.Ν.

 

Ο πρώην υπουργός, η αυτοδιοίκηση και η υποψήφια σύνεδρος

O PRVHN YPOYRGOS H AYTODIOIKHSH

Με Διαύγεια και e-goverment ξεκίνησε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής ο Γιάννης Ραγκούσης στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, με πολύ παρασκήνιο από την κεντρική πολιτική σκηνή και ακόμα περισσότερη αυτοδιοίκηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Λάρισα ολοκλήρωσε στο ανακαινισμένο Φρούριο την ολιγόωρη εξόρμησή του στη Λάρισα.

Οικοδεσπότης στην ιδιαίτερα φιλική βραδιά ο γνωστός επαγγελματίας Τάκης Βουλγαρίδης, φίλος του πρώην υπουργού, και συνδαιτυμόνες o βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, οι φίλοι του φιλοξενούμενου Γιώργος Φλέγκας και Νικολέτα Χατζούλη, ο επιχειρηματίας Σταύρος Χαϊδάς, από την παρέα της πλατείας Ταχυδρομείου ο χημικός Δημήτρης Νούλας, ο μαθηματικός Χρήστος Παρής και ο γεωπόνος εκ των ιστορικών στελεχών Σωτήρης Παπαποστόλου, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Βαγγέλης Γιαννούλας, ο Κώστας Σάββας, η Φανή Αγορίτσα, και η Βάσω Τσίτα.

* * *

Η τελευταία δεν έκρυψε το (ζωηρό) ενδιαφέρον της να εκπροσωπήσει τη Λάρισα στο επικείμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ως σύνεδρος. Με καταγωγή από την Κυπάρισσο, θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο (μαζί με τον σύζυγό της) και κουμπαριά με τον Βασίλη Κεγκέρογλου δεν φαίνεται να συναντήσει προβλήματα εκλογής...

* * *

Παρών στο δείπνο και ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης που έκανε την εμφάνισή του στη διάρκεια της βραδιάς συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ζαούτσο. Ο οικοδεσπότης του παραχώρησε θέση δίπλα στον Γιάννη Ραγκούση και οι δυό τους για αρκετή ώρα συζήτησαν ως κλασικοί αυτοδιοικητικοί για θέματα αυτοδιοίκησης για να ακολουθήσει πρόσκληση του δημάρχου Λάρισας τόσο στον συνομιλητή του όσο και στους υπόλοιπους για την ειδική εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις προκλήσεις της νέας περιόδου. Μετά την πρόσκληση αναχώρησε μαζί με τον αντιδήμαρχό του για τον Τύρναβο και τη συνάντηση με τους δημάρχους του νομού.

* * *

Τι προέκυψε από τη συζήτηση των δύο; Ο Απόστολος Καλογιάννης αναχώρησε -αν και ήθελε να παραμείνει- εμφανώς ικανοποιημένος, προφανώς δεν υπήρξε μόνο καλό κλίμα στη συζήτηση αλλά και κατανόηση για το αυτοδιοικητικό πείραμα της Λάρισας από την άλλη πλευρά. Ο Γιάννης Ραγκούσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει στη Λάρισα για την εκδήλωση δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το πρόγραμμα «Λάρισα, η πόλη που μαθαίνει». Με τη Φανή Αγορίτσα να αναλαμβάνει ενημέρωση με περισσότερες λεπτομέρειες με τον θεσμικό της ρόλο στη διοίκηση του προγράμματος.

* * *

Είχε προηγηθεί και η πρώτη πρόταση για το ψηφοδέλτιο της Συμπαράταξης Λαρισαίων στον δήμαρχο από τον Δημήτρη Νούλα. Αν θέλεις δήμαρχε να κερδίσεις τις εκλογές βάλε στο ψηφοδέλτιο τον φίλο του υπουργού, τον Τάκη Βουλγαρίδη, που έχει καλές σχέσεις με όλη τη Λάρισα, είπε ο χημικός με τον Γιάννη Ραγκούση να συμφωνεί και τον προτεινόμενο καταρχήν να αιφνιδιάζεται και ακολούθως να αρνείται όσο τιμητική και αν υπήρξε η πρόταση. Δηλώνοντας πως εάν χρειαστεί μπορεί να βοηθήσει την κοινή προσπάθεια για τη Λάρισα με πολλούς άλλους τρόπους...

* * *

Όσο για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι αναλύσεις και κυρίως οι προβλέψεις για το ποιος κερδίζει την επόμενη τετραετία ήταν φυσικό να κυριαρχήσουν. Με τις πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις να συμφωνούν για την καλή εικόνα της σημερινής δημοτικής αρχής, συνέταιρος εκ των δύο ας μην ξεχνάμε προέρχεται από το πράσινο στρατόπεδο, τις αδυναμίες της δημοτικής παράταξης του Έκτορα Νασιώκα αλλά και την προοπτική να βρεθεί ένας δύσκολος αντίπαλος από τον χώρο της δεξιάς απέναντι από τη Συμπαράταξη Λαρισαίων. Υπό την προϋπόθεση φυσικά να ενωθούν οι δυνάμεις, που παραμένουν κατακερματισμένες σε ένα κλίμα διχαστικό.

Αν και χαλαρός ο Γιάννης Ραγκούσης κράτησε σημειώσεις για κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και μαζί με αυτές και ένα όνομα που θα ακούγεται ολοένα και περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές. 

* * *

Φίλοι από τα φοιτητικά τους χρόνια Γιάννης Ραγκούσης και Κώστας Σάββας θυμήθηκαν την εφαρμογή σχεδίου αποτροπής κατάληψης της Θεολογικής Σχολής από ακραίες πολιτικές δυνάμεις τη δεκαετία του 1980. Περιγράφοντας στους συνδαιτυμόνες την επιτυχία της επιχείρησης, που... συμπτωματικά επιθυμούσε και η κυβέρνηση.

* * *

Σχεδόν βέβαιος ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξαιτίας της υπόθεσης Novartis εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός συμφωνώντας πάντως με τις παρατηρήσεις των υπολοίπων ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο με τεράστια κενά στο αποδεικτικό υλικό αποτελεί πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, την πολιτική και τους πολιτικούς με μεσο-μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις -εξαιτίας της διαρκούς αμφισβήτησης- για το σύνολο των πολιτικών κομμάτων μεταξύ των οποίων φυσικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

* * *

Ενόψει συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής από τη βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναφορές στις προσυνεδριακές διαδικασίες αλλά και την αποδοχή του εγχειρήματος της συγκρότησης της κεντροαριστεράς στη Λάρισα. Με τη Βάσω Τσίτα να αναλαμβάνει να μεταφέρει τις εμπειρίες της από τις επαφές της με μέλη και φίλους αλλά και τη μάχη του καφενείου στη λαρισινή ύπαιθρο, που καμία σχέση δεν έχει με τη ζωή στις Βρυξέλες. Με τον πρώην υπουργό αλλά και τα στελέχη του κόμματος να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις αναλύσεις της...

Δημ. Κατσανάκης

 

STO AMERIKA DIKAIOYNTAI*ΣΤΟ Αμέρικα δικαιούνται να τοποθετούν πινακίδες της επιλογής τους, αρκεί να μην έχει ίδια κι άλλος στην Πολιτεία. Οπότε ο Λαρισαίος Αχιλλέας Λυγγέρας κατοχύρωσε την ελληνικότητα της καταγωγής του και στο αυτοκίνητο. (Το ερώτημα είναι πώς το κουβάλησε από τη Νέα Υόρκη στην Κοιλάδα.)

Ζ.

 

ALHUEIA BRE ADVNI*- ΑΛΗΘΕΙΑ βρε Άδωνι, είχε εφημερία ο Μάξιμος στη Λέρο γι’ αυτό δεν ήρθε. Φυσικά και θα μπορούσε να πάει και πιο μακριά…

-Ε ναι βρε Χρήστο… Δίπλα είναι ο Αη Στράτης για τους κομμουνιστάς.

Ζ.

 

OYTE O G. SOYLTHS*ΟΥΤΕ ο Γ. Σούλτης πίστεψε ότι θα παλέψουν. Ή ότι θα χορέψουν.

Ζ.